Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Azithromycin 1a Pharma 250 mg filmtabletta 6x V 1675 Ft 1256 Ft HM KGY ÜB - -
Azithromycin 1a Pharma 500 mg filmtabletta 2x V - - - -
Azithromycin 1a Pharma 500 mg filmtabletta 3x V 1279 Ft 959 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

Azithromycin 1 A Pharma 250 mg filmtabletta:
1 filmtabletta 250 mg azitromicinnek megfelelő azitromicin-monohidrátot tartalmaz.
Azithromycin 1 A Pharma 500 mg filmtabletta:
1 filmtabletta 500 mg azitromicinnek megfelelő azitromicin-monohidrátot tartalmaz.
Ismert hatású segédanyag:
Szójalecitin (lásd 4.4 pont).
A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA

Filmtabletta
250 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, mindkét oldalán sima felületű filmtabletta.
500 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, hosszúkás, egyik oldalán mély törővonallal, a másik oldalán törővonallal ellátott filmtabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

4.1 Terápiás javallatok

Az Azithromycin 1 A Pharma filmtabletta az alábbi, azitromicinre érzékeny mikroorganizmusok által okozott fertőzések kezelésére alkalmazható (lásd 4.4 és 5.1 pont):

 • akut bakteriális sinusitis (megfelelően diagnosztizált)
 • akut bakteriális otitis media (megfelelően diagnosztizált)
 • pharyngitis, tonsillitis
 • krónikus bronchitis akut exacerbátiója (megfelelően diagnosztizált)
 • közösségben szerzett enyhe-, középsúlyos tüdőgyulladás
 • bőr- és lágyrészfertőzések
 • Chlamydia trachomatis okozta szövődménymentes urethritis és cervicitis

Az antibakteriális készítmények helyes alkalmazására vonatkozó hivatalos ajánlásokat figyelembe kell venni.

4.2 Adagolás és alkalmazás

Adagolás
Felnőttek
Chlamydia trachomatis okozta szövődménymentes urethritis és cervicitis esetén az adag egy alkalommal 1000 mg, szájon át adva.
Minden egyéb indikációban az adag 1500 mg, melyet három egymást követő napon, napi 500 mg-os adagonként kell bevenni. Alternatív adagolásként az azonos összadag (1500 mg) 5 nap alatt is beadható, melynek során az első napon 500 mg, majd a második-ötödik napon napi 250 mg az adag.
Idősek
Az idős betegek adagolása megegyezik a felnőttekére vonatkozó adagolással. Időseknél, mint potenciálisan proarrhytmiás állapotú betegeknél, fokozott óvatosság ajánlott a szívritmuszavar és a torsade de pointes kialakulásának kockázata miatt (lásd 4.4 pont).
Gyermekek
Az Azithromycin 1 A Pharma filmtabletta csak 45 kg-ot meghaladó testtömegű gyermekeknél alkalmazható, amikor is a normál felnőttkori adagot kell adni. 45 kg-nál alacsonyabb testtömegű gyermekek kezelésekor az azitromicin más gyógyszerformája, pl. szuszpenzió alkalmazható.
Beszűkült veseműködésű betegek: enyhe-, közepes fokú vesekárosodásban szenvedő betegeknél (GFR: 10-80 ml/perc) nem szükséges módosítani az adagokat (lásd 4.4 pont).
Májkárosodásban szenvedő betegek: enyhe-, közepes fokú májkárosodásban szenvedő betegeknél nem szükséges módosítani az adagokat (lásd 4.4. pont).
Az alkalmazás módja
Az Azithromycin 1 A Pharma filmtabletta napi egyszeri adagban alkalmazandó. A filmtablettákat étkezés közben is be lehet venni.

4.3 Ellenjavallatok

Azitromicin alkalmazása ellenjavallt azoknál a betegeknél, akik túlérzékenyek az azitromicinnel, eritromicinnel, más makrolid vagy ketolid antibiotikummal, vagy a készítmény 6.1 pontban felsorolt bármely segédanyagával szemben.

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

Hasonlóan az eritromicinhez és más makrolid antibiotikumokhoz, ritkán súlyos allergiás reakciókról számoltak be, így angioneurotikus oedemáról és (ritkán halálos kimenetelű) anaphylaxiáról. Az azitromicinre adott reakciók némelyike visszatérő tünetekkel járt, és hosszabb megfigyelést, illetve kezelést igényelt.
Mivel az azitromicin eliminációjának elsődleges útja a máj, súlyos májbetegségben szenvedőknek az azitromicin csak óvatosan adható. Fulmináns, életveszélyes májkárosodáshoz vezető hepatitist jelentettek az azitromicinnel kapcsolatban (lásd 4.8 pont). Előfordulhat, hogy néhány beteg esetében a májkárosodás már korábban kialakult vagy más májkárosító hatású gyógyszert szedtek.
Ha fennáll a májkárosodás jele vagy tünete, mint pl. sárgasággal, sötét vizelettel, vérzési hajlammal vagy hepaticus encephalopathiával járó hirtelen kialakuló asthenia, azonnal el kell végezni a májfunkciós próbát/vizsgálatot. Májműködési zavar esetén az azitromicin alkalmazását abba kell hagyni.
Ergotamin-származékkal kezelt betegeknél egyes makrolid antibiotikumok együttadása ergotizmust váltott ki. Nincs adat az ergotamin-származékok és az azitromicin közötti interakció valószínűségéről. Azonban az ergotizmus elméleti lehetőségére való tekintettel, az azitromicin nem alkalmazható egyidejűleg ergotamin-származékokkal (lásd 4.5 pont).
Más makrolidek, ideértve az azitromicint, alkalmazása kapcsán megfigyelték a szívizomzat repolarizáció és a QT‑távolság megnyúlását, ami szívritmuszavar és torsade de pointes kialakulásának kockázatával jár (lásd 4.8 pont). Mivel az alábbiak a kamrai arrhytmiák (ideértve a torsade de pointes‑t) kockázatának növekedését és következményes szívmegállást eredményezhetnek, ezért az azitromicin óvatosan alkalmazható proarrhytmiás állapotú betegeknél (különösen nők és idősek esetében), így az alábbi körülményekben:

 • veleszületett vagy dokumentált QT megnyúlás esetén.
 • a QT-távolság megnyúlását okozó hatóanyagokkal, pl. I.A (kinidin és prokainamid) és III. (dofetillid, amiodaron és sotalol) csoportba tartozó antiarrhytmiás szerekkel, ciszapriddal és terfenadinnal, antipszichotikumokkal , így a pimoziddal, antidepresszánsokkal, például citaloprámmal, illetve fluorokinolokkal, mint amilyen a moxifloxacin és a levofloxacin egyidejűleg történő kezelés esetén.
 • az elektrolitzavarokban szenvedő betegeknél, elsősorban hypokalaemiában és hypomagnesiaemiában.
 • klinikailag releváns bradycardia, szívritmuszavar vagy súlyos szívelégtelenség esetén.

Szinte valamennyi antibiotikum alkalmazása kapcsán - beleértve az azitromicint is - Clostridium difficile-okozta hasmenésről (CDAD) számoltak be, ami súlyosságát tekintve az enyhe hasmenéstől a halálos kimenetelű colitisig terjedhet. Az antibiotikum kezelés a vastagbél normál flóráját megváltoztatja és a C. difficile elszaporodásához vezet.
A C. difficile A és B toxint termel, ami hozzájárul a CDAD kialakulásához. A C. difficile toxint termelő hipervirulens törzsei fokozzák a morbiditást és a mortalitást, mivel ezen fertőzések az antibiotikus kezelésre vezethetők vissza, és colectomiát tehetnek szükségessé. CDAD-re kell gondolni minden olyan betegnél, akinél antibiotikus kezelést követően hasmenés alakul ki. Alapos anamnézisre van szükség, mert a CDAD az antibiotikum alkalmazását követő 2 hónapon túl is jelentkezhet. CDAD jelentkezése esetén perisztaltikát gátló szerek alkalmazása ellenjavallt.
Azitromicin-terápiában részesülő betegeknél a myasthenia gravis tüneteinek rosszabbodását és myasthenia szindróma kialakulását jelentették (lásd 4.8 pont).
Biztonságossága és hatásossága Mycobacterium avium complex (MAC) megelőzésében vagy tüneti kezelésében gyermekeknél nem bizonyított.
Azitromicin felírása előtt szükséges az alábbiak megfontolása:
Az Azithromycin 1 A Pharma filmtabletta nem alkalmas olyan, súlyos fertőzések kezelésére, ahol a vérben rövid időn belül szükséges az antibiotikum magas koncentrációjának megjelenése.
Fertőzésekben nem az azitromicin az elsőként választandó empirikus kezelés olyan területeken, ahol a rezisztens izolátumok előfordulási gyakorisága 10%, vagy annál több (lásd 5.1 pont).
Azokon a területeken, ahol az eritromicin A rezisztencia incidenciája magas, különösen fontos figyelembe venni az azitromicinnel és más antibiotikumokkal szembeni érzékenységi profilt.
Más makrolidokhoz hasonlóan, néhány európai országban a Streptococcus pneumoniae magas (> 30 %) azitromicinnel szembeni rezisztenciáját jelentették (lásd 5.1 pont). Ezt figyelembe kell venni Streptococcus pneumoniae okozta fertőzések kezelésekor.
Pharyngitis/ tonsillitis
Streptococcus pyogenes okozta pharyngitis és tonsillitis kezelésekor, az azitromicin nem az elsődlegesen választandó szer. Ilyen esetben és akut reumatikus láz megelőzésére az elsődlegesen választandó szer a penicillin.
Sinusitis
Gyakran nem az azitromicin az elődlegesen választandó szer sinusitis kezelése esetén.
Akut otitis media
Gyakran nem az azitromicin az elődlegesen választandó szer akut otitis media kezelése esetén.
Bőr- és lágyrészfertőzések
A lágyrészfertőzések fő okozója, a Staphylococcus aureus, gyakran rezisztens az azitromicinre. Ezért a lágyrészfertőzések azitromicinnel való kezelésekor érzékenységi vizsgálat előzetes elvégzése megfontolandó.
Fertőzött égett sebek
Az azitromicin fertőzött égett sebek kezelésére nem javallt.
Szexuális úton terjedő betegség
Szexuális úton terjedő betegség esetén a T. pallidum okozta együttes fertőzést ki kell zárni.
Neurológiai vagy pszichiátriai betegségek
Neurológiai vagy pszichiátriai betegségben szenvedő betegek esetében az azitromicin körültekintően kell alkalmazni.
Mint minden antibiotikum kezelés esetében, a nem érzékeny kórokozók, köztük a gombák okozta felülfertőzések tüneteinek figyelése javasolt.
Súlyos vesekárosodásban szenvedő betegeknél (GFR < 10 ml/perc) az azitromicin szisztémás expozíciójának 33%-os fokozódását figyelték meg (lásd 5.2 pont).
