Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium módszertani levele Szaruhártya-átültetés (keratoplasztika, cornea transzplantáció)

Készítette: A Szemészeti Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

Szaruhártya-átültetésen értjük a beteg szaruhártya eltávolítását és helyére új, ép szaruhártya beültetését. A transzplantáció általában allotranszplantáció (humánba-humán cornea beültetése), de létezik autotranszplantáció is. Ez utóbbi esetben a beteg szaruhártya helyére ugyanazon egyed egészséges szaruhártyáját ültetjük a másik szemből.

1. A szaruhártya-átültetés indikációja

A szaruhártya olyan betegségei, amelyek a látást csökkentik vagy a szemgolyó integritását okozzák vagy azt veszélyeztetik. A látáscsökkenés mértéke kevésbé befolyásolja a műtéti indikációt, erezetlen kedvező prognosztikai csoportú cornea betegséget jobb látásélesség mellett operálunk, mint a rosszabb prognosztikai csoportba tartozót. Szaruhártya-átültetés indikációját képezik a következő betegségek: keratoconus, pseudophakiás és aphakias bullosus keratopathia, a transzplantatum elégtelensége (graft failure), Fuchs endothelialis dystrophia, a transzplantatum rejectioja, cornea hegek, cornea fekélyek, kémiai sérülések, cornea dystrohiák és degeneratiók, herpes keratitis, trauma, egyéb okok miatti átlátszatlan cornea.

2. Mikor végzünk szaruhártya-átültetést? A szaruhártya-átültetés formái

‰thatoló (perforáló) szaruhártya-átültetés: a szaruhártyát teljes vastagságban ültetjük át. Ide tartoznak azok a kórfolyamatok, amelyek a szaruhártya minden rétegét érintik. Ezt a szaruhártya-átültetési formát végezzük leggyakrabban. Réteges (lamellaris) szaruhártya-átültetés: a szaruhártya egyes rétegeit ültetjük a beteg szaruhártya rétegei helyére. Ez vonatkozhat a felszínes, hámfelőli rétegekre (felszínes réteges szaruhártya-átültetés o superficialis lamellaris keratoplasztika) vagy a mély rétegekre (hátsó réteges szaruhártya-átültetés o posterior lamellaris keratoplasztika). Mindkét műtéti formában a műtéti beavatkozás általában a szaruhártya centrumát érinti 6-9 mm átmérőjű korong formájában. Különleges szaruhártya-átültetések. Ezen értjük azokat a műtéteket, amelyek az előzőformák kombinációjával esetleg sclera-darabbal vagy a limbus őssejtek területét magába foglaló limbusszövettel kiegészítve történnek.

II. Diagnózis

1. A betegek vizsgálata szaruhártya-átültetés előtt Az anamnaesis magában foglalja az általános és szemészeti anamnaesist. Szemészeti szempontból fontos a korábban fennálló, esetleg veleszületett rendellenesség, kancsalság, amblyopia, glaucoma, a retina és a n. opticus betegségeire utaló tünetek ismerete és ezek várható befolyása a transzplantáció sikerére ill. a várható látásélességre. A szemfelszín vagy intraocularis gyulladások fokozzák a transzplantatum kilökődési reakcióját.

Könny-, és védőszervek vizsgálata. Blepharitis, a szemhéj hibás állása, érintő pillaszőrök, száraz szem kedvezőtlenül befolyásolhatja a szaruhártya-átültetés eredményességét. Látásélesség meghatározása. Közeli és távoli látásélesség meghatározása indokolt. Réslámpás vizsgálat. A patológiás folyamat helyének, kiterjedésének pontos meghatározása. Szemnyomás mérés. Applanatios tonometria kivitelezhetetlensége esetén (szemfelszín egyenetlenség) egyéb módszerek használata (tonopen, air-push tonométer) indokolt. Cornea topográfia. A szaruhártya felszínének ill. törőerejének meghatározása az esetektöbbségében kivitelezhető és hasznos eljárás. Elsősorban ajánlatos keratoconus eseteiben. Pachymetria. A cornea vastagságának meghatározása a cornea különböző pontjain, különösen érdemes lehet keratoconusban. Confocalis cornea mikroszkópia. Specular mikroszkópia. A cornea egyes részeinek mikroszkópikus szintű vizsgálata elsősorban dystrophiák esetében fontos. Gyulladásos, ulcerativ folyamatokban (amennyiben kivitelezhető) differenciáldiagnosztikai szempontból is fontos (acanthamoeba). Echobiográfia o ultrahang vizsgálat. Minden olyan esetben kötelező, amikor a szem belsőrészei nem vizsgálhatók. Fotó készítése. Elsősorban betegkövetésekben használatos, de tudományos célokat is szolgálhat.

