Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Insulinoma

• Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság •

Definíció és alapvető megállapítások

Definíció

Insulinomáknak nevezzük az inzulint termelő daganatokat, melyek elsősorban a hasnyálmirigy szigetsejtjeiből alakulnak ki. A hasnyálmirigyen kívüli (pl. a duodénum falában elhelyezkedő) ectopiás insulinoma kivételesen ritka. A jellegzetes klinikai tüneteket az inzulintúltermelés okozta hypoglykaemia váltja ki. Nesidioblastosisban a pancreasszigetsejtek diffúz hyperplasiája szintén súlyos hypoglykaemiát okozhat. Multiplex adenomák általában a familiáris MEN 1 szindrómához társulnak.

Gyakoriság

Az insulinoma előfordulása ritka, incidenciája

1-2/1 000 000. Legtöbbször a 40 év fölött fordul elő, azonban MEN 1 szindrómában általában fiatalabb életkorban alakul ki. Az insulinomák 80%-a benignus, szoliter adenoma, átlagos méretük 1,5-2 cm. Az esetek 10%-ában fordul elő multiplex adenoma. A nesidioblastosis előfordulásának gyakorisága az insulinomákhoz viszonyítva 1:300. Malignus folyamat az insulinomák 8%-ában jelentkezik. Az insulinomák 5%-a MEN 1 szindróma részjelensége.

Patofiziológia

Az insulinomás betegekben kialakuló hypoglykaemia a kontrollálatlan inzulinkiválasztás következménye. Fiziológiás állapotban az emelkedett plazmainzulinszint és a hypoglykaemia szupprimálja az inzulinszekréciót. Insulinomás betegeknél ez a feedback mechanizmus károsodást szenved. További jellegzetesség az insulinomás betegeknél az egészségesekhez képest kifejezetten emelkedett proinzulinszint. Insulinomás betegeknél a hypoglykaemia inkább a glükózfelszabadulás gátlása, és nem a fokozott glükózfelhasználás miatt alakul ki. Gyakori klinikai megfigyelés, hogy insulinomás betegeknél a normoglykaemia biztosításához nagy mennyiségű, tartós glükózinfúzióra van szükség. Ez azzal magyarázható, hogy a glükózinfúzió okozta kismértékű hyperglykaemia még inkább stimulálja az inzulin kiválasztását. Az emelkedett inzulinszint és az ismétlődő hypoglykaemiák miatt a pancreas béta-sejtjeinek tartós szuppressziója glükózintoleranciát eredményezhet, aminek következménye a daganat reszekciója után gyakran megfigyelhető átmeneti diabétesz.

Tünettan

Az insulinoma okozta hypoglykaemia következményeként szubakut vagy krónikus neuroglycopeniának megfelelő klinikai tünetek jelentkeznek, amelyek felismerés hiányában irreverzíbilis agykárosodáshoz vezethetnek.

A nem specifikus tünetek miatt az első tünetek megjelenése és az insulinoma diagnózisának felállítása közötti idő átlagosan 3-5 év. Sok beteget az insulinoma felismerése előtt epilepsziával vagy vélt pszichiátriai betegséggel kezelnek. Az insulinomás betegek gyakran nem észlelik a hypoglykaemiát, ugyanis a vér-agy gáton át történő glükózszállítás fokozódása enyhítheti a kritikusan alacsony vércukorszint idegrendszeri következményeit. Az enyhébb figyelmeztető idegrendszeri tünetek (mint a verejtékezés, palpitáció, tremor) miatt a betegek nem ismerik fel időben, hogy a fenyegető hypoglykaemiás kóma kialakulásának megakadályozására táplálékfelvételre lenne szükség. Sikeres műtétet követően, euglykaemiás állapotban ez az adaptációs mechanizmus már nem észlelhető.

A familiáris MEN 1 szindrómához társuló insulinomára gyakran a MEN 1 szindróma egyéb manifesztációi, mint a hyperparathyreosishoz társuló hypercalcaemia, a hipofízisdaganat vagy a pancreas neuroendokrin daganat által termelt egyéb hormonok túltermelésével (ACTH, gasztrin, vazoaktív intestianalis polipeptid) kapcsolatos szindrómák hívhatják fel a figyelmet.