Az Azithromycin 1 A Pharma szójalecitint tartalmaz, amely szójafehérje forrása lehet, így szójára, illetve mogyoróra allergiás betegeknek a túlérzékenységi reakciók kockázata miatt nem adható.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Más gyógyszerek azitromicinre gyakorolt hatása:
Antacidumok
Antacidumok és azitromicin egyidejű alkalmazása hatásának farmakokinetikai vizsgálata során nem észleltek a teljes biohasznosulásra gyakorolt hatást, bár a szérum csúcskoncentrációk 25%-kal csökkentek. Antacidumokat és azitromicint együttesen alkalmazó betegek esetében a gyógyszerek nem szedhetők be egyidejűleg. Az azitromicint az antacidum bevétele előtt legalább 1 órával, vagy azt követően 2 órával kell bevenni!
A módosított hatóanyag leadású granulátum belsőleges szuszpenzióhoz azitromicin készítmény egyszeri együttadása 20 ml Co-magaldrox-szal (alumínium-hidroxid és magnézium-hidroxid komplex) nem befolyásolta az azitromicin felszívódásának sebességét és mértékét.
Flukonazol
Egyetlen 1200 mg-os adag azitromicin egyidejű alkalmazása nem változtatta meg egyetlen 800 mg‑os flukonazol dózis farmakokinetikáját. Az azitromicin teljes expozíciója és felezési ideje nem változott a flukonazol egyidejű alkalmazásával, de az azitromicin Cmax érték klinikailag jelentéktelen csökkenését (18%) figyelték meg.
Nelfinavir
Azitromicin (1200 mg) és nelfinavir egyensúlyi adagjának (naponta 3-szor 750 mg) együttes adása az azitromicin koncentrációk emelkedését okozta. Klinikailag jelentős mellékhatást nem tapasztaltak, így nincs szükség az adagolás módosítására.
Rifabutin
Az azitromicin és rifabutin egyidejű alkalmazása egyik hatóanyag szérumkoncentrációját sem befolyásolta.
Egyidejű azitromicin- és rifabutin-kezelés alatt álló betegeknél neutropeniát figyeltek meg. Bár a rifabutin-kezelést kapcsolatba hozták neutropenia kialakulásával, az azitromicinnel való kombináció esetén nem állapítottak meg ok-okozati összefüggést (lásd 4.8 pont).
Terfenadin
Farmakokinetikai vizsgálatok nem mutattak interakciót az azitromicin és a terfenadin között. Ritkán jelentettek olyan eseteket, amikor az ilyen interakció nem zárható ki teljes bizonyossággal, de nem volt specifikus bizonyíték az interakció igazolására.
Cimetidin
Egy farmakokinetikai vizsgálatban, ahol 2 órával az azitromicin bevétele előtt adott egyszeri cimetidin adag hatását vizsgálták, nem tapasztaltak hatást az azitromicin farmakokinetikájára vonatkozóan.
Az azitromicin más gyógyszerekre gyakorolt hatása:
Ergotamin származékok
Az ergotizmus elméleti lehetőségére való tekintettel az azitromicin és ergot-származékok egyidejű alkalmazása nem ajánlott (lásd 4.4 pont).
Digoxin (P-gp szubsztrátok)
A makrolid típusú antibiotikumok, beleértve az azitromicint, P-glikoprotein szubsztrátokkal, mint amilyen a digoxin, történő együttes alkalmazása során a P-glikoprotein szubsztrátok emelkedett szérum szintjéről számoltak be. Így az azitromicin és a P-gp szubsztrátok (pl. digoxin) egyidejű alkalmazásakor figyelembe kell venni a szubsztrát szérumszint-emelkedésének lehetőségét.
Kumarin típusú orális véralvadásgátlók
Egy egészséges önkénteseknél végzett farmakokinetikai interakciós vizsgálat során az azitromicin nem változtatta meg 15 mg warfarin egyszeri adagjának véralvadásgátló hatását. A forgalmazás kezdetét követően azitromicin és kumarin típusú orális véralvadásgátlók egyidejű alkalmazása kapcsán beszámoltak a vérzéshajlam fokozódásáról. Bár ok-okozati kapcsolatot nem állapítottak meg, figyelmet kell fordítani a protrombinidő monitorozásának gyakoriságára azon betegeknél, akik azitromicin mellet kumarin típusú orális véralvadásgátló kezelésben is részesülnek.
Ciklosporin
Egészséges önkénteseknél végzett farmakokinetikai vizsgálatok során napi 500 mg azitromicint adtak szájon át 3 napon át, majd 10 mg/ttkg ciklosporint adtak szájon át: a ciklosporin Cmax és AUC0-5 értéke szignifikánsan emelkedett. Következésképpen, óvatosan kell eljárni ezen gyógyszerek egyidejű alkalmazásának megfontolásakor. Amennyiben az együttadás szükséges, a ciklosporin szintjét ellenőrizni és szükség szerint módosítani kell.
Teofillin
