Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Az acne ellátása

Készítette: A Bőr- és Nemikórtani Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

1. A protokoll alkalmazási, érvényességi területe

Bőrgyógyászat, gyermekgyógyászat, háziorvostan

2. Definíció

Az acne a pilosebaceus folliculusok gyulladásos, chrónikus-recidiváló betegsége, amely az életkornak, a betegség súlyosságának és a testtájékoknak megfelelően változatos klinikai képpel manifesztálódhat.

2.1. Kiváltó tényezők

Az acne multifactorialis betegség, amelynek patogenezisében a fokozott sebum szekréciónak, a kóros follicularis elszarusodásnak, a P. acnes kolonizációjának, a gyulladásnak és szervezet immunválaszának van szerepe. Míg korábban a gyulladásos tünetek keletkezését P. acnesre vezették vissza, újabban a betegség sui generis gyulladásos természetét kezdik hangsúlyozni

2.2. Kockázati tényezők

Családi hajlam, életkor, hyperandrogenizációval járó kórképek.

3. Panaszok/Tünetek/‰ltalános jellemzők

Az enyhe és a középsúlyos formákban a bőrbetegség általános tünetekkel nem jár, de már a súlyosabb nodosus, fistulosus formák helyi kellemetlenséget, fájdalmat okozhatnak. Szövődményes esetekben (acne fulminans) vagy acne inversa esetében láz, arthropatia és myopatia, ritkán belső szervi szövődmény, carditis, meningitis és sepsis is kialakulhat. Az acne mind az enyhébb, de még inkább a súlyosabb formákban befolyásolja az életminőséget, nemcsak fizikailag, hanem pszichésen és szociálisan is. Nemcsak a florid betegség, hanem annak késői következményei is (hegek) szociális izolációt és depressziót okozhatnak.

4. A betegség leírása

Az acne par excellence pleiomorph dermatósis , amely azt jelenti, hogy a bőrelváltozásokelemi jelenségei az erythema, a nyitott és a zárt comedok, pustulák, csomók, cysták, fistulák, később hegek nem különállóan, hanem jóllehet különböző arányban, de rendszerint egymás mellett fordulnak elő. A domináns lézió alapján megkülönböztetünk comedo acnet, papulosus acnet, papulopustulosus acnet, acne conglobatat/ cysticat és acne inversat. A betegség súlyosság szerint következőképpen osztályozható: Enyhe acne: kisebb számban comedók és néhány gyulladásos papula Középsúlyos acne: elsősorban gyulladásos papulák és pustulák comedók mellett. Súlyos acne: elsősorban gyulladásos csomók és cysták, amely mellett comedók, papulák és pustulák is előfordulhatnak. A hegesedés megjelenése mindig a súlyos acne fontos jellemzője. Az acne súlyoságának megadásában ajánlatos az egyszerű ‡pictorial grading system“ szerint eljárni (Cunliffe). Acne inversa: a felnőttkor különleges acne formája, amelyre jellemző a nagy testhajlatok érintettsége, az abscedáló fistulósus tünetek, a hegesedés, és a chronikus recidiváló lefolyás.

Kezeletlenül hagyva súlyos szövődménye a carcinómás átalakulás ( Marjolin ulcus).

Acne fulmináns: explozivan jelentkező acne, amelyet láz, általános tünetek, arthro-és myopathia, és a klasszikus acnés tünetek mellett ulcerosus léziók jellemeznek.

4.1. Érintett szervek

Kültakaró, szövődmények esetén izületek, csontok és vázizomzat

4.2. Genetikai háttér

Korábbi tapasztalati és újabb klinikai vizsgálatok alapján ismert a betegség familiáris jellege, amelyet a prognózis és a terápiás terv felállításánál is érdemes figyelembe venni.

4.3. Incidencia, prevalencia

Az acne a serdülőkor leggyakoribb betegsége, amely a fiatalok mintegy 80%-át érinti valamilyen mértékben. Az esetek legnagyobb részében úgynevezett fiziológiás acneról van szó, amely spontán visszafejlődik. Manifeszt, kezelést is igénylő klinikai acne a serdülők 15%-ában fordul elő.

4.4. Jellemző életkor

Az acne kezdete lányoknál 12-13 évre, fiúknál 14-15 évre tehető. A tünetek csúcsidőpontjalányoknál 17-18, a fiúknál 19-21 év. Ójabban, főleg nőknél a felnőttkori acne jelentősége növekszik (acne tarda).

II. Diagnózis

1. Anamnézis

Az anamnézisnél tekintettel kell lennünk a családi anamnézisre, az acne keletkezésének idejére (infantilis, adolescens vagy postadolescens acne), az endokrin betegségekre (menstruációs zavarok), a gyógyszerekre, pszichés tényezőkre (stressz) és újabban a táplálkozásra.