Vezető klinikai tünetek

Az insulinomás betegeknél leggyakoribb klinikai tünetek és azok gyakorisága

Klinikai tünetekGyakoriság (%)
Neuropszichiátriai (eszméletvesztés, tudatzavar, szédülés, kettős látás)92
 
 
Viselkedészavar80
Kóma53
Elhízás52
Amnézia47
Konvulzió (grand mal)12
Cardiovascularis
(palpitáció, tachycardia)
17
Gastrointestinalis (éhség, hányinger, hasi fájdalom)9

Az insulinoma okozta első klinikai tünet és annak gyakorisága

Első klinikai tünetGyakoriság (%)
Neuroglycopenia tünete 
Látászavar59
Tudatzavar51
Eszméletvesztés38
Gyengeségérzés32
Tranziens neuromuscularis defektus, hemiplegia29
Szédülés28
Kimerültség27
Viselkedészavar27
Beszédzavar24
Fejfájás23
Kollapszus21
Paresztézia17
Amnézia15
Letargia12
Stupor12
Ataxia4
Disorientatio4
Adrenerg tünet 
Verejtékezés43
Tremor23
Éhség, émelygés12
Palpitációérzés10

Diagnosztikus protokoll

Általános diagnosztikus ajánlások

  • Insulinoma gyanúja esetén a vizsgálatokat kórházi felügyelet alatt célszerű elvégezni.
  • A diagnózis megállapításához rendszerint laboratóriumi vizsgálatok, diagnosztikus próbák és lokalizációs vizsgálatok szükségesek.

Laboratóriumi vizsgálatok

VizsgálatJellegzetes lelet
Hypoglykaemia alatt 
Szérumglükóz<50 mg/dl (2,8 mmol/l)
Plazmainzulin>5 mU/ml (30 pmol/l)
C-peptid>0,25 nmol/l (0,75 pg/ml)

Diagnosztikus próbák

Az insulinoma diagnózisához ún. „gold standard”-ként alkalmazzák a 72 órás éhezési tesztet. Insulinomás betegek 75%-ánál már 24 óra éhezés után kialakul a hypoglykaemia.

72 órás éhezési teszt

A teszt elvégzéséhez kórházi felvétel szükséges. A nem feltétlen szükséges gyógyszerek adását fel kell függeszteni, és a vérvételhez intravénás kanült kell behelyezni.

Vérvétel (glükóz, inzulin, C-peptid) az esti étkezés előtt és folyamatosan 30 percenként az első hat órában, majd minden 2-3 órában. (Az esti étkezés után észlelt változásokat később össze lehet hasonlítani az éhezés során kapott eredményekkel.) Az esti étkezés után a beteg csak kalória- és koffeinmentes folyadékot fogyaszthat.

A koplalást fel kell függeszteni 72 óra után, illetve előbb, ha a betegnél hypoglykaemiás tünetek mellett a vércukorszint 2,22 alá csökken. A koplalás befejezésekor a fentiek mellett az alábbi vizsgálatokra is vérvétel javasolt: béta-hidroxi-vajsav, inzulinellenes antitest, inzulinreceptor ellenes antitest, IGF-I/IGF-II. A vér szulfonilureakoncentráció meghatározására is szükség lehet.

Lokalizációs vizsgálatok

Az insulinomák 99%-a a pancreason belül helyezkedik el. Elvétve találhatók ectopiásan (heterotop pancreasszövet) a duodénumfalban, májkapuban, illetve a pancreas közvetlen környezetében. Bár az insulinomák többsége a műtét alatt jól lokalizálható, preoperatív kimutatásuk javasolt.

Terápiás protokoll

Általános terápiás ajánlások

  • Az insulinoma elsődleges kezelése műtéti.
  • Konzervatív terápia szükséges, ha a műtét eredménytelen, vagy valamilyen okból sebészi beavatkozásra nincs lehetőség.
Lokalizációs vizsgálatok szenzitivitása(%)
Ultrahang30-40
Radionuklid-szcintigráfia (octreoscan)50
CT/MRI50-70
Endoszkópos UH50-80
Szuperszelektív angiográfia30-85
*Kalciumteszt:90
Intraoperatív palpáció75-90
Intraoperatív UH90-100

A truncus coeliacus arteriográfiával, a portalis vénák szelektív katéterezésével nyert vérminták inzulintartalmának meghatározásával szerzett tapasztalatok még nem elégségesek.

* Szelektív arteriográfia kapcsán a pancreasszegmensbe intraarteriális kalciumot juttatnak, és egyidejűleg szelektív vénás kanüllel vért vesznek az inzulinszint meghatározására. A kalcium csak az insulinomák szekrécióját fokozza, az ép szigetsejtekét nem. A teszt leginkább sikertelen lokalizációs vizsgálatok esetén a diffúz szigetsejt-hyperplasia (nesidioblastosis) gyanúját erősítheti meg.

Sebészi kezelés

Az insulinoma kezelésében a leghatékonyabb terápiás lehetőség a sebészi megoldás. A műtét során a kisebb szoliter insulinomát a pancreas felszínéről enukleálni lehet (hagyományos sebészi feltárással vagy laparoszkópos módszerrel).

