Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

Az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja

Mechanikus icterus

 

Késztette: A Sebészeti Szakmai Kollégium

 

 

 

I. Alapvető megfontolások

 
1. Definíció

Az epeelfolyási akadály okozta conjugált hyperbilirubinaemiát mechanikus icterus gyűjtőfogalommal jelöljük

 

2. Panaszok/Tünetek

Bármely etiológia esetén vezető tünet a sárgaság, a sötét vizelet, a világos színű széklet és a viszketés. Epeúti kövesség esetén a jobb felső quadránsban görcsös fájdalom, cholangitis esetén láz (Charcot-triász), illetve a kövességre utaló anamnézis. Daganatos betegség esetén tapintható epehólyag (Courvoisier-tünet), fogyás, crescáló icterus, esetleg occult vér jelenléte a székletben, vagy ascites, gyomorürülési zavar. Krónikus pancreatitisben jellemző lehet a típusos anamnézis, az icterus intermittáló jellege és a fájdalom. Tartós cholaemia következtében kialakulhat cardiomyopathia, nephropathia és központi idegrendszeri tünetek.

 

3. Kiváltó tényezők

Okai rendkívül változatosak lehetnek, az alábbiakban a leggyakoribb etiológiai faktorokat és azok gyakoriságát tüntetjük fel:

·         Choledocholithiasis (kb 40 %)

·         Malignus tumorok (kb 35 %)

- Cholangiocellularis carcinoma

proximalis harmadban ill. a hepaticus villában (Klatskin tumor)

középső harmadban

distalis harmadban 

- Periampullaris tumorok

Vater papillából

duodenumból

choledochusból

pancreasból kiinduló tumorok

- Pancreasfej carcinoma

- Nyirokcsomó metastasisok

- Malignus tumorok (primer májtumor, cholecysta tumor) ráterjedése

·         Benignus szűkület, gyulladás (kb 15-20 %)

- Postoperatív stenosis, sérülés

- Vater-papilla stenosis

- Biliaris atresia

- Cholangitis sclerotisans

- Krónikus pancreatitis

·         Külső kompresszió (kb 5-10 %)

- Pancreasfeji pseudocysta

- Mirizzi syndroma (az epeutak cholecysta által történő kompressziója)

- Duodenum diverticulum

- Gyulladásos vagy elmeszesedett nyirokcsomó

- Retroperitonealis tumorok kompressziója 

- Choledochus cysta

 

II. Diagnózis

 

1. Fizikális vizsgálat

A bőr és a sclera látható sárgaságán kívül esetleg tapintható a feszes epehólyag (Courvoisier tünet), a tumoros rezisztencia, vagy az ascites.

 

2. Laboratóriumi vizsgálatok

·              Szérum bilirubin (direkt/indirekt)

·              Vizelet bilirubin

Az értékek emelkednek, tumor esetén általában folyamatosan crescáló jelleggel, míg kövesség, krónikus pancreatitis esetén az értékek ingadozhatnak.

·              Alkalikus foszfatáz

Emelkedése rendkívül jellemző, igen érzékenyen és hamar jelzi a cholestasist.

·              Gamma-GT

Többszörös emelkedése inkább tumoros elzáródásra vagy purulens cholangitisre utal.

·              Szérum transzamináz enzimek

Emelkedésük a májparenchyma károsodására, az elzáródáshoz kapcsolódó gyulladásos komponens mértékére utal.

·              Szérum albumin/összfehérje

Hepatocellularis icterusban az albumin csökkent.

·              Prothrombin idő

Hosszabb ideje tartó epeúti obstrukciót jelez, ami parenterális K-vitamin adására reagál.

 

3. Képalkotó eljárások

·              Hasi sonographia (UH)  

Az elzáródás okozta másodlagos következmény, az epeúti tágulat 80-90 %-os szenzitivitással kimutatható. A vizsgálat alapvetően meghatározza a következő diagnosztikus lépést. Epeúti kövesség gyanúja esetén ERCP-t, tumoros alapfolyamat esetében CT-t érdemes végezni.               

·              Computertomographia (CT)

Az elzáródás okának, helyének és főleg a tumoros folyamat kiterjedésének megállapítására, távoli metastasisok igazolására szolgál. 

