Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Berinin P 600 NE injekció 1 poramp. + 1x5 ml SZ 64866 Ft 64866 Ft HM KGY - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Berinin P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz
Humán IX véralvadási faktor


Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Berinin P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Berinin P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Berinin P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz készítményt
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Berinin P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz készítményt tárolni?
6. További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BERININ P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Milyen típusú gyógyszer a Berinin P 600 NE?
A Berinin P 600 NE por és oldószer. A kész oldatot injekcióként vagy infúzióként vénába kell adni.

A Berinin P 600 NE készítményt humán plazmából (a vér folyékony része) állítják elő és humán IX-es véralvadási faktort tartalmaz.

Milyen betegségek esetén alkalmazható a Berinin P 600 NE?
Vérzés megelőzésére és kezelésére, B hemofiliában (öröklött IX. faktorhiányban) szenvedő betegeknél.


2. TUDNIVALÓK A BERININ P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Berinin P 600 NE készítményt
  • Ha Ön túlérzékeny a Berinin P 600 NE bármely összetevőjére.

A Berinin P 600 NE fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
  • Túlérzékenységi reakciók esetén. Mint bármely intravénás fehérjekészítménynél, allergiás típusú túlérzékenységi reakciók előfordulhatnak.
Az Ön orvosa tájékoztatja a túlérzékenységi reakciók korai tüneteiről, köztük a csalánkiütésről, nehézlégzésről, légszomjról, vérnyomásesésről, anafilaxiáról (súlyos allergiás reakció, súlyos légzési nehézséget és szédülést okoz). Amennyiben ezek a tünetek jelentkeznek, önnek azonnal meg kell szüntetni a készítmény adagolását, és vegye fel a kapcsolatot a kezelőorvosával. Shock esetén a shock kezelésére előírt eljárást kell követni.

A IX. faktor koncentrátumokkal szembeni allergiás reakció veszélye miatt az első IX. faktor kezeléseket a kezelőorvos megítélése szerint, az allergiás reakciók megfelelő ellátását biztosító orvosi felügyelet mellett célszerű végezni.

  • A IX. faktort semlegesítő ellenanyagok (inhibitorok) kialakulása esetén. A humán IX. véralvadási faktor ismételt alkalmazásakor a betegeket ellenőrizni kell a semlegesítő antitestek (inhibitorok) kialakulása miatt. Az inhibitor koncentrációt megfelelő biológiai vizsgálóeljárás segítségével, Bethesda egységekben (BU) kell megadni. Egyes, a szakirodalomban megjelent megfigyelések szerint a IX. faktor inhibitor és az allergiás reakciók kialakulása között összefüggés mutatható ki. Ezért, allergiás reakciók előfordulása esetén vizsgálni kell az esetleges inhibitorok jelenlétére is. Megjegyzendő, hogy a IX. faktor inhibitorokkal rendelkező betegekben a későbbi IX. faktorpótlás esetén nagyobb valószínűséggel számíthatunk anaphylaxia kialakulására.

  • Tromboembóliás szövődmények kockázata esetén. Mivel a IX. faktor koncentrátumok - elsősorban az alacsony tisztaságú készítmények - alkalmazása közismerten tromboembóliás szövődmények kialakulásával társul, ezért a IX faktor készítmények beadása a fibrinolízis tüneteit mutató vagy disszeminált intravaszkuláris koagulációban (DIC) szenvedő betegnél kockázatos lehet. A tromboembóliás szövődmények lehetősége miatt májbetegségben szenvedő betegben, posztoperatív időszakban, újszülöttekben, valamint trombotikus jelenségek vagy DIC kialakulása szempontjából veszélyeztetett személyeknél megfelelő biológiai módszerek segítségével a trombotikus vagy elhasználódásos koagulopatia korai jeleinek klinikai ellenőrzése szükséges. E klinikai helyzetekben minden esetben mérlegelni kell e szövődmények kockázatát és a Berinin P 600 NE alkalmazásától várható hasznot.

