Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Atenobene 100 mg filmtabletta 50x V 592 Ft 118 Ft HM KGY ÜB - -
Atenobene 50 mg filmtabletta 50x V 482 Ft 96 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Atenobene 50 mg filmtabletta
Atenobene 100 mg filmtabletta

atenolol

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer az Atenobene filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Atenobene filmtabletta alkalmazása előtt
3. Hogyan kell szedni az Atenobene filmtablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Atenobene filmtablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer az Atenobene filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Atenobene fimtabletta olyan gyógyszer, amely a szív béta-receptorainak blokkolásával csökkenti a szív ingerelhetőségét.

AzAtenobene filmtablettaaz alábbi betegségek kezelésére alkalmazható
  • bizonyos funkcionális szívpanaszok,
  • a szív koszorúereinek betegsége,
  • szapora szívveréssel járó szívritmuszavarok kezelése,
  • magas vérnyomás csökkentése.


2. Tudnivalók az Atenobene filmtabletta alkalmazása előtt

Ne szedje azAtenobene filmtablettát
- ha allergiás az atenololra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére, vagy egyéb béta-blokkoló szerekre
  • heveny asztmás roham esetén,
  • hörgőgörcsre való hajlam esetében,
  • ha szívizomgyengeségben (fennálló szívelégtelenség) szenved,
  • sokk (súlyos, heveny keringési elégtelenség) esetén,
  • bizonyos szívritmuszavarok: pitvar-kamrai ingerületvezetési zavarok, szinuszcsomó-betegség, a szinuszcsomó és a pitvar közötti ingerületvezetési zavarok esetében,
  • amennyiben a kezelés kezdete előtt a nyugalmi pulzusa (szívfrekvencia) <50 ütés/perc,
  • erősen csökkent vérnyomás esetén,
  • savas kémhatású vér esetén,
  • ha előrehaladott stádiumban lévő perifériás keringési zavarokban (érszűkület) szenved,
  • MAO-gátlók egyidejű adása (kivétel: MAO-B-gátlók),
  • egyidejű vénás injekcióban alkalmazott verapamil vagy diltiazem kezeléskor,
  • tüdővérköri magas vérnyomás esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Atenobene filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Fennálló vagy korábbi egyéb betegségeiről a kezelőorvost tájékoztatni kell.
A filmtabletta kiürülése a szervezetből erősen beszűkült veseműködés esetén csökken, tehát ilyenkor az adag csökkentésére van szükség.
Egyes esetekben súlyos veseműködési zavarokkal, a vesefunkció romlásával kell számolni. Ilyen esetekben kezelőorvosa megfelelő ellenőrző vizsgálatokra fogja küldeni.
A filmtabletta csak egyedi orvosi elbírálás alapján alkalmazható:
  • enyhe pitvar-kamrai ingerületvezetési zavarok,
  • erősen ingadozó vércukorértékeket mutató cukorbetegség (esetleg kialakuló súlyos vércukorszint-csökkenés kockázata) esetén,
  • hosszabb ideig tartó szigorú diéta és erős fizikai megterhelés mellett (a vércukorszint erősen csökkenhet),
  • a mellékvesevelő hormontermelő daganata esetén.
Az egyéni vagy a családi anamnézisben szereplő pikkelysömör esetén, csak az orvos kifejezett utasítására szedhető a készítmény.

Gyermekek
Az Atenobene filmtablettával kapcsolatosan nem állnak rendelkezésre gyermekgyógyászati tapasztalatok, ezért a gyógyszer alkalmazása nem ajánlott gyermekek esetében.

Idősek
Orvosa csökkentheti az adagot, különösen, ha Ön károsodott veseműködésben szenved.