·              Endoscopos retrograd cholangiopancreatographia (ERCP)     

Az elzáródás pontos lokalizációjának, kiterjedésének megállapítására szolgáló közvetlen módszer. Epeúti kövesség esetén a választandó diagnosztikus, illetve therápiás eljárás, segítségével ugyanis elvégezhető az endoscopos sphincterotomia (EST) és a kőeltávolítás, esetleges nasobiliaris szonda vagy stent behelyezése. A Wirsung-vezeték feltöltése alkalmas differenciál-diagnosztikai módszer a pancreasfeji térfoglaló folyamat mibenlétének (tumor, pseudocysta, krónikus gyulladás illetve vezeték-kövesség) tisztázására

 

Ajánlás: ERCP egyenértékű a mágneses rezonancia cholangiopancreatoráfiával és az endoszkópos ultrahanggal.

Ajánlás szintje: C

 

·              Mágneses rezonanciavizsgálat és cholangiopancreatographia (MR és MRCP)

Előbbi a térfoglaló folyamatok kiterjedésének megítélését segítheti elő, különösen, ha a CT valamilyen okból ellenjavallt (pl. terhesség).

Az MRCP ideális diagnosztikus eljárás az epeúti elzáródás bármilyen lokalizációjában. Különös jelentősége van nem szondázható papilla, vagy műtéti rekonstrukciót követő restenosis esetében.

·              Percutan transhepaticus cholangiographia (PTC)

Teljes obstrukció esetén az ERC csak a tumor distalis határát jelzi. A therápia megválasztása szempontjából fontos proximális kiterjedés megítélése miatt a vizsgálatot PTC-vel javallt kiegészíteni.

·              Cholescintigraphia  (HIDA)

Jelentősége az utóbbi időben csökkent. Cholestatikus májbetegségekben az epeelfolyási zavar súlyosságának és a betegség progressiójának megítélésére alkalmazható.

 

4. Histológia, cytológia

·              UH és CT vezérelt biopsia, aspiratios cytologia

Távoli metastasisok (hepar) igazolására, amennyiben azok jelenléte megváltoztatja a therápiás elképzelést (endoscopos stent vs. műtét)

Igen ritkán, hepatocellularis icterus elkülönítésére májbiopsia.

·              Kefecytológia

ERCP során, az epeúti szűkület dignitásának igazolására, ritkábban a Wirsung vezetékből is történhet.

 

5. Arteriographia, endoscopos sonographia, diagnosztikus laparoscopia és ultrahang

Mindhárom módszer a staging pontosítására szolgál. Előbbiek a nagyerek érintettségét, a laparoscopia peritonealis és kisebb májmetastasisokat hivatott igazolni.

                                              

6. Differenciál diagnosztika

Az anamnézis, a fizikális vizsgálat és a laboratóriumi leletek alapján tisztázható, hogy a sárgaság elzáródásos jellegű-e. Számításba kell venni a krónikus cholestasissal járó májbetegségeket (biliaris cirrhosis, sclerotisáló cholangitis, gyógyszer által okozott cholestasis). A hepatocellularis icterus elkülönítéséhez olykor májbiopsiára is szükség lehet.

Ezt követően az első képalkotó és egyben alapvizsgálat a hasi sonographia (UH). Amennyiben az UH malignus térfoglaló folyamat gyanúját valószínüsíti és a beteg potenciálisan alkalmas radikális műtétre vagy palliatív bilio-digestív anastomosis készítésére, CT vizsgálat következik, amely igazolhatja a tumor eredetét, távoli metastasisok jelenlétét. Előrehaladott korban, fokozott kockázatú betegnél, tumoros ascites, cachexia vagy a CT által igazolt multiplex távoli metastasisok esetén, ha a várható túlélés nem haladja meg a 3 hónapot, ERCP és ennek során endoscopos stent behelyezése a választandó eljárás. 

Amennyiben az UH alaposan felveti az epeúti kövesség gyanúját, további vizsgálóeljárásként az ERCP jön szóba, melynek során a choledocholithiasis megoldására kell törekedni vagy legalábbis azt meg kell kísérelni. A sikerességi arány még ideális esetben is csak 80-90% körül mozog, így a betegek egy része ezt követően műtétre kerül.

