Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A Streptococcus pneumoniae fertőzések megelőzése

• Magyar Infektológiai Társaság •

Az elmúlt 30 évben végzett epidemiológiai felmérések egyértelműen azt mutatták, hogy a S. pneumoniae fertőzések morbiditási és letalitási adatai nem javultak. Tovább nehezíti a helyzetet az is, hogy nagyon sok országban megjelentek és gyorsan szaporodtak a penicillinre csak mérsékelten érzékeny, valamint a penicillinrezisztens törzsek. Emelkedik az ún. multirezisztens izolátumok száma is. Mindezek a nehézségek egyre inkább a széles körben végzendő S. pneumoniae elleni aktív immunizálás napirendre tűzését tették szükségessé. A szakmai érvek mellett farmakoökonómiai vizsgálatok is azt bizonyították, hogy az egyes ún. rizikócsoportok oltása a költségek szempontjából célravezető („cost-effective”).

Streptococcus pneumoniae infekcióra hajlamosító tényezők

Az elmúlt évtizedek kiterjedt vizsgálatai azt is tisztázták, melyek a leggyakoribb S. pneumoniae infekcióra hajlamosító tényezők, ill. betegségek.

Ezek közül a legfontosabbak:

  • 2 éven aluli és 65 éven felüli életkor;
  • koponyabázis-fraktúra;
  • idült betegségek (decompensatio cardiaca és cardiomyopathia, COPD és emphysema pulmonum, alkoholizmus és cirrhosis hepatis, diabetes mellitus, előrehaladott vesebetegség és nephrosisszindróma);
  • funkcionális vagy anatómiai asplenia;
  • immunszupprimált állapot (congenitalis immundefektusok, HIV-fertőzés, leukémia, lymphoma, myeloma multiplex, Hodgkin-kór, szerv- vagy csontvelő-transzplantáció, szisztémás szteroid- és/vagy citosztatikus kezelés).

Az Egyesült Államokban végzett felmérések azt mutatták, hogy a felnőtteknél kialakult invazív S. pneumoniae infekciók 91%-ában a részletezett hajlamosító tényezők, ill. betegségek egyike-másika megtalálható volt.

A poliszacharid vakcina

Ma mindenütt a világon a 23 S. pneumoniae szerotípus kapszuláris antigént tartalmazó poliszacharid oltóanyag van forgalomban. Ez a vakcina tartalmazza azon szerotípusok 85-90%-át - a legelterjedtebb multirezisztens törzsek is (6B, 9V, 14, 19A, 19F, 23F) -, amelyek gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt invazív S. pneumoniae infekciókat okoznak (pl. pneumónia, bacteriaemia, meningitis). A korábbi vizsgálatok szerint számos kapszuláris típus között keresztaktivitás áll fent, és ez még további 8%-ot jelent a bacteriaemiával járó esetekben.

Egészséges fiatal felnőttek 80%-ánál 2-3 héttel a S. pneumoniae vakcinációt követően protektív, szerotípus-specifikus antitestek mutathatók ki. Nagyjából hasonlóan alakul a protektivitás kifejlődése az egészséges idősebb populációban is, az egyéni variációk azonban - összehasonlítva a fiatalabbakkal - kifejezettebbek lehetnek. A 2 éven aluliak oltását követően az esetek döntő többségében nem találtak védelmet nyújtó IgG antitesttitert. Az elmúlt években végzett vizsgálatok - egyéb betegségben szenvedőknél - 48-70%-ban találták az oltóanyagot hatásosnak. Lényegesen hatásosabban lehetett megelőzni az invazív S. pneumoniae fertőzést immunológiailag egészségeseknél, mint csökkent védekezőképességűeknél.

A S. pneumoniae patogenitásában központi szerepet betöltő kapszuláris poliszacharid T-sejt-independens antigén, és az antitestek termelődését a B-sejtek direkt stimulálásával éri el. A T-sejt-independens antigénnek az immunizálás szempontjából 3 hátrányos tulajdonsága van:

  1. a 2 évesnél fiatalabbaknál nem eléggé immunogén;
  2. a második vagy későbbi oltásoknál nem jön létre az ún. booster effektus, vagyis nem „memória” oltóanyag;
  3. nem alkalmas a nasopharyngealis kolonizáció megszüntetésére.

A poliszacharid vakcina alkalmazásának indikációja 1999-ben

Általánosságban mindazokat a 2 éven felülieket javasolt oltani, akiknél a S. pneumoniae infekció gyakori megbetegedés és/vagy súlyos lefolyású lehet.

  • S. pneumoniae vakcina adása ajánlott:
  • immunológiailag egészséges felnőttek idült betegsége esetén (cardiovascularis és pulmonalis megbetegedések, diabetes mellitus, alkoholizmus és cirrhosis hepatis, liquorcsorgás);
  • ≥65 éves életkornál;
  • csökkent védekezőképességű felnőtteknek (Hodgkin-kór, lymphoma, myeloma multiplex, idült veseelégtelenség, nephrosisszindróma, lépeltávolítás);
  • HIV-pozitív felnőtteknek;
  • 2 éven felüli gyermekeknek lépeltávolítás, sarlósejtes anémia, nephrosisszindróma, liquorcsorgás, bármely immunszupprimált állapot (beleértve a HIV-pozitivitást is).

Revakcináció

A vakcináció az immunológiailag egészségeseknél 5-10 évig biztosít védelmet, ugyanakkor egyes csökkent védekezőképességgel járó betegségek esetén a szerotípus-specifikus protektív antitestek csak 2-3 évig mutathatók ki. Az USA-ban az előzetesen oltott, csökkent védekezőképességű betegeket minimálisan 5 év múlva ajánlják revakcinációban részesíteni, a 10 éven aluliakat 3 év múlva. A 65 évnél idősebbeket csak akkor szükséges másodszor oltani, ha az első vakcináció időpontjában az oltott 65 esztendőnél fiatalabb volt, és már 5 évnél hosszabb idő telt el a primovakcináció óta.

Vakcinációs stratégia

A S. pneumoniae elleni védőoltás az év bármely szakában adható. A magas kockázatú személyek immunizálására szolgáló lehetőségek közül a kórházból való távozás vagy az orvosi rendelésen való megjelenés a leginkább megragadható alkalom.

Mivel az influenza és a S. pneumoniae elleni védőoltás szinte ugyanannak a populációnak javasolt, a legegyszerűbb az influenza elleni védőoltásra jelentkező magas kockázatú betegnek egyúttal a S. pneumoniae elleni vakcinát is felajánlani.

Az irányelvről további információk kérhetők:

dr. Szalka András
Szent László Kórház, 1097 Budapest, Gyáli út 5-7.
Tel./fax.: 06-1-455-8147


Fejlesztés alatt!