Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Epilepszia

Készítette: A Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

Definíció

Epilepsziás roham alatt az idegrendszer rohamszerűen fellépő, átmeneti működészavarát értjük, mely nagytömegűneuron kóros kisülésén alapul. Ha a jelenséget a rohamkészséget átmenetileg fokozó tényezők provokálják (láz, acut idegrendszeri betegség, mint gyulladás, trauma, görcsre hajlamosító anyagcsere- vagyelektroliteltérések), acut epilepsziás rohamról beszélünk. Epilepszia szindrómának tartjuk, ha azepilepsziás rohamok provokáció nélkül, ismétlődve lépnek fel. Elkülönítendők az epilepsziát utánzó paroxizmális történések (collapsus, affectiv apnoe stb.)

Panaszok, tünetek

Mivel epilepsziás roham az agy számos területéről kiindulhat, a hirtelen fellépő és megszűnőrohamtünetek igen változatosak. Megnyilvánulhatnak motoros, szenzoros, cognitiv, vegetatív és affectiv jelenségekben. A működészavarok felléphetnek izoláltan, többnyire azonban együtt, vagy a roham alatt egymást követően észlelhetők. Jelentkezhetnek kiesési tünetek formájában is (tónusvesztés, beszédképtelenség stb.) Az epilepsziás roham többnyire másodpercekig vagy percekig tart, járhat convulsioval vagy anélkül. Ha tartama elhúzódó, beszélünk status epilepticusról. A rohamok osztályozása:

  • Epilepsziás spasmus

  • Myoclonus

  • Tónusos roham

  • Clonusos roham

  • Tónusos-clonusos roham

  • Atoniás, astaticus

  • Absence

  • Szenzoros, vegetatív vagy affectiv tünetekkel járó fokális roham

  • • Komplex parciális roham (tudatbeszűkülés, automatizmusok) Ha a rohamtünetek jelzik, hogy melyik agyi régió működészavarából erednek, fokális vagy parciális rohamról beszélünk. Generalizált rohamok esetében a roham kezdettől bevonódik mindkét félteke. Gyermekkorban gyakori a szekunder generalizáció, mikor a fokálisan kezdődőepilepsziás roham generalizálódik.

    Az epilepszia oka és epidemiológiai jellemzői

    Az epilepszia lehet genetikai eredetű és agykárosodás következménye. A genetikai hátterűepilepszia szindrómákat ma az idiopátiás csoportba sorolják, míg az agykárosodból eredőepilepsziákat tünetinek nevezik. A kettő nem különül el minden esetben élesen. Kimutatott, hogy agysérülés után gyakrabban lép fel epilepszia azoknál, akik családjában előfordul ez a betegség, tehát genetikai hajlammal bírnak. A genetikai háttér felderítése napjainkban folyik. Több mint 20 gén szerepét tételezik fel, vagy bizonyították. Ezek elsősorban az ioncsatornák működését kódolják, illetve a neurotransmittereket szabályozzák. Bár felismertek olyan tünetcsoportokat, melyek monogénes károsodással magyaráznak (például a benignus familiáris neonatalis convulsiok a feszültség függő K csatornákat kódoló gén mutációja miatt), legtöbb esetben azonban azonos szindróma mögött többféle génkárosodást lehet kimutatni, és az azonos génmutációk heterogén fenotípussal járhatnak. Az agykárosodást követően az epilepszia hosszabb-rövidebb idővel jelentkezik. Az ez idő alatt zajló folyamatot nevezik epileptogenesisnek. Ma azt tételezzük fel, hogy ennek mechanizmusa kóros szinapszisok kialakulása a sérülést követő regeneráció kapcsán. A gyermekek 1%-a szenved epilepsziában. Az incidencia a csecsemőkortól a serdülőkorig csökken. A két nem egyformán érintett. A kórkép jelentőségét emeli, hogy elkülönítendőparoxizmális történések viszont a gyermekek 4,5-5%-ában fordulnak elő. A kórkép mortalitása gyermekkorban elenyésző. A kiszámíthatatlanul jelentkező, balesetveszélyes és egyes szindrómákban elbutuláshoz vezető rohamok azonban nagymértékben rontják az életminőséget. Mivel ez az életkor az ismeretek megszerzésének, a készségek kifejlesztésének valamint a szocializációnak döntő fontosságú periódusa, a sikeres kezelés, a beteg rohammentesítése és meggyógyítása mentesítheti az egyént és a társadalmat az egész életre kiható rokkantságtól.