Egészséges önkénteseknél az egyidejűleg alkalmazott azitromicin és teofillin között nem mutattak ki klinikailag jelentős farmakokinetikai interakciót. Mivel más makrolidok esetében a teofillinnel kapcsolatban jelentettek interakciókat, ezért ajánlott figyelni az esetleges teofillinszint-növekedés jeleit.
Trimetoprim/szulfametoxazol
7 napon át adott trimetoprim/szulfametoxazol (160 mg/800 mg) és a hetedik napon adott azitromicin (1200 mg) egyidejű alkalmazása nem befolyásolta jelentősen a trimetoprim, illetve a szulfametoxazol csúcskoncentrációit, a teljes expozíciót vagy a vizelettel való kiválasztást. Az azitromicin szérum koncentrációi megfeleltek a más vizsgálatokban mérteknek.
Zidovudin
1000 mg azitromicin egyszeri, illetve 1200 mg vagy 600 mg azitromicin ismételt adagolásának csekély hatása volt a zidovudin, illetve glükuronid metabolitjának plazma farmatokinetikájára, vagy renális kiválasztására. Ugyanakkor az azitromicin alkalmazása megnövelte a foszforilált zidovudin, a klinikailag aktív metabolit koncentrációját a perifériás mononucleáris sejtekben. Ezen megfigyelés klinikai jelentősége nem tisztázott, de előnyös lehet a betegek számára.
Az azitromicin nem befolyásolja szignifikánsan a máj citokróm P 450 rendszerét. Eritromicinnel és más makrolidokkal tapasztalt farmakokinetikai interakció nem várható. A máj citokróm P 450 rendszerének citokróm-metabolit komplex általi indukciója vagy inaktiválása azitromicin esetében nem jelentkezik.
Asztemizol, alfentanil
Asztemizol és alfentanil között fellépő interakcióról nincs ismert adat. Ezen gyógyszerek egyidejű alkalmzásakor óvatosság szükséges ezen gyógyszereknek a makrolid antibiotikum eritromicinnel kapcsolatban ismert hatásfokozó hatásuk miatt.
Atorvasztatin
Atorvasztatin (napi 10 mg) és azitromicin (napi 500 mg) egyidejű alkalmazása nem befolyásolta az atorvasztatin plazmakoncentrációját (HMG CoA-reduktáz gátló vizsgálat alapján).
Mindazonáltal, a forgalomba hozatalt követően, rhabdomyolysis eseteit jelentették az azitromicint sztatinokkal együttesen szedő betegeknél.
Karbamazepin
Egy egészséges önkénteseknél végzett farmakokinetikai interakciós vizsgálatban nem figyeltek meg a karbamazepin, illetve aktív metabolitjának plazmakoncentrációjára gyakorolt jelentős hatást azitromicin együttes adása esetén.
Ciszaprid
A ciszaprid a májban, a CYP 3A4 enzim által metabolizálódik. Mivel a makrolidok gátolják ezen enzim működését, a ciszapriddal történő együttes alkalmazás a QT-távolság megnyúlásához, kamrai arrhythmiához és torsades de pointes-hez vezethet.
Cetirizin
Egészséges önkénteseknél 5 napos azitromicin-kezelés és 20 mg cetirizin együttes adása egyensúlyi állapotban nem eredményezett sem farmakokinetikai interakciót, sem szignifikáns QT-távolságváltozást.
Didanozin (dideoxi-inozin)
Napi 1200 mg azitromicin és 400 mg didanozin egyidejű alkalmazása 6 HIV-pozitív betegben placebóhoz viszonyítva nem befolyásolta a didanozin egyensúlyi farmakokinetikáját.
Efavirenz
600 mg azitromicin egyszeri és napi 400 mg efavirenz 7 napon át történő együttes adagolása semmilyen klinikailag szignifikáns farmakokinetikai interakciót nem eredményezett.
Indinavir
Egyetlen 1200 mg-os adag azitromicin egyidejű alkalmazása nem befolyásolta statisztikailag szignifikáns módon az 5 napon át, napi háromszor 800 mg adagban adott indinavir farmakokinetikáját.
Metilprednizolon
Egészséges önkénteseknél végzett farmakokinetikai interakciós vizsgálatban az azitromicin nem befolyásolta szignifikánsan a metilprednizolon farmakokinetikáját.
Midazolám
Egészséges önkénteseknél napi 500 mg azitromicin 3 napon át történő alkalmazása nem okozott klinikailag szignifikáns változást a midazolám egyszeri 15 mg-os adagjának farmakokinetikájában és farmakodinamikájában.
Szildenafil
Egészséges férfi önkénteseknél az azitromicin (naponta 500 mg 3 napon át) nem befolyásolta a a szildenafil és fő, keringő metabolitjának AUC és Cmax értékét.
Triazolám
14 egészséges önkéntesnek az 1. napon 500 mg, a 2. napon 250 mg azitromicint és a második napon 0,125 mg triazolámot is adva, az azitromicin nem befolyásolta szignifiánsan a triazolám egyetlen farmakokinetikai változóját sem a triazolám és placebóhoz viszonyítva.

