Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 
Betegség leírása

Morsus insecti

Csoportosan elhelyezkedő, oedemás, viszkető papulák, közepükön szúrcsatornával.
Csoportosan elhelyezkedő, oedemás, viszkető papulák, közepükön szúrcsatornával.

Betegség megnevezésének szinonímái:

  • Insect bite
  • Insektenstich
  • Rovarcsípés

BNO:

  • L5000, X23H0

Alapadatok:

  • Férfi: Bármely életkorban előfordulhat
  • Nő: Bármely életkorban előfordulhat

Betegség leírása:

  • Különféle ízeltlábúak, főleg rovarok és pókok által okozott bőrelváltozás.

Betegség lefolyása:

  • Az ízeltlábúak az eukarióta élőlények legtöbb fajt számláló törzse. Már a legrégebbi régészeti emlékeink felsorolása során is találkozunk rovarokkal, melyek fenyőgyantába zárva napjainkig is fennmaradtak (borostyánkövek). A rovarok gyakorlatilag minden olyan élőhelyen előfordulnak, ahol az emberek. Az emberrel kölcsönhatásba kerülő ízeltlábúak vagy védekezésből, vagy kifejezetten vérszívás céljából támadják meg az embert. Az egyes ízeltlábú fajok előfordulását alapvetően az éghajlat határozza meg. Mind a klímatikus viszonyok megváltozása, mind az egyre gyorsuló közlekedés megváltoztatja bizonyos ízeltlábúak csípése okozta fertőző, vagy toxikus betegségek megjelenését. A fontosnak és gyakorinak tekinthető rovarcsípéseket a klímatikus viszonyokon túl még az urbanizált körülmények befolyásolják jelentősen. Összefoglalva különféle földrajzi helyeken, a természetes és mesterséges környezeti viszonyok együttese határozza meg a különféle ízeltlábúak okozta/közvetítette betegségek előfordulását.

    Az ízeltlábúak közül a rovarok és a pókszabásúak képesek megcsípni, megharapni az embert. (A különféle rákok, evezőslábú rákok közvetítette betegségeket itt nem tárgyaljuk.) Minden csípésnek közös sajátossága, hogy rendelkezik egy tűszúrásra emlékeztető ún. szúrcsatornával, vagy apró harapásos fekéllyel a kialakult bőrelváltozás közepén. A szervezet adta immunválasz az enyhe helyi gyulladásos bőrválasztól kezdve akár a súlyos generalizált anaphylaxiás shockig bármilyen lehet.

    A csípés helyén a bőr válasza gyakran egy néhány cm nagyságú, vérbő, vöröses, fájdalmas, viszkető duzzanat, mely általában néhány nap alatt spontán elmúlik. Többnyire nem marad vissza maradandó bőrelváltozás.

    Más esetekben a csípés helyén kisebb nagyobb hólyagok (vesiculák, bullák, pustulák), vagy nagyobb fekélyek alakulnak ki több centiméteres gyulladásos szegéllyel. Bizonyos csípések helyén a bőrpigmentáció zavara (fehér, vagy hyperpigmentált folt) maradhat vissza, nemritkán hegesedéssel, bőratrofiával együtt.

    A szervezet immunválasza során az elsődleges csípés körül számos alkalommal másodlagos, a csípés helyén látható elváltozáshoz hasonlót hoz létre. Ez tulajdonképpen egy I. típusú, hyperergiás immunválasz, mely gyakorlatilag csalánkiütésként (urticaria) jelentkezik. Az egyes ízeltlábúak okozta szúrt "sebek" között igen nehéz különbséget tenni. Ritka kivétel talán a házi méh csípése, melynek fullánkja bennemarad a szúrcsatornában. Továbbá speciális csípések lehetnek még egyes, a trópusokon élő pókfajták csípései is, mert a befecskendezett méreganyaguk szövetroncsoló, vagy esetleg neurotoxikus hatású is lehet (fekete özvegy (Latrodectus mactans)). A hangyák és termeszek csípése kifejezetten fájdalmas lehet. A legtöbb rovar és pókcsípés éjszaka történik.

