Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A gyógyszertárakból beszerezhető egyéb oltóanyagokkal történő oltások

Aktív immunizálás céljára használandó oltóanyagok

Az oltás beadása előtt az oltóanyaghoz mellékelt alkalmazási leiratot át kell tanulmányozni, s az abban foglaltaknak megfelelően kell a vakcinát használni. Különösen érvényes ez a gyógyszertárakból beszerezhető vakcinák esetében, melyekkel kapcsolatban az oltó orvosoknak kevesebb gyakorlatuk és tapasztalatuk van, mint a már évtizedek óta használatos térítésmentes vakcinákkal.

A 2002. december 31-i állapot szerint a gyógyszertárakból beszerezhető vakcinák és azok alkalmazása röviden a következőkben foglalható össze:

B típusú Haemophilus influenzae-fertőzés elleni oltóanyag (Hib)

A Hib-vakcinák a B típusú H. influenzae okozta megbetegedések vagy ezen fertőzésekkel kapcsolatosan esetlegesen kialakuló meningitis, illetve egyéb, ún. invazív kórképek (epiglottitis, pneumónia, laryngobronchitis, szepszis) ellen nyújtanak védelmet.

Magyarországon négy Hib-vakcinát törzskönyveztek, jelenleg azonban háromnak van forgalomba hozatali engedélye. Az oltóanyagok oltási sémája nem azonos. E vakcinák vényre történő felírása esetén figyelembe kell venni, hogy 1999. április 1-jétől a csecsemők - 2 hónapos kortól - folyamatos oltás keretében kötelezően részesülnek térítésmentesen Hib-oltásban.

Act-HIB

Félévesnél fiatalabb csecsemők alapimmunizálása 3 oltásból áll, az oltások közötti intervallum 1-2 hónap. 6-12 hónapos csecsemők alapimmunizálásához két oltás elegendő, ugyancsak 1-2 hónapos intervallummal. A csecsemőkorban végzett alapimmunizálások befejezését követően 1 év múlva egy emlékeztető oltás szükséges. Amennyiben az oltást 1-5 éves gyermeknél kezdik meg, egyetlen oltás elegendő az immunitás kialakításához.

Oltási séma

OltásÉletkor
2-5 hónap6-12 hónap1-5 év
Alapimmunizálás (oltások száma)3 oltás*2 oltás*1 oltás
Emlékeztető oltás szükséges1 év múlva-

* Intervallum: 1-2 hónap

Hiberix

Az alapimmunizálás 3 oltásból áll, az oltások között legalább 4 hetes intervallumot kell tartani. A csecsemőkorban végzett alapimmunizálást követően a 2. életév során egy emlékeztető oltás adása szükséges.

Hibtiter

  • 2-6 hónapos korban megkezdett oltás esetén 3 oltásból álló alapimmunizálás + emlékeztető oltás szükséges.
  • 7-11 hónapos korban megkezdett oltás esetén az alapimmunizálás 2 oltásból áll, emlékeztető oltás szükséges.
  • 12-14 hónapos korban kezdett oltásoknál egy oltás és egy emlékeztető oltás szükséges.
  • 15-71 hónapos korban egyetlen dózis elegendő.

Pneumococcus-vakcinák

A Streptococcus pneumoniae okozta pneumóniák megelőzésében igen hatékonyak a Pneumococcus-vakcinák, melyek a Pneumococcusok több mint 80 szerotípusa közül azt a 23-at tartalmazzák, melyek a pneumóniák döntő többségéért felelőssé tehetők. Természetesen a vakcina kizárólag azon 23 típus okozta fertőzés ellen nyújt védelmet, melyeket az oltóanyag tartalmaz.

Poliszacharid-vakcinák

Magyarországon két poliszacharid Pneumococcus-vakcina szerezhető be a gyógyszertárakból: a Pneumo 23 és a Pneumovax 23.

A két oltóanyag alkalmazási módja, az oltás indikációja azonos: 2 évesnél idősebb, krónikus betegségben (cardiorespiratoricus rendszer, a máj vagy vese funkcióinak elégtelensége, diabetes mellitus, liquorcsorgás, alkoholabúzus stb.) szenvedők; 60 évesnél idősebbek, immunszupprimáltak, szociális intézményekben gondozottak vagy krónikus kórházi osztályokon ápoltak.