  • Amennyiben önnél a véralvadás kockázata nagy és ennek következtében a vérlemezkék és az alvadási faktorok elhasználódása fokozott. A Berinin P 600 NE segédanyagként heparint tartalmaz. A heparin allergiás reakciót okozhat és csökkentheti a vérben keringő sejtek számát, amellyel befolyásolhatja a véralvadást. A heparin-indukált allergiás reakción átesett betegeknél kerülni kell a heparin tartalmú készítmények használatát.

Vírusbiztonság
A humán vérből vagy plazmából előállított gyógyszerkészítmények alkalmazásánál bekövetkező infekciók kizárására megelőzésére meghatározott eljárások szolgálnak, köztük a megfelelő véradók kiválasztása, az egyedi plazmák és a plazmakeverékek vizsgálata fertőzőképességet jelző markerekre, továbbá hatékony vírus-inaktiváló, ill. vírus-eltávolító lépések beépítése a gyártási folyamatba. Ennek ellenére a humán vérből vagy plazmából előállított gyógyszerek alkalmazása esetén nem zárható ki teljesen fertőző ágensek átvitele. Ez vonatkozik ismeretlen vagy módosult vírusokra és egyéb kórokozókra.

A módszerek hatékonyak a lipidburokkal rendelkező vírusoknál u.m. HIV, HBV, HCV és a lipidburokkal nem rendelkező HAV vírusnál.

A lipidburokkal nem rendelkező vírusoknál, például a parvovírus B19, a módszerek hatékonysága korlátozott.

A parvovírus B19 fertőzés a terhes nőkre (magzati fertőzés) és az immunhiányban vagy hemolitikus anémiában szenvedő betegekre jelent veszélyt.

Humán plazmából előállított IX. faktor készítményekkel rendszeresen kezelt betegeknél meg kell fontolni hepatitisz-B és hepatitisz-A vakcina adásának szükségességét.

Erősen ajánlott az alkalmazott Berinin P 600 NE gyártási számát rögzíteni, hogy a kapcsolódás a beteg és a gyártási tétel között visszakereshető legyen.


A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Nem ismertek kölcsönhatások egyéb gyógyszerek és a IX-es faktor között.

A Berinin P 600 NE-t egyéb gyógyszerrel, oldószerrel és oldatokkal nem szabad keverni.

Terhesség és szoptatás
  • A IX. faktor állatok szaporodására kifejtett hatását még nem vizsgálták. Mivel a B hemofilia ritkán fordul elő nőkben, a IX. faktor terhességben és a szoptatás időszakában történő alkalmazásával szerzett tapasztalatok nem elégségesek.
  • Ezért a IX. faktor terhesség vagy szoptatás alatt kizárólag egyértelmű indikáció esetén alkalmazható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítménynek nincs hatása a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre.

Fontos információk a Berinin P 600 NE egyes összetevőiről

A Berinin P 600 NE 24 mg nátriumot tartalmaz 600 egységenként. Ezt vegye figyelembe, ha Ön sószegény diétát alkalmaz.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A BERININ P 600 NE POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ VAGY INFÚZIÓHOZ KÉSZÍTMÉNYT?

A Berinin P 600 NE készítményt mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A hemofília B kezelését az ilyen típusú betegség kezelésében jártas orvos felügyelete mellett kell elkezdeni.

Adagolás

A szubsztitúciós kezelés adagolása és időtartama a IX. faktorhiány súlyosságától, a vérzés helyétől és kiterjedésétől, valamint a beteg klinikai állapotától függ. Az adagolással kapcsolatos további információt a betegtájékoztató végén talál.

Ha az előírtnál több Berinin P 600 NE készítményt alkalmazott
A humán IX. faktor tartalmú készítmény túladagolásával kapcsolatos tüneteket nem jelentettek.