    A kezelés a hazánkban természetes körülmények között található pókok és rovarok csípése esetén általában a helyi gyulladásos reakció csökkentésére irányul. Jó hatású a vizes rázókeverék, az erősen párolgó mentolos spiritusz, mely hűti a bőrfelszínt. Adstringens (bőrösszehúzó) oldatok hideg borogatással jó hatásúak. Alkalmazhatók lokális antihisztamin tartalmú externák is (Fenistil gél). Az antihisztaminok kifejezett viszketés esetén adhatóak szájon át is. (Érdemes utánanézni, hogy az ilyen készítmény rendelkezik-e fotoszenzibilizáló hatással is, mert az erős napsütés tovább ronhatja a bőr gyulladását.) Méh, illetve darázscsípés esetén a szalmiákszeszes bedörzsölés gyorsan csökkenti a fájdalmat. Súlyosabb allergiás reakció tünetei (rekedtté váló hang, nehézlégzés, elsápadás, gyengeség érzése, ájulás, stb.) esetén anaphylaxiás shock kialakulásának lehetősége miattt intenzív terápia szükséges(intravénásan glükokortikoid hormon, keringéstámogatás, lélegeztetés, stb.). Amennyiben létezik, akkor antidotum is adandó (pl. fekete özvegy toxin ellen).

    A helyi elváltozás rossz hygiénés körülmények esetén felülfertőződhet gennykeltő baktériumokkal.

    Súlyos (!) allergiás reakció lezajlása után mérlegelendő a jövőben a deszenzibilizálás lehetősége (pl.méh és darázscsípés esetén).

    Különbséget kell tenni a rovarcsípés okozta bőrválasz, illetve azon betegség között, melyet a rovar csípése közvetítésével átvisz az emberbe. Ezen utóbbi esetben a rovar mint vektor szerepel egy baktérium, egy vírus, vagy egy parazita életciklusában. (Gombafertőzés ilyen módon való átvitele nem ismert, de nem zárható ki.)

    Az egyes ízeltlábú vektorok terjesztette (arthropod borne) fertőzések járványos formát ölthetnek. Azt a területet, ahol egy fertőző betegség rendszeresen, járványos formában előfordul endémiás területnek nevezzük. Az ilyen fertőzéseknél az endémiás terület többnyire megegyezik a vektor földrajzi élőhelyével.

    A különféle pókszabásúak és rovarok közvetítette betegségeket a vektorok rendszertana alapján soroljuk fel. Az egyes fajok után a közvetített kórokozó és betegség található meg.

    I. PÓKSZABÁSÚAK

    1, Kullancsok

    Ornithodorus fajok:

    Borrelia persica, Borrelia carteri (endémiás visszatérő láz), Ehrlichia sennetsu, Ehrlichia chaffeensis (sennetsu-láz), nyugat-nílusi vírus (vírusos encephalitis)

    Ixodes fajok:

    Borrelia burgdoferi (Lyme-kór, tick borne encephalitis), közép-európai encephalitis vírus (vírusos encephalitis), Babesia microti (babesiasis), Coxiella burnetti (Q-láz)

    Amblyomma fajok:

    Rickettsia rickettsii (szikláshegységi-láz), venezuelai lóencephalitis vírus (vírusos encephalitis)



    Hyalomma fajok:

    Nairovírus (krími-kongói haemorrhagás láz)

    Rhipicephalus fajok:

    Rickettsia conorri (mediterrán foltos láz)

    Dermacentor fajok:

    Colorado-kullancsláz (láz, polyarthritis, kiütés), ritkán Francisella tularensis (tularemia)

    2, Atkák

    Sarcoptes scabiei varians hominis: A rüh, más néven scabies kórokozója. Vektorként való szerepe nem ismert.

    Leptotrombidium atka: Rickettsia tsutsugamushi (bozótláz)

    Liponyssoides atka: Rickettsia akari (rickettsia-himlő)

    II. ROVAROK

    1, Szúnyogok

    Anopheles szúnyogok:

    Plasmodium vivax, Plasmodium ovale, Plasmodium malariae, Plasmodium falciparum (malária), Wuchereria bancrofti (wuchereriasis/bancroftiasis), Brugia malayi, Brugia timori (brugiasis)

    Aedes szúnyogok:

    Keleti lóencephalitis vírus (vírusos encephalitis), kaliforniai encephalitis vírus (vírusos encephalitis), sárgaláz vírus (városi sárgaláz), dengue vírus (dengue haemorrhagiás láz, klasszikus dengue-láz), Chikungunya vírus (vírusos encephalitis), O'Nyongnyong vírus (vírusos encephalitis), Ross river vírus (láz, polyarthritis, kiütés), Sindbis vírus (vírusos encephalitis), Rift valley vírus (haemorrhagiás láz), Dirofilaria immitis (dirofilariasis)

    Culex szúnyogok:

    Nyugati lóencephalitis vírus (vírusos encephalitis), St. Louis-i encephalitis vírus (vírusos encephalitis), Murray völgyi encephalitis (vírusos encephalitis), Japán-B-encephalitis vírus (vírusos encephalitis), Wuchereria bancrofti (wuchereriasis/brugiasis), Rift valley vírus (haemorrhagiás láz), Dirofilaria immitis (dirofilariasis)

    Phlebotomus szúnyogok:

    Vesicularis stomatitis vírus (láz, polyarthritis, kiütés), Phlebovírus (láz, polyarthritis, kiütés), Leishmania donovani (kala-azar/visceralis leishmaniasis), Leishmania tropica (aleppói fekély/cutan leishmaniasis), Leishmania brasiliensis (espundia/mucocutan leishmaniasis)

    Simulium szúnyogok:

    Oncocerca volvolus (oncocerciasis), Mansonella ozzardi, Mansonella perstans, Mansonella streptocerca, (mansonelliasis)

    Ochlerotatus szúnyogok:

    Venezuelai lóencephalitis vírus (vírusos encephalitis)

    Haemagogus szúnyogok:

    Sárgaláz vírus (dzsungel sárgaláz)

    Glossina /tsetse légy/

    Trypanosoma brucei gambiense (nyugat-afrikai álomkór), Trypanosoma brucei rhodensiae (kelet-afrikai álomkór)

    Chrysops bögöly:

    Loa loa (loiasis)

    Culicoides bögöly:

    Mansonella ozzardi, Mansonella perstans, Mansonella streptocerca (mansonelliasis)

    2, Tetvek

    Pediculus humanus varians capitis /fejtetű/:

    Rickettsia prowazeki (kiütéses tífusz és Brill-Zinsser-kór), Bartonella quintana (lövészárok-láz), Borrelia recurrentis (epidémiás visszatérő láz)

    Pediculus humanus varians corporis /ruhatetű/:

    Rickettsia prowazeki (kiütéses tífusz és Brill-Zinsser-kór), Bartonella quintana (lövészárok-láz), Borrelia recurrentis (epidémiás visszatérő láz)

    3, Bolhák

    Xenopsylla bolha:

    Rickettsia mooseri (murin tífusz), Yersinia pestis (pestis), Rickettsia typhi (endémiás tífusz)

    Echidnophaga bolha: Rickettsia typhi (endémiás tífusz)

    4, Egyéb

    Triatominae /rablópoloska/: Trypanosoma cruzi (Chagas-kór)

    Ceratopogonidae muslica :

    Mansonella ozzardi, Mansonella perstans, Mansonella streptocerca (mansonelliasis)

Előzmények:

  • Fizikai kórokok
    • Nedves-meleg levegő
  • Állatok
    • Pulex irritans
    • Bolhacsípés
    • Poloskacsípés
    • Rovarcsípés
    • Kullancs csípés
    • Szúnyogcsípés
    • Pók harapása
    • Cimex lectularius
  • Egyéb prediszponáló tényezők
    • Éjszaka
    • Ősz
    • Nyáron gyakrabban előfordul
    • Párás éghajlat

Gyakoribb panaszok, tünetek:

  • Kültakaró
    • Apró göb körül halványvörös bőrpír
    • Apró hólyag a csípés körül a fürdőruha területén
    • Bevérzett kiütések
    • Csalánkiütés a bőrön
    • Csalánkiütés a csípés körül
    • Csomók
    • Fekély a bőrön
    • Hólyagok a bőrön
    • Kiütés a csípés helyén a bőrben
    • Kiütések
    • Viszkető szúnyogcsípés
    • Véres, sötét hólyagok
    • Duzzanat a csípés helyén a bőrön
    • Fájdalmas duzzanat a csípés helyén
    • Meleg a bőre a csípés helyén
  • Fej
    • Nagy lett a nyelve
    • Széles, vastag ajakpír
  • Idegrendszer és izomrendszer zavarai
    • Bőrtünetek viszketnek
    • Viszketés kiütéssel a bőrön
    • Viszketés megelőzi a bőrtüneteket
    • Viszketés égető fájdalomérzéssel a bőrön

Fizikális vizsgálatok:

  • Kültakaró
    • Nagy nyelv
    • Vaskos ajkak
    • Bullosus bőrelváltozás
    • Bőrtünetek csoportosan helyezkednek el
    • Haemorrhagiás bullák
    • Haemorrhagiás papulák a bőrén
    • Nodusok a bőrben
    • Oedema
    • Papula középen szúrcsatornával
    • Papulak körül erythemas udvar
    • Ulcus a bőrön
    • Urtica a bőrön a behatolási kapu körül vonalas elrendeződésben tipikusan a fürdőruha területén
    • Urtica a bőrön a fedetlen testrészeken
    • Urtica közepén vérzéses ponttal
    • Urtica középen szúrcsatornával
    • Urtica
    • Vesicula a bőrön a behatolási kapu körül vonalas elrendeződésben tipikusan a fürdőruha területén
    • Duzzadt bőr a csípés helyén
    • Fájdalmas duzzanat a csípés helyén
    • Meleg tapintatú bőr a csípés helyén
    • Oedema a behatolási kapu körül

Gyakoribb szövődmények:

  • Fertőző és parazitás megbetegedések
    • Malária, k.m.n.
    • Tularaemia ulceroglandularis
    • Orbánc (erysipelas)
    • Lyme-kór
    • Rickettsia prowazeki okozta, tetű által terjesztett kiütéses tífusz
    • Rickettsia tsutsugamusi okozta kiütéses typhus
    • Foltos láz Rickettsia rickettsi miatt
    • Foltos láz Rickettsia conorii miatt
    • Foltos láz Rickettsia siberica miatt (szibériai
    • Foltos láz Rickettsia australis miatt
    • Q-láz
    • Rickettsia-himlő Rickettsia akari miatt
    • Japán encephalitis
    • Nyugati ló-encephalitis
    • Keleti ló-encephalitis
    • Saint Louis encephalitis
    • Ausztrál encephalitis
    • Kaliforniai encephalitis
    • Rocio-vírus betegség
    • Szúnyog által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás k.m.n.
    • Távol-keleti kullancs encephalitis [Orosz tavaszi-nyári encephalitis]
    • Közép-európai kullancs encephalitis
    • Kullancs által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás k.m.n.
    • Izeltlábúak által terjesztett agyvelőgyulladás, k.m.n.
    • Dengue láz [klasszikus dengue]
    • Haemorrhagiás dengue láz
    • Chikungunya vírus betegség
    • O'nyong-nyong láz
    • Venezuelai ló-láz
    • Nyugat-Nílusi láz
    • Rift Valley láz
    • Oropouche vírus betegség
    • Phlebotomus papatasii láz
    • Kolorádói kullancs-láz
    • Erdei sárgaláz
    • Városi sárgaláz
    • Junin haemorrhagiás láz
    • Machupo haemorrhagiás láz
    • Lassa-láz
    • Krimi-Kongói haemorrhagiás láz
    • Omszki haemorrhagiás láz
    • Kyasanur Forest betegség
    • Marburg vírus betegség
    • Ebola vírus betegség
    • Haemorrhagiás láz renalis syndromával
    • Ross River betegség
    • Bőr leishmaniasis
    • Gambiai trypanosomiasis
    • Rhodesiai trypanosomiasis
  • Bőr és bőr alatti szövetek betegségei
    • Ótvar [bármely kórokozótól] [bárhol]
    • Egyéb prurigo
    • Allergiás urticaria
    • Urticaria, k.m.n.
  • Sérülés, mérgezés és külső okok egyéb következményei
    • Anaphylaxiás shock
    • Anaphylaxiás reakció keringés összeomlás nélkül
    • Oedema angioneurotica

Mely szakterületek foglalkoznak ezzel a kórképpel:

  • Bőrgyógyászat és nemibetegségek
  • Belgyógyászat - Infektológia
  • Gyermekgyógyászat

Megelőzési és más fontos tanácsok:

  • A vektor közvetítette betegségek elleni védekezés fontos része a vektorok írtása. Az egyes említett főleg trópusi betegségek megszerzése ellen fontos a személyi védelem, azaz a repellensek használata, a testet fedő ruházat viselése, a szúnyogháló alkalmazása. Az egyes vektorok előfordulási helyének felkeresése előtt tájékozódjon az utazás előtt, alatt és után szükséges teendőkről (pl.:védőoltások, kemoprofilaxis, ellenőrző vizsgálatok).

    Bőrbe beszakadt kullancs eltávolítása sebészeti, illetve bőrgyógyászati feladat. A szövődményes kullancscsípések kezelése infektológia konzultációt igényel.

Gyógyszeres terápia:

Kapcsolódó oldalak (automatikus legyűjtés eredménye):