4.6 Terhesség és szoptatás

Terhesség
Terhes nőkön történő alkalmazásra nincs megfelelő adat az azitromicin tekintetében. Az állatokon végzett reprodukciós toxicitási vizsgálatok során kimutatták, hogy az azitromicin átjut a placentán, de teratogén hatást nem figyeltek meg (lásd 5.3 pont). Az azitromicin terhesség alatti alkalmazásának biztonságossága nem bizonyított. Ezért az azitromicinta terhesség ideje alatt csak akkor szabad alkalmazni, ha az előnyök meghaladják a kockázatokat.
Szoptatás
Beszámoltak arról, hogy az azitromicin kiválasztódik az anyatejbe, azonban nem állnak rendelkezésre szoptató nőkön végzett megfelelő és jól kontrollált vizsgálatok az azitromicin anyatejbe történő kiválasztódásának farmakokinetikai jellemzésére.
Mivel nem ismert, hogy az azitromicin okoz-e nemkívánatos hatásokat a szoptatott csecsemőnél, ezért az azitromicin-kezelés alatt a szoptatást fel kell függeszteni. Többek között hasmenés, a nyálkahártyák gombás fertőzése, továbbá szenzibilizáció fordulhat elő a szoptatott csecsemőnél. A kezelés alatt és a befejezését követő két napig ajánlott a tej kiöntése. Ezt követően a szoptatást folytatni lehet.
Termékenység
A patkányoknál végzett termékenységi vizsgálatokban az azitromicin alkalmazását követően csökkent vemhességi rátát figyeltek meg. E megfigyelések humán jelentősége nem ismert.

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

Nincs olyan adat, ami azt sugallná, hogy az azitromicin hatással lenne a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Az alábbi táblázat a klinikai vizsgálatokban és a posztmarketing tapasztalatok során gyűjtött mellékhatásokat tartalmazza szervrendszerek és gyakoriság szerint. A posztmarketing tapasztalatok során gyűjtött mellékhatásokat dőlt betűvel jelöljük.
A nemkívánatos hatásokra az alábbi meghatározások érvényesek:

 • agyon gyakori (≥ 1/10); gyakori (≥ 1/100 - < 1/10); nem gyakori (≥ 1/1000 - < 1/100); ritka (≥ 1/10 000 - < 1/1000); nagyon ritka (< 1/10 000), nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg). Az egyes gyakorisági csoportokban a mellékhatások csökkenő súlyosság szerint kerülnek megadásra.