    Kiváltó és kockázati tényezők (evidencia szint I a)

  • Genetikai hajlam

  • Perinatális agysérülés (hypoxia, vérzés stb.)

  • Az idegrendszer infekciói (intrauterin és postnatális fertőzések)

  • Agyi traumák

  • Neurometaboliás betegségek

  • Bizonyos kromoszóma rendellenességek és szindrómák

  • • Agydaganatok Rohamprovokáló faktorok Bár az epilepsziát úgy határozzuk meg, hogy provokálatlan, ismétlődő rohamok jellemzik, az epilepsziás betegeknél kb. 40 rohamprovokáló tényezőt ismerünk. Ezek közül legfontosabb az alvásmegvonás, az alkoholfogyasztás, a rendszertelen gyógyszerszedés, a stressz , a láz.

    II. Diagnózis (evidencia szint Ia, illetve Ib)

    Lépései:

  • 1. Eldöntendő, hogy epilepszia vagy alkalmi roham

  • 2. Ha epilepsziát állapítunk meg, besorolás a megfelelő szindrómába

  • 3. A háttérben álló ok meghatározása

  • Eszközei:

    1. Anamnézis

    Heteroanamnesis felvétele a szülőtől és a roham szemtanúitól. Nagyobb gyermektől autoanamnesis (auratünetek, tudatszint a roham alatt). Kívánatos a rohamtünetek részletes elemzése. Mivel az orvos ezt a legfontosabb tünetet ritkán észleli, hasznos segítség a rohamról otthon készített videofelvétel. Kikérdezendő: familiaritás, korábbi, agyi sérülést okozó betegségek, manifesztációs kor, a roham fellépésének körülményei, esetleges kiváltó tényezők, kezdeti tünetek, rohamlefolyás, postictális tünetek. Ha többféle roham jelentkezik, valamennyi részletes elemzése szükséges.

    2. Fizikális vizsgálat

    Belgyógyászati és ideggyógyászati vizsgálat egyéb betegségek kizárására illetve az agykárosodás egyéb jeleinek felismerésére

    3. Kötelező diagnosztikai vizsgálatok (Evidencia szint Ia)

    a) Laboratóriumi vizsgálatok

    Vércukor, elektrolitok a szérumban, az anamnézis függvényében vesefunkciók, szérum ammonia, laktát, piroszőlősav, speciális vizsgálatok neurometaboliás betegség irányában, genetikai (kromoszóma és DNS) vizsgálatok. Gyulladásos idegrendszeri betegség gyanújakor liquorvizsgálat.

    b) Képalkotó vizsgálatok (Ib ill. IIa)

    A vizsgálatok célja az epileptogén károsodás (góc) kimutatása, adat a csoportbeosztáshoz, a prognózishoz, öröklődő formákban a genetikai tanácsadáshoz. Műtét előtt a megoldás tervezéséhez nélkülözhetetlen. CT csak akut neurológiai kórkép esetén javasolt sürgős kivitelezhetősége miatt, egyébként minden betegnél MR végzendő. Kivételt csak az idiopátiás generalizált epilepsziák (pl. absence) típusos esetei képeznek, ahol a képalkotó vizsgálatoktól eltekinthetünk. Az epileptogén laesio kimutatására speciális MR-protokollok szükségesek, a rutineljárás sokszor elégtelen. Csecsemőkorban sürgős vizsgálatként a koponya UH is gyakran informatív.

    c) EEG (evidencia szint Ia)

    Rutin EEG 20 perces tartammal, melyben 3 perces hyperventilláció és ritmusos fényinger provokációként kötelező. Ha ennek lelete normális, epilepszia gyanújakor spontán alvásban, ill. alvásmegvonás után ismételjük a vizsgálatot. Törekszünk alvás alatti regisztrálásra, mivel egyes típusokban az alvás alatti tevékenység kórjelző. Normális skalp-EEG nem zárja ki az epilepsziát,és klinikai tünetek nélkül kóros EEG alapján nem diagnosztizálható epilepszia. Ha speciális szempontok merülnek fel, tartós (long-term) regisztrálás, egyidejű roham- és EEG-videoregisztrálás, ictalis, postictalis vizsgálat, poligráfia, speciális elektródák használata lehet szükséges. Műtét előtt szóba jöhet intracranialis elektródák behelyezésével történő regisztrálás is a rohamkiindulás pontos lokalizációja végett.

    Az EEG-vizsgálat indikációi:

    -epilepszia megállapítása az első roham után;

    -típusba soroláskor;

    -kezelt betegen rohamszám emelkedésekor vagy típusváltáskor;

    -kezelteknél a mentális állapot romlásakor (szubklinikus elektromos rohamok!);

    -gyógyszerkihagyás előtt és közben;

    -gyógyuláskor állapotrögzítésre.

    4. Kiegészítő diagnosztikai vizsgálatok (evidencia szint IIa; IIb, illetve III.)

    Funkcionális képalkotók

    SPECT elvégzése a gyógyszerrezisztens, műtétre váró betegeknél indokolt. Interictalisan hipoperfúzió, ictalisan hiperperfúzió látható a kóros kérgi területen. Csak az ictális SPECT lokalizációs értékű. Az interictalis PET ugyanezen régióban a glükózanyagcsere csökkenését mutatja. PET-nél az interictális felvétel is informatív.

    Angiográfia

    Az MR-angiográfia sokszor csak tájékozódó jellegű, azaz érmalformáció gyanúja esetén ki kell egészíteni DSA-val. Funkcionális MR: műtét előtt egyes funkciók, elsősorban a beszéd lokalizációjának meghatározását segíti. MR spectographia: Neurometaboliás betegségek gyanújakorés gócmeghatározásra indokolt

    Neuropszichológiai vizsgálat

    Műtét előtt a kivizsgálás fontos eleme. Memória- és lebenyfunkciók mérésére szolgál. Alkalmas a memória, illetve a beszéd oldallokalizációjának megállapítására.

    Pszichológiai és gyógypedagógiai vizsgálat (evidencia szint III.)

    Memóriazavar, depresszió, mentális retardáció, személyiségtorzulás az epilepsziásoknál gyakoribb. Ezek felmérése, szükség szerint, a gyermek megfelelő fejlesztése és a család gondozása, a prognózis javítása szempontjából nélkülözhetetlen.

    5. Differenciális diagnosztika (evidencia szint Ia)

    Eldöntendő, hogy epilepszia vagy alkalmi roham Figyelembe vesszük:

    -a roham keletkezésének körülményeit;

    -lefolyását;

    -a kiváltó tényezőket; -a családi anamnézist (genetikus formák!); -a postictalis tüneteket;

    -van-e agykárosodásra utaló egyéb jel (pl. cerebralparesis);

    -az EEG-leletet;

    -a laboratóriumi értékeket.

    6. Diagnosztikai algoritmusokAz első roham után kötelező: (evidencia szint Ia)

    -Részletes családi és a perinatalis/postnatalis betegségekre kiterjedő anamnézis.

    -A rohammal kapcsolatos adatok pontos kikérdezése lehetőleg szemtanútól.

    -Gondos bel- és ideggyógyászati vizsgálat.

    -Laboratóriumi vizsgálatok

    -Rutin EEG-vizsgálat

    Epilepszia diagnózisakor besorolás a megfelelő szindrómába (evidencia szint IIa)

    Jelenleg az 1989-es ILEA-klasszifikáció érvényes, amely részben az etiologiát veszi figyelembe (idiopátiás és tüneti formák), részben pedig azt, hogy a roham indulásába az egész agy (generalizált), vagy annak csak egy régiója vonódik be (fokális vagy parciális epilepsziák). A klasszifikáció ma már sok pontban vitatható. A betegek 20o30%-a nem osztható be a típusokba.