A védettséget már egyetlen adag oltóanyag beadása is biztosítja.

Konjugált vakcina - Prevenar

Az adszorbeált konjugált vakcina a Streptococcus pneumoniae 7 szerotípusa által okozott invazív betegség ellen nyújt védelmet. Az oltóanyag csecsemők és kisgyermekek aktív immunizálására ajánlott: azok a 2 hónap és 2 év közötti, rizikócsoportba tartozó csecsemők/kisgyermekek olthatók, akiknél az életkoruk miatt a poliszacharid-vakcinával való oltás ellenjavallt.

Kullancsencephalitis elleni oltóanyagok

Inaktivált vírus tartalmú vakcinák az állandóan vagy átmenetileg endémiás területeken tartózkodók védelmére szolgálnak. Az oltásokat a várható expozíció előtt kell elvégezni vagy megkezdeni. Magyarországon két oltóanyag van gyógyszertári forgalomban: az Encepur, továbbá az FSME-Immun Inject.

Encepur

Az Encepur elnevezésű kullancsencephalitis elleni vakcina két formában áll rendelkezésre, melyek közül az Encepur Junior készítmény 1x0,25 ml-es kiszerelésben, előre töltött fecskendőben áll rendelkezésre az 1-12 éves gyermekek részére a kullancsencephalitis elleni aktív védettség biztosítására.

Az Encepur Adults oltóanyag 1x0,5 ml-es kiszerelésben előre töltött fecskendőben áll rendelkezésre a 12 évesnél idősebbek részére a kullancsencephalitis elleni aktív védettség biztosításához.

Az alapimmunizálás 3 oltásból áll. Az első oltást követő 1-3 hónap múlva kell beadni a 2. oltást, és az ezt követő 9-12 hónap múlva a harmadikat (A séma). Amennyiben gyors védettség kialakítása szükséges, akkor a 2. oltást az elsőt követő 7. napon, a 3.-at pedig az oltás megkezdését követő 21. napon lehet beadni (B séma). A védettség legkorábban a második oltást követő 14 nap múlva alakul ki. A hosszan tartó védettség biztosítása érdekében 3 évenként emlékeztető oltás szükséges.

Oltási sémák

OltásokA sémaB séma
1.0. nap0. nap
2.1-3 hónap múlva7 nap múlva
3.9-12 hónappal21 nap múlva
4.-12-18 hónap múlva

A séma = általános.
B séma = gyorsított.

Immunszuppresszív kezelés alatt, továbbá veleszületett vagy szerzett immunhiány esetén az oltás hatásossága korlátozott vagy kérdéses.

FSME-Immun Inject

Felnőttek és gyermekek számára egyaránt használható oltóanyag.

A védettség kialakításához 3 oltásra van szükség. A második oltást az első után 1-3 hónappal, a 3. oltást a második oltás után 9-12 hónap múlva szükséges beadni. Amennyiben gyors védelem kialakítása szükséges, abban az esetben a 2. oltás az első után 14 nappal adandó.

Ha az oltandó személy immunkompetenciája csökkent vagy nem megfelelő, abban az esetben a 2. oltást követő 4-6 hét múlva egy újabb oltást kell adni. A következő oltás intervalluma változatlan, 9-12 hónappal az utolsó (2/a) oltás után. 70 évesnél idősebbek oltása esetén ugyanez az oltási séma javasolt.

A tartós immunitás biztosítása érdekében 3 évenként emlékeztető oltás szükséges.

Ha kullancscsípést észlelnek az első oltást követő 4 napon belül, abban az esetben specifikus immunglobulin adása szükséges. Ha az expozíció 4 nappal az 1. oltás után fordult elő, a 2. oltást azonnal be kell adni. Ha a kullancscsípés a 2. oltás után következett be, nincs teendő.