Egyéb gyógyszerek és az Atenobene filmtabletta

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Egyéb gyógyszerekkel csak a kezelőorvos engedélyével szabad együtt szedni, ugyanis együtt alkalmazva jelentősen módosulhat a gyógyszerek hatása, illetve a gyógyszerek adagjának módosítása lehet szükséges.
  • inzulin vagy vércukorszint-csökkentők egyidejű adásakor azok hatása erősödhet vagy megnyúlhat;
  • bizonyos lelki lehangoltsággal járó betegségek kezelésére szolgáló szerek, egyes altatók, illetve görcsrohamok kezelésére szolgáló szerek, személyiségzavarok, illetve allergiák kezelésére szolgáló szerek, valamint vízhajtók, értágítók, és egyéb vérnyomáscsökkentők alkalmazásakor fokozott vérnyomásesés jelentkezhet;
  • nifedipin típusú kalcium-antagonisták egyidejű alkalmazásakor fokozott vérnyomásesés és egyes esetekben szívizomgyengeség (szívelégtelenség) következhet be;
  • szívritmuszavar kezelésére szolgáló szerekkel a szív erejét gyengítő hatásuk összeadódhat,
  • verapamil vagy diltiazem típusú kalcium-antagonisták vagy egyéb ritzmuszavar elleni szerek (pl. dizopiramid) egyidejű adásakor gondos ellenőrzés szükséges, mivel fokozott vérnyomásesés, szívfrekvencia csökkenés vagy egyéb szívritmuszavarok fordulhatnak elő;
  • verapamil és diltiazem típusú kalcium-antagonisták vagy egyéb ritmuszavar elleni szerek (pl. dizopiramid) intravénás injekcióban nem adhatók a filmtablettával kezelt betegeknek (kivétel: intenzív terápia);
  • szívglikozidok, rezerpin, alfa-metildopa, guanfacin vagy klonidin egyidejű adásakor a szívfrekvencia erősen csökkenhet, illetve a szív ingerületvezetése megváltozhat;
  • a klonidin hirtelen megvonása után a vérnyomás túlzottan emelkedhet. Ezért a klonidin szedését csak akkor szabad abbahagyni, ha előtte néhány nappal az Atenobene filmtabletta adása befejeződött. Majd a klonidint fokozatosan kell elhagyni;
  • monoaminoxidáz (MAO)-gátlók az esetleges túlzott vérnyomás-emelkedés veszélye miatt atenolollal együtt nem alkalmazhatók;
  • a filmtabletta vérnyomáscsökkentő hatását a gyulladáscsökkentők (pl. indometacin) csökkenthetik;
  • altatók együttes adása erős vérnyomáscsökkenést okozhat. E gyógyszernek a szív erejét gyengítő hatása összegződhet;
  • altatásban végzett beavatkozások vagy izomlazítók alkalmazása előtt az atenolol-kezelésről az altatóorvost tájékoztatni kell.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Az Atenobene filmtablettaa terhesség ideje alatt csak az előny/kockázat szigorú mérlegelését követően alkalmazható. Ezért az Atenobene filmtabletta terhesség alatt csak az orvos kifejezett utasítására szedhető. Az Atenobene filmtabletta alkalmazásáról a terhesség első harmadában nem állnak rendelkezésre tapasztalatok, így a magzati károsodás lehetősége nem zárható ki. Terhes nők magas vérnyomását szigorú orvosi felügyelet mellett alkalmazott Atenobene filmtablettával kezelték a terhesség első harmadában. Ezzel összefüggésben a magzati növekedés gátlásáról számoltak be. Amennyiben a szülést röviddel megelőzően Atenobene filmtablettát szed, az újszülött egészsége károsodhat.

Az újszülött fokozott orvosi megfigyelése szükséges a szoptatás ideje alatt. Habár az anyatejjel felvett hatóanyag-mennyiség a gyermekre valószínűleg nem jelent veszélyt, orvosának ellenőriznie kell az újszülött szívfunkcióit.
Ha a szülés vagy a szoptatás ideje alatt Atenobene filmtablettát szed, az újszülöttnél fokozottan fennáll a vércukorcsökkenés és a lelassult szívverés kockázata. A vajúdás/szülés és a szoptatás alatt az Atenobene filmtabletta csak az orvos kifejezett utasítására szedhető.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
E gyógyszerrel történő kezelés rendszeres orvosi ellenőrzést igényel.
A gyógyszer hatására jelentkező egyéni válaszreakciók miatt az utcai közlekedésben való részvételt, a gépek kezelésének, illetve a biztos testtartás nélküli munkavégzés képességét hátrányosan befolyásolhatja. Ez fokozott mértékben érvényes a kezelés elején, dózisemeléskor és készítményváltáskor, valamint alkohollal való együttes alkalmazáskor. Az orvos egyedileg határozza meg, hogy a készítmény milyen mennyisége és mely adagolási módon való alkalmazása mellett lehet gépjárművet vezetni, vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni.


3. Hogyan kell szedni az Atenobene filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Kizárólag az orvos utasítására, az orvos által előírt adagolás szerint, és az orvos által előírt ideig szabad szedni.

Az alkalmazás módja
A filmtablettát összerágás nélkül, elegendő folyadékkal (pl. 1 pohár víz), étkezés előtt javasolt bevenni.

Ha az Atenobene filmtablettahatását túlzottan erősnek vagy gyengének érzi, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Ha az előírtnál több Atenobene filmtablettát vett be
Túladagolás gyanúja esetén forduljon orvoshoz, aki a további teendőkről határoz.
A túladagolás mértékétől függően erős vérnyomásesés, szívmegállással fenyegető csökkent pulzusszám, szívizomgyengeség (szívelégtelenség), és sokk (keringési elégtelenség) fordulhat elő. Ezeken kívül légzési panaszok, hörgőgörcs, hányás, tudatzavarok, esetenként generalizált görcsök is jelentkezhetnek.
Az Atenobene 50 mg, ill. 100 mg filmtablettával végzett kezelést túladagoláskor vagy veszélyes szívfrekvencia- és/vagy vérnyomáscsökkenés esetén meg kell szakítani.

Ha elfelejtette bevenni az Atenobene filmtablettát
A következő alkalommal ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, a továbbiakban tartsa be az adagolási előírást.

Ha idő előtt abbahagyja azAtenobene filmtabletta szedését
A kezelés megszakítása vagy megváltoztatása csak orvosi utasításra történhet. A kezelés hirtelen megszakítása a szívizom csökkent oxigénellátása mellett a szorító szívtáji fájdalom ismételt rosszabbodását vagy a vérnyomás újbóli emelkedését okozhatja.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.


A mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint állapítják meg:

Nagyon gyakori10-ből több, mint 1 személynél fordul elő
Gyakori100-ból 1-nél több, de 10-ből 1-nél kevesebb személynél fordul elő
Nem gyakori1000-ből 1-nél több, de 10-ból 1-nél kevesebb személynél fordul elő
Ritka1000-ből 1-nél kevesebb személynél fordul elő
Nagyon ritka10 000-ből 1-nél kevesebb személynél fordul elő

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek:
Gyakran számoltak be lassú szívfrekvenciáról, valamint a végtagokban jelentkező hidegérzetről. Ritkán a szívelégtelenség súlyosbodása, ingerületvezetési zavarok, alacsony vérnyomás, különösen fekvő helyzetből való felállás után, és ájulás is bekövetkezhet.
Nagyon ritka esetekben a szív- és mellkasi fájdalmakban (angina pektorisz) szenvedő betegeknél az anginás rohamok súlyosbodása nem zárható ki.
Ritkán a panaszok súlyosbodását figyelték meg azoknál a betegeknél, akik perifériás keringési zavarokban (ideértve a klaudikáció intermittenszt is), vagy az ujjak artériáinak görcsében (Raynaud-szindróma) szenvednek.

Idegrendszeri betegségek és tünetek:
Elsősorban a kezelés kezdetén jelentkezhetnek központi idegrendszeri zavarok. Gyakran előfordulhat szédülés és verejtékezés. Nem gyakori esetekben zaklatott alvás vagy alvászavar jelentkezhet. Ritkán hallucinációk, pszichés zavarok, zavartság, kábultság, bizsergés vagy zsibbadtságérzet, fejfájás, depressziós rendellenességek vagy rémálmok léphetnek fel.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Gyakran átmeneti emésztőrendszeri panaszok (émelygés, hányás, székrekedés, hasmenés) fordulhatnak elő.
Ritkán szájszárazság jelentkezhet.

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek
Nem gyakran emelkedett májenzim értékeket tapasztaltak. Ritkán májkárosodást (beleértve az epe-pangást is) figyeltek meg.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek:
Ritkán apró, pettyszerű bevérzések jelentkezhetnek a bőrön és a nyálkahártyán, és csökkenhet a vérlemezkék száma.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Ritkán allergiás bőrreakciók (bőrpír, viszketés, kiütés) és hajhullás jelentkezhetnek.
Az Atenobene filmtabletta gyógyszerosztályába tartozó készítmények ritkán pikkelysömört okozhatnak, a betegség tüneteit ronthatják, vagy pikkelysömörre emlékeztető kiütéseket idézhetnek elő.

Légzőrendszeri, mellkasi és mellűri betegségek és tünetek
Ritkán a légúti ellenállás esetleges fokozódása következtében hörgőgörcsre hajlamos betegeknél (különösképpen a légúti szűkületben szenvedő betegeknél) légszomj alakulhat ki.


A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
Ritkán a nemi vággyal és a potenciával összefüggő zavarokat figyeltek meg.

Szembetegségek és szemészeti tünetek:
Ritkán látászavarok vagy csökkent könnytermelés (kontaktlencse viselése esetén ez utóbbira ügyelni kell) jelentkezhetnek.
Nem gyakran kötőhártya-gyulladás léphet fel.

A csont-és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei:
Nem gyakori az izomgyengeség vagy az izomgörcsök előfordulása.

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek:
Nem gyakran felismerhetővé válhat a lappangó, vagy súlyosbodhat a meglévő cukorbetegség.

Hosszabb ideig folytatott szigorú diétát vagy nehéz fizikai megterhelést követően az Atenobene filmtablettával való egyidejű kezelés során alacsony vércukorszint alakulhat ki. Az alacsony vércukorszint figyelmeztető tünetei (különösképpen a gyors szívfrekvencia és remegés) elfedve maradhatnak.
Az Atenobene filmtablettával végzett kezelés során zsíranyagcsere-zavarok alakulhatnak ki. Többnyire normális koleszterin értékek mellett az egyes vérzsírfajták megoszlása kedvezőtlenül változhat.
Pajzsmirigytúltengésben szenvedő betegek esetében az Atenobene filmtablettával végzett kezelés során a krízis klinikai tünetei (pl. gyors szívverés és remegés) elfedve maradhatnak.

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:
Gyakran számoltak be fáradtságról.
Nagyon ritkán erősödhetnek azok az allergiás reakciók, amelyek nem reagálnak az ellenszer (epinefrin) szokásos adagjára. Nagyon ritkán bizonyos laborértékek (ANA) emelkedését figyelték meg, azonban ennek a klinikai jelentősége még nem tisztázott.

Fontos tudnivalók:
Mivel súlyos veseműködési zavaroknál más, az Atenobene filmtablettagyógyszerosztályába tartozó gyógyszerekkel végzett kezelés alatt nagyon ritkán a veseműködés romlását figyelték meg, az Atenobenefilmtablettaalkalmazása csak a veseműködés megfelelő ellenőrzése mellett javasolt.
Tekintve, hogy egyéb, az Atenobene filmtabletta gyógyszerosztályába tartozó gyógyszerek alkalmazása mellett súlyos májkárosodás jelentkezhet, az Atenobene filmtabletta terápia alatt a májértékeket rendszeres időközönként ellenőrizni kell.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.


5. Hogyan kell az Atenobene filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!


A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne szedje az Atenobene filmtablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.


Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Atenobene filmtabletta?
- A készítmény hatóanyaga: az atenolol.

Atenobene 50 mg filmtabletta
50 mg atenolol filmtablettánként.

Atenobene 100 mg filmtabletta
100 mg atenolol filmtablettánként.

  • Egyéb összetevők:
Magnézium-sztearát, zselatin, nátrium-lauril-szulfát, mikrokristályos cellulóz, kukoricakeményítő, magnézium-karbonát, titán-dioxid, glicerin, hipromellóz.

Milyen az Atenobene filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Filmtabletta.
50 mg:
Fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán bemetszésel ellátott és ugyanazon oldalán „M006” jelzéssel megjelölt filmbevonatú tabletta.
100 mg:
Fehér színű, kerek, mindkét oldalán domború, egyik oldalán bemetszéssel ellátott filmbevonatú tabletta.

A filmtabletta egyenlő adagokra osztható.

50 db filmtabletta buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Teva Magyarország Zrt.
2100 Gödöllő, Repülőtéri út 5.

Gyártó:

Merckle GmbH
Graf-Arco-Straβe 3
D-89079 Ulm
Németország

OGYI-T-5013/01 50 mg filmtabletta 50x
OGYI-T-5013/02 100 mg filmtabletta 50x

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. március