    Generalizált epilepsziák

    1. Idiopátiás formák életkorfüggő kezdettel

    1.1. Neonatalis idiopátiás konvulziók

    1.1.2. Benignus familiáris újszülöttkori rohamok

    1.1.3. Ötödik napos rohamok

    1.2. Csecsemőkori benignus myoclonus epilepszia

    1.3. Kisgyermekkori absence epilepszia

    1.4. Serdülőkori absence epilepszia

    1.5. Juvenilis benignus myoclonus epilepszia

    1.6. Ébredési grand mal epilepszia

  • Egyéb, generalizált tónusos-clonusos rohammal járó epilepsziák

  • Tüneti vagy kriptogén generalizált epilepsziák

  • 2.1. West-szindróma

    2.2. LennoxoGastaut-szindróma

    2.3. Epilepszia myoclonusos asztatikus rohamokkal

    2.4. Epilepszia myoclonusos absence-okkal

    2.5. Korai myoclonusos encephalopathia

    2.6. Korai csecsemőkori encephalopathia (Ohtahara-szindróma)

    Parciális vagy fokális epilepsziák

    1. Idiopátiás parciális epilepsziák

    1.1. Benignus gyermekkori epilepszia centrotemporalis tüskékkel

    1.2. Benignus gyermekkori occipitalis epilepszia

  • Egyéb benignus gyermekkori fokális epilepsziák

  • Tüneti parciális epilepsziák Frontális, parietalis, occipitalis, temporalis lebenyepilepsziák

  • Epilepsziák, melyekről nem lehet meghatározni, hogy generalizáltak vagy fokálisak

  • Súlyos csecsemőkori myoclonus epilepszia

  • Epilepszia folyamatos tüskehullám-mintával alvás alatt (ESES)

  • Szerzett epilepsziás afázia (LandauoKleffner-szindróma)

  • Tüneti epilepsziák generalizált rohamokkal

  • Speciális epilepsziaszindrómák

    Szituációhoz kötött görcsök Stimulus szenzitív epilepsziák (Az egyes típusok diagnosztikai kritériumait illetően a szakirodalomra utalunk.)

    A típusba sorolásnál figyelembe vesszük

    -Anamnézis: rohamtípus (-ok), manifesztációs kor, egyéb társuló tünet, etiológia

    -EEG kép

    III. Kezelés

    Cél: a rohamok megszüntetése, az epilepszia progressziójának kivédése, az életminőség javítása

    A) NEM GYÎGYSZERES KEZELÉS (evidencia szint III és IV, ajánlás C és D)

    1. A megfelelő egészségügyi ellátás szintje

    A diagnózis felállítása, a gyógyszeres kezelés és az életvezetés gyermekideggyógyász feladata, meghaladja a gyermekorvos kompetenciáját. A betegek jelentős részében a diagnózis felállítása, illetve a kezelés ambulanter is elvégezhető. Acut (azaz más betegséghez csatlakozó) epilepsziás rohamok, valamint gyakori rohamok és status epilepticus esetében, illetve műtét előtti kivizsgáláskor az intézeti bentfekvés nélkülözhetetlen.

    2. ‰ltalános intézkedések

    A szociálisan hátrányos helyzetü, gyógyszerrezisztens vagy halmozottan sérült epilepsziás gyermek szülei a meglévő rendelkezések értelmében emelt családi pótlékra, GYES meghosszabbításra jogosultak

    3. Fizikai aktivitás (ajánlás D)

    Epilepsziában nem ártalmas, testnevelés alóli felmentés ritkán indokolt. Tiltandó viszont a vízben végzett sporttevékenység

    4. Diéta (ajánlás D)

    Csak a gyógyszerrezisztens betegek kis hányadánál jön szóba a ketogén diéta, egyébként diétás megszorítás nem szükséges.

    5. Betegoktatás

    Nagyjelentőségü és nélkülözhetetlen, hiszen a betegség tartósan (akár élethossziglan) fennáll, és életmódi korlátokat eredményez. Igy a copping stratégia, azaz a betegséggel együttélés szabályainak kialakítása nélkülözhetetlen. Ez megköveteli a pontos ismereteket a kórképről.

    B) GYÎGYSZERES KEZELÉS (evidencia szint Ia; Ib)