Oltási sémák

OltásokA sémaB sémaC séma
1. oltás0. nap0. nap0. nap
2. oltás1-3 hónap múlva14. nap1-3 hónap múlva
2/a oltás--4-6 héttel a 2. után
3. oltás9-12 hónappal a második (vagy 2/a) után

A séma = általános.
B séma = gyorsított.
C séma = immunszupprimált vagy idős személyek.

Hepatitis B elleni oltások

(A közegészségügyi célzatú, központilag irányított oltásokon kívüli oltások.)

Jelenleg Magyarországon a gyógyszertári forgalomban az Engerix-B (10 μg/0,5 ml, illetve 20 μg/1 ml kiszerelésben) és a H-B-Vax II (5 μg/0,5 ml, illetve 10 μg/1 ml) hepatitis B-vakcina áll rendelkezésre.

Az alapimmunizálás mindkét oltóanyagnál 3 oltásból áll gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. (A H-B-Vax II 10 μg/1 ml-es kiszerelésű vakcinából azonban a 11-15 évesek számára 2 oltás elegendő.) Egészséges oltottak (megfelelő oltási séma) esetében emlékeztető oltás egyik oltóanyag esetében sem szükséges.

Engerix-B

Gyermekeknek 15 éves korral bezárólag a 10 μg/0,5 ml, míg az ennél idősebb fiataloknak és felnőtteknek 20 μg/1 ml mennyiség beadására van szükség.

H-B-Vax II

  • Felnőtteknek 10 μg/1 ml;
  • gyermekeknek és 20 év alatti fiataloknak 5 μg/0,5 ml;
  • dializálandó (dializált) betegeknek 40 μg/1 ml.

Mindkét oltóanyag esetében az első oltást követően egy hónapos intervallummal kell adni a másodikat, majd az első oltást 6 hónappal követően a 3. oltást.

Az oltóanyagokat orvosi vényre lehet megvásárolni. A közegészségügyi érdekű és a Módszertani levél korábbi fejezetében részletezett indikációkon kívül a következő személyek számára javasolt az oltás:

  • szexuális szokásuk, magatartásuk, életvitelük miatt fokozott fertőzési veszélynek kitettek számára (szexuális partnereiket gyakran váltók, prostituáltak, nemi betegségben ismételten megbetegedettek, homoszexuális férfiak stb.);
  • kábítószer-élvezők;
  • krónikus hepatitis C-vírust hordozó személyek;
  • azon külföldi országokba utazóknak, ahol a hepatitis B előfordulása jelentős, és a látogató hosszabb időt tölt az adott országban.

Hepatitis A elleni aktív immunizálás

Magyarországon 3 inaktivált vírust tartalmazó hepatitis A-vakcinát törzskönyveztek. Ezek a következők:

Avaxim

Gyermekek (2 éves kortól) és felnőttek oltására alkalmas hepatitis A-vakcina. A védettség eléréséhez 2 oltás szükséges. A második oltást az első dózis után 6 hónappal kell beadni.

Havrix

Havrix 720 Junior

1 évestől betöltött 15 éves korig adható. A védettséghez szükséges emlékeztető oltást az első dózis után 6-12 hónap múlva kell beadni.

Havrix 1440

A 15 évesnél idősebb fiatalok és felnőttek immunizálására használatos oltóanyag. Az immunizálás sémája azonos a Havrix 720 Juniornál leírtakkal.

Vaqta

Vaqta gyermekek/serdülők részére:

2-17 év közötti gyermekek/fiatalok oltására használható.

Vaqta felnőttek részére:

az immunitás kialakításához az alapoltás, majd a 6-18 hónap múlva adott emlékeztető oltás szükséges.

Hepatitis A-vakcinák adása javasolt:

  • endémiás/hyperendemiás országok látogatásakor, ha a kinntartózkodás hosszan tart;
  • alapbetegségük vagy életmódjuk miatt különösen veszélyeztetettek (hemofíliások, krónikus májbetegségben szenvedők, intravénás kábítószer-élvezők, homoszexuális személyek stb.) részére.

Twinrix - Hepatitis A és B elleni kombinált oltóanyag

Twinrix gyermekeknek

Egy dózis 360 Elisa egység hepatitis A-vírus antigént és 10 μg rekombináns DNS hepatitis B-vírus felületi antigént (HBsAg) tartalmaz.