Klinikai vizsgálatokban és a posztmarketing tapasztalatok során gyűjtött mellékhatások, melyek esetlegesen vagy valószínűleg kapcsolatba hozhatók az azitromicinnel.
SzervrendszerGyakoriságMellékhatás
Fertőző betegségek és parazitafertőzések
Nem gyakori
candidiasis,
vaginális fertőzés,
tüdőgyulladás,
gombás fertőzések,
bakteriális fertőzések,
pharyngitis,
gastroenteritis,
légzési rendellenesség,
rhinitis,
oralis candidiasis
Nem ismert
Pseudomembranosus colitis (lásd 4.4 pont)
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetekNem gyakori
leucopenia, eutropenia,
eosinophilia
Nem ismertthrombocytopenia, haemolyticus anaemia
Immunrendszeri betegségek és tünetekNem gyakoriangioödéma
túlérzékenység
Nem ismertanafilaxiás reakció (lásd 4.4 pont)
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetekNem gyakorianorexia
Pszichiátriai kórképekNem gyakoriidegesség,
álmatlanság
Ritkaizgatottság,
deperszonalizáció
Nem ismertagresszió,
szorongás,
delirium,
hallucináció
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Gyakori
fejfájás
Nem gyakori
szédülés,
aluszékonyság,
az ízérzés zavara,
paraesthesia
Nem ismertájulás,
convulsio,
hypaesthesia,
pszichomotoros hiperaktivitás,
a szaglásérzés hiánya,
az ízérzés hiánya,
szagérzékelési zavar,
myasthenia gravis (lásd 4.4 pont)
Szembetegségek és szemészeti tünetekNem gyakoricsökkent látás
A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tüneteiNem gyakorihallászavar,
vertigo
Nem ismerthalláskárosodás, beleértve a süketséget és/vagy a fülzúgást is
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetekNem gyakoriszívdobogásérzés
Nem ismerttorsades de pointes (lásd 4.4 pont),
arrhythmia (lásd 4.4 pont), beleértve a kamrai tachycardiát,
QT- távolság megnyúlása az EKG-n (lásd 4.4 pont)
Érbetegségek és tünetek
Nem gyakorihőhullám
Nem ismerthypotensio
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinális betegségek és tünetekNem gyakoridyspnoea,
orrvérzés
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon gyakorihasmenés
Gyakorihányás,
hasi fájdalom,
hányinger
Nem gyakoriszékrekedés,
flatulencia
dyspepsia
gastritis,
dysphagia,
haspuffadás,
szájszárazság,
böfögés,
szájüregi fekély,
fokozott nyálelválasztás
Nem ismertpancreatitis,
a nyelv elszíneződése
Máj- és epebetegségek, illetve tünetekNem gyakorihepatitis
Ritkamájfunkció zavar,
cholestaticus sárgaság
Nem ismertmájelégtelenség (ritkán halálos kimenetelű) (lásd 4.4 pont) *, fulmináns hepatitis, májnecrosis
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tüneteiNem gyakoribőrkiütések,
viszketés,
csalánkiütés,
bőrgyulladás,
bőrszárazság,
fokozott verejtékezés
Ritkafényérzékenységi reakció
Nem ismertStevens-Johnson szindróma,
toxicus epidermalis necrolysis, erythema multiforme
A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tüneteiNem gyakoriosteoarthritis,
myalgia,
hátfájás, yakfájás
Nem ismertarthralgia
Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
Nem gyakoria vizeletürítés zavara,
vesefájdalom
Nem ismertakut veseelégtelenség, interstitialis nephritis
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetekNem gyakori
metrorrhagia,
testicularis rendellenesség
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciókNem gyakoriödéma,
gyengeség,
rossz közérzet,
fáradtság,
arcödéma,
mellkasi fájdalom,
láz,
fájdalom,
perifériás ödéma
Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményeiGyakoria limfociták számának csökkenése,
az eosinophil granulociták számának növekedése,
a vér bikarbonát szintjének csökkenése,
a bazofil granulociták számának növekedése,
a monociták számának növekedése,
a neutrophil granulociták számának növekedése
Nem gyakoriaszpartát-aminotranszferáz (AST) enzimszint emelkedés,
alanin-aminotranszferáz (ALT) enzimszint emelkedés,
a vér bilirubinszintjének emelkedése,
a vér ureaszintjének emelkedése,
a vér kreatininszintjének emelkedése,
rendellenes vér kálumszint,
a vér alkalikus foszfatázszintjének emelkedése,
a vér kloridszintjének emelkedése,
a vér glükózszintjének emelkedése,
a vérlemezkék számának emelkedése,
csökkent hematokrit érték,
a vér bikarbonát szintjének emelkedése,
rendellenes nátriumszint
Sérülés, mérgezés és a beavatkozásokkal kapcsolatos szövődményekNem gyakoria kezelés után kialakuló szövődmények
* ritkán halálos kimenetelű
Klinikai vizsgálatokban és a posztmarketing tapasztalatok során gyűjtött mellékhatások, melyek esetlegesen vagy valószínűleg kapcsolatba hozhatók Mycobacterium avium complex megelőzéssel és kezeléssel.
Ezek a mellékhatások típusukban vagy gyakoriságukban eltérhetnek az azonnali hatóanyag-leadású vagy elnyújtott hatóanyag-leadású gyógyszerformák esetében jelentettektől:
SzervrendszerGyakoriságMellékhatás
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetekGyakorianorexia
Idegrendszeri betegségek és tünetek
Gyakoriszédülés,
fejfájás,
paraesthesia,
az ízérzés zavara
Nem gyakorihypaesthesia
Szembetegségek és szemészeti tünetekGyakoricsökkent látás
A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tüneteiGyakorisüketség
Nem gyakorihalláskárosod,
fülzúgás
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetekNem gyakoriszívdobogásérzés
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon gyakorihasmenés,
hasi fájdalom,
hányinger,
flatulencia,
hasi diszkomfort,
laza széklet
Máj- és epebetegségek, illetve tünetekNem gyakorihepatitis
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tüneteiGyakoribőrkiütés,
viszketés
Nem gyakoriStevens-Johnson szindróma,
fényérzékenységi reakció
A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tüneteiGyakoriarthralgia
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciókGyakorifáradtság
Nem gyakorigyengeség,
rossz közérzet

Feltételezett mellékhatások bejelentése
A gyógyszer engedélyezését követően lényeges a feltételezett mellékhatások bejelentése, mert ez fontos eszköze annak, hogy a gyógyszer előny/kockázat profilját folyamatosan figyelemmel lehessen kísérni. Az egészségügyi szakembereket kérjük, hogy jelentsék be a feltételezett mellékhatásokat a hatóság részére V. függelékben található elérhetőségek valamelyikén keresztül.

4.9 Túladagolás

A javasoltnál magasabb adagok mellett észlelt nemkívánatos hatások hasonlóak voltak a normál adagok mellett észleltekhez. Túladagolás esetén, amennyiben szükséges, általános tüneti és általános szupportív kezelés javasolt.