    1. Ajánlott gyógyszeres kezelés és terápiás algoritmus (ajánlás A) Beállítás: az 1. roham után antiepileptikum beállítása nem kötelező. Kezdjük el azonban a kezelést, ha epilepszia mellett szól az EEG-ben megfigyelhető paroxizmális tevékenység, továbbá ha az epilepszia klasszifikációja egyértelmű, és ha a roham hosszú tartamú volt. Ha nem alkalmazunk gyógyszert, ellátjuk a szülőt rectalis diazepammal, hogy a roham ismétlődése esetén elsősegélyt tudjon nyújtani. Megbeszéljük vele a fokozott megfigyelést és az életmód korlátjait (vízben felügyelet nélkül nem tartózkodhat a gyermek!). Epilepszia esetén a rohamok többnyire egy éven belül kiújulnak. Ha gyógyszerbeállítás mellett döntünk, alapelv a célzott monoterápia. Tehát egy gyógyszert válasszunk, azt ami a tapasztalat szerint az epilepszia meghatározott típusában a leghatásosabb. Generalizált epilepsziáknál a valproat az első választandó szer, fokális epilepsziák esetében a carbamazepin. Kivétel a LennoxoGastaut-szindróma, ahol a társuló több rohamtípus mindig gyógyszer-kombinációt tesz szükségessé, ezért többnyire valproattal és lamotriginnel indulunk. West szindrómánál az első választandó szer a gamma-vinil-GABA. A gyógyszerbeállítás a mellékhatások elkerülése végett fokozatosan emelkedő dózisban történik. A gyógyszerdózis napi osztása a szer felezési idejétől függ. A valproat- és a retardált felszívódású carbamazepin készítmények naponta egyszer is adhatók, azonban ezeket is többnyire naponta kétszer javasoljuk osztani (az elfelejtés veszélye kisebb!). Vannak szerek (lamotrigin, abapentin), melyek rövid felezési idejűek. A dózist a testsúly szerint á biztosítja-e az adag a hatásos szérumszintet..

    2. Teendők a rohamok ismétlődése esetén (ajánlás A)

    - Vérszintet ellenőrzünk, így kiszűrhető a compliance hiánya, vagy az elégtelen gyógyszeradag.

    - Ha a szint alacsony, dózist emelünk.

    - Ójragondoljuk a típusba sorolást, esetleg tévedtünk, és rossz gyógyszert választottunk. Emiatt EEG-t végzünk.

    - Ha az előzők nem oldják meg a problémát, gyógyszert váltunk. A váltás csak fokozatosan hajtható végre.

    - Eredménytelenség esetén kombináljuk a gyógyszereket. Figyelembe vesszük a racionális politerápia

    - szabályait: additív hatású, de eltérő mellékhatású szereket kombinálunk. Figyelembe vesszük a gyógyszerinterakciókat is. Legtöbbször két szer alkalmazása hatásos, háromnál több általában már nem javítja a hatást.

    - Egyes katasztrofális formákban aspecifikus szerek is kipróbálandók (ACTH vagy szteroid, illetve IVIG West-és LennoxoGastaut-szindrómában).

    Az antiepileptikum-szérumszint meghatározásának indikációi (ajánlás B)

    - Bázisérték meghatározása a gyógyszerbeállítás után (ajánlott, de nem feltétlenül szükséges).

    - Rohamok kiújulása.

    - Dózisfüggő mellékhatás gyanúja.

    - Biológiai változáskor (máj-, vesegyulladás, terhesség stb.).

    -Politerápiában az interakciók miatt. A vérvétel ideje a gyógyszertől függ. Retard készítménynél gyakorlatilag egész nap azonos a szint, egyébként völgyszintet nézünk a reggeli gyógyszerbevétel előtt, és csúcsszintet 2 vagy 3 óra múlva. Fontos tudni, hogy a hatásos sávot statisztikai úton állapították meg, individuálisan ennél alacsonyabb vagy magasabb szint is hatásos lehet egyes betegeknél.

    A gyógyszeres kezelés tartama (evidencia szint IIa; IIb, ajánlás B, illetve C)

    Individuálisan döntendő el. Legrövidebb a 2 rohammentes év, többnyire azonban 3 évet tartunk kívánatosnak. Egyes szindrómákban nem megengedett a gyógyszerszedés leállítása. A gyógyszerkihagyás fokozatosan, lassan (hónapok alatt) és folyamatos ellenőrzés mellett történik.

    a) Kontraindikációk (ajánlás B)

    Bizonyos betegségek és biológiai állapotok esetén egyes antiepileptikumok kerülendők. (terhesség alatt valproat stb.)

    b) Lehetséges jelentős interakciók (ajánlás C)

    Az antiepileptikumok jelentős része enziminduktor. Ezért csecsemőkorban mellettük magasabb D vitamin adag szükséges. Az antibiotikumok közül főleg a makrolidekkel interaktívak. Kombinált antiepileptikus kezelésnél mindig figyelembe kell venni az antiepileptikumok interakcióját is.

    C) SEBÉSZETI KEZELÉS (evidencia szint IIa; IIb, illetve III.)

    A betegek 15o20%-a rezisztens a gyógyszeres kezelésre. Ezek egynegyedében szóba jön a műtéti megoldás. Elsősorban a temporalis és frontális lebenyből kiinduló, valamint a ‡katasztrofális“ gyermekkori epilepsziák esetében kell műtétre gondolni. Minden kezelésbe vett, a fenti csoportba sorolható betegnél mérlegelni kell ezt a lehetőséget már a terápia első 2o4 évében, West-szindrómánál még előbb. Az MR által kimutatott laesio esetén elektrofiziológiai eszközökkel is igazolni kell, hogy ez a terület az epilepszia forrása

    1. Műtéti indikáció (ajánlás A, illetve B)

    -Gyógyszer-rezisztencia (kipróbálva a modern szereket is).

    -A beteg életminősége rossz.

    -Az epileptogén zóna meghatározható.

    -A műtét várhatóan nem okoz neurológiai deficittüneteket.

    2. Műtéti előkészítés (ajánlás A)

    A helyes lokalizáció nélkülözhetetlen feltétele az eredményes beavatkozásnak, ezért a műtét előtti kivizsgáláskor minden szükséges diagnosztikai eszköz igénybevétele indokolt. (MR, funkcionális képalkotók, rohamelemzés videoEEG-vel, neuropszichiátria stb.)

    3. Műtéti érzéstelenítés (ajánlás B)

    Szokásos anaesthesia

    4. Műtét (ajánlás B)

    Célja az epileptogén zóna eltávolítása, vagy összeköttetéseinek megszakítása. Ha az epileptogén laesio kiterjedt, de fél oldalra lokalizálódik, funkcionális hemispherotomia végzendő.

    5. Posztoperatív teendők

    A beteg további epileptológiai gondozása, a rohammentesség elérésekor az antiepileptikumok fokozatos kihagyása, a beteg rehabilitációja, az esetleges (többnyire cognitiv vagy pszichés, esetleg motoros) szövődmények kezelése

    IV. Rehabilitáció

    1. Rehabilitáció (ajánlás D)

    Az epilepsziás gyermekek egy része az agyi károsodás egyéb tüneteiben is szenved (cerebrális paresis, mentális retardáció, tanulási nehézségek, magatartási zavarok). Ezek felismerése, felmérése és kezelése is kívánatos és szükséges a rohammentesítés mellett. Különösen fontos ez a katasztrófális gyermekkori epilepsziás encephalopathiákban, melyek a rohamok mellett elbutulással is járnak.

    V. Gondozás (evidencia szint IIb, illetve III., IV )

    1. Rendszeres ellenőrzés (ajánlás C)

    Mint minden krónikus betegségnél, az epilepszia esetében is nélkülözhetetlen, hogy a gyógyulásig a beteg folyamatos orvosi felügyelet alatt álljon. Célszerű, ha az időszakos ellenőrzést ugyanaz az orvos végzi. Kívánatos, hogy az ellenőrzés jól lévőbeteg esetében is negyedévenként megtörténjen.

    2. A gondozás célja: (ajánlás C)

    Az optimális gyógyszerbeállítás

    Szerencsés esetben a beteg már az első beállított gyógyszerrel panaszmentes, sokszor szükséges azonban a dózis vagy a gyógyszer módosítása.

    a. A beteg életvezetésének irányítása

    Az epilepszia diagnózisa kezdetben még a jó prognózisú esetekben is súlyos pszichés teher a szülő, illetve a betegséget már érzékelni tudó gyermek számára. Számtalan kérdés merül fel a helyes életvezetés, a prognózis, a kiváltó ok, az öröklődés stb. szempontjából. Ezek megválaszolása javítja a compliance-t, ellene hat a ‡túlvédésnek“ vagy a betegség alábecsülésének, ezzel javítja a szociális prognózist. Ha magatartászavar vagy értelmi probléma is társul, a gondozó orvos ezek lehetséges megoldásáért is felelős.

    b. Szakértés

    Továbbtanulás, pályaválasztás, vezetői jogosítvány stb. ügyében reális véleményt az az orvos tud adni, aki a gyermek betegségét folyamatosan végigkísérte.

    c. A gyógyszermellékhatások figyelése

    A gyógyszermellékhatások lehetnek idioszinkráziásak, azaz kiszámíthatatlanok (pl. Reye-like-szindróma a valproat esetében), allergiásak (bőrkiütés Lamictalra, Diphedanra) teratogének (velőcső-záródási rendellenességek) és toxikusak. Utóbbiak sokszor dózisfüggőek, így vérszint-meghatározást indikálnak. Lehetnek akut toxikus tünetek (szédülés, aluszékonyság), vagya károsodások krónikus szedés után alakulnak ki (polycystás ovárium valproat szedésekor stb.). Érinthetik a központi idegrendszert, a csontvelőt, a májat, az immun-, az endokrin-, a csontrendszert stb. A beteget kezelőorvosnak ezeket figyelnie és laboratóriumi vizsgálatokkal ellenőriznie kell.

    d. Gyógyszerkihagyás

    A beteget folyamatosan követő gondozó orvos hivatott annak eldöntésére, mikor és milyen ütemben hajtható végre az antiepileptikum kihagyása.

    4. Feladatok az ellátás különböző szintjein (ajánlás B)

    Körzeti gyermekorvos

    - Roham esetén elsősegélynyújtás.

    - Küldje gyermekideggyógyászhoz a beteget

    - A diagnózis birtokában segítse a compliance kialakulását (felvilágosítás, gyógyszerfelírás)

    - Együttműködjön a gondozó orvossal (védőoltások, beiskolázás, pályaválasztás, sport stb.).

    - Védje a betegét a társadalmi diszkriminációtól!

    Szakrendelés, ambuláns ellátás

    Ideális az állandó gondozó orvos, aki gyermekideggyógyász legyen. Végezze el a diagnosztika, gyógyszeres kezelés és a gondozás korábban ismertetett feladatait

    Kórházi ellátás

    Krízisállapotok megoldása (halmozott rohamok, status epilepticus) csak intézetben történhet. Kórházi kivizsgálást igényel minden katasztrófális gyermekkori epilepszia. Mivel a betegek jó részét roham esetén mentővel intézetbe szállítják, az első kivizsgálás is többnyire ott történik.

    Speciális centrumok

    A gyógyszerrezisztens betegek gyógyszerbeállítása, a műtétre alkalmasak kiválasztása és a műtét előtti kivizsgálás olyan intézetben javasolt, ahol annak személyi és tárgyi feltételei adottak.

    Megelőzés (evidencia szint IV.)

    Ma az epileptogenesist gátló gyógyszerrel még nem rendelkezünk. Ismereteink a genetikus formákban nem elégségesek a prenatális diagnosztikára sem, ami egyébként csak a ritka, súlyos formákban lenne indokolt. Tehát a megfelelő kezeléssel csak a gyakori rohamok illetve az epilepsziás encephalopathia okozta szekunder károsodások megelőzésére törekedhetünk. Az életvezetéssel el kell érnünk, hogy azok a gyermekek, akik várhatóan meggyógyulnak, a diszkrimináció vagy helytelen szülői attitüd miatt ne kerüljenek képességeik kibontását gátló hátrányos helyzetbe.

    Lehetséges szövődmények

    1. Status epilepticus (ajánlás B)

    Convulsiv formája ma is életveszélyes állapot, a nonconvulsiv forma tartós fentállása pedig elbutuláshoz vezet. Kezelése intézetben történjen. Az induló státusban diazepámot alkalmazunk rectálisan vagy vénásan. Ójabban a buccalis midazolam is elterjedőben van. Prolongált státusban fontos a supportív kezelés. Második szerként a phenytoint javasolják iv. Rezisztens státusban általános anaesthesiát alkalmazunk.

    2. Epilepsziás encephalopathia (ajánlás C, illetve D)

    Bizonyos, katasztrófális gyermekkori epilepsziák velejárója jellegzetes EEG képekkel. Ha 3 hónap alatt nem sikerül megszüntetni, tartós mentális károsodást okoz. Kezelésére ACTH-t, steroidot, iv. gammaglobulint alkalmazunk.

    A kezelés időtartama, prognózis (ajánlás B)

    Ma a gyermekek 75o80%-a a tartós (2-5 éves) gyógyszerszedés után meggyógyul, és még kb. 5%-uk ezen felül is rohammentessé tehető, de a gyógyszerek szedése náluk nem hagyható abba.

    Az ellátás megfelelőségének indikátorai (ajánlás B illetve C)

    Gyógyulási ráta, rohammentesség, rohamszám csökkenés Szociális beilleszkedés (iskolázottság, munkavállalás, családalapítás)

    Gyakori társbetegségek

    Cerebrális paresis, mentális károsodottság, érzékszervi fogyatékosság, magatartási zavar, tanulási nehézségek

    Érintett társszakmák

    Gyermekgyógyászat, neuroradiologia, genetika

    Korfüggő tényezők

    a) Gyermekkor-ban gyakoribb, jobb prognózisú, de egyes típusokban tanulási nehézségek, a képzettség akadályozottsága miatt az egész életre kiható hátrány, a katasztrófális formákban súlyos elbutulás

    b) Időskor : Gyakoribb c) Egyéb

    Terhesség

    Az antiepileptikumok teratogén hatásával számolni kell. Az újszülött kapjon K vitamint. Szophat.

    HBCS kódok 01 022A Epilepszia műtét előtti speciális kivizsgálása

    Betegségek G4000-G420 Tevékenység: 1207L EEG monitorizálás videora

    01 022E Status epilepticusés bizonyos általánosult epilepsziák és epilepszia szindrómák 18 év alatt

    G4040-G4190-ig

    0 022F Egyéb epilepsziás rohamok

    G4000-G4190-ig

    01 022G Epilepszia sürgősségi ellátása

    G4000-G4090

    Beavatkozások: 8592A 8983 0

    VI. Irodalomjegyzék

  • Kálmánchey R (szerk) Gyermekideggyógyászat, Medicina, Bp. 2000.

  • György Ilona: A gyermekkori epilepszia diagnosztikus és terápiás kérdései Orvosi Hetilap. 2005. megjelenés alatt

  • György Ilona: A gyermekkori epilepszia gyógyszeres kezelése Gyermekgyógyászati Továbbképzés 2004

  • Engel J: A proposed diagnostic scheme for people with epileptic seizures and with epilepsy: report of the ILAE task force on classification and terminology. Epilepsia 2004, 42:796-803.

  • Rosenow F, Lüders H.: Presurgical evaluation of epilepsy. Brain 2001, 124:1683-1700.

  • Hahn A, Pistoh J, Neubauer BA, Stephani U.: Atypical ‡benign“ partial epilepsy or Pseudo-Lennox syndrome. Part I. Symptomatology and long-term prognosis. Neuropeadiatrics 2001, 32:1-8.

  • Doose H, Neubauer BA, Petersen B: The concept of hereditary impairment of brain maturation. Epileptic Disorders 200 2(Suppl. 1): 45-49.

  • Haverkamp F, Hanisch C, Mayer H, Noeker M: Evidence of a specific vulnerability for deficient sequential cognitive information processing in epilepsy. J Child Neurol 2001.16: 901-905.

  • Rating D, Schneble H.: Statement of the Königsteiner working group on epileptology on the new antiepileptic drugs .Z. Epileptol 2004; 17:215-230.

  • Korinthenberg R.: Epilepsies with primary generalized tonic-clonic seizures in adolescents and adults. Is valproic acid or lamotrigin the drug of first choice? Z Epileptol 2005; 18:7

  • 14.
  • Bourgeois BF: Chronic management of seizures in the syndromes of idiopathic generalized epilepsy. Epilepsia 2003, 44(Suppl 2) S27-32.

  • Gil-Nagel A: Review of new antiepileptic drugs as initial therapy. Epilepsia 2003, 44(Suppl 4) 3-10.

  • Kwan P, Brodie MJ: Early identification of refractory epilepsy N. Engl J Med 2000 342: 314-319.

  • Schmidt D: The clinical impact of new antiepileptic drugs after a decade of use in epilepsy. Epilepsy Res 2002, 50: 21-32.

  • Kloss S, Pieper T, Pannek H., Holthausen H, Tuxhorn I.: Epilepsy surgery in children with focal cortical dysplasia (FCD) : results of long-term seizure outcome. Neuropediatrics 2002, 33: 21-26.

  • A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!