Ha az UH vizsgálat az elzáródás okának és lokalizációjának szempontjából nem informatív, ugyancsak ERCP következik. Heges szűkület illetve epeúti carcinoma elkülönítésére direkt epeúti biopsia (cholangioscoppal) illetve kefecytológia jön szóba. Vater- papilla tumorok gyanúja esetén ugyancsak szövettani mintavétel igazolhatja a malignitást.

Amennyiben distalis irányból nem átjárható a szűkület, a proximalis kiterjedés megítélésére PTC végzendő. A módszer egyben preoperatív vagy definitív drainage (PTD) célját is szolgálhatja.

A képalkotó eljárásokkal bizonytalan természetű folyamatok (cholangiocarcinoma vagy benignus epeúti szűkület; krónikus pancreatitis vagy pancreasfej carcinoma) elkülönítésében a tumormarkerek közül elsősorban a CA 19-9, esetleg a CA 50 emelkedett értéke lehet segítség.               

 

III. Kezelés

 

A. Sebészeti kezelés

 

1. Műtéti indikáció

Az icterus megoldása minden esetben egyértelmű indikációt képez, hiszen a közös epevezeték 30 napon túl fennálló elzáródása cirrhosishoz vezető májkárosodáshoz illetve kezeletlen esetben májelégtelenséghez vezet. A purulens cholangitis sürgős ellátást igénylő állapot.

Alapvetően az elzáródásos sárgaság oka, másodsorban a beteg teherbíró képessége és - tumor esetében - a folyamat kiterjedése határozza meg a választandó eljárást.

 

1.1. Epeúti kövesség esetén

A műtét előtt felismert choledocholithiasis megoldása elsődlegesen endoscopos. A rendelkezésre álló kőtörő és oldó módszerek kiegészítésével az esetek túlnyomó részében ez sikeres. Intrahepaticus kövesség megoldására szóba jöhet percutan transhepaticus módszer, lökéshullámkezelés (ESWL) illetve direkt kőoldás.

Az endoscopos kőeltávolítást követően rövid időn belül elvégzendő a cholecystectomia, illetve sikertelen kőeltávolítási kísérletet követően – lehetőleg 24 órán belül - a choledochotomia.

Laparoscopos cholecystectomia során felismert epeúti kövesség esetén a sebész végezhet:

-       laparoscopos choledochotomiát

-       kísérletet a cysticus csonkon keresztül történő kőeltávolításra 

-       konverziót (nyitott műtétet)

-       posztoperatív szakban történő ERCP-t illetve EST-t.

A posztoperatív epeúti kövesség (reziduális kő) megoldása alapvetően endoscopos.

 
1.2. Malignus tumor esetén

Kuratív kezelést mind az epeúti, mind a pancreasfej tumorok terén a sebészi resectio jelent. Lokális irrezekabilitás, ám várhatóan hosszabb túlélés esetén is a sebészi palliatio az optimális módszer. Ugyancsak sebészi palliatio választandó, ha a tumoros folyamat gyomorürülési zavart is okoz. Endoscopos stent fokozott műtéti kockázat esetén illetve 3-5 hónapnál rövidebb várható túlélés esetén indokolt. Proximális harmadra lokalizálódó és/vagy distal felől nem stentelhető tumoros szűkület esetén a transhepaticus percutan drainage (PTD) illetve stent a választandó módszer.

 

Ajánlás: Semmilyen kezelés nem egyértelműen hatásos hepatocellularis carcinoma ellen.

Ajánlás szintje: D

 

Ajánlás: Tamoxifen nem hatásos.

Ajánlás szintje: A

 

1.3. Benignus szűkületek, gyulladás okozta choledochus kompresszió esetén

Sebészi megoldás választandó, amely lehetőség szerint minél proximalisabb extrahepaticus epeúttal és Roux-kaccsal készített hepatico-jejunostomia. Postoperatív stricturák megoldására – műtéti kontraindikáció, vagy ismételt restenosisok esetén – megkísérelhető az endoscopos ballonkathéteres tágítás, vagy ennek percutan, transhepaticus módon végzett változatai. Kezeletlen stricturák leggyakoribb szövődményei az intermittálóan jelentkező cholangitises epizódok és a másodlagos biliaris cirrhosis.

Krónikus pancreatitis esetén duodenum-megtartásos fejresectio (Beger illetve Frey műtét) vagy pylorus-megtartásos pancreatoduodenectomia is szóba jön.

Rövid szakaszra lokalizálódó Vater papilla stenosis esetén megkísérelhető az endoscopos sphyncterotomia, egyebekben sebészi megoldás (papilla-plasztika vagy bilio-digestiv anastomosis) indokolt.

 

Ajánlás: Sphyncterotomia > 40 Hgmm Oddi nyomás előnyös. Normál bazális nyomás esetén nem javasolt.

Ajánlás szintje: C

 

1.4. Külső kompresszió okozta choledochus stenosis esetén

A Mirizzi syndroma egyértelmű műtéti indikációt – cholecystectomiát – jelent.

Pancreas pseudocysta esetén megkísérelhető annak percutan (UH vagy CT vezérelt) vagy endoscopos úton történő drainálása.

Egyéb esetekben a kompressziót okozó folyamat eliminálása illetve bilio-digestiv anastomosis készítése a

 

1.5. Extrahepaticus epeúti atresia és choledochus cysta

Megoldásuk sebészi.

 

2. Műtéti előkészítés

Sürgős műtét szükséges súlyos, purulens cholangitis, illetve posztoperatív szakban észlelt, műtéti sérülésből eredő elzáródás esetén. Az obstruktív sárgaságban fennálló hypoprothrombinaemia miatt a betegek vérzékenyebbek. Parenteralisan adott K-vitamin adásával ez 24-36 órán belül javítható. A tápláltsági állapot javítása szükséges magas szénhidrát- és fehérjetartalmú étrenddel, valamint vitaminpótlással.

Antibiotikum adása javasolt:

·              prophylaxis gyanánt:

béta-laktamáz-stabil amino-penicillinek

2., 3. generációs cefalosporinok

·              cholangitis esetén: (enyhe esetben, fentieken túl)

fluorokinolonok (+ metronidazol)

3., 4. generációs cefalosporinok (+ clindamycin/metronidazol)

·              súlyos, purulens cholangitis esetén:

imipenem, meropenem

piperacillin/tazobactam + amikacin

ciprofloxacin + amikacin

Preoperatív drainage desicterizálás céljából (endoscopos vagy percutan transhepaticus úton) purulens cholangitis, igen magas szérum-bilirubin érték esetében, illetve olyankor jön szóba, ha a műtét elvégzése valamilyen okból átmenetileg halasztást szenved (személyi, tárgyi feltételek hiánya, beteg áthelyezése más intézetbe, stb.). Ellenkező esetben a preoperatív drainage elengedhető, mivel az általa kiváltott cholangitis növelheti a műtéti morbiditást és mortalitást.

A perioperatív szakban H2 receptor blokkolók, pancreason végzett műtétek kapcsán, elsősorban ép reziduális mirigyállományú esetekben (tumor miatti resectiok) octreotid adása indokolt. Radikális máj és pancreas resectiok esetében szükséges a centrális véna, indokolt esetben az EDA canül biztosítása.

 

3. Műtét

A mechanikus icterus kivizsgálása és kezelése endoscopos és CT hátteret biztosító intézményt igényel. Malignus alapfolyamat esetén radikális műtét, illetve bármely epeúti stenosis, strictura rekonstructiója csak olyan centrumban történjen, ahol ennek tárgyi és személyi feltételei adottak, és ahol az epeutak sebészete terén jelentős gyakorlattal rendelkeznek. Klatskin tumor miatt végzett műtéti beavatkozás csak májsebészeti gyakorlattal rendelkező centrumban történjen.

A mechanikus icterusok sebészi megoldásai a kiváltó ok szerint:

3.1.   Epeúti kövesség esetén sikertelen ERCP/EST-t és kőeltávolítási kísérletet követően minél előbb elvégzett choledochotomia, kőeltávolítás, szükség esetén transduodenalis papillotomia és papilla-plasztika segítségével. A choledochus zárása történhet:

        - primer varrattal

        - Kehr-drain felett

        - bilio-digestiv anastomosissal

3.2.   Mirizzi syndroma esetében a cholecystectomia elvégzésével az icterus megoldottnak tekinthető.

3.3.   Hilaris elhelyezkedésű epeúti tumor esetében lokális resectio, szükség esetén centrális májresectióval vagy hemihepatectomiával kombinálva. Az epeúti rekonstructio egy vagy több hepatico-jejunostomiával (Roux-kaccsal) történik, melyet általában valamilyen belső drainage biztosít átmenetileg. A radikális műtéti megoldások mindegyikét – értelemszerűen - regionalis lymphadenectomia egészíti ki.

3.4.   Középső harmadi epeúti tumor esetében az intramuralis terjedés miatt minél hosszabb szakaszra terjedő resectio végzendő. A rekonstructio ugyancsak Roux-kaccsal készített hepatico-jejunostomia.

3.5.   Distalis harmadi epeúti tumor, periampullaris tumorok illetve pancreasfej carcinoma esetén pylorus-megtartásos vagy klasszikus (Whipple-féle) pancreatoduodenectomia végzendő. Az epeúti és a gyomor (ill. duodenum) anastomosisa a felhozott jejunum-kaccsal, a distalis pancreas anastomosisa gyomorral, vagy jejunummal készül. A resectiot regionalis lymphadenectomia egészíti ki. Idős, fokozott műtéti kockázatú betegek periampullaris tumora esetében megengedhető a lokális excisio, papilla-plasztikával kiegészítve.

3.6.   Postoperatív stenosisok, epeúti laesiok, benignus szűkületek műtéti megoldása a minél proximalisabb, ép epeúttal készített, lehetőleg end to side, Roux-szerinti hepatico-jejunostomia. Átmeneti belső drainage bizonyos esetekben kívánatos. Benignus alapfolyamat esetén – az ascendáló cholangitisre való tekintettel – kerülendő a choledocho-duodenostomia. A cholecystával történő anastomosis nem megengedhető, az epehólyag a műtét során eltávolítandó.

3.7.   Irrezekábilis tumorok esetén – ha az extrahepaticus epeutak feltárhatók – ugyancsak a Roux-szerinti hepatico-jejunostomia az optimális megoldás, amellyel szükség esetén a gastro-entero anastomosis (GEA) is elkészíthető. Előrehaladott tumoros folyamat vagy nem identifikálható choledochus esetén a cholecystával is készíthető bilio-digestiv anastomosis. Ez utóbbi esetben – bizonyos körülmények között – a laparoscopos palliationak is lehet létjogosultsága.

3.8.   Krónikus pancreatitis esetében resectiot vagy dekompressziós műtétet végezhetünk. Jelentős duodenum kompressziót is okozó, destruált pancreasfej esetén a pylorus-megtartásos pancreatoduodenectomia, kevésbé előrehaladott folyamat esetén duodenum-megtartásos pancreasfej resectio (Beger-, vagy Frey-műtét) a választandó eljárás, melyet szükség esetén kiegészíthetünk bilio-digestiv anastomosissal is. Amennyiben fejresectio nem végezhető vagy nem indokolt, bilio-digestiv bypass (hepatico-jejunostomia), a Wirsung vezeték tágulata esetén kettős bypass készíthető (longitudinális Wirsungo-jejunostomiával vagy –gastrostomiával kiegészítve). Icterus esetében a transduodenalis kettős (Y) plasztika általában nem ad tartós eredményt.

3.9.   Pancreasfeji pseudocysta esetén cysto-duodenostomia, esetleg cysto-jejunostomia végezhető. Amennyiben az intraoperatív control cholangiographia nem bizonyít megnyugtató epeelfolyást, úgy a beavatkozás biliodigestiv anastomosissal egészítendő ki.

 

4. Posztoperatív teendők

·              A perioperatív szak teendőit alapvetően az icterust okozó kórkép, illetve a végzett műtét határozza meg.

·              Epeúti műtétet követően rutinszerűen nem alkalmazunk antibiotikumot. Ha a műtét előtt epeúti fertőzés állt fenn, vagy az infectio az operáció során igazolódik, folytatjuk a megkezdett antibiotikus therápiát. Mechanikus icterus miatt végzett műtét során az epéből lehetőleg minden esetben történjen tenyésztésre mintavétel. 

·              Kehr-drain vagy valamilyen egyéb belső, anastomosist tehermentesítő drainage esetén azt fokozatos leszorítást követően, lehetőség szerint control cholangiographia után távolítjuk el.

·              Pancreas állományán végzett resectiot követően az 5-7 napos carentia ideje alatt adekvát parenterális, illetve – tű-katéter-jejunostomián keresztül – enterális táplálás szükséges. Ugyanezen idő alatt indokolt lehet az octreotid  prophylaxis folytatása.

·              Középsúlyos, súlyos icterus, kísérő cholangitis esetén az erozív gastritisből származó vérzések lehetősége miatt H2 receptor blokkolók, esetleg proton-pumpa gátlók adása indokolt.

 

IV. Rehabilitáció

 

V. Gondozás

 

1. Lehetséges szövődmények

Tekintettel arra, hogy a tünet együttest okozó kórképek változatos volta igen nagy számú műtéti típust feltételez, a szövődmények skálája rendkívül széles.

A főbb műtéti szövődmények:

Reziduális kő

Eltávolítása ismételt endoscopos beavatkozással történik, műtét csak ennek sikertelensége esetén jön szóba.

Epecsorgás, epeúti anastomosis elégtelensége

Bizonyos esetekben (pl. cysticus csonk ligatura vagy primer choledochus varrat elégtelensége) megkísérelhető az endoscopos megoldás (stent). Hasűri epegyülem UH/CT vezérelt percutan punctioja, drainálása szóba jön. Diffúz hasi tünetek, biliaris peritonitis, jelentős hozamú epecsorgás esetén reoperáció szükséges.

Vérzés

A fokozott vérzékenység következtében fellépő diffúz vérzések friss fagyasztott plazma, K-vitamin adásával rendezendők.

Ugyancsak konzervatív módon kezelendők a gyomornyálkahártya erozív vérzései.

EST-t követően észlelt szivárgó vérzés elsődlegesen endoscopos ellátást igényel, ennek sikertelensége esetén műtét szükséges.

Pancreas resectiot követően több nappal a drainen megjelenő vérzés pancreas anastomosis elégtelenségre és következményes arróziós vérzésre utal (sentinel bleeding).

Pancreas anastomosis elégtelenség

Kisebb hozamú fistula esetén carentia, octreotid adása javasolt. Nagyobb hozamú fistula esetén is megkísérelhető a konzervatív therápia, de diffúz tünetek esetén reoperáció szükséges, amely általában a distalis pancreas eltávolítását jelenti.

Epeúti rekonstructiók restenosisa

Ritka, hozzáférhető esetben megkísérelhető az endoscopos vagy percutan úton történő tágítás, de a perzisztáló cholestasis és a fenyegető biliaris cirrhosis általában újabb műtéti rekonstructiót tesz szükségessé.

 

2. Gondozás

Epeúti kövesség utókezelést nem igényel. Ismételten kialakult, főleg intrahepaticus kövességben preventív céllal adhatók epesavkészítmények az újabb kőrecidiva megakadályozására.

Benignus szűkület, gyulladás sebészi megoldása után a cholestatikus enzimek, a szérum bilirubin szint ellenőrzése és UH control javasolt, kezdetben 3-6 havonta.

Pancreas resectiot követően tartós enzim szubsztitúció szükséges.

 

VI. Irodalomjegyzék

 

1.        Gastroenterológiai Sebészet (szerk: Kiss János) Medicina, Budapest, 2002

2.        Surgical Management of Hepatobiliary and Pancreatic Disorders (eds: Poston G and Blumgart LH) Martin Dunitz Ltd, London, 2003

3.        Surgery of the Liver and Biliary Tract (eds: Blumgart LH and Fong Y) WBSaunders Company, London, 2000

4.        Surgical Diseases of the Pancreas (eds: Howard JM, Idezuki J, Ihse I, Prinz RA) Williams and Wilkins, Baltimore, 1998

5.        Pancreatic Disease (eds: Johnson CD and Imrie CW) Springer London Ltd, 2004

6.        The Pancreas (eds: Beger HG, Warshaw AL, Büchler MW, Carr-Locke DL, Neoptolemos JP, Russel C, Sarr MG) Blackwell Science Ltd, Oxford, 1998

 

 

 

A szakmai protokoll érvényessége: 2008. december 31.



Fejlesztés alatt!