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: Szisztémás antibakteriális szerek, makrolidok; azitromicin
Hatásmechanizmus:
Az azitromicin a makrolid antibiotikumok osztályának azalid csoportjába tartozó vegyület. Az azitromicin az 50S riboszomális alegységhez kötődve gátolja a peptidláncok transzlokációját a riboszóma egyik oldaláról a másikra. Ennek következtében az érzékeny mikroorganizmusban megakadályozza az RNS-függő fehérjeszintézist.
PK/PD kapcsolat
Az azitromicin esetében a legfontosabb, az azitromicin hatásosságával legjobban összefüggő PK/PD paraméter az AUC/MIC.
Rezisztencia-mechanizmus
Az azitromicinnel szembeni rezisztencia lehet öröklött vagy szerzett. A baktériumokban három fő mechanizmus lehet felelős a rezisztenciáért: a célhely megváltozása, az antibiotikum-transzport megváltozása és az antibiotikum módosítása.
Teljes keresztrezisztencia van jelen a Streptococcus pneumoniae, az A csoportba tartozó béta‑hemolizáló Streptococcusok, az Enterococcus faecalis és az Staphylococcus aureus, beleértve a meticillin-rezisztens S. aureus (MRSA) között az eritromicinnel, az azitromicinnel, egyéb makrolidokkal és a linkozamidokkal szemben.
Határértékek
EUCAST (European Committee on Antimicrobial Susceptibility Testing) határértékek:

KórokozóÉrzékeny (mg/ml)Rezisztens (mg/ml)
Staphylococcus spp.≤1> 2
Streptococcus spp. (A,B,C,G csoport)≤0,25> 0,5
Streptococcus pneumoniae≤0,25> 0,5
Haemophilus influenzae≤0,12> 4
Moraxella catarrhalis≤0,5> 0,5
Neisseria gonorrhoeae≤0,25> 0.5

Érzékenység:
Az egyes fajok szerzett rezisztenciájának prevalenciája földrajzilag és időben változhat, így tanácsos beszerezni a rezisztenciára vonatkozó helyi információkat, különösen akkor, ha súlyos fertőzéseket kezelnek. Szükség szerint szakértői segítséget kell igénybe venni, ha a rezisztencia helyi prevalenciája olyan mértékű, hogy a gyógyszer hasznossága - legalábbis egyes típusú fertőzések esetében - kérdéses lehet.
Azok a kórokozók, melyeknél probléma lehet a rezisztencia: az Európai Közösség legalább egy tagországában a rezisztencia előfordulási gyakorisága legalább 10%.
Érzékenységi táblázat
Általánosan érzékeny fajok
Aerob Gram-negatív mikroorganizmusok
Haemophilus influenzae*
Moraxella catarrhalis*
Egyéb mikroorganizmusok
Chlamydophila pneumoniae
Chlamydia trachomatis
Legionella pneumophila
Mycobacterium avium
Mycoplasma pneumoniae*
Azok a fajok, melyeknél a szerzett rezisztencia problémát jelenthet
Aerob Gram-pozitív mikroorganizmusok
Staphylococcus aureus*
Streptococcus agalactiae
Streptococcus pneumoniae*
Streptococcus pyogenes*
Egyéb mikroorganizmusok
Ureaplasma urealyticum
Öröklötten rezisztens mikroorganizmusok
Aerob Gram-pozitív mikroorganizmusok
Staphylococcus aureus - meticillin rezisztens és eritromicin rezisztens törzsek
Streptococcus pneumoniae - penicillin rezisztens törzsek
Aerob Gram-negatív mikroorganizmusok
Escherichia coli
Pseudomonas aeruginosa
Klebsiella spp.
Anaerob Gram-negatív mikroorganizmusok
Bacteroides fragilis csoport