Visszaoldás és alkalmazás

Általános teendők
  • A Berinin P 600 NE-t a csomagoláson feltüntetett lejárati időn túl tilos felhasználni.
  • Feloldás után az oldat tiszta vagy kissé opálos. Alkalmazás előtt a felszívott, megszűrt (lásd alább) oldatot ellenőrizni kell vizuálisan, színváltozásra, esetleges részecskék megjelenésére. Zavaros, vagy részecskéket (üledéket) tartalmazó oldatot nem szabad felhasználni.
  • A feloldást és a felszívást aszeptikus körülmények között kell végezni.
  • Alkalmazás után a fel nem használt oldatot, a keletkezett hulladékot a helyi előírásoknak megfelelően kell kezelni.

Visszaoldás

Az oldószert szobahőmérsékletre kell tenni. A készítményt és az oldószert tartalmazó kisüvegek védőkupakját óvatosan távolítsa el, majd a gumidugó felületét kezelje az alkoholos kendővel, és hagyja megszáradni mielőtt a Mix2Vial csomagot kibontaná.


11. Nyissa ki a Mix2Vial csomagot a fedőfólia lehúzásával.
22. Helyezze az oldószeres üveget egy sima, tiszta felületre, és tartsa szorosan. A műanyag tartóval együtt a Mix2Vial kék végét pattintsa az oldószeres üvegre és szúrja át a gumidugót.
33. Óvatosan távolítsa el a műanyag tartót a Mix2Vial-ról. Győződjön meg róla, hogy csak a csomagolóanyagot húzta le, és nem a Mix2Vial-t.
44. Helyezze a port tartalmazó üveget egy sima, tiszta felületre. Az oldószeres üveget a rajta lévő áttöltő eszközzel együtt fordítsa meg, és az átlátszó végét nyomja a készítményt tartalmazó üveg dugójába. Az oldószer automatikusan átfolyik a készítményt tartalmazó üvegbe.
55. A készítményt tartalmazó üveget a hozzá kapcsolódó oldószeres üveggel együtt enyhén mozgassa, és győződjön meg róla, hogy a készítmény teljesen feloldódott. Ne rázza az üveget.
66. Egyik kezével fogja meg a Mix2Vial készítményhez csatlakozó részét, másik kezével az oldószeres üveghez csatlakozó darabot, és csavarja szét két részre.
Szívjon levegőt az üres, steril fecskendőbe. A függőlegesen álló terméküvegen lévő Mix2Vial részhez csatlakoztassa a fecskendőt. Nyomja a levegőt a kisüvegbe.












Felszívás és alkalmazás

77. Tartsa a fecskendő dugattyúját benyomva, és fordítsa meg az üveget a fecskendővel együtt, majd szívja ki a koncentrátumot a dugattyú lassú visszahúzásával.
88. Amint a koncentrátum teljes mennyisége a fecskendőbe került, fogja szorosan a fecskendőt (a dugattyúval lefelé tartva) és a Mix2Vialt válassza le róla.

A Berinin P 600 NE injektálására műanyag-fecskendőt kell használni, mivel az üveg-fecskendő csiszolt felületére az ilyen típusú oldatok felragadhatnak.

  • Alkalmazás előtt szoba- vagy testhőmérsékletre kell melegíteni az injekciós oldatot.
  • Lassan, intravénásan kell beadni, a betegnek megfelelő sebességgel (max 2 ml/perc). A beadás történhet intravénás injekcióként, megfelelő tűt alkalmazva, vagy intravénás infúzióként szárnyas tűvel ellátott infúziós szerelékkel. Ellenőrizni kell, hogy vér nem került a készítményt tartalmazó fecskendőbe.
A beteg reakcióit figyelemmel kell kísérni. Amennyiben a Berinin P 600 NE beadásával kapcsolatba hozható mellékreakció lép fel, a beadás sebességét csökkenteni kell, vagy be kell fejezni az infúziót (Lásd 2. Tudnivalók a Berinin P 600 NE injekció alkalmazása előtt).


