Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Olzin 10 mg tabletta 56x SZ 2602 Ft 2602 Ft HM KGY ÜB EÜ100 300 Ft -
Olzin 10 mg tabletta 28x SZ 1323 Ft 1323 Ft HM KGY ÜB EÜ100 300 Ft -
Olzin 2,5 mg tabletta 56x SZ - - - -
Olzin 2,5 mg tabletta 28x SZ - - - -
Olzin 5 mg tabletta 56x SZ - - - -
Olzin 5 mg tabletta 28x SZ 840 Ft 840 Ft HM KGY ÜB EÜ100 300 Ft -
Olzin 7,5 mg tabletta 28x SZ - - - -
Olzin 7,5 mg tabletta 56x SZ 24115 Ft 24115 Ft HM KGY ÜB EÜ100 300 Ft -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információ a felhasználó számára

Olzin 2,5 mg tabletta
Olzin 5 mg tabletta
Olzin 7,5 mg tabletta
Olzin 10 mg tabletta
olanzapin


Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma
1. Milyen típusú gyógyszer az Olzin és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Olzin alkalmazása előtt
3. Hogyan kell szedni az Olzin tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Olzin tablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk.


1. Milyen típusú gyógyszer az Olzin és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Olzin az ún. antipszichotikumok csoportjához tartozik és a következő betegségek kezelésére alkalmas:
  • Skizofrénia olyan betegség, amely hallási, látási vagy egyéb érzékszervi érzékcsalódásokkal, tévhitekkel, szokatlanul gyanakvó viselkedéssel és zárkózottsággal jár. A betegek lehetnek nyomott hangulatúak, feszültek vagy nyugtalanok.
  • Közepesen súlyos és súlyos mániás epizódok, olyan állapot melyet izgatottság és eufória jellemez.

Kimutatták, hogy az olanzapin megelőzi ezen tünetek újra kialakulását olyan bipoláris zavarban (mániás-depresszió) szenvedő betegekben, akik a mániás epizódokat tekintve javultak az olanzapin kezelés hatására.


2. Tudnivalók az Olzin tabletta filmtabletta szedése előtt

Ne szedje az Olzin-t
  • ha allergiás az olanzapinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • Az allergiás reakció tünete lehet bőrkiütés, viszketés, arc- vagy ajakduzzadás és légzési nehézség. Értesítse kezelőorvosát, ha ilyet tapasztalt.
  • ha Önnél korábban a zöldhályog bizonyos formáját (emelkedett szemnyomást) állapították meg.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Olzin szedése előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével.
  • Az Olzin használata demenciában (szellemi hanyatlásban) szenvedő idős betegek esetében nem ajánlott, mert súlyos mellékhatásokhoz vezethet.
  • Az ilyen típusú gyógyszerek elsősorban az arc vagy a nyelv izmainak szokatlan mozgását okozhatják. Ha az Olzin kezelés elkezdését követően ilyet észlel, értesítse kezelőorvosát.
  • Az ilyen készítmények nagyon ritkán lázat, szaporább légzést, verejtékezést, izommerevséget és aluszékonyságot vagy álmosságot okozhatnak. Ha ezeket a tüneteket észleli, azonnal forduljon orvosához.
  • Olzint alkalmazó betegeknél tapasztaltak testtömeg-gyarapodást. Önnek és kezelőorvosának rendszeresen ellenőriznie kell az Ön testtömegét.
  • Olzint alkalmazó betegeknél tapasztaltak magas vércukorszintet és magas vérzsírszinteket (triglicerid és koleszterin). Kezelőorvosának ellenőriznie kell az Ön vércukorszintjét és bizonyos vérzsírjainak szintjét az Olzin alkalmazásának elkezdése előtt és a kezelés során rendszeresen.
  • Tájékoztassa orvosát, ha Ön vagy valamelyik családtagja előzményében vérrögképződés szerepel, mert az ilyen gyógyszerek alkalmazása összefüggésbe hozható vérrögképződéssel.