* Az engedélyezett klinikai indikációkban érzékeny izolált mikroorganizmusok esetén kimutatták a klinikai hatékonyságot.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Felszívódás
Szájon át történő adagolást követően az azitromicin biohasznosulása megközelítőleg 37%-os. A csúcskoncentráció a plazmában 2-3 óra elteltével alakul ki (Cmax 500 mg egyszeri orális adagolását követően megközelítőleg 0,4 mg/l volt).
Eloszlás
A kinetikai vizsgálatok során az azitromicin koncentrációja kifejezetten magasabb volt a szövetekben, mint a plazmában (akár 50-szer magasabb, mint a plazmában mért maximális koncentráció), ami arra utal, hogy a vegyületnek erős a szöveti kötődése (egyensúlyi megoszlási térfogat megközelítőleg 31 l/ttkg).
A célszövetekben (pl. tüdő, tonsilla és prostata) mért koncentráció egyetlen 500 mg-os adag alkalmazását követően meghaladta a valószínű kórokozók MIC90 értékét.
In vitro és in vivo kísérletekben az azitromicin a fagocitákban szaporodik fel, és a felszabadulását az aktív fagocitózis serkenti. Állatkísérletekben ezen folyamat is hozzájárult az azitromicin szöveti akkumulációjához.
A szérumban az azitromicin fehérjekötődése változó, és a szérumkoncentrációktól függően változik: 0,05 mg/l mellett 50%, 0,5 mg/l mellett 12%.
Kiválasztás
A plazmában mért terminális eliminációs felezési idő a 2-4 napos szöveti depléciós felezési időt tükrözi. Egy intravénásan alkalmazott adag 12%-a változatlan formában ürül a vizelettel 3 napos időtartam alatt, nagy része az első 24 óra során. Az azitromcin - döntően változatlan formában történő - biliáris excretiója az elimináció fő útvonala.
Az azonosított metabolitok (melyek N- és O-demetiláció, a deszozamin- és az aglikon-gyűrűk hidroxilációja, valamint a kladinozin-konjugátum hasítása révén jönnek létre) mikrobiológiailag inaktívak.
5 napos kezelést követően idős önkénteseknél (>65 év) enyhén magasabb (29%) AUC-értékeket mértek, mint a fiatalabb önkénteseknél (< 45 év). Ezen különbségek azonban nem tarthatók klinikailag lényegesnek, így az adagolás módosítása nem javasolt.
Farmakokinetikai tulajdonságok speciális betegcsoportokban
Veseelégtelenség
Enyhe-, középsúlyos vesekárosodásban (glomeruláris filtrációs ráta: 10‑80 ml/perc) szenvedő egyéneknél az azitromicin egyetlen 1 g-os orális adagját követően a Cmax átlagos értéke 5,1%-kal, az AUC0-120 átlagos értéke 4,2%-kal növekedett a normális vesefunkciójúakhoz (GFR>80 ml/perc) képest. Súlyosan vesekárosodásban szenvedő betegeknél a Cmax, illetve AUC0-120 átlagos értéke 61%-kal, illetve 33%-kal növekedett a normálértékhez képest.
Májelégtelenség
Nincs bizonyíték arra, hogy enyhe-, középsúlyos májkárosodásban szenvedő betegeknél az azitromicin farmakokinetikája jelentős mértékben megváltozna a normális májműködéshez képest. Úgy tűnik, ezen betegekben a vizeletből visszanyert azitromicin mennyisége megnő, valószínűleg a csökkent hepaticus clearance kompenzálásaként.
Idős betegek
Idős férfiakban az azitromicin farmakokinetikája hasonló volt, mint fiatal felnőttekben. Idős nőkben azonban magasabb csúcskoncentrációkat (30-50%-os) figyeltek meg, de szignifikáns akkumuláció nem fordult elő.
Csecsemők, kisdedek, gyerekek és serdülők
Farmakokinetikai vizsgálatokat 4 hónapos és 15 éves életkor közötti, azitromicin kapszulát, granulátumot vagy szuszpenziót kapó gyermekeknél végeztek. Az első napon 10 mg/kg, majd a 2‑5. napon 5 mg/kg adag mellett a Cmax értéke valamivel alacsonyabb a felnőtteknél mértnél: 224 μg/l 0,6-5 éves gyerekeknél a kezelés harmadik napja után, és 383 μg/l a 6-15 éves gyermekeknél. Az idősebb gyermekeknél mért 36 órás felezési idő a felnőtteknél várt tartományba esett.

5.3 A preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei

Nagy adagokkal végzett állatkísérletekben, a klinikai gyakorlatban várhatónál 40-szer magasabb hatóanyag-koncentrációkat adva észlelték, hogy az azitromicin reverzibilis foszfolipidózist okoz, általában észrevehető toxikológiai következmények nélkül. Nincs bizonyíték arra, hogy ennek jelentősége lenne az azitromicin szokásos humán alkalmazása kapcsán.
Karcinogén potenciál
Nem végeztek hosszú távú állatkísérleteket a karcinogén potenciál értékelésére.
Mutagén potenciál
Az azitromicin nem mutatott mutagén potenciált a standard laboratóriumi vizsgálatok, az egér limfóma teszt, a humán limfocita klasztogén teszt és az egér csontvelő klasztogén teszt során.
Reproduktív toxicitás
Egereken és patkányokon végzett embriotoxicitási állatkísérletek során nem figyeltek meg teratogén hatásokat. Patkányokban 100-200 mg/ttkg/nap dózisban adott azitromicin a magzati csontosodás és az anyai testsúlygyarapodás enyhe retardációját okozta. Patkányokon végzett peri- és posztnatális vizsgálatokban 50 mg/ttkg/nap azitromicin-kezelés és annál nagyobb adagok alkalmazása után enyhe retardációt figyeltek meg.

6.1 Segédanyagok felsorolása

Mag:
Mikrokristályos cellulóz;
Hidegen duzzadó kukoricakeményítő;
A típusú karboximetilkeményítő-nátrium;
Vízmentes kolloid szilícium-dioxid;
Nátrium-laurilszulfát;
Magnézium-sztearát.
Filmbevonat:
Poli(vinil-alkohol);
Titán-dioxid (E171);
Talkum;
Szójalecitin;
Xantán gumi.

6.2 Inkompatibilitások

Nem értelmezhető.
6.3. Felhasználhatóság időtartam
3 év

6.4 Különleges tárolási előírások

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

6.5 Csomagolás (jellege, anyaga, kiszerelési egységek)

PVC/PVdC/Alu buborékcsomagolás.
Kiszerelések:
250 mg: 4, 6, 12, 24, 50 vagy 100 db filmtabletta.
500 mg: 2, 3, 6, 12, 24, 30, 50 vagy 100 db filmtabletta.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6 A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások

Nincsenek különleges előírások.
Megjegyzés: XX (két kereszt)
Osztályozás: II. csoport
Kizárólag orvosi rendelvényhez kötött gyógyszer (V).

7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

1 A Pharma GmbH
Keltenring 1+3, D-82041 Oberhaching
Németország

8. Engedélyszámok

Azithromycin 1a Pharma 250 mg filmtabletta 6x OGYI-T-20260/01
Azithromycin 1a Pharma 500 mg filmtabletta 2x OGYI-T-20260/02
Azithromycin 1a Pharma 500 mg filmtabletta 3x OGYI-T-20260/03