2. Fizikális vizsgálatok

Rendszerint a bőr vizsgálata (inspekciója és palpációja elegendő). Ritkán, szövődmények esetén szükség lehet a mozgásszervrendszer vizsgálatára.

3. Kötelező diagnosztikai vizsgálatok

3.1. Laboratóriumi vizsgálatok

A fiatal fiúk enyhe és középsúlyos acnéjában, negatív anamnézis mellett laboratóriumi vizsgálatokra nincsen szükség. Fiatal lányok és nők esetében a középsúlyos és súlyos formákban különösen menses zavaroknál és egyéb androgenizációs tüneteknél ki kell zárni a centrális hyperandogenismust ( FSH, LH, prolaktin, szerum testosteron, SHBG, dehidroepiandrosteron, kortizol.) Bakter leoltás ( gram negativ folliculitis)

3.2. Képalkotó vizsgálatok

PCO-syndroma és a mellékvese betegségek gyanúja esetén ultrahang vizsgálat.

4. Kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok

Az egyéb képalkotó és endokrinológiai vizsgálatok megfelelő konzíliumok alapján lehetnek javasoltak.

5. Differenciál diagnosztika

A pilosebaceus rendszer egyéb betegségei, mint külső tényezők által kiváltott kozmetikai acne, gyógyszerek által kiváltott gyógyszeres acne, rosacea, demodicosis, perioralis dermatitis, acne necrotica, pseudofolliculitis, acne excoriee, belső antibiotikus kezelés szövődményeként kialakuló gram negatív folliculitis.

III. Terápia

Az acne kezelésében figyelembe kell venni a betegség típusát, súlyosságát, a betegség fennállásának idejét, az előző eredménytelen kezeléseket, a hegesedést és a beteg pszichés státuszát. Sajnos jelentős részben hiányoznak az evidence based adatok és jelenleg az

‡eminence based medicine‡ és a klinikai tapasztalat áll elsősorban rendelkezésre.

III/1. Nem gyógyszeres kezelés

1. A megfelelő egészségügyi ellátás szintje

Az enyhe comedó és néhány papulopustulából álló acne ellátása történhet gyermekgyógyász, illetve háziorvosi szinten. A középsúlyos, a súlyos, a terápia refrakter, a szövődményes acne ellátásához bőrgyógyász szakismeret szükséges.

2. Diéta

Az eddigi ismereteink alapján nincs bizonyíték arra, hogy a diétának (szénhidrátok és zsírok) befolyása lenne az acne kialakulásában és kezelésében. Az alacsony kalóriás diéta csökkentheti a dehidroepiandrosteron szintet kedvezően befolyásolva az acnet.. Ójabban a magas glykaemiás diéta (krónikus hyperinzulinizmuson keresztül) és a tejfogyasztás kiváltó szerepét vizsgálják..

3. Betegoktatás

A bőr tisztításában az óvatos, gyengéd tisztítás szerepét kell hangsúlyozni. Érdemes kiemelni a hidrátáló externák szerepét, különösen a külső irritatív kezelések kapcsán. A bőrápolásban a nem comedogen készítményeket kell használni. Fontos a beteg tájékoztatása az acne természetéről, a kezelések várható hatásosságának idejéről, a kezelések mellékhatásairól, a fenntartó kezelés fontosságáról. A beteg pszichés vezetése is részben a bőrgyógyász feladatát kell, hogy képezze (hangulatváltozások, depressiora való hajlam korai észrevétele.

III/2. Gyógyszeres kezelés

1. A megfelelő egészségügyi ellátás szintje

A külső kezelések háziorvosi és gyermekgyógyászati szinten, míg a problémás esetek és belsőkezelések kivitelezése szakorvosi szinten javasolt.

2. Speciális ápolási teendők

Comedók eltávolítása (lásd később)

3. Ajánlott gyógyszeres kezelés

Helyi kezelések. Cél: a ductalis hypercornifikáció megszüntetése, a P. acnés kolonizációjánakcsökkentése, gyulladáscsökkentés. A helyileg adható szerek egy része anticomedonális hatásuak (helyi retinoidok, azelainsav), másik részük gyulladáscsökkentő (antibiotikumok, benzoyl peroxid, azelainsav) tulajdonságuak. Helyi retinoidok (adapalen, lokális isotretinoin) és azelainsav : a legtöbb acneforma ( comedo és papulocomedo acne) primer és fenn tartó kezelése. Antimikróbas szerek: antibiotikumok: erythromycin, clindamycin, benzoyl peroxid, azelainsav: gyulladásos léziók esetén. A helyi antibiotikumokat ne alkalmazzuk monoterápiában, kombináljuk helyi retinoiddal, illetve iktassunk közbe benzoyl peroxoid, illetve azelainsavat tartalmazó készítményeket. Az antimikróbás és helyi retinoid kombináció gyorsabb és hatékonyabb kezelés. A tünetmentesség elérése után fenntartó kezelés szükséges, amelyre a helyi retinoidok alkalmasak.