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Berinin P 600 NE is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A következő mellékhatások postmarketing tapasztalatokon alapulnak.
A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:
  • agyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint
gyakori 100-ből 1-10 beteget érint
  • em gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint
ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint
  • agyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint
  • em ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg

Immunrendszeri betegségek és tünetek:
Túlérzékenységi vagy allergiás jelenségek (többek között angioödema, égő és csípő érzés az infúzió helyén, remegés, kipirulás, testszerte csalánkiütés, fejfájás, csalánkiütés, vérnyomásesés, bágyadtság, émelygés, nyugtalanság, tachycardia, mellkasi nyomásérzés, viszketés, hányás, nehézlégzés) nagyon ritkán előfordultak IX. faktor tartalmú készítmény alkalmazásánál. Nagyon ritkán e reakciók súlyos anafilaxiás állapotig súlyosbodtak, és szoros időbeli egybeesést mutattak a IX. faktor inhibitorok kialakulásával (lásd 2. Tudnivalók a Berinin P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz alkalmazása előtt).
Hemofilia B-ben szenvedő betegekben nagyon ritkán semlegesítő antitestek (inhibitorok) keletkezhetnek a IX. faktorral szemben. Az ilyen inhibitorok megjelenését a nem megfelelő klinikai válasz jellemzi. Ilyen esetekben specializált hemofilia központokkal célszerű felvenni a kapcsolatot. A Berinin P 600 NE klinikai vizsgálataiból a korábban nem kezelt betegekre (PUPs) vonatkozóan igen kevés tapasztalattal rendelkezünk. Következésképp, a klinikailag releváns, specifikus inhibitorok megjelenésének incidenciájára vonatkozó, megbízható adatok nem állnak rendelkezésre..

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók:
Nagyon ritkán láz előfordult.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek:
Egy közleményben a IX. faktor inhibitorral és allergiás anamnézissel rendelkező, hemofilia B-ben szenvedő betegeknél, az immuntolerancia indukció alkalmával nefrózis szindróma (veseelégtelenség) kialakulásáról számoltak be.

Érbetegségek és tünetek:
Nagyon ritkán a IX. faktor készítmények beadása után - elsősorban alacsony tisztaságú készítmények alkalmazásakor - a tromboembóliás epizódok rizikójának növekedését figyelték meg. Az alacsony tisztaságú IX. faktor készítmények használata egyes esetekben szívizomelhalással (miokardiális infarktus), disszeminált intravaszkuláris koagulopatiával vénás trombózissal és tüdőembóliával társult. A nagy tisztaságú IX. faktor használata esetén ritkán találkozunk hasonló mellékhatásokkal.

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek:
Nagyon ritkán heparin okozta vérlemezkeszám csökkenés (HAT, II-es típus) kialakulását figyelték meg, amely során a vérlemezkeszám egyértelműen 100 G/l vagy a kiindulási érték 50%-a alá esett. Korábbi heparin túlérzékenységben nem szenvedő betegekben a vérlemezkeszám esés általában 6-14 nappal a kezelés megkezdését követően jelent meg. A heparin túlérzékenységben szenvedő betegeknél a vérlemezkeszám esés néhány órán belül kialakul.
A trombocitopenia súlyos formája artériás vagy vénás trombozissal/tromboembóliával, elhasználódásos koagulopatiával, egyes esetekben az injekció beadási helyén kialakuló bőrnekrózissal (bőr szöveteinek elhalása), petechiákkal, purpurával (pontszerű vérzés) és melénával (szurokszéklet) társulhat. Ilyen esetekben a heparin véralvadásgátló hatása lecsökkenhet (heparin tolerancia)
A fenti allergiás reakciók megjelenésekor a Berinin P 600 NE-t minden esetben azonnal le kell állítani. A betegeket tájékoztatni kell arról, hogy a jövőben heparin-tartalmú készítményeket nem kaphatnak.
Vírusbiztonsággal kapcsolatos információkat lásd: 2. Tudnivalók a Berinin P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz alkalmazása előtt.