Twinrix felnőtteknek

Egy dózis 720 ELISA egység hepatitis A-vírus antigént és 20 μg rekombináns DNS hepatitis B-vírus felületi antigént (HBsAg) tartalmaz.

Az immunitás kialakításához mindkét vakcinából 3 dózis beadása szükséges.

Influenza

Forgalomba hozatali engedélye a Begrivac, a Fluarix, a Fluval AB, az Influvac és a Vaxigrip influenza elleni oltóanyagnak van. Valamennyi vakcina trivalens, inaktivált. A Begrivac, a Fluarix és a Vaxigrip ún. „split” vakcina, az Influvac ún. „alegység” vakcina, a Fluval AB pedig teljesvírus-tartalmú oltóanyag.

A Begrivac, a Fluarix, az Influvac és a Vaxigrip 3 évesnél fiatalabb gyermekek oltására is alkalmazható. A Fluval AB 3 évesnél fiatalabb gyermekek számára nem ajánlott.

Az influenzavakcinák kizárólag egyetlen influenzaszezonban használhatók fel. Felhasználhatósági idejük az adott influenzaszezont követő június 30-ig tart.

Varicella elleni oltóanyag

A Varilrixtm varicella megelőzésére szolgáló élő, attenuált vírust tartalmazó vakcina. Kilenc hónaposnál idősebb csecsemők, kisgyermekek és serdülők aktív immunizálására alkalmas. Az oltás javasolt:

  • leukémiás betegek,
  • immunszupprimált betegek,
  • szervtranszplantációra várók,
  • krónikus betegségekben szenvedők,
  • veszélyeztetettek környezetében élők számára.

Gynevac Lactobacillus-vakcina

Akut, szubakut és krónikus bakteriális, továbbá Trichomonas okozta nőgyógyászati megbetegedések kezelésére szolgáló oltóanyag.

Alkalmazási lehetőségek:

  • egyszeri;
  • kúraszerűen 1-2 hetenként 1 dózis, összesen 5 alkalommal;
  • szükség esetén 2 havonta emlékeztető oltás.

Hastífusz elleni poliszacharid-vakcinák - Typhim Vi, Typherix

Mindkét oltóanyag alkalmazási módja és az oltás indikációja azonos: egyszeri adag 0,5 ml szubkután vagy intramuscularisan beadott oltóanyag. 2 évesnél fiatalabb gyermekek oltása nem ajánlatos. Háromévenként újraoltás szükséges.

Meningococcus-vakcinák

Az oltóanyagoknak kétféle típusa (az ún. poliszacharid és konjugált) ismeretes. Magyarországon mind poliszacharid-, mind konjugált vakcinákat engedélyeztek, és gyógyszertári forgalomban kaphatók.

Poliszacharid-vakcinák

Az A és C, továbbá az A,C,W135,Y szerocsoportú N. meningitidis tokantigénjét tartalmazó poliszacharid-vakcinák biztonságosak és hatékonyak 2 évesnél idősebbek számára, használatuk speciális rizikócsoportok tagjainak is ajánlott. Ugyancsak ajánlott a vakcinák használata járványok előfordulása esetén a veszélyeztetett személyek számára. A védettség kialakításához egy oltás beadása szükséges.

A bivalens vagy tetravalens (ACYW135) vakcinák viszonylag rövid időre szóló immunitást biztosítanak a 2 évesnél idősebb oltottak 85-100%-ánál.

Az ellenanyag az oltást követően 10-14 nap múlva alakul ki. Iskolás gyermekeknél vagy náluk idősebb fiataloknál, felnőtteknél a vakcina biztosította védelem legalább 3 évre szól, azonban a 4 évesnél fiatalabbaknál az ellenanyag gyorsan (2-3 év) csökken.

  • MencevaxTM AC
  • Meningococcal Polysaccharide Vaccine A+C
  • MenpovaxTM A+C

Konjugált vakcinák

A Meningococcus C konjugált vakcinák hatékonysága jobb a poliszacharid-vakcinákénál, miután a Meningococcus-antigén fehérjéhez van konjugálva. Ennek megfelelően a hatása tartósabb, továbbá az antigén 2 évesnél fiatalabb kisgyermekeknél is ellenanyagválaszt indukál, tehát számukra is adható. Csecsemők esetében 3 dózis adása szükséges.