Evidencia szint

Benzoyl peroxid A, helyi antibiotikum A, helyi retinoid A.

Belső kezelések

Antibiotikumok

Középsúlyos és súlyos esetekben használjuk. Ne alkalmazzuk őket monoterápiában, kombináljuk helyi retinoiddal, illetve iktassunk közbe benzoyl peroxidot ill. azelainsavat. Ne alkalmazzuk őket 3 hónapnál hosszabb ideig. Ne alkalmazzunk velük egy időben külsőantibiotikus kezelést! Válasszunk második generációs cyclineket: doxicyclin 100mg/die), limecyclin 300mg/die). Megjegyzés: A kialakuló P. acnes rezisztencia, a kezelések hatékonyságának csökkenése, az antibiotikum rezisztens Streptococcus és egyéb baktériumok kolonizációja, a felső légúti infekciók gyakoriságának növekedése miatt, a helyi és a szisztémás antibiotikus kezelések számát ajánlatos korlátozni. Dózirozás: doxycyclin: a beteg testsúlyától és a tünetek súlyosságától függően 100-200mg/die, lymecyclin: 300-600mg/die, tetracyclin: 1g/die Alternativ szer: trimethoprin 2X 200-300 mg/die.

Orális retinoidok: (isotretinoin)

Indikációja: Súlyos, nodosus és cystikus acneban az első választandó kezelés. Középsúlyos,egyéb terápiára rezisztens acne, továbbá bármilyen acne, amely hegesedéssel vagy annak veszélyével jár. Súlyos pszichés következményekkel járó acne. Dózis 0,5mg/kg, később emelhető 1,0mg/kg, 120-150mg/kg kumulatív dózisig. Időtartam 4-6 hónap. Ismételt kúrákra is szükség lehet. Gyakran recidiváló és felnőtt kori acnéban lehet adni havonta egy hétig 20-40mg/die, vagy hetente 2 nap 10-20 mg/die dózisú isotretinoint a megfelelő ellenőrzés mellett (labor kontrol, terhesség kizárása) Súlyos, vagy a hegesedés veszélyével járó, terápiarezisztens infantilis acneban az isotretinoindózisa: 0,2-1,0 mg/kg. 5-12 hónapig, ügyelni a gyógyszer beadására. Isotretinoin kezelés alkalmazandó a gram negatív folliculitisben is acnés betegeknél.

Hormonális kezelés

Antiandrogenek, elsősorban cyproteronacetátot tartalmazó fogamzásgátló vagy olyan fogamzásgátló, ahol a gestagen komponens antiandrogen hatással rendelkezik Javallata: A fogamzásgátlás igényével járó középsúlyos és súlyos női acne, amely gyakran a SAHA syndroma részjelensége (S=seborrhea, A= acne, H= hirsutizmus, A=androgenetikus alopecia). Hasznos lehet a nők hyperandrogenizációval járó endokrin kórképeinél, mint a polycystas ovarium syndroma, vagy a postmenopausális acne bizonyos formáiban. Spironolacton: ha a hormonális fogamzásgátló kezelés ellenjavallt (50-200mg/die)

Az acne fulmináns kezelése: 2-4 hétig közepes dózisú belső steroid antibiotikummal kiegészítve, majd óvatos, emelkedő dózisban isotretinoin.

Evidencia szint

Orális isotretinoin B, nagy dózisú orális antibiotikum B, orális antibiotikum A, cyclinek B, antiandrogen tartalmazó fogamzásgátló A, spironolacton B.

3.1. Kontraindikációk

Isotretinoin: fogamzóképes korban lévő nőknél indikáció esetén is csak akkor alkalmazható ha a betegnél hatásos fogamzásgátlást alkalmazunk és folyamatosan gondoskodunk a terhesség rendszeres kizárásáról terhességi teszttel (lásd alkalmazási előírat és terhesség megelőző program!) Cyclinek: terhesség, szoptatatás, gyermekek: <8 év. Ne adjuk pozitív egyéni vagy családi lupus erythematosus anamnézis mellet. Helyi retinoid, benzoyl peroxid és spironolacton: terhesség

3.2. Interakciók

Legfontosabb interakció az isotretinoin és a cyclinek között lép fel, amelyek együtt az agynyomás fokozódásának veszélye miatt nem adhatók.

3.3. Mellékhatások

Benzoyl peroxid: helyi irritáció Helyi retinoidok: erythema, bőrszárazság Azelainsav: helyi irritáció Helyi antibiotikum: rezisztenciaképződés Szisztemás antibiotikum: rezisztenciaképződés, gyakoribb légúti infekciók, gastrointestinális panaszok, vaginális candidiásis, cyclinek: fototoxicitás. Spironolacton: menstruációs szabálytalanság Isotretinoin: teratogenitás, hangulatváltozás, májfunkció eltérés és zsíranyagcsere zavar.

4. Kiegészítő/alternatív gyógyszeres kezelés

Diaminodifenilsulfon súlyos nodosus, cysticus acne , acne inversa, acne fulmináns. Belső szteroid kezelés: acne fulminans (0,5mg/kg Medrol 2-4 hétig) Cink

5. Terápiás algoritmusok

Lásd. Melléklet - táblázat

III/3. Műtét 1. A megfelelő egészségügyi ellátási szint

Bőrgyógyászati klinikák, illetve dermatochirurgiai részleggel rendelkező bőrgyógyászati osztályok, illetve olyan osztályok, amelyek megfelelő sebészeti kollaborációval rendelkeznek

2. ‰ltalános intézkedések

A beteg elhelyezés szeptikus részlegen

3.1. Műtéti indikáció

Acne inversa súlyos, terápia rezisztens formái axillaris, inguinalis, illetve perianalis lokalizációban.

3.2. Műtéti előkészítés

1-3 hónapos célzott, szisztémás antibiotikus kezelés, közepes dózisú isotretinoin adásával kiegészítve. Nők esetében antiandrogent tartalmazó fogamzásgátló kezelés. Adjuvásnskezelés: cink. Műtét előtt 2 nappal áttérés parenterális antibiotikus kezelésre.

3.3. Műtéti érzéstelenítés

‰ltalános narkózis, illetve regionális anaesthesia

3.4. Műtét

A beolvadt csomók, illetve fistulák mély, az egész subcutissal együtt történő radikális eltávolítása megfelelő ép zónával. A képződött deffectus zárása: primer fedés vagy halasztott bőrpótlás, de hagyatkozni lehet főleg perianalisan a másodlagos sebgyógyulásra is. A műtét napjától az anaerob infekció megelőzésére metronidazol.

3.5. Postoperativ teendők

Az antibiotikus és a metronidazol kezelés folytatása, sebkezelés.

III./4. Egyéb terápia

A comedók eltávolítása:

Comédonyomó, kauter, lézer

A hegek kezelése:

Kryoterápia, szilikont tartalmazó készítmények intrafokális steroid mikrokristály injekció, RTG besugárzás, dermoabrásió, lézer (atrophiás éds hypertrophiás hegek)

Csomók kezelése:

Helyi steroid externa, aspiráció után steroid mikrokristály injekció (2,5mg/ml oldatból 0,1 ml)

Pszichoterápia:

Hangulatváltozások, depresszió esetén, amelynek a felismerése elsősorban a bőrgyógyász és a tájékoztatott család feladata, pszichoterapeuta, illetve pszichiáter közreműködésének igénybe vétele.

Dekoratív kozmetikai kezelés:

Cél a beteg életminőségének azonnali javítása, a hangulatváltozás, depresszió megelőzése.

IV. Rehabilitáció

Kémiai peeling Az acnes hegek kezelésével kapcsolatos teendők A pszichés következmények menedzselése

V. Gondozás

Célja a recidívák megelőzése, a beteg pszichés vezetése. Ennek fontos elemét képezi a fenntartó kezelés.

Az ellátás megfelelősségének indikátorai

  • A kezelés eredményessége: komplett remisszió, nagyfokú javulás

  • A tünetmenteség ideje

  • A beteg pszichés státuszának helyreállása

  • A szociális és a magánéletben kialakult gátlások megszűnése

  • Dokumentáció, bizonylat

  • Hagyományos járóbeteg dokumentáció

  • Az acne grading (piktoriális: Cunliffe)

  • Életminőségi vizsgálat (nagyobb részlegeken)

  • Beck-skála (szükség esetén a depressio korai felismerése céljából)

  • VI. Irodalomjegyzék

  • Plewig, G (ed): Acne and rosacea 2nd, Completely Revised and Enlarged Edition o Springer, Berlin 1993.

  • Cunliffe, W.J. (ed): Acne diagnosis and management, Martin Dunitz, London, 2001

  • Lebwohl, M. et al. (eds), Treatment os Skin Disease, Mosby, London, 2002

  • Dréno, B. et al: European recommenations on the use of oral antibiotics for acne, Eur. J. Dermatol, 2004; 14: 39-9.

  • Gollnick H., Cunliffe W., Berson D., et al:. Managment of Acne. A Report From a Global Alliance to Imrpove Outcomes in Acne. J. Am Acad Dermatol 2003; 49: S1-38.

  • Katsambas, A. D. et. al., Guidelines for Treating Acne, Clinics in Dermatology, 2004;

  • 22: 439-444.

    A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!