Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Advate 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x inj ü. +1db. injekciós üveg+injekció felold készülék SZ 211510 Ft 211510 Ft HM KGY - -
Advate 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x SZ 211510 Ft 211510 Ft HM KGY - -
Advate 1500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x injekciós üvegben SZ 316745 Ft 316745 Ft HM KGY - -
Advate 1500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x SZ 316745 Ft 316745 Ft HM KGY - -
Advate 2000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x +1 injekciós üveg+injekciós készlet SZ 421980 Ft 421980 Ft HM KGY - -
Advate 250 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x SZ 53657 Ft 53657 Ft HM KGY - -
Advate 250 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x SZ 53657 Ft 53657 Ft HM KGY - -
Advate 3000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x +1 injekciós üveg+injekciós készlet SZ 632451 Ft 632451 Ft HM KGY - -
Advate 500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x SZ 106275 Ft 106275 Ft HM KGY - -
Advate 500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x SZ 116259 Ft 116259 Ft HM KGY - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

A készítmény 1000 NE octocog alfát (kínai hörcsög ovárium sejtekben rekombináns DNS módszerrel előállított rekombináns technológiával készült humán VIII-as véralvadási faktort) tartalmaz injekciós üvegenként.

Feloldás után a készítmény 5 ml-ként 1500 NE octocog alfát tartalmaz. Feloldás után a készítmény koncentrációja 300 NE/ml. A készítmény aktivitását (NE) egy belső standarddal szembeni kromogén assay-vel határozzák meg, amely megfelel a WHO (Egészségügyi Világszervezet) vizsgálati standardnak. A specifikus aktivitás értéke körülbelül 4000–10 000 NE/mg protein.

A készítmény előállításakor – a sejttenyészeti folyamat, a tisztítás vagy végső elkészítés során – nem adtak hozzá semmilyen emberi vagy állati eredetű (exogén) fehérjéket.

Segédanyagok: Nátrium-klorid: 90 mmol

A segédanyagok teljes listáját lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA

Por és oldószer oldatos injekcióhoz. Fehér vagy törtfehér színű, könnyen porladó anyag. Feloldás után az oldat pH-ja 6,7–7,3 közötti.

4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

A gyógyszert haemophilia A-ban (öröklött VIII-as faktor hiány) szenvedő betegeknél fellépő vérzés kezelésére és megelőzésére alkalmazzák (lásd a 4.2 pontot).

Az ADVATE nem tartalmaz von Willebrand faktort farmakológiai szempontból hatékony mennyiségben, ezért nem javallott a von Willebrand-kór kezelésére.

4.2 Adagolás és alkalmazás

A kezelést a haemophilia kezelésében gyakorlott orvos felügyeletével kell végezni.

Az adagolást és a faktor-pótló kezelés időtartamát a VIII-as faktor hiány súlyosságának, a vérzés helyének és mértékének, illetve a beteg állapotának függvényében kell meghatározni.

Az adagot a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által a VIII-as faktor termékekre kidolgozott standard szerint Nemzetközi Egységben (NE) határozzák meg. A VIII-as faktor plazmában kifejtett hatását százalékban (a normális humán plazmához viszonyítva) vagy Nemzetközi Egységben (a plazma VIII-as faktor tartalmára megadott nemzetközi standard szerint) fejezik ki.

Egy Nemzetközi Egységnyi VIII-as faktor aktivitása megfelel 1 ml normális emberi plazmában található VIII-as faktor mennyiségének. A szükséges adagot azon az empirikus alapon számítják ki, hogy 1 NE/testtömegkilogramm VIII-as faktor a plazma VIII-as faktor aktivitását 2 NE/dl-rel növeli. Az adagolást a következő képlet alapján számítják ki:

Szükséges egységek (NE) = testtömeg (kg) x a VIII-as faktor szint kívánt emelkedése (%) x 0,5.

A következő vérzések esetén a VIII-as faktor aktivitása nem eshet a megadott plazma aktivitási szintek alá a kezelési időszakban (a normális szinthez viszonyítva százalékos formában vagy NE/dl-ben kifejezve). Az alábbi táblázat a vérzések és műtétek esetében szolgál útmutatással az adagolás meghatározásához:

A vérzés mértéke / A sebészeti eljárás típusa Szükséges VIII-as faktor szint (% vagy NE/dl) Az adagolás gyakorisága (órákban) / A kezelés időtartama (napokban)
Vérzés
Korai haemarthros, izom- vagy szájüregi vérzés. 20 – 40 Az infúziót legalább egy napig 12-24 óránként (6 év alatti betegek esetében 8-24 óránként) meg kell ismételni, amíg (a fájdalom alapján ítélve) a vérzés eláll vagy a beteg meggyógyul.
Kiterjedtebb haemarthros, izomvérzés vagy haematoma. 30 – 60 Az infúziót 3-4 vagy több napig 12-24 óránként (6 év alatti betegek esetében 8-24 óránként) meg kell ismételni, amíg a fájdalom és az akut betegség megszűnik.
Életveszélyes vérzések. 60 – 100 Az infúziót 8-24 óránként (6 év alatti betegek esetében 6-12 óránként) meg kell ismételni, amíg a veszély elmúlik.
Műtéti beavatkozások
Kisebb beavatkozások (beleértve a foghúzásokat is) 30 – 60 24 óránként (6 év alatti betegek esetében 12-24 óránként) (legalább egy napig), amíg a beteg meggyógyul.
Jelentősebb beavatkozások 80 – 100 (pre- és posztoperatív) Az infúziót 8-24 óránként (6 év alatti betegek esetében 6-24 óránként) meg kell ismételni, amíg a seb kellőképpen begyógyul; ezután legalább 7 napig kell folytatni a terápiát annak érdekében, hogy a VIII-as faktor aktivitást 30-60%-os (NE/dl) szinten tartsák.

Az adagolás mennyiségét és gyakoriságát az egyes eseteknél tapasztalt klinikai hatás függvényében kell beállítani. Bizonyos körülmények között (pl. mérsékelt inhibitortiter mellett) a képlet alapján kiszámítottaknál nagyobb adagok alkalmazása válhat szükségessé.

A kezelés folyamán az adagok, továbbá az infúziók gyakoriságának meghatározásához ajánlott a VIII-as faktor plazmaszintet pontosan megállapítani. A szubsztitúciós terápia hatását a plazma

VIII-as faktor aktivitásának vizsgálatával pontosan ellenőrizni kell, mely különösen a jelentősebb műtéti beavatkozások esetében elengedhetetlen. A különböző betegek másképpen reagálnak a VIII-as faktorra, így in vivo körülmények között eltérő VIII-as faktor szint alakulhat ki és más lehet a féléletidő.

A súlyos haemophilia A-ban szenvedő betegeknél a vérzés hosszú távú megelőzéséhez szükséges szokásos adag 2-3 naponta testtömegkilogrammonként 20 – 40 NE VIII-as faktor. 6 év alatti betegeknél hetente 3-4 alkalommal testtömegkilogrammonként 20 – 50 NE VIII-as faktor alkalmazása javasolt.

Amennyiben a beteg a várt VIII-as faktor plazmaszintet nem éri el vagy ha a vérzés a megfelelő dózissal nem szűnik meg, meg kell vizsgálni, hogy a VIII-as faktorral szemben nem képződtek-e inhibitorok. Azoknál a betegeknél, akiknél az inhibitorok szintje magas, a VIII-as faktorral történő kezelés valószínűleg nem lesz hatásos, és ezért más terápiás eljárások alkalmazása válhat szükségessé. Az ilyen betegek kezelését a haemophilia kezelésében gyakorlott orvosnak kell irányítania. További információkat lásd a 4.4 pontban.

A készítményt a 6.6 pontban ismertetett módon kell előkészíteni. Az ADVATE injekciót intravénásan kell alkalmazni. Az adagolást úgy kell beállítani, hogy a beteg számára kényelmes legyen; az infúzió sebessége maximum 10 ml/min lehet.

4.3 Ellenjavallatok

A készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával, valamint az egér- vagy hörcsögfehérjékkel szembeni túlérzékenység.

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

Mint minden intravénásan alkalmazott gyógyszerkészítmény, az ADVATE esetében is felléphetnek allergiás típusú túlérzékenységi reakciók. A készítmény nyomokban egérből és hörcsögből származó fehérjéket tartalmaz.

A betegeket tájékoztatni kell az azonnali-típusú túlérzékenységi reakció jeleiről, többek között: urticaria, pruritus, generalizált urticaria, angio-ödéma, alacsony vérnyomásra utaló jelek (pl. szédülés vagy ájulás), sokk és akut légzési zavarok (pl. mellkasi nyomásérzés, dyspnoe). Ilyen tünetek jelentkezése esetén a betegeknek haladéktalanul meg kell szakítaniuk a kezelést, és orvoshoz kell fordulniuk. Anafilaxiás sokk esetén a standard sokkellenesterápiás eljárásokat kell alkalmazni. Lásd a 4.8 pontot.

A haemophilia A-ban szenvedő betegek kezelésének ismert szövődménye a VIII-as faktort semlegesítő antitestek (inhibitorok) kialakulása. Ezek az inhibitorok a VIII-as faktor véralvadást serkentő hatását gátló – általában IgG – immunoglobulinok, melyek mennyiségét – a módosított Bethesda Assay alapján – az egy milliliter plazmában található Bethesda Egységben (BE/ml) fejeznek ki. Az inhibitorok kialakulásának veszélye a VIII-as faktor terhelés mértékével, illetve más genetikai és környezeti tényezők hatásával arányos. A kockázat a VIII-as faktor-kezelés első 20 napjában a legnagyobb. Ritkán a kezelés első 100 napja után is megjelenhetnek inhibitorok. Az ADVATE-tel kezelt betegeknél megfelelő klinikai és laboratóriumi vizsgálatok alapján gondosan kell követni, hogy megjelennek-e inhibitorok. Lásd még 4.8 pont.

Amennyiben lehetséges, a betegek érdekében minden egyes ADVATE injekció alkalmával ajánlott feljegyezni a termék nevét és gyártási számát.

Ez a gyógyszer adagonként 90 mmol nátriumot tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni azoknál a betegeknél, akik ellenőrzött nátrium diétán vannak.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Nem tapasztaltak kölcsönhatásokat az ADVATE és más gyógyszerkészítmények között.

4.6 Terhesség és szoptatás

Figyelembe véve, hogy a haemophilia A ritkán fordul elő nőknél, nem állnak rendelkezésre adatok az ADVATE terhesség ideje alatt való alkalmazására vonatkozóan. Az ADVATE-tel kapcsolatosan nem végeztek reprodukciós vizsgálatokat állatokon. Ezért a készítmény terhesség ideje alatt való alkalmazása esetén a kezelés hasznát a magzatot, illetve az anyát fenyegető kockázathoz viszonyítva kell megítélni, és a készítményt csak abban az esetben lehet alkalmazni, ha ez feltétlenül szükséges.

Figyelembe véve, hogy az ADVATE szoptatás ideje alatt való alkalmazása tekintetében nem állnak rendelkezésre adatok, a szoptatást a kezelés idejére fel kell függeszteni.

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

Az ADVATE nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Mint minden intravénásan alkalmazott gyógyszerkészítmény, az ADVATE esetében is felléphetnek allergiás típusú túlérzékenységi reakciók. A betegeket tájékoztatni kell a túlérzékenységi reakció korai jeleiről. Ilyenek többek között: urticaria, pruritus, generalizált urticaria, angio-ödéma, alacsony vérnyomásra utaló jelek (pl. szédülés és ájulás), sokk és akut légzési zavarok (pl. mellkasi nyomásérzés, dyspnoe). Fenti tünetek jelentkezése esetén a betegeknek azonnal orvoshoz kell fordulniuk (lásd a 4.4 pontot).

Az ADVATE-tel végzett klinikai vizsgálatokban összesen 56 mellékhatást jeleztek, amelyek 234-ből 27 kezelt vizsgált személynél fordultak elő. A legtöbb vizsgált személynél fellépett mellékhatás a VIII-as faktor elleni inhibitorok megjelenése (5 vizsgált személynél) volt – mindegyik esetben korábban nem kezelt betegeknél, akiknél nagyobb az inhibitor megjelenésének kockázata –,a fejfájás (5 vizsgált személynél), valamint a láz és a szédülés volt (3-3 vizsgált személynél). Az 56 mellékhatás közül egy sem jelentkezett újszülöttnél, 16 jelentkezett 32 kisgyermekből 13-nál, 7 jelentkezett 56 gyermek közül 4-nél, 8 jelentkezett 31 serdülő közül 4-nél, és 25 jelentkezett 94 felnőtt közül 14-nél.

Az alábbi táblázat azoknak a vizsgált személyeknek az előfordulási gyakoriságát ismerteti, akiknél a klinikai vizsgálatokban gyógyszermellékhatást figyeltek meg:

Szervrendszerenkénti csoportosítás (MedDRA rendszer) A MedDRA rendszerben használt megnevezés Alanyok száma A mellékhatás előfordulásá nak gyakorisága (alanyok %os aránya) a Gyógyszermellékhatás gyakorisági kategória b
Fertőző betegségek és parazitafertőzések Influenza 1 0,43 Nem gyakori
Laryngitis 1 0,43 Nem gyakori
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek Lymphangitis 1 0,43 Nem gyakori
Idegrendszeri betegségek és tünetek Fejfájás 5 2,14 Gyakori
Szédülés 3 1,28 Gyakori
Emlékezetzavar 1 0,43 Nem gyakori
Tremor 1 0,43 Nem gyakori
Migrén 1 0,43 Nem gyakori
Dysgeusia 1 0,43 Nem gyakori
Szembetegségek és szemészeti tünetek Szemgyulladás 1 0,43 Nem gyakori
Érbetegségek és tünetek Vérzés 1 0,43 Nem gyakori
Hőhullám 1 0,43 Nem gyakori
Sápadtság 1 0,43 Nem gyakori
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetek Dyspnoe 1 0,43 Nem gyakori
Emésztőrendszeri betegségek és tünetek Hasmenés 2 0,85 Nem gyakori
Felhasi fájdalom 1 0,43 Nem gyakori
Hányinger 1 0,43 Nem gyakori
Hányás 1 0,43 Nem gyakori
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tünetei Pruritus 2 0,85 Nem gyakori
Kiütés 2 0,85 Nem gyakori
Hyperhidrosis 1 0.43 Nem gyakori
Pelenka-dermatitis 1 0.43 Nem gyakori
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók Pyrexia 3 1,28 Gyakori
Perifériás ödéma 1 0,43 Nem gyakori
Mellkasi fájdalom 1 0,43 Nem gyakori
Hidegrázás 1 0,43 Nem gyakori
Rossz közérzet 1 1,28 Nem gyakori
Laboratóriumi vizsgálatok eredményei VIII-as faktor elleni antitest pozitivitás 5 2,14 Gyakori
Alanin-aminotranszferáz szintjének növekedése 1 0,43 Nem gyakori
VIII-as alvadási faktor szintje csökkentc 1 0,43 Nem gyakori
Hematokrit csökkenése 1 0,43 Nem gyakori
Kóros laboratóriumi lelet 1 0,43 Nem gyakori
Sérülés, mérgezés és a beavatkozással kapcsolatos szövődmények A beavatkozás utáni szövődmény 1 0,43 Nem gyakori
A beavatkozás utáni vérzés 1 0,43 Nem gyakori
A beavatkozás helyén fellépő reakció 1 0,43 Nem gyakori

a) A vizsgált személyek százalékos aránya, amit a vizsgált személyek teljes számából (234) számítottak.
b) A gyakoriságot a következő kritériumrendszer alapján határozták meg: nagyon gyakori (≥1/10), gyakori (≥1/100 – <1/10), nem gyakori (≥1/1000 – <1/100), ritka (≥1/10 000 – <1/1000) és nagyon ritka (<1/10 000). Az egyes gyakorisági kategóriákon belül a mellékhatások csökkenősúlyosság szerint kerülnek megadásra.
c) A VIII-as véralvadási faktor szintjének váratlan csökkenése egy vizsgált személynél fordult elő a műtétet követően folyamatosan adott ADVATE infúzió ideje alatt (a 10–14. posztoperatív napon). A haemostasis mindvégig megtartott volt, illetve a 15. posztoperatív napra a VIII-as faktor plazmaszintje és clearance (kiürülési) rátája egyaránt a megfelelő szintre tért vissza. A folyamatos infúzió, illetve a vizsgálat befejezését követően a VIII-as faktorral szemben kialakuló inhibitorok kimutatására irányuló vizsgálatok eredményei negatívak voltak.

Azoknál a betegeknél, akiknél megjelennek a VIII-as faktort neutralizáló antitestek (inhibitorok), ez a klinikai hatás elégtelenségében nyilvánul meg. Ilyenkor ajánlott haemophilia kezelésében jártas centrumhoz fordulni.

Az ADVATE immunogenitását a korábban már kezelt betegeknél ellenőrizték. Az ADVATE-tel súlyos vagy közepesen súlyos hemofília A-ban (FVIII ≤ 2%) szenvedő, korábban ≥150 napon keresztül VIII-as faktor-koncentrátummal kezelt 145 gyermek (2–12 évesek), serdülő (12–16 évesek) és felnőtt (≥16 évesek) körében végzett klinikai vizsgálatok során egyetlen vizsgált személyben alakult ki kis titerű inhibitor (2,4 Bethesda Egység a módosított Bethesda Assay szerint) az ADVATE-tel történő 26 napos kezelés után. A vizsgálatból való kivonás után végzett inhibitor ellenőrző vizsgálatok eredményei negatívnak bizonyultak. Az 53 súlyos vagy közepesen súlyos haemophilia A-ban szenvedő (FVIII ≤ 2%), korábban ≥50 napon keresztül VIII-as faktor koncentrátum expozícióban részesült gyermekgyógyászati (6 év alatti) vizsgált személyekben nem észleltek FVIII inhibitort.

Egy folyamatban lévő vizsgálatban ADVATE-tel kezelt, korábban nem kezelt 25 vizsgált személy közül 5-ben (20%) jelent meg a VIII-as faktor inhibitora. Ezek közül négy esetben jelent meg magas titerű (≥ 5 Bethesda Egység) és 1 esetben alacsony titerű (< 5 Bethesda Egység) inhibitor. A VIII-as faktor elleni inhibitorok eddig kimutatott gyakorisága a várt és a korábban megfigyelt tartományon belül esik.

A vizsgált személyeknek a szennyezésként, nyomokban előforduló fehérjékkel szembeni immunválaszát az e fehérjék elleni antitestek titere, laboratóriumi paraméterek és a jelentett nemkívánatos események alapján tanulmányozták. A 182 vizsgált személy közül, akiknél vizsgálták a kínai hörcsög ovárium sejtek fehérjéivel szembeni antitesteket, 3 esetben a titer statisztikailag szignifikáns emelkedő tendenciáját állapítottak meg lineáris regresszióanalízissel, és 4 esetben tartós vagy átmeneti csúcsértékeket tapasztaltak. Egy vizsgált személynél volt jelen a kínai hörcsög ovárium sejtek fehérjéi elleni antitestek egyszerre statisztikailag szignifikáns emelkedő tendenciája és tartós csúcsértéke, azonban nem mutatott allergiás vagy túlérzékenységi reakcióra utaló tüneteket vagy panaszokat. A 182 vizsgált személy közül, akiknél vizsgálták az egér IgG-vel szembeni antitesteket, 10 esetben a titer statisztikailag szignifikáns emelkedő tendenciáját állapítottak meg lineáris regresszióanalízissel, és 2 esetben tartós vagy átmeneti csúcsértékeket tapasztaltak. Egy vizsgált személynél volt jelen az egér IgG elleni antitestek egyszerre statisztikailag szignifikáns emelkedő tendenciája és tartós csúcsértéke. Ezek közül négynél előfordult a vizsgálati gyógyszer számos alkalommal történt adása közül néhány egyedi esetben urticaria, viszketés, kiütés és enyhén emelkedett eosinophilszám.

Mint más intravénás készítménynél, az ADVATE esetében is allergiás típusú túlérzékenységi reakciókat – beleértve az anafilaxia/anafilaktoid rakciók – jelentettek ismeretlen gyakorisággal.

4.9 Túladagolás

A rekombináns technológiával készült humán VIII-as véralvadási faktorral történő kezelés során túladagolás tüneteiről nem számoltak be.

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: vérzéscsillapítók: VIII-as véralvadási faktor. .

A VIII-as faktor/von Willebrand faktor komplex két, különböző fiziológiai funkciót ellátó molekulából áll (a VIII-as faktor és a von Willebrand faktor).

Az ADVATE rekombináns technológiával készült VIII-as véralvadási faktort, egy olyan glikoproteint tartalmaz, amely a humán VIII-as faktorhoz hasonló aminosav-szekvenciát és a plazma-eredetű molekulához hasonló poszt-transzlációs módosításokat tartalmaz.

Az ADVATE egy glikoprotein, amely 2332 aminosavat tartalmaz, molekulatömege megközelítőleg 280 kD. Vérzékenységben szenvedő betegnél infúzióban alkalmazva a VIII-as faktor a vérkeringésben található endogén von Willebrand faktorhoz kötődik.

Az aktivált VIII-as faktor az aktivált IX-es faktor kofaktoraként viselkedik, és felgyorsítja a X-es faktor aktivált faktorrá való átalakítását. Az aktivált X-es faktor a prothrombint thrombinná alakítja át. Ezután a thrombin a fibrinogént fibrinné alakítja át, ami lehetővé teszi a véralvadást. A haemophilia A nemhez kötődő örökletes véralvadási zavar, amely a VIII-as faktor csökkent aktivitásában nyilvánul meg, amely az ízületek, izmok és belső szervek súlyos vérzéséhez vezet; a vérzés spontán vagy balesetek és műtéti beavatkozások következtében léphet fel. A faktorpótló kezelés hatására emelkedik a VIII-as faktor plazmaszintje, ami lehetővé teszi a faktorhiány ideiglenes pótlását és a vérzékenység csökkentését.

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Az ADVATE-tel kapcsolatos farmakokinetikai vizsgálatokat súlyos és mérsékelten súlyos haemophilia A-ban (a vizsgálat kezdetekor mért VIII-as faktor szint 2% vagy annál kevesebb) szenvedő betegeken végezték. A plazmavizsgálatokat, melyekben egyfázisos véralvadási próbát alkalmaztak, egy központi laboratóriumban végezték. Az alábbi táblázat az ADVATE farmakokinetikai tulajdonságait ismerteti, melyeket 100, korábban (tíz vagy több évig) kezelt betegen végzett keresztezett (crossover) vizsgálatok eredményei alapján határoztak meg.

Az ADVATE farmakokinetikai paraméterei 100, súlyos haemophilia A-ban szenvedő betegben
Farmakokinetikai paraméter Átlag Szórás (SD) Medián Interkvartilis terjedelem
AUC0-∞ (NE h/dl) 1527* 528 1549 668
Féléletidő (h) 11,8 3,1 11,1 2,8
Korrigált faktorszint-emelkedés (adjusted recovery) (NE/dl/NE/kg) 2,38* 0,50 2,42 0,68
Cmax (NE/dl) 120* 26 119 38
Clearance érték (dl/kg·h) 0,037 0,030 0,033 0,0147
MRT (h) 15,2 4,8 14,1 4,2
VSS (dl/kg) 0,52 0,39 0,48 0,13

* Mértani átlag

53 – 6 évnél fiatalabb – gyermeknél az egyszeri ADVATE dózis alkalmazását követően végzett vizsgálatok során az alábbi táblázatban összefoglalt eredmények születtek.

Az ADVATE farmakokinetikai paraméterei 53 súlyos haemophilia A-ban szenvedő gyermekgyógyászati betegben
Farmakokinetikai paraméter Átlag Szórás (SD)
AUC0-∞ (NE·h/dl) 1195* 430
Féléletidő (h) 9,7 1,9
Korrigált faktorszintemelkedés (Adjusted Recovery) (NE/dL/NE/kg) 1,84* 0,42
Cmax (NE/dL) 93* 22
Clearance érték (dl/kg·h) 0,044 0,014
MRT (h) 12,2 3,1
VSS (dl/kg) 0,51 0,12

* Mértani átlag

A fiatalabb betegek igazoltan magasabb testömegre (kg) vetített plazmatérfogata miatt a korrigált faktorszint-emelkedés (adjusted recovery) mintegy 20%-kal alacsonyabb volt, mint felnőtteknél. A terminális féléletidő is 20%-kal alacsonyabb volt, mint felnőttekben, egyezően Courter és Bedrosian olyan, ugyanebbe a korcsoportba tartozó betegeken tett hasonló megfigyelésével, akik olyan rekombináns VIII-as faktor infúzióban részesültek, amelyben a B-domént eltávolították (Courter SG and Bedrosian CL: Clinical evaluation of B-domain deleted recombinant factor VIII in previously treated patients. Semin Hematol 38: 44-51, 2001, Courter SG and Bedrosian CL: Clinical evaluation of B-domain deleted recombinant factor VIII in previously untreated patients. Semin Hematol 38: 5259, 2001).

A korábban nem kezelt betegek esetében jelenleg nem állnak rendelkezésre farmakokinetikai adatok.

5.3 A preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei

A farmakológiai biztonságossági, akut toxicitási, ismételt dózistoxicitási, helyi toxicitási és genotoxicitási nem klinikai vizsgálatok azt igazolták, hogy a készítmény nem jelent különleges kockázatot az emberre.

6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1 Segédanyagok felsorolása

Por
Mannitol
Nátrium-klorid
Hisztidin
Trehalóz
Kalcium-klorid
Trometamol
Poliszorbát 80
Redukált glutation.

Oldószer
Steril, injekcióhoz való víz.

6.2 Inkompatibilitások

Kompatibilitási vizsgálatok hiányában ez a gyógyszer nem keverhető más gyógyszerekkel és oldószerekkel.

6.3 Felhasználhatósági időtartam

2 év. A készítményt szobahőmérsékleten tartva, legkésőbb három órával az injekció feloldása után be kell adni. Mikrobiológiai szempontból ajánlott a terméket feloldás után azonnal beadni.

6.4 Különleges tárolási előírások

Hűtőszekrényben tárolandó (2°C – 8°C). Nem fagyasztható. A lejárati idő alatt a készítmény egyszeri alkalommal, legfeljebb 2 hónapon át szobahőmérsékleten (max. 25°C-on) tárolható. Kérjük, jegyezze fel a szobahőmérsékleten való tárolás kezdeti időpontját a gyógyszer dobozán. Szobahőmérsékleten való tárolás után a készítmény hűtőszekrényben nem tárolható.Az injekciós üveg a külső dobozban, fénytől védve tartandó. A feloldott gyógyszerre vonatkozó tárolási előírásokat lásd a 6.3 pontban.

6.5 Csomagolás (jellege, anyaga, kiszerelési egységek)

Az egyes csomagok egy darab port tartalmazó injekciós üveget, egy darab 5 ml-es oldószeres injekciós üveget (mindkettő I. típusú, halogénbutil gumidugóval lezárva), és egy, az injekció feloldásához szükséges készüléket (BAXJECT II) tartalmaznak.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

6.6 A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások

A készítményt intravénásan kell alkalmazni, közvetlenül a mellékelt, injekcióhoz való steril vízzel történő feloldást követően. A feloldás után az oldat átlátszó, színtelen, és nem tartalmaz idegen részecskéket.

-A készítmény feloldásához kizárólag a csomagban található steril injekcióhoz való vizet és injekciós készletet szabad használni. Az injekció beadásához Luer-lock csatlakozóvéggel ellátott fecskendő szükséges.

-A készítményt a feloldás után három órán belül fel kell használni. -Feloldás után a készítményt nem szabad visszahűteni. -Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi

előírások szerint kell végrehajtani. -Ne használja a készítményt, ha a BAXJECT II készülék steril védőborítása vagy csomagolása sérült illetve bármilyen károsodásra utaló jel látható rajta.

Feloldás: Az aszepszis szabályait betartva:

  • Engedje az ADVATE-et (port) és a steril, injekcióhoz való vizet (oldószert) 15–25°C-ra melegedni.

  • Vegye le a port tartalmazó és az oldószeres injekciós üvegről a zárókupakot.

  • Az alkoholos tamponnal tisztítsa meg a dugókat. Helyezze az injekciós üvegeket egy sima felületre.

  • Bontsa fel a BAXJECT II készülék csomagolását. Úgy húzza le a papírfedelet, hogy ne nyúljon a belsejébe (a. ábra). Ne vegye ki a készüléket a csomagból.

  • Fordítsa meg a csomagot és szúrja be a tiszta műanyag tűt az oldószeres injekciós üveg dugójába. A pereménél fogva húzza le a csomagolást a BAXJECT II készülékről (b. ábra). Ne vegye le a BAXJET II készülék kék zárókupakját.

  • Fordítsa meg az összeillesztett BAXJECT II készüléket és oldószeres injekciós üveget úgy, hogy az oldószeres injekciós üveg felülre kerüljön. Szúrja be a fehér műanyag tűt az ADVATE injekciós üveg dugójába. A kialakult vakuum miatt az oldószer átfolyik az ADVATE injekciós üvegbe (c. ábra).

  • Finom mozdulatokkal mozgassa körbe-körbe az injekciós üveget, amíg a por feloldódik. Ellenőrizze, hogy a por teljesen feloldódott, máskülönben a készülék szűrője nem engedi át a hatóanyagot. A por gyorsan – általában egy percen belül – feloldódik.

  • Alkalmazás: Az aszepszis szabályait betartva:

    A parenteralisan alkalmazott gyógyszerkészítmények alkalmazása előtt – amennyiben az oldat és a csomagolás lehetővé teszi, – meg kell nézni, hogy tartalmaznak-e szemcsés anyagot. Kizárólag tiszta és színtelen oldatot szabad felhasználni.

  • Vegye le a BAXJECT II készülék kék zárókupakját. NE SZÍVJON FEL LEVEGŐT A FECSKENDŐBE. Csatlakoztassa a fecskendőt a BAXJECT II készülékhez (d. ábra)

  • Fordítsa meg a készüléket, hogy a koncentrátumot tartalmazó injekciós üveg felülre kerüljön. Lassan húzza vissza a dugattyút, így felszívja a koncentrátumot a fecskendőbe (e.ábra)

  • Vegye ki a fecskendőt.

  • Illessze össze a fecskendőt és az infúziós készletet. A készítményt intravénásan kell beadni. A készítményt percenként maximum 10 ml-es sebességgel lehet beadni. Az ADVATE beadása előtt illetve annak ideje alatt ellenőrizni kell a pulzust. Amennyiben a pulzusszám lényegesen szaporábbá válik, az infúziós sebesség csökkentésével vagy az infúzió átmeneti megszakításával a tünetek általában gyorsan megszűnnek. (Lásd a 4.4 és 4.8 pontot).

  • 7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

    Baxter AG Industriestrasse 67 A-1221 Bécs Ausztria

    8. Engedélyszámok

    Advate 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x inj ü. +1db. injekciós üveg+injekció felold készülék - EU/1/03/271/009
    Advate 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x - EU/1/03/271/003
    Advate 1500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x injekciós üvegben - EU/1/03/271/004
    Advate 1500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x - EU/1/03/271/010
    Advate 2000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x +1 injekciós üveg+injekciós készlet - EU/1/03/271/005
    Advate 250 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x - EU/1/03/271/007
    Advate 250 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x - EU/1/03/271/001
    Advate 3000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x +1 injekciós üveg+injekciós készlet - EU/1/03/271/006
    Advate 500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x - EU/1/03/271/008
    Advate 500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x - EU/1/03/271/002