III. Terápia

1. A szaruhártya-átültetés technikája

1.1. ‰thatoló átültetés (perforáló keratoplasztika) Műtét előtti szemfelszíni kezelés, mint más bulbusmegnyitó műtétek esetében. Pupilla szűkítése kívánatos. Kompresszió alkalmazható, bár ilyenkor a kézi trepanáció nehezebb, de a preoperatív nyomásemelkedés, expulsiv vérzés lehetősége csökken. Flieringa gyűrűhasználata indokolt különösen aphakiás és pseudophakiás esetekben. A beteg corneájának vízszintesen kell állnia, hogy a trepán függőlegesen hatoljon át rajta szélképződés nélkül.

Használhatunk kézi, mechanikus, egyszer használatos, mechanikus vagy rotortrepánokat. A donor cornea trepanálása után végezzük el a recipiens cornea trepanálását a kívánt mértékben. Az eltávolításra kerülő recipiens corneát olyan nagyságban trepanáljuk, hogy a beteg részlehetőleg teljesen eltávolításra kerüljön. A donor nagyságát a recipiens hiányához mérjük, de ugyanolyan átmérőjű donort ritkán használunk. ‰ltalában 0,25 mm-rel nagyobb átmérőjűdonor ajánlott, keratoconus eseteiben elég lehet a 0,1 mm-rel nagyobb használata. Aphakiás vagy pseudopahakiás esetben 0,5 mm-rel, a már perforált recipiens cornea esetében még nagyobb átmérőjű donor használható. A recipiens corneában a trepanálás epithelium felől, a donorban endothelium felől történik általában a banki corneák esetében. Ideális lenne a donor trepanálása is az epithelium felől, ehhez Hanna mesterséges csarnokát alkalmazhatjuk.

A donor cornea bevarrása a recipiensbe történhet 10/0-s tovafutó, dupla tovafutó vagy csomósvarratokkal. Használhatunk 9/0-s vagy 11/0-s varratokat is. Műtét végén a csarnokot helyreállítjuk. Subconjunctiválisan antibiotikumot és steroidot injektálunk.

1.2. Réteges átültetés (lamellaris keratoplasztika)

A felszínes lamellaris keratoplasztika esetében az epitheliumot és a kívánt mélységig a stroma corneaet távolítjuk el és helyére ugyanolyan átmérőjű, hasonlóan mély rétegű donor corneát ültetünk. A donor cornea nyerése ebben az esetben egész bulbusból vagy banki corneák esetében mesterséges csarnok használatával biztosítható. Varratok, mint perforáló átültetések esetében.

2. A keratoplasztika komplikációi

2.1. Intraoperatív komplikációk

A legtöbb elkerülhető a gondos műtéti tervezéssel. Lehet vérzés erezett recipiens esetében, a korong rossz centrálása, egyenetlen sebszél mind a donor, mind a recipiens esetében, egyenetlen mélységű öltések varrás közben (sebszélnél lépcső képződés!). Bekövetkezhet expulsiv vérzés is.

2.2. Postoperativ komplikációk Korai:

  • Sebelégtelenség. Csarnokvíz szivárgás, sekély csarnok a tünete. Kezeléseként elégséges lehet nyomókötés (rövid ideig: 24 óra!), reoperáció, varratbehelyezés.

  • Szemnyomás emelkedés. Sekély csarnok, magas szemnyomás. Gyakran konzervatív úton kezelhető. Elhúzódó esetekben trabeculectomia, ha az ok malignus glaucoma, vitrectomia javasolt.

  • Perzisztáló hámhiány. Banki corneák esetében gyakoribb. Akkor kezelendő, ha egy hét után még mindig hámhiány van a transzplantatumon. Műkönny adása, esetleg amnionfedés indokolt.

  • Endophthalmitis. Az endophthalmitis szabálya szerint kezelendő.

  • Primer transzplantatum betegség (nem egyenlő a rejectio-val) o tünetei: stroma borússág, megvastagodás, oedema, Descemet redők. Oka: donor endothelje nem megfelelő, rossz donor-recipiens arány a transzplantatum átmérőjében, a donor és/vagy a recipiens műtét közbeni károsítása. Kezelése gyakran gyors rekeratoplasztikát igényel.

  • Varrat lazulás, szakadás o reoperációt igényel.

  • Késői:

  • Kilökődési reakció (immunrejectio) tünetei: fotofóbia, conjunctivalis, ciliaris injectio, látáscsökkenés. A cornea minden szövetrészével szemben kialakulhat. A legsúlyosabb az endothellel szembeni kilökődési reakció (Alldregde és Krachmer) Kezelést l. később.

  • Asztigmatizmus: 6-8 hétre alakul ki, ezután véglegesnek tekinthető. Kezelése lehet varratkivétel (vigyázni a seb integritására!), ismételt varrat behelyezés, később asztigmia ellenes műtétek.

  • Fekélyek kialakulása. A perzisztáló epithelialis defektus hajlamosít a fekélyre, előzetes betegségek szintén.

  • Az alapbetegség visszatérése. Fekélyek o főleg herpes o dystrophiák eseteiben lehet gyakoribb.

  • Késői transzplantatum betegség (nem azonos az immun rejekcióval!). Az endothelsejtszám csökkenésével, ami az életkor előrehaladtával a saját szaruban is kialakul, csökken a transzplantatum átlátszósága, oedema alakul ki, bullosus keratopathiához hasonló kép jöhet létre. Kezelése reoperáció lehet.

  • 3. A keratoplasztika prognózisa, gyógyulást befolyásoló tényezők

    A túl nagy és a perifériás transzplantátum a limbus közelsége miatt (fokozott ereződés veszély), az ismételt transzplantáció (különösen a 3. vagy több) rosszabb prognózist jelent. ‰ltalános betegségek közül az autoimmun folyamatok, diabetes mellitus rontják a transzplantátum gyógyulási esélyeit ill. fokozzák az immunrejectio esélyét.

    4. Posztoperatív terápia és követés

    Kedvező, alacsony rizikójú csoport

    Naponta 3x-5x steroid szemcsepp 1-6 postoperativ hónapig. Esetleg műkönny és a szemnyomás emelkedése esetén antiglaukomás terápia. Antibiotikum általában nem szükséges.

    Kétséges kimenetelű csoport

    Az előzőekben leírt terápia + az alapbetegség kezelése. (Pl. herpes keratitis esetében antiherpeticum adása általánosan hosszú ideig, acanthamoeba fertőzésben a megfelelőacanthamoeba ellenes kezelés egy évig a transzplantáció után)

    Kedvezőtlen prognosztikájú csoport

    Mint a kedvező csoportban + subconjunctivalis steroid injectio ismételve többször. A rejectio megjelenésekor (Khodadoust vonal, cornea stroma megvastagodás, ereződés beindulása, hámborzoltság): steroid szemcseppek óránként, subconjunctivalis injectio. Sűrű kontroll. Rejectios tünetek progressziója: az előbbiek + általános steroid ill. Cyclosporin-A (CsA) terápia. Steroid általános adagja: 5 mg/die/testsúlykg csökkenő adagban 2-3 hétig. CsA: 3-4 mg/die/testsúlykg. Ez utóbbi mellé 4mg/die dózisú steroidot adunk. Az immunrejectio elleni kezelést 6-12 hónapig folytatjuk. Utána mérlegeljük a beteg általános állapotát, további kezelések szükségességét és esetleg újabb keratoplasztika felől döntünk.

    IV. Rehabilitáció V. Gondozás

    VI. Irodalomjegyzék

  • Alldredge OC, Krachmer JH: Clinical types of corneal transplant rejection. Their manifestations, frequency, preoperative correlates, and treatment. Arch.Ophthalmol (1981) 99:599-604.

  • Krachmer JH, Mannis M, Holland EJ (eds.): Cornea. Mosby, St Louis, 1996

  • Módis L, Berta A: Szaruhártyaátültetés és cornea konzerválás. Háziorvos Továbbképzo Szemle (1998) 3:59-61

  • Módis L, Boytha Zs, Berta A: A cornea konzerválás módszertani kérdései. Szemészet (2000) 137:109-111

  • Wang MX, Karp CL, Selkin RP, Azar DT: Corneal and conjunctival surgery. (In: Yanoff M, Duker JS: Ophthalmology.) Mosby, London, 1998.

  • A módszertani levél érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!