Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja Meniscus sérülések arthroscopos ellátása HBCS 398A

Készítette: A Traumatológiai Szakmai Kollégium

I. Alapvető megfontolások

  • A protokoll érvényességi területe: Ortopédia, traumatológia

  • A protokoll bevezetésének alapfeltétele: Megfelelő tájékozottság a fent említett szakmákban (16970), artroszkópos tapasztalat

  • Definíció

  • A térdizületi meniscusok sérülések illetve terheléses ártalmak következtében kialakult szakadásai (S8320).

    3.1. Kiváltó tényezők:

    A meniscus sérülést a rotációs térdmozdulatokkal járó sportágakban, szabadidős tevékenységben fordulnak elő gyakrabban.

    3.2. Kockázati tényezők:

    Az alsó végtagi tengely deformitások következtében kialakult túlterhelés, illetve térdizületi szalag apparátus (S8350) sérülései miatt kialakult instabilitás a meniscus sérülések gyakoriságát fokozhatja.

    4. Panaszok / Tünetek

    A betegséget izületi elakadás (nyújtási elmaradás), külső illetve belső izületi résben terhelésre jelentkező szúró fájdalom, duzzanat kíséri. Gyakran alakul ki a sérülés következtében a (M6780) meniscus cystosus elváltozása mely a sérülés vonalában jelentkezik.

    5. A betegség leírása

    5.1. Érintett szervrendszerek

    A térdizület külső illetve belső meniscusa érintett. A sérülés típusa szerint kosárfülszerű(30%), perifériás (26%), lebenyes (21%), horizontális (12%), radiális (9.3%), discoid (kevesebb, mint 1%) jellegű szakadások alakulnak ki (1).

    5.2. Genetikai háttér

    Genetikai okot nem lehet kimutatni.

    5.3. Incidencia / Prevalencia / Morbiditás / Mortalitás Magyarországon

    Évente általában 2500 meniscus sérülés miatt végeznek beavatkozást hazánkban. Mortalitás nem fordul elő.

    5.4. Jellemző életkor

    Férfiakban leggyakrabban a 31-40 éves életkorban, nőknél 11-20 éves életkorban fordul elő(1).

    5.5. Jellemző nem

    A férfi/nő arány 2.5:1.

    II. Diagnózis

    1. Diagnosztikus algoritmus

    Pontos anamnézis felvétel Fizikális vizsgálat Képalkotó vizsgálat

    2. Anamnézis

    A betegségben minden esetben, az izületi vonalban testsúly terhelése a csavarodással járó mozdulatok szúró jellegű fájdalmat, kattanást provokálnak. Az elváltozás következtében a térdizületi mozgások beszűkülnek. A teljes nyújtás gyakran elmarad. A hosszabban fennálló betegségnél gyakran lép fel (M6250) kvadriceps izom atrófia.

    3. Fizikális vizsgálatok

    McMurray teszt: a betegek hanyatt fekve vizsgáljuk: teljesen behejlított végtagnál a térdizület ki-be rotációjakor illetve a valgus és varus tengelyirányú provokációkor a belső illetve a külsőizületi résben kattanás tapintható (2). Apley féle kompresziós-disztrakciós teszt: segít elkülöníteni a szalag betegségeket és a meniscus sérüléseket egymástól. Hason fekvő betegnél, 90 fokban függőlegesen behajlított végtagnál, tengely irányú nyomással, ki-berotáló mozdulattal a meniscus sérült az izületi vonalban fájdalmat jelez. Disztrakcióban elvégzett csavaró mozgáskor jelentkező fájdalom a szalag apparátus betegségét valószínűsíti (2). A térd fizikális vizsgálatakor minden esetben el kell végezni a szalag stabilitási teszteket is (3). A patella betegségeit sok esetben fizikális vizsgálattal és részletes anamnézis felvétellel ki lehet zárni.

    4. Kötelező diagnosztikai vizsgálatok

    4.1. A sérülés igazolásához laboratóriumi vizsgálatok nem szükségesek

    4.2. Képalkotó vizsgálatok A térdizület antero-posterior irányú RTG vizsgálata elengedhetetlen az egyéb degeneratív jellegű elváltozások, csontsérülések detektálásához.

    4.3. Az izület kontrasztanyagos feltöltése (arthrographia) nem szükséges (4), a kontrasztanyaggal szemben fellépő túlérzékenység miatt veszélyes lehet. MRI vizsgálat elvégzése ebben a betegségcsoportban az ár/diagnosztikus érték miatt nem javasolt (5). Az izületi ultrahang vizsgálat szenzivitása (65%) miatt nem segít a diagnózis pontos felállításában.

    III. Terápia III/1. Nem gyógyszeres kezelés

    1.1. Ortopéd-traumatológiai osztályok, megfelelő műszeres háttérrel, illetve személyzettel. A minimál invazív technika fejlődésével a beavatkozások egynapos sebészeti ellátás keretében elvégezhetőek, amennyiben ennek egyéb szakmai feltételei is teljesülnek.

    1.2.Célszerű az akut betegségek fekvő betegellátás keretében mert a friss sérülések következtében jelentkező esetleges izületi bevérzés fokozottabb utókezelést igényel.

    1.3. A pontos diagnózis felállítása ambulanter is történhet.

    III./2. A betegség gyógyszeresen nem gyógyítható.

    2.1. Kiegészítő / Alternatív gyógyszeres kezelés A meniscus sérülést kísérő izületi gyulladás tüneteinek csökkentésében NSAID adása javasolt.

    2.2. Terápiás algoritmus

  • Pontos diagnózis felállítása

  • Műtéti ellátás

  • Rehabilitációs kezelés

  • III/3. Műtét

    1. A megfelelő egészségügyi ellátás szintje

    Az artroszkópos térdizületi műtéteket olyan mozgásszervi sebészeti osztályokon célszerűelvégezni ahol mind a tárgyi mind a személyes feltételek adottak, a beavatkozás minimál invazív jellegének megtartásához.

    2. ‰ltalános intézkedések

    A betegeket a lehető legrövidebb ideig hospitalizáljuk, ezért ezek a beavatkozások végezhetőek az egynapos sebészeti ellátás modelljének keretén belül is.

    3. Sebészeti kezelés

    3.1. Műtéti indikáció

    A műtét indikációja a járási, terhelési panaszokat okozó, izületi résbe sugárzó fájdalom melyet gyakran izületi duzzanat is kísér. Gyakran izületi elakadás, mozgás korlátozottság, blokk jelenti az indikációt.

    3.2. Műtéti előkészítés

    A beavatkozás előtt a beteggel közölni kell a beavatkozás szövődményeit mely a sebészeti és az érzéstelenítési lépések közben is bekövetkezhet.

    3.3. Műtéti érzéstelenítés

    Egynapos sebészeti ellátás keretében intravénás narcosisban végezhetőek csak el a beavatkozás. Fekvőbeteg ellátási háttérrel a lumbal érzéstelenítés is választható.

    3.4. Műtét

    A beavatkozást mind lógatott, mind oldaltámaszos végtagrögzítéssel el lehet végezni általában vértelenítő mandzsetta használatával (5). A típusos anterolaterális behatoláson keresztül bevetve az optikát, áttekintjük az izületet. A porcfelszínek, patella állásának detektását követően a kersztszalagok feszességét az anteromediális portán keresztül bevezetett vizsgáló horoggal ellenőrizzük. A mediális és a laterális meniscus hátsó illetve oldalsó szarvait szintén a horoggal ellenőrizzük. Sérüléskor a portálokon keresztül bevezetett ollóval, harapó eszközzel plasztikus rezekciót végzünk (58040) (6). Abban az esetben, ha meniscus sérülése a szerv érellátott zónájában van, illetve ha repozíciókor stabil helyzetet érhetünk el, minden esetben a meniscus visszavarrását kell választani. Bizonyos esetekben segéd portálok használatával tudunk csak megfelelő sebészeti beavatkozást végezni (7). A sérült meniscus eltávolítását (58044) követően az izületet a mosófolyadékkal alaposan átöblítjük. Utóvérzés veszélyekor az izületet becsövezzük. A portálokat varrattal zárjuk.

    3.5. Posztoperációs teendők

    A sebészeti beavatkozás végeztével mindkét végtagra a lábfejtől a comb középső harmadáig rugalmas pólyát helyezünk fel. Egynapos ellátás keretében a betegek a műtét után pár órával, teljes terheléssel mobilizálhatnak. Lumbális érzéstelenítést követően az ágyból való felkelés pontos időpontját az altató orvos határozza meg. Izületi becsövezés alatt sérült végtagot terhelni nem szabad. Posztoperatív tíz napig a beteg részesüljön trombózis profilaxisban (8).

    IV. Rehabilitáció

    A varratszedésig a végtag teljes nyújtásának kialakítása a feladat. Ezt követően aktív és passzív ROM gyakorlatokkal illetve combizom erősítéssel a beteg 10-15 nap múlva rehabilitálható (9).

    V. Gondozás

  • Az artoszkópos meniscus sérülés ellátást követően a beteg nem igényel további gondozást.

  • Lehetséges szövődmények

  • A sebészeti ellátást követő, általánosan előforduló szövődmények a fedett eljárásoknál lényegesen ritkábban fordulnak elő (sebgyógyulási zavar, izületi gyulladás, mélyvénás trombózis).

  • Abban az esetben, ha mégis gyulladásos szövődmény léphet fel mihamarabb az izületet kifolyó öblítő csövezéssel lássuk el. Vénás keringési zavar kialakulásakor a rutinszerűen elvégzett laborvizsgálatokkal, végtag doppler vizsgálattal illetve a tüdő scintigráfiás vizsgálatával igazolhatjuk az esetleges következményeket. Mihamarabb terápiás heparin kezelést kezdünk (10).

  • A kezelés várható időtartama

  • Meniscus sérült teljes sport rehabilitációs ideje 2-4 hét.

    VI. Irodalomjegyzék

  • Poehlig GG, Ruch DS, Chalsan SJ. The landscape of meniscal injuries. Clin. Sports Med. 1990: 9(3):539-550

  • Hoppenfeld S. Physical examination of the spine and extremities Norwalk, CT: Appleton-Century-Crofts, 1976:171-176

  • Baugher WH, White GM. Primary evaluation and management of knee injuries. Orthop. Clin North Am 1985:16:315-327

  • Daniel D, Daniels E, Aronson D. The diagnosis of meniscal pathology.CORR 1992:163:218-224

  • Metcalf RW. Arthroscopic meniscal surgery. New York Raven press, 1991:203-236

  • Mink J. Tears of the anterior cruciate ligament and menisci of the knee: MR imaging evaluation. Radiology 1988:162:769-774

  • Johnson LL. Arthroscopic surgery of the kne and the other joints St. Louis:C.V. Mosby, 1981

  • Gillquist J, Hagberg G. A new modification of the technique of arthroscopy of the knee joint. Acta Chir Scand 1976:142:123-130

  • Palmitier RA, An KN. Scott SG. Kinetic chain excercise in knee rehabilitation. Sports Med 1991:11:402-413

  • DeLee JC. Complications of arthroscopy and arthroscopic surgery. Arthroscopy 1985:1:204-220

  • A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.

    Fejlesztés alatt!