72 órás éhezési teszt eredményének értékelése

DiagnózisKlinikai tünetGlukóz mmol/lInzulin μU/mlC-peptid (nmol/l)Antiinzulin AT
Antirecept. AT
IGF-I.Béta hidroxi-vajsav
NormálisNincs>2,22<6<0,2-N>2,7
InsulinomaVan<2,22>6>0,2-N<2,7
Iatrogén inzulinVan<2,22>6<0,2-N<2,7
Koplalás hiányaNincs>2,22<6<0,2-N>2,7
Nem szigetsejttumorIgen<2,22<6<0,2-<2,7
Nem hypoglykaemiás
kórkép
Igen>2,22<6<0,2-N<2,7
AutoimmunIgen<2,22<6<0,2+N<2,7

Multiplex folyamat vagy nagyobb méretű, a pancreas mélyében elhelyezkedő insulinomák esetén a pancreas szubtotális reszekciójára van szükség. Pancreas szubtotális reszekció ajánlható akkor is (az esetek 5-10%-ban), ha nem sikerül az adenomát lokalizálni. Inoperábilis malignus insulinoma esetén a daganattömeg műtéttel történő csökkentése enyhítheti a hypoglykaemiás tüneteket. Műtét utáni recidíva leginkább MEN 1 szindrómára jellemző (20% felett), egyébként ritkán fordul elő.

Multiplex adenomák, hyperplasia és malignitas esetén kiterjedt sebészeti beavatkozásra, esetenként totális pancreatectomiára van szükség. A műtét szövődményeként akut pancreatitis (10-15%), pseudocysta (5%) és nemritkán 2-3 hétig tartó hyperglykaemia jelentkezhet.

Konzervatív terápia

Diéta

A diéta mind a műtéti, mind a gyógyszeres kezelés hatékony kiegészítője. Az insulinoma kezdeti stádiumában vagy enyhébb esetekben átmenetileg önmagában is kivédheti a hypoglykaemiás rosszulléteket. Naponta 6-8-szori étkezéssel a beteg állapota, testsúlya alapján megválasztott kalóriamennyiséget és ezen belül is a lassan felszívódó szénhidrátokat, keményítőt kell előnyben részesíteni. A nem kontrollált diéta veszélye, hogy a beteg a hypoglykaemiás tünetek megelőzésére vagy enyhítésére egyre több szénhidrátot fogyaszt, aminek extrém mértékű elhízás lehet a következménye.

Gyógyszeres kezelés

  • A diazoxid (3x100-200 mg/nap) az inzulinszekréciót gátolja. A benignus insulinomák 60%-ában önmagában, illetve diétával kombinálva alkalmas a hypoglykaemiás tünetek kivédésére vagy enyhítésére. Mellékhatásként folyadékretencióval (kb. 15%-ban) és hirsutismussal (kb. 5%) lehet számolni. Tiazid diuretikum együttes adása kivédi a folyadékretenciót és segíti a kívánt vércukorszint fenntartását.
  • A szintetikus szomatosztatin analógok (octreotid, lanreotid) jelentősége egyre nagyobb az insulinomák kezelésében. Az esetek 60-70%-ban hatékonyak. Injekció formájában alkalmazhatók. Tartós hatású (depó) készítmények is hozzáférhetők. Glükagoninfúzió, illetve folyamatos szubkután adagolással is kedvező tapasztalatokról számoltak be.
  • A glükokortikoidok elsősorban az inzulinrezisztencia indukálásával, a fenti gyógyszerekkel kombinálva segíthetik a terápiát.
  • A kalciumantagonisták és a phenytoin nagy dózisban szintén gátolják az inzulinkiválasztást. Alkalmazásukat adjuváns terápiás lehetőségként kell mérlegelni.

Kemoterápia

Alkalmazásuk malignus insulinomák esetén javasolt.

A streptozocin az esetek 50%-ában csökkenti a tumor méretét, de csak az esetek kevesebb mint 20%-ában eredményez komplett remissziót. Alkalmazásakor komoly mellékhatásokkal kell számolni, különösen jelentős a vese-, máj- és csontvelő-toxicitás. Mithramycin, doxorubicin és hepaticus chemoembolisatio alkalmazásáról is beszámoltak, elsősorban terápiarezisztens esetekben.

Az irányelvről további információk kérhetők:

dr. Fütó László
Markhot Ferenc Kórház, I. sz. Belgyógyászati Osztály
3300 Eger, Széchenyi u. 27.
Tel: 06-36-411-444; e-mail: futola@mfkh.hu



Fejlesztés alatt!