  • Meningitec® konjugált Meningococcus C-vakcina
  • MenjugateTH konjugált Meningococcus C-CRM 197 vakcina

Társadalombiztosítási támogatásban kizárólag a 2 évesnél fiatalabb gyermekek részesülhetnek. Csecsemőknél a támogatás 70%-os, 1 éveseknél 50%-os.

Passzív immunizálásra használatos készítmények

Specifikus immunglobulinok

  • A tetanuszfertőzésre gyanús sérülteket a korábbi fejezetben részletezettek szerint Tetig 500-zal szükséges oltani.
  • Hepatitis B-specifikus immunglobulin (HBIG).
    • Aunativ intramuscularisan alkalmazható HBIG. A HBsAg-pozitív anyák újszülöttjeinek a születést követő 12 órán belül 0,5 ml adandó. Ezen esetekben az immunglobulin adása mellett az aktív immunizálást is el kell kezdeni, és be kell fejezni.
    • Az intravénás hepatitis B hiperimmunglobulin (Hepatect) a forgalmazótól szerezhető be, kizárólag fekvőbeteg-gyógyintézetben alkalmazható. Posztexpozíciós profilaxisként 0,12-0,2 ml/ttkg adandó. Tartós hepatitis B-veszély fennállása esetén felnőtteknek 10 ml-t kell adni. (Újszülötteknek 0,4 ml/ttkg adandó.)
  • Az FSME-Bulin azonnali védelmet nyújt a kullancsencephalitisszel szemben. A specifikus immunglobulin a kullancscsípést követő 96 órán belül alkalmazható eredményesen. Az expozíciót követő 48 órán belül 0,1 ml/ttkg; 48-96 órán belül 0,2 ml/ttkg adandó.
  • Varicella zoster elleni hiperimmun gamma-globulin adható expozíciót követően profilaxisként; immunkomprimált betegek vagy súlyos varicella zoster megbetegedés esetén pedig adjuváns terápiaként. A járványügyi gyakorlatban azon újszülötteknek javasolt, akiknek az anyja a szülést megelőző 5 napon belül vagy a szülést követő 2 napon belül betegedett meg varicellában. A Varitect megnevezésű intravénás készítmény kizárólag fekvőbeteg-gyógyintézetekben alkalmazható. Adagja 0,2-1,0 ml/ttkg, letöltése 5,0 ml/fiola.
  • Cytomegaliafertőzések megelőzésére és gyógykezelésére adható hiperimmun gamma-globulin. Megelőzés céljából immunszupprimált betegeknél vagy szervátültetések után alkalmazható készítmény. A Cytotect megnevezésű intravénás készítmény kizárólag fekvőbeteg-gyógyintézetekben alkalmazható.

A külföldi utakkal kapcsolatos védőoltások

A külföldre utazó magyar állampolgárok sárgaláz elleni védőoltása kötelező, ha olyan országba utaznak, ahol sárgalázveszély van, illetőleg ha egy ország ezen oltást megköveteli.

Sárgaláz elleni védőoltásokat kizárólag a Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ Nemzetközi Oltóközpontjában végeznek.

A volt Szovjetunió utódállamaiba utazó személyek számára amennyiben utolsó diphtheria elleni védőoltásukat 10 évnél régebben kapták javasolt a diphtheria elleni védőoltás. Az oltásokat „Diftéria-tetanusz tisztított és adszorbeált oltóanyag emlékeztető oltás céljára” vagy „Tisztított és adszorbeált diftéria-tetanusz oltóanyag felnőttek részére” oltóanyaggal kell végezni.

Koleraendémiás vagy -epidémiás területre történő utazás esetén a kolera elleni oltás elvégzésével egyidejűleg az oltandó személyt az oltóanyag alacsony hatékonyságáról és a szükséges higiénés magatartásról fel kell világosítani.