5. HOGYAN KELL A BERININ P 600 NE POR ÉS OLDÓSZER OLDATOS INJEKCIÓHOZ VAGY INFÚZIÓHOZ KÉSZÍTMÉNYT TÁROLNI?

A Berinin P 600 NE +2 - +25°C-on tárolandó. Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A címkén és a dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza a Berinin P 600 NE készítményt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Feloldás után az oldat szobahőmérsékleten (legfeljebb 25°C-on) 16 órán át fiziko-kémiailag stabil marad. A Berinin P 600 NE nem tartalmaz tartósítószert, ezért mikrobiológiai megfontolásból az oldatot azonnal fel kell használni. Amennyiben az oldat nem kerül azonnali felhasználásra, szobahőmérsékleten legfeljebb 8 órán át tárolható.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Berinin P 600 NE
A Berinin P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz névlegesen 600 NE humán IX. alvadási faktort tartalmaz.

Az 5 ml injekcióhoz való vízben feloldott készítmény megközelítőleg 120 NE/ml (600NE/5ml) humán IX. alvadási faktort tartalmaz.

Az aktivitást (NE) az Európai Gyógyszerkönyv szerint, kromogén véralvadási teszttel határozzák meg. A Berinin P 600 NE fajlagos aktivitása minimum 50 NE IX. faktor/mg fehérje.

Egyéb összetevők:
Glicin, antitrombin III, kalcium-klorid, heparin, nátrium-klorid, nátrium-citrát
Mellékelt oldószer: Injekcióhoz való víz 5ml

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
A Berinin P 600 NEegy-egy kisüvegben fehér, steril liofilizált por és tiszta, színtelen injekcióhoz való vizet tartalmaz.

Egy csomag 600 NE tartalma:
  • 1 injekciós üveg por
  • 1 injekciós üveg 5 ml injekcióhoz való vízzel
  • 1 szűrővel ellátott áttöltő eszköz 20/20

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:

CSL Behring GmbH
Emil-von-Behring-Str. 76.
35041 Marburg
Németország

Gyártó:
CSL Behring GmbH
P.O.Box 1230 D
35002 Marburg
Németország

OGYI-T-4361/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2012-07

Az alábbi információk kizárólag orvosoknak vagy más egészségügyi szakembereknek szólnak:

Anyag és indikációs osztály
Véralvadási faktor IX./antihaemorrhagicum
ATC kód: B02B D04

Adagolás

Az alkalmazásra kerülő IX. faktor mennyiségét nemzetközi egységben (NE) fejezik ki, ami a WHO standard készítményére vezethető vissza. A plazmában lévő IX. faktor aktivitás százalékosan (a normál plazma aktivitására vonatkoztatva) vagy NE-ben (Nemzetközi Standardra vonatkoztatva) fejezhető ki. Egy egység faktor IX aktivitás megfelel a normál humán plazma 1 ml-ében lévő faktor IX aktivitásnak.

A szükséges IX. faktor mennyiségének kiszámítása azon a tapasztalaton alapul, hogy a testtömeg kilogrammonként adott 1 NE IX. faktor a plazma IX. faktor aktivitását kb. 1%-kal emeli.

A szükséges mennyiséget az alábbi képlettel lehet meghatározni:

Szükséges mennyiség = testtömeg (kg) x kívánatos IX faktor emelkedés (% vagy NE/dl) x 1,0*

A beadandó mennyiséget, gyakoriságot és az alkalmazás időtartamát mindig az egyéni esetben megfigyelt klinikai hatékonyság szabja meg. A IX faktor készítményt ritkán kell egