Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 
Betegség leírása

Echinococcus hydatidosus betegség a tüdőben

Betegség megnevezésének szinonímái:

 • Hydatinercisztás betegség
 • Echinococcus granulosis infectió a tüdőben
 • Hydatid disease or hydatidosis
 • Cystic hydatid disease
 • Cystic hydatid disease (CHD)
 • Echinococcus granulosus infection of lung
 • Pulmonary echinococcosis
 • Lungen Echinokokkose
 • Echinococcosis of the lung
 • Tüdő hydatid
 • Echinococcosis pulmonalis
 • Pulmonary hydatid cyst (unilocular)

BNO:

 • B6710

Alapadatok:

 • Férfi: Bármely életkorban előfordulhat
 • Nő: Bármely életkorban előfordulhat

Betegség leírása:

 • Az Echinococcus granulosus, illetve az Echinococcus multilocularis férgek által okozott fertőző tüdőmegbetegedés. Rendszertanilag a laposférgeken (Plathelmintes) belül a szalagférgek (Cestodea) csoportjába tartoznak.

Betegség lefolyása:

 • Az Echinococcus granulosus és az Echinococcus multilocularis a mérsékelt égövben, valamint a szubtrópusi éghajlaton elterjedt galandféreg. Főleg olyan országokban őshonos, ahol hagyományosan juhtenyésztéssel foglalkoznak, így hazánkban is előfordul.

  A betegség különösen gyakori Délkelet-Európában, a Közel-Keleten, Észak-Arikában, a volt Szovjetunió egyes részein, Dél-Amerikában (különösen Argentínában, Chilében, Uruguayban), Ausztráliában, Új-Zélandon.

  Az echinococcus granulosus által okozott hydatid cystás betegségnek két formáját különítik el: a "pásztor" ("pastoral") és "erdei" ("sylvatic") formát. A "pásztor" forma jóval gyakoribb, falusi körülmények között fordul elő leginkább Az organizmus különböző törzsei fordulnak elő a különböző gazda-pároknál: pl. a juh/kutya párnál előforduló sokkal patogénebb emberre, mint a ló/kutya párnál előforduló törzs, amely utóbbi ritkán okoz emberi megbetegedést.

  A parazita életciklusa során a végsőgazda E. granulosus esetén (pásztor forma) a kutya, köztigazda juh, sertés, szarvasmarha, míg E. multilocularis esetén végső gazda a róka, farkas, közti gazdák a rágcsálók (erdei forma), de számos növényevő, pl. jávorszarvas, fehér farkú és parti szarvas, rénszarvas, jávorantilop, karibu (kanadai rénszarvas), bölény a köztigazda. Ezen változat főként Alaszkában és Észak-kanadában észlelhető. Hasonló betegséget írtak le Ausztráliában a dingó kutyával és a törpe kenguruval kapcsolatban.

  A végsőgazda székletével üríti a fertőzőképes petéket, melyek a táplálékkal és a vízzel együtt jutnak be a köztigazda (juh, sertés, szarvasmarha, teve, egyes rágcsálók) bélcsatornájába. Az ember szintén véletlen köztigazda lehet. A vékonybélben kikelnek a lárvák, majd a portalis vérkeringéssel a májba, majd innen a vena cava inferiorral a szívbe, majd a tüdőverőérrel a tüdőbe is eljuthatnak. Bár a lárvák jelentős részét a gazdaszervezet elpusztítja, ritkán a lárvák a tüdőkeringésből a szisztémás keringésbe is bekerülnek és így akár az agyba, a gerincvelőbe, a szembe, stb. is eljuthatnak. A lárvák az egyes szervekben, de döntő mértékben a májban és a tüdőben telepszenek meg és saját fallal rendelkező folyadéktartalmú üreget, cystát alakítanak ki maguk körül. Ezt hydatid cystának nevezik. E. granulosus esetén a cysta általában együregű és az átalakuló lárvát Echinococcus hydatidosus-nak nevezik, míg E. multilocularis esetén a cysta többrekeszes és az átalakuló lárvát Echinococcus alveolaris-nak nevezik. Egy-egy cystában több ezer lárva él. A végsőgazda megeszi az elpusztult köztesgazdát, majd a tápcsatornájában létrejön a néhány milliméteres kifejlett ivarérett féreg, amely a béltartalomba üríti a fertőzőképes petéket. A kifejlett echinococcus métely feji részén (scolex) tapadókorongok és horogkoszorú található, melyek alkalmasak a végsőgazda (kutya, róka) bélfalában való megkapaszkodásra.

  A lárvák nem csak a vérkeringéssel, hanem a nyirokkeringéssel és attól függetlenül is eljuthatnak bárhova a szervezetben. Így a csontokba, az izmokba, a vesébe, a lépbe is. Állatkísérletes bizonyítékok támasztják alá, hogy a légutakba közvetlenül bejutó peték képesek lárvává átalakulni és hydatid cystát létrehozni, bár nem ez a humán fertőződés fő módja.

  Humán fertőződés esetén általában a májban (70%), a tüdőben (10-15%), agyban (1,5%), csontokban telepednek meg a lárvák, cysta alakot formálnak. A fertőzés többnyire gyermekkorban történik, de a tünetek csak felnőttkorban jelentkeznek.

  A cysta tehát évekig nő, amíg tüneteket kezd okozni. Általában 1 cm/év a növekedési sebesség, de 5 cm/év is előfordul. (Az erdei változat esetén ez kb. 0,5 cm/év.)

  A cysta részei: pericysta (fibroticus szövet, nem specifikus chr. gyulladásos infiltratummal); maga a hydatid cysta 2 részből áll: exocysta, és egy vékony, sejtsyncytiumból álló belső réteg (endocysta), ami a germinalis réteget alkotja. Ez utóbbi termeli az intracystikus folyadékot, ami borostyánkősav és számos ivadékkapszulát. "Leány-" vagy "fiókcysták" közvetlenül az exocystából, vagy a szabad protoscolexekből fejlődhetnek ki. Ezekből sok lehet, és "unokacystákat" eredményezve "multicystás" struktura alakulhat ki.

  Klinikai tünetek : a fertőzött egyén éveken át tünetmentes. Esetenként a nem-rupturált cysta hőemelkedést/ lázat, gyengeséget, nehézlégzést, száraz köhögést, köpetűrítést, minimális vérköpést, bizonytalan mellkasi fájdalmat, átmeni csalánkiütést (urticaria), vizenyőt (oedema) okozhat.

  A cysta ruptura tünetei: hirtelen kezdődő köhögés, köpetürítés, láz. Allergiás jelenségek előfordulhatnak: kiütés, viszketés, esetleg hypotensio. Fokozódó mellkasi fájdalom, purulens köpet.

  Előfordulhat, hogy Pancoast-tumorhoz hasonló tüneteket okoz a cysta. A többi szervben kialakuló cystákkal ellentétben itt nem jellemző a falában a mészsók felhalmozódása, ezért a kimutatása is nehezebb lehet.

  A cysta okozhat tehát : I./ nyomási tüneteket, nehézlégzést, II./ de sokkal inkább a cysta megrepedésekor lépnek fel a tünetek II./a: fulladás bekövetkezhet, II./b a cysták elsősorban nem a méretükkel okoznak problémát, hanem azzal, hogy a parazita antigének érzékenyítik, szenzitizálják a szervezetet, rupturájuk esetén életveszélyes anaphylaxiás shock alakulhat ki.

  Ruptura a "pásztor" forma esetében jóval gyakorabban fordul ez elő, mint az "erdei" típusnál. A tüdőn belül a ruptura kétféle módon jöhet létre: 1.: a pericystán, exocystán és endocystán keresztül, amikor a cysta bennéke a légutakba távozik (és a beteg kiköhögi). Ilyenkor a cystába levegő kerül, és gyakran bactériummal fertőződik, ami az Echinococcust elpusztítja. 2.: csak a pericystán keresztül történő ruptura: ilyenkor a levegő a pericysta és exocysta közötti potenciális térben gyülemlik fel, az exocysta körül, és az endocysta hajlamos collabálni.

  A cysta nem csak a légutakba, hanem a tüdőparenchymába is rupturálhat, ilyenkor heves gyulladásos reakciót vált ki. Granulomaképződés is előfordul az exocysta fragmentumai körül. Bronchocentrikus granuloma is kialakulhat.A cysta ritkán a pleuraűrbe rupturál, pyo-pneumothoraxot okozva.

  III./ bakteriális fertőzés keletkezhet a cysta rupturája után, valamint IV./ vérzés, vérköpés

  A tüdő nem csak az elakadt lárvák következtében válhat érintetté, hanem a májban a rekeszi felszínhez közeli cysta megreped, rekeszen keresztüli ráterjedése folytán ritkán, valamelyik tüdőszegmentumba jut. Ennek következtében a felhöhögött váladék epével festenyzett lehet.

  Elsősorban a jobb alsó lebeny lesz érintett. Ilyenkor hepatobronchialis fistula, illetve parenchymás abscessus alakul ki.

  Mellkas röntgen felvétel .: 1-20 cm átmérőjű (de az "erdei" formában 10 cm-t nem igen szokta meghaladni), solitaer, éles szélű, kerek, vagy ovális árnyék, elsősorban az alsó lebenyben, inkább hátul, mint elöl, jobb oldalon valamivel gyakrabban. 20-30%-ba többszörös az árnyék. Meszesedés ritka (szemben a májcystákkal, ahol 20-30%-ban ez előfordul). A cysta néha lehet szabálytalan, bizarr alakú, ha valamely merev struktúra mellett nő (pl. bronchus, rekesz, mellkasfal). A cysta folyadéktartalma kimutatható olymódon, hogy a maximális ki- és belégzésben készült, illetve az állva és fekve készült felvételen más lesz az árnyék alakja. Ha a pericysta rupturált, félhold alakú levegőárnyék lehet a kerekárnyék felett, hasonlóan a mycetomához. Ilyet kb. 5%-ban lehet látni a "pásztor" formában, és még ritkábban az "erdei" formában. Ha a bronchus az endocystával jut kapcsolatba a ruptura során, akkor folyadék nóvó jelenik meg az árnyékon belül. Ilyenkor a folyadékfelszínen a cysta membránja úszik, ami "tavirózsa- vagy vízililiom-tünetet" ("water-lily sign", sign of the camalote") okoz, azaz a folyadéknívó felszíne egyenetlen, szabálytalan (az "erdei" formában ez ritka, csak kb. 1%). A kétféle levegőárnyék (a kerekárnyék körül, és a folyadéknívó az árnyékon belül) egyszere is jelen lehet. Pyo- illetve hydro-ptx-nél is látható lehet a "tavirózsa-tünet".

  A CT lehetővé teszi a hydatid cysták elkülönítését a kerek lágyrészárnyékoktól, kimutatván a vékonyfalú, folyadéktartalmú árnyékot. A folyadék denzitása közel 0 HU (Hounsfield Unit). A CT szintén kimutatja a sérült, vagy összeesett endycysta membránt, az összeesett "fiók- vagy leánycysta" membránt, az intact "fiók- vagy leánycystát".

  MR: szintén elkülöníti a hydatid cystát a solid tumortól. A cysta T1 súlyozással alacsony, T2 súlyozással nagyon magas jelintenzitású.  A laboratóriumi vizsgálatok során a perifériás vérben nem jellemző az eosinophil granulocyták túlsúlya, mint más féregfertőzések esetén. A plazma immunglobulinok közül az IgE szintje emelkedett.. A tüdőparenchyma pusztulásának megfelelően a vérben emelkedett alkalikus foszfatáz szint mérhető. Az echinococcosis diagnosztikájában a kórokozó ellen termelődő antitestek vérből való kimutatása (Echinococcus szerológia) terjedt el. Számos serológiai teszt létezik (indirect haemaggl., latex aggl., complement fixáció, ELISA). Jobbak, mint a bőrtesztek.Májcysta esetében szensitivitásuk 80-100%, specificitásuk: 88-98%, mig tüdőcysta esetén a szensitivitás csak 50-55%. A specificitást befolyásolja, hogy keresztreakció állhat fenn egyes parazitákkal és egyes tüdőcarcinomákkal. A pleuralis folyadékból és a köpetből kimutathatóak lehetnek a scolexek (és "hooklet"-ek) Papanicolaou-festéssel. A lecentrifugált és paraffinba ágyazott köpet vizsgálatával szintén ki lehet mutatni az exocysta fragmentumait H-E festéssel, de jobb az ezüst methenaminn, vagy Best's carmine festés.

  A transthoracalis tűbiopszia nem biztonságos az allergiás reakció lehetősége miatt.

  A székletben féregpete nem mutatható ki.

  A képalkotó diagnosztika segítséget jelenthet a tüdőmanifesztáció hátterében álló konkrét echinococcus faj meghatározásában is. Míg E. granulosus esetén a növekvő cystán belül fordul elő újabb ún. leánytömlők kialakulása, addig E. multilocularis esetén inkább egy egy központi cystából ágszerűen kifele sarjadzó módon szaporodnak a cysták.

  A kezelés többféle lehet. Féregellenes szerek (mebendazol, albendazol) szedése javasolt. Amennyiben lehetőség van a cysta sebészi eltávolítására, úgy arra kell törekedni. A perioperatív (!) időszakban féregellenes szer alkalmazása szükséges. Olyan esetekben, ha a cysták elhelyezkedése, mérete, száma miatt a műtét nem megvalósítható, vagy inoperabilitás áll fent, akkor palliatív kezelésre van lehetőség. Ez lehet a már említett gyógyszerek szedése, illetve az egyes cysták drainage-a. Ennek során vékony tűvel folyadékot szívnak le a cystából és a helyére a férgeket elpusztító anyagot (etil-alkohol, nagy koncentrációjú sóoldat, mebendazol) fecskendeznek, majd kis idő elteltével ezt a folyadékot lebocsájtják. A szerológiai diagnózis ismerétében feltétlenül igaz, hogy a cysták nem terápiás céllal való punkciója veszélyes és szükségtelen. Fontos, hogy a cysta eltávolítása során nem javasolt annak falát megsérteni, mert a./ disszeminálódhat a fertőzés,

  b./ már említettük, hogy életveszélyes anaphylaxiás shock létrejöhet.

  Prognosis: az "erdei" forma relative jóindulatú betegség, a "pásztor" forma sebészi eltávolítása szükséges. A májcystákat a thoracotomiával együlésben javasolják eltávolítani.

  A differeciáldiagnosztika során más invazív féregfertőzések (pl.:paragonimiasis), tüdőtályogot okozó bakteriális (Staphylococcus aureus, Mycobacterium tuberculosis,stb.) és gombafertőzések (Histoplasma, Paracoccidiosis, Coccidiosis) merülnek fel. Ezek a szerológiai, féregpete és tenyésztési vizsgálatokkal elkülöníthetőek. Echinococcus vogeli és Echinococcus oligarthus fertőzés igen ritkán áll az echinococcosis hátterében.

Megelőzési és más fontos tanácsok:

 • A végsőgazdaként ismert háziállatok mint a kutya, macska, stb. rendszeres féreghajtása javasolt. Ne engedje háziállatát az erdőben vándorolni! A végsőgazdaként ismert vadállatokkal mint a róka, farkas, stb. ne teremtsen közvetlen kapcsolatot! Ne simogasson meg még elpuszult állatot sem! Állatokkal való kézkontaktus után fertőtlenítse kezét! Ne fogyasszon alapos mosás, hőkezelés nélkül a földről szedett zöldséget, gyümölcsöt, különös tekintettel a vadon termőkre!

Előzmények:

 • Mikrobiológiai kórokok
  • Echinococcus granulosus fertőzés
 • Állatok
  • Kutyatartás
  • Bárány tartás
 • Egyéb prediszponáló tényezők
  • Fiatal felnőtt
  • Juhtenyésztő
  • Falusi lakos

Gyakoribb panaszok, tünetek:

 • Általános panasz
  • Borzongás
  • Hőemelkedés - Testhőmérséklet 37 - 37,5 Celsius fok
  • Láz - Testhőmérséklet 37,6 - 40 Celsius fok
  • Láz, mely hirtelen emelkedik
  • Elesettség
  • Rossz közérzet
  • Testsúlyfogyás
  • Étvágytalanság
  • Fogyás
  • Hőemelkedés
  • Láz
  • Ugráló láz
 • Kültakaró
  • Bőrkiütés
  • Kiütések
  • Sárgás bőr
  • Bőr könnyen csíphető össze
 • Fej
  • Halvány, elfehéredett arc
 • Szem és látás
  • Sárga mindkét szeme fehérje
 • Szív és légzési panaszok
  • Bizonytalan, mellkasra lokalizált kellemetlen érzés
  • Csokoládékrém-szerű köpet
  • Epét tartalmazó köpet
  • Improduktív köhögés
  • Kínzó, száraz köhögés
  • Köhögési roham
  • Produktív köhögés
  • Véres köpet
  • Véres köpet köhögést követően
 • Hasi, emésztési panaszok
  • Jobb bordaív alatti fájdalom
  • Görcsös hasi fájdalom
 • Urogenitalis rendszerrel kapcsolatos panaszok
  • Sötét sárga a vizelet

Fizikális vizsgálatok:

 • Kültakaró
  • Sápadt arcbőr
  • Maculopapulosus exanthema
  • Sárgás pigmentáció
  • Urtica
  • Bőr könnyen ráncolható
  • Bőr turgora csökkent
 • Szem
  • Sárga sclera mindkét oldalon
 • Perifériás erek, vérnyomás, pulzus
  • Alacsony diasztolés vérnyomás
  • Alacsony vérnyomás a felső végtagokon
  • Vérnyomás kórosan alacsonyabb
  • Vérnyomás nem mérhető
  • Vérnyomás rohamokban alacsony
 • Mellkasi szervek
  • Dobos kopogtatási hang az egyik mellkasfél felett
  • Tompulat az egyik oldalon a rekesz felett
  • Pectoralfremitus a beteg oldalon csökkent
  • Bronchophonia a beteg oldalon csökkent
  • Hippokratészi loccsanás a mellkasban
  • Sejtes légzés gyengült diffúzan a tüdő felett az egyik oldalon
 • Hasi szervek
  • U alakú tompulat kopogtatható a hasban, a széli mélyebben fekvő területeken

Speciális, műszeres vizsgálatok:

 • Anyagmintavétel és laborvizsgálatok
  • Biopsia pulmonis
  • Bilirubin meghatározása szérumban
  • Köpet vizsgálata
  • Paraziták és protozoonok meghatározása egyéb testváladékokban
  • Paraziták és protozoonok kimutatása szerológiai módszerrel
 • Képalkotó eljárások
  • Mellkas rtg-felvétel, rtg-átvilágítás, fluoroscopia
   • 1-20 cm átmérőjű, éles szélű, kerek vagy ovális homogén árnyék a tüdőben
   • 15 cm-nél kisebb éles szélű kerek árnyék a tüdőben
   • Costophrenicus sinus fedettsége
   • Egy vagy több, 0,5-5 cm-es cysta a tüdőben
   • Folyadéknívó a pleuraűrben
   • Folyadéknívó a pleuraűrben egyenetlen folyadék/levegő határfelülettel
   • Homogén infiltratum a jobb alsó lebenyben
   • Homogén kerek árnyék levegő árnyékkal övezve
   • Homogén éles szélű árnyék a tüdőben
   • Kerek árnyék, melynek alakja változik attól függően, hogy be vagy kilégzésben készült a felvétel
   • Kerek árnyék, melynek alakja változik attól függően, hogy állva vagy fekve készült a felvétel
   • Multiplex kerek árnyék egyik oldalon a tüdőben
   • Multiplex kerek árnyék mindkét oldalon a tüdőben
   • Multiplex, üregesedő infiltratum, folyadéknívóval az alsó lebenyben
   • Nívót tartalmazó üreges árnyék egyenetlen folyadék/levegő határfelülettel a tüdőben
   • Perifériás kerek árnyék a tüdőben
   • Perifériás, üregesedő infiltratum folyadéknívóval az alsó lebenyben
   • Soliter kerek árnyék a felső lebenyben
   • Soliter kerek árnyék a tüdőben
   • Soliter kerek árnyék az alsó lebenyben
   • Vékony falú folyadéknívót tartalmazó kerek elváltozás a tüdőben
   • Vékony falú levegőt tartalmazó képlet a tüdőben
   • Üregesedést mutató kerek árnyék a tüdőben
   • Üregesedő infiltratum a felső lebenyben
   • Üregárnyék, benne homogén kerekded árnyék az üregárnyék alján
  • CT mellkas
  • CT teljes has
  • MRI mellkas
  • Hasi UH vizsgálat (áttekintő, komplex)

Gyakoribb szövődmények:

 • Fertőző és parazitás megbetegedések
  • A máj Echinococcus granulosus fertőzése
  • A csont Echinococcus granulosus fertőzése
 • Idegrendszer betegségei
  • Intracranialis és intraspinalis tályog és granuloma máshova osztályozott betegségekben
 • Keringési rendszer betegségei
  • Heveny tüdőembólia
 • Légzőrendszer betegségei
  • Gennymell
  • Mellüregi folyadékképződés máshol osztályozott állapotokban
  • Légmell
  • Tüdőtályog pneumoniával
  • Tüdőtályog pneumonia nélkül
  • Pyopneumothorax
 • Emésztőrendszer betegségei
  • Hepato-bronchialis fistula
 • Urogenitális rendszer betegségei
  • Vese-cysta, szerzett
 • Máshová nem osztályozott kóros klinikai tünetek, leletek
  • Exitus lethalis
 • Sérülés, mérgezés és külső okok egyéb következményei
  • Anaphylaxiás shock

Mely szakterületek foglalkoznak ezzel a kórképpel:

 • Pulmonológia
 • Infektológia

Gyógyszeres terápia:

Kapcsolódó oldalak (automatikus legyűjtés eredménye):