Amennyiben az alábbi betegségek valamelyikében szenved, értesítse kezelőorvosát, mihelyt lehetséges:
  • Agyi érkatasztófa (szélütés, sztrók) vagy átmeneti agyi keringési zavar (agyi keringési zavar átmeneti tünetei)
  • Parkinson-kór
  • Prosztata megbetegedés
  • A bélmozgások leállása (paralitikus ileusz)
  • Máj- vagy vesebetegség
  • Vérkép rendellenességek
  • Szívbetegség
  • Cukorbetegség
  • Epilepsziás görcsök

Ha Ön demenciában szenved, vagy ha korábban volt már szélütése vagy átmeneti agyi keringési zavara, Ön vagy gondviselője/rokona közölje kezelőorvosával.

Ha Ön 65 évesnél idősebb, kezelőorvosa elővigyázatosságból figyelemmel kísérheti vérnyomását.

Gyermekek és serdülők
Az olanzapin alkalmazása nem javasolt 18 éves kor alatti betegeknél

Egyéb gyógyszerek és az Olzin
Az Olzin kezelés ideje alatt egyéb gyógyszert csak akkor szedjen, ha kezelőorvosa azt mondja, hogy szedheti őket. Álmos lehet, ha az Olzint depresszió elleni gyógyszerekkel, illetve szorongásoldókkal vagy altatókkal együtt alkalmazza.
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Különösképpen értesítse orvosát, ha:
  • Parkinson elleni gyógyszert szed
  • karbamazepint szed (epilepszia ellenes és hangulatjavító gyógyszer), ha fluvoxamint (depresszió elleni gyógyszer) vagy ciprofloxacint (antibiotikum) szed, ez szükségessé teheti az Olzin adagjának a megváltoztatását.

Az Olzin egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A tabletták étkezéssel vagy attól függetlenül bevehetőek.
Olzin kezelés ideje alatt ne igyon alkoholt, mert az Olzin és az alkohol együttesen álmosságot okozhat.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes, vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Terhesség ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, hacsak kezelőorvosával nem beszélte meg. Szoptatás ideje alatt nem szedheti ezt a gyógyszert, mivel kis mennyiségű Olzin átkerülhet az anyatejbe.

A terhességük utolsó három hónapjában (utolsó trimeszterében) Olzin tablettát szedő anyák újszülöttjeinél a következő tünetek fordulhatnak elő: remegés, izommerevség és/vagy izomgyengeség, aluszékonyság, izgatottság, légzési problémák és táplálási nehézség. Ha gyermekénél ezen tünetek bármelyike kialakul, jelentkezzen orvosánál!

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Olzin szedésekor felléphet álmosság. Ha álmosságot észlel, ne vezessen autót és ne kezeljen veszélyes gépeket. Értesítse kezelőorvosát.


3. Hogyan kell szedni az Olzin tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kezelőorvosa elmondja Önnek, hogy hány Olzin tablettát szedjen, és mennyi ideig folytassa a kezelést. Az Olzin adagja 5-20 mg naponta. Beszéljen orvosával, ha a tünetei visszatérnek, de ne hagyja abba az Olzin szedését, hacsak ezt orvosa nem tanácsolja.

Naponta egyszer, orvosa útmutatása szerint vegye be az Olzin tablettát. Próbálja meg mindig ugyanabban az időpontban bevenni a tablettáit. Étkezés nem befolyásolja a gyógyszer bevételt. Az Olzin szájon keresztül alkalmazandó. Az Olzin tablettát kevés vízzel, egészben nyelje le.

Ha az előírtnál több Olzin tablettát vett be
Azok a betegek, akik az előírtnál több Olzin tablettát vettek be, a következő tüneteket tapasztalták: szapora szívverés, izgatottság/agresszió, beszédzavar, szokatlan mozgások (különösen az arcon vagy a nyelvben) és tudatzavar. Egyéb tünetek lehetnek: heveny zavartság, görcsrohamok (epilepszia), kóma, valamint a következő tünetek kombinációja: láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság vagy álmosság, lassúbb légzésszám, félrenyelés, magas, ill. alacsony vérnyomás, szívritmuszavar. Rögtön értesítse kezelőorvosát vagy a kórházat, ha a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja. Mutassa meg az orvosnak gyógyszere dobozát.