Fenti oltásokon kívül egyéb (hastífusz, gamma-globulin, poliomyelitis, hepatitis A és B, veszettség, kullancsencephalitis, Meningococcus A,C,W135,Y szerocsoport által okozott invazív betegség elleni stb.) oltások is végezhetők a külföldi ország járványügyi helyzete és a kiutazó magyar állampolgár veszélyeztetettségének figyelembevétele alapján.

Oltóanyagok beszerzése, tárolása és felhasználása

Beszerzés

  • Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálaton keresztül beszerezhető oltóanyagokat előzetes igénylést és kiértesítést követően, központilag szállítják ki az ÁNTSZ területi intézeteihez.
  • A térítésmentes influenza elleni oltáshoz a vakcina igénylése külön rendelkezés szerint történik.
  • A veszettség elleni vakcina közvetlenül a szállítótól rendelhető (tel./fax.: 06-26-501-009). A vakcina beszerezhetőségére vonatkozó részletek az Országos Epidemiológiai Központ veszettségfertőzésre gyanús sérülésekkel kapcsolatos eljárásokról szóló „Tájékoztató”-jában állnak rendelkezésre.

Sürgős szükség esetén az oltóanyag közvetlenül az ÁNTSZ megyei intézeteiből is igényelhető.

  • Aktuális sérülés esetén tetanusz megbetegedés megelőzésére az adszorbeált tetanusz toxoidot, illetőleg, ha szükséges, tetanusz elleni immunsavót (humán immunglobulint) a gyógyszerrendelési útmutató szerint kell beszerezni.
  • A Varitect, Hepatect és a Cytotect megnevezésű, kizárólag intravénásan adandó varicella, hepatitis B és cytomegalia elleni specifikus immunglobulin a Biotest Hungaria Kft.-től (1118 Budapest, Beregszászi út 55/b. Tel.: 06-1-248-2400) szerezhető be.
  • A munkakörökhöz kapcsolódóan szükséges oltóanyagok beszerzése a gyógyszerrendelési útmutató szerint kell, hogy történjen.

Tárolás és felhasználás

Az oltóanyagok különleges érzékenysége miatt a tárolás, szállítás és felhasználás különös figyelmet követel. Az immunbiológiai készítményeket mindig az alkalmazási előiratban foglaltak szerint kell tárolni.

Fontos szabály, hogy az oltóanyagokat +2 °C - +8 °C hőmérsékleten (hűtőszekrényben) kell tárolni. A folyékony állapotban letöltött, alumíniumhidroxid vagy alumíniumfoszfát-tartalmú vakcinákat lefagyasztani tilos.

A hőérzékeny MMR vakcinát, illetve a monovalens élővírus-tartalmú vakcinákat ajánlatos a fagyasztótérben tárolni, amennyiben az oldószer külön kiszerelésben van (pl.: 10x1 adagos MMR vakcina). Az oldószert lefagyasztani tilos, mivel a felengedtetés során a tároló ampulla megrepedhet, és az oldószer kifolyik.

Különös gondot kell fordítani a liofilezett „élő” vakcinák reszuszpendálás utáni felhasználására:

  • a reszuszpendált 10, illetve 20 adagos BCG-t 4 órán belül fel kell használni;
  • a reszuszpendált 1 adagos MMR trivalens vakcinát azonnal fel kell használni;

Az orális poliovakcinát +2 °C és +8 °C között, vagy a fagyasztótérben -20 °C-on kell tárolni. Amennyiben az OPV-t fagyasztótérben tárolták, azt közvetlenül a felhasználás előtt kell kivenni onnan, s néhány pillanat alatt kézben tartva olvasztható fel.

A 10 adagos kiszerelésű vakcina 10 alkalommal olvasztható és használható fel ily módon, amennyiben a használat után azonnal visszakerült a fagyasztótérbe.

Az OPV-vakcina a korábbi gyakorlatnak megfelelően adandó be: teáskanálban lévő teába az oltóanyagból 2 cseppet kell cseppenteni. Csecsemők kivételével a vakcina kockacukorra történő csepegtetéssel is beadható, ha annak lenyeléséről (elszopogatásáról) az oltást végző személy meggyőződik.