Ha elfelejtette bevenni az Olzin tablettát
Vegye be a következő tablettát, mihelyt eszébe jut. Ne vegyen be kétszeres adagot ugyanazon a napon.

Ha idő előtt abbahagyja az Olzin tabletta szedését
Ne hagyja abba a gyógyszer szedését, ha már jobban érzi magát. Fontos, hogy mindaddig folytassa az Olzin szedését, amíg azt orvosa javasolja.

Ha hirtelen abbahagyja az Olzin szedését, előfordulhat verejtékezés, álmatlanság, remegés, nyugtalanság vagy hányinger és hányás. Kezelőorvosa javasolhatja az adagok fokozatos csökkentését a kezelés befejezése előtt.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, ha az alábbiakat tapasztalja:
  • szokatlan mozgások (gyakori mellékhatás, 10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet), különösen az arcon és a nyelv izmainál;
  • vérrögök a vénákban (nem gyakori mellékhatás, 100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet), különösen az alsó végtagokban (a tünetek közé tartozik az alsó végtag duzzanata, fájdalma és pirossága), melyek a vérereken át eljuthatnak a tüdőbe, mellkasi fájdalmat és nehézlégzést okozva. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz;
  • láz, szapora légzés, verejtékezés, izommerevség és aluszékonyság ill. álmosság együttes jelentkezése (ennek a mellékhatásnak a gyakorisága a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg).

Nagyon gyakori mellékhatások: 10-ből egynél több betegnél jelentkezhetnek
  • Súlygyarapodás.
  • Álmosság.
  • A prolaktin (tejtermelést serkentő hormon) szintek emelkedése a vérben.
  • A kezelés korai szakaszában előfordulhat szédülés vagy ájulás (lassú szívveréssel), különösen fekvő vagy ülő helyzetből történő felálláskor. Ez többnyire magától elmúlik, amennyiben nem, értesítse kezelőorvosát.

Gyakori mellékhatások: 10-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkezhetnek
  • Bizonyos vérsejtek és keringő zsírok szintjének változásai és a kezelés korai szakaszában a májenzimszintek átmeneti emelkedése
  • A cukorszint növekedése a vérben és a vizeletben.
  • A húgysav- és a kreatin-foszfokinázszint emelkedése a vérben
  • Az éhségérzés fokozódása.
  • Szédülés.
  • Nyugtalanság.
  • Remegés.
  • Szokatlan mozgások (diszkinéziák)
  • Székrekedés.
  • Szájszárazság.
  • Bőrkiütés.
  • Erőtlenség.
  • Nagyfokú fáradtság.
  • Víz-visszatartás, mely a kezek, bokák vagy a lábfejek duzzanatához vezet.
  • Láz
  • Ízületi fájdalom
  • Szexuális zavarok, mint például a nemi vágy csökkenése férfiaknál és nőknél vagy merevedési zavar férfiaknál.

Nem gyakori mellékhatások: 100-ból legfeljebb 1 betegnél jelentkezhet
  • Túlérzékenységi reakció (pl. ajak- és torokduzzanat, viszketés, kiütés).
  • Cukorbetegség vagy annak rosszabbodása, ami esetenként ketoacidózissal (ketontestek jelentek meg a vérben és a vizeletben) vagy kómával járt.
  • Görcsrohamok, általában görcsrohamokkal (epilepsziával) a kórelőzményben.
  • Izommerevség vagy görcsök (beleértve a szemmozgásokét is).
  • Beszédzavarok.
  • Lassú szívverés.
  • Fényérzékenység.
  • Orrvérzés.
  • Hasi feszülés.
  • Emlékezetvesztés vagy feledékenység.
  • Vizelet inkontinencia (vizeletvisszatartási képtelenség).
  • Vizelési képtelenség
  • Hajhullás.
  • A menstruációs ciklusok hiánya vagy rövidülése.
  • Az emlőkkel kapcsolatos eltérés férfiaknál és nőknél, mint például a kóros tejelválasztás vagy rendellenes növekedés.