A védőoltások lebonyolításához, nyilvántartásához és jelentéséhez szükséges feltételek biztosítása

  • Az életkorhoz kötötten kötelező BCG, DPT, IPV, Hib, MMR, dt és hepatitis B elleni védőoltásokhoz egyszer használatos tűket és fecskendőket kell biztosítani és használni.
  • Egyéb oltási segédanyagok beszerzéséről a korábbi gyakorlatnak megfelelően kell gondoskodni.
  • Biztosítani kell valamennyi védőoltás nyilvántartásához, jelentéséhez és az oltóanyagok megrendeléséhez szükséges - a korábbiakban rendszeresített - nyomtatványok beszerzését is.
  • A védőoltásokat követő súlyos, vagy nagyobb gyakorisággal előforduló oltási reakciókat, oltási szövődményeket és oltási baleseteket be kell jelenteni (akár gyermek, akár felnőtt oltottnál észlelték a reakciót, szövődményt, vagy észlelték a balesetet). Az ún. Bejelentőlapon az oltó, illetve észlelő orvos haladéktalanul jelenti az eseményt az ÁNTSZ városi intézetének, a városi intézet a megyei intézetnek, a megyei intézet az OEK Immunbiológiai Készítmények Minőség-ellenőrző Főosztályának. Súlyos esetben, vagy halmozott előforduláskor az OEK Immunbiológiai Készítmények Minőség-ellenőrző Főosztálya közvetlen úton azonnal értesítendő.

Az ÁNTSZ megyei intézete által elvégzett kivizsgálás részletes adatait az ún. Beszámoló lapon (2. sz. melléklet) kell jelenteni az OEK Immunbiológiai Készítmények Minőség-ellenőrző főosztályának.

1. sz. melléklet

Oltási értesítő
Név: .........................................Anyja neve: .........................................
Születési idő: .......... év .......... hó .......... nap
Lakóhely (város, község): ......................................... (utca, házszám): .........................................
Oltások megnevezése: .........................................
Oltóanyagok gyártási száma: .........................................
Oltás ideje: .......... év .......... hó .......... nap
Oltóorvos neve: .........................................
Rendelő címe: .........................................
Telefonszáma: .........................................
Kelt: .......... év .......... hó .......... nap

p. h.
.........................................
orvos aláírása

2. sz. melléklet

Bejelentés*

a 87251/1978. számú kötelező adatszolgáltatáshoz immunbiológiai készítmények (vakcina, immunglobulin, állati savó) védőoltás beadása után kialakult nem kívánt eseményről (mellékhatásról)

Az adatszolgáltatást kérő szerv neve, címe:
Az ÁNTSZ területileg illetékes városi intézete
Az adatszolgáltatók köre
Észlelő orvosok
Az adatszolgáltató intézmény, személy
  megnevezése:
Címe:
Telefonszáma:
A jelentés továbbításának módja
PéldányszámHatáridő
1 pld. az ÁNTSZ
városi intézetének
azonnal

*Súlyos esetben, vagy halmozott előforduláskor az OEK Immunbiológiai Készítmények Minőségellenőrző Főosztálya közvetlen úton (telefon: 06-1-476-1381; 06-1-476-1101, telefax: 06-1-476-1230) azonnal értesítendő.

Oltott:
Név: .........................................
Születési dátum: .......... év .......... hó .......... nap
Lakhely: (pontos cím) .........................................
Oltóanyag:
Megnevezése: .........................................
Gyártási száma: .........................................
Az oltás időpontja: .......... év .......... hó .......... nap
Szövődmény/reakció:
Kezdete: ...........év ..............hó ..............nap
Klinikai tünetek: ..................................................................................
..................................................................................
Diagnózis: .........................................

Kelt: .......... év .......... hó .......... nap

p. h.
.........................................
orvos aláírása

A teljes irányelv elérhető:

Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ
Budapest (levélcím: 1966 Budapest, Pf. 64; tel./fax: 06-1-215-8027, 06-1-476-1223

Módszertani levél a 2003. évi védőoltásokról
Összeállította: dr. Csohán Ágnes
Közreműködtek: dr. Melles Márta, dr. Lontai Imre, dr. Karacs Ildikó, dr. Molnár Zsuzsanna



Fejlesztés alatt!