Ritka mellékhatások 1000-ből legfeljebb 1 betegnél jelentkeznek.
  • A normál testhőmérséklet csökkenése.
  • Szívritmuszavar.
  • Tisztázatlan eredetű, hirtelen halál.
  • Hasnyálmirigy-gyulladás, mely súlyos hasi fájdalmat, lázat és hányingert okoz.
  • Májbetegség a bőr és a szemfehérje sárgaságának formájában.
  • Izombetegség, tisztázatlan fájdalmak formájában.
  • Tartós és/vagy fájdalmas merevedés.

Demenciában szenvedő idős betegeknél olanzapin szedésekor felléphet szélütés, tüdőgyulladás, vizelettartási nehézség, elesés, nagyfokú fáradtság, látási hallucinációk, testhőmérséklet emelkedés, bőrpír és járászavar. Néhány halálos kimenetelű esetet is jelentettek ebben a betegcsoportban.

Az Olzin kezelés ronthatja a Parkinson-kór tüneteit.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell az Olzin tablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után (Felh.:) ne szedje ezt a gyógyszert. Az első két számjegy a hónapot, az utolsó négy számjegy pedig az évet jelzi. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Olzin tabletta
  • A készítmény hatóanyaga az olanzapin.
2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg vagy 10 mg olanzapint tartalmaz (olanzapin-benzoát formájában) tablettánként.
Egyéb összetevők: kalcium-hidrogén-foszfát (E 341), mikrokristályos cellulóz (E 460), magnézium-sztearát (E 470), “A” típusú típusú karboximetil-keményítő-nátrium.

Milyen az Olzin külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Olzin tabletták világossárga, kerek, mindkét oldalukon domború tabletták.
2,5 mg tabletták az egyik oldalukon mélynyomású “OPN” és “2,5”, a másik oldalukon “bza” felirattal.
5 mg tabletták az egyik oldalukon mélynyomású “OPN” és “5”, a másik oldalukon “bza” felirattal.
7,5 mg tabletták az egyik oldalukon mélynyomású “OPN” és “7,5”, a másik oldalukon “bza” felirattal.
10 mg tabletták az egyik oldalukon mélynyomású “OPN” és “10”, a másik oldalukon “bza” felirattal.
7 db,10 db, 14 db, 20 db, 28 db, 30 db, 35 db, 40 db, 50 db, 56 db, 60 db, 70 db, 80 db, 90 db, 100 db vagy 200 db tabletta Alumínium/Alumínium buborékcsomagolásban.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
SOLAMED Kft.
H-1126 Budapest, Sólyom utca 10.
Hungary

Gyártó:
Synthon BV
Microweg 22, 6545 CM Nijmegen,
Hollandia

Synthon Hispania S.L.
Castelló, 1, Polígono Las Salinas
08830 Sant Boi de Llobregat
Spanyolország.

EGIS Gyógyszergyár Nyrt.
H-1165 Budapest, Bökényföldi út 118-120.
Magyarország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Ausztria Olanzapin Genericon 2,5/5/7,5/10 mg Tabletten
Belgium Olanzapine Synthon 2,5/5/7,5/10 mg tabletten
Csehország Synza 2,5/5/7,5/10 mg tablety
Észtország Olansapiin Synthon 2,5/5/7,5/10 mg tabletid
Finnország Olanzapin Avansor 2,5/5/7,5/10 mg tabletit
Franciaország Olanzapine Synthon 2,5/5/7,5/10 mg comprimé
Hollandia Olanzapine Synthon 2,5/5/7,5/10 mg tabletten
Lengyelország Olzin 2,5/5/7,5/10 mg tabletka
Litvánia Olzin 2,5/5/7,5/10 mg tabletes
Luxemburg Olanzapin Synthon 2,5/5/7,5/10 mg Tabletten
Magyarország Olzin 2,5/5/7,5/10 mg tabletta

OGYI-T-20695/01-02 (Olzin 2,5 mg tabletta 28x, 56x)
OGYI-T-20695/03-04 (Olzin 5 mg tabletta 28x, 56x)
OGYI-T-20695/05-06 (Olzin 7,5 mg tabletta 28x, 56x)
OGYI-T-20695/07-08 (Olzin 10 mg tabletta 28x, 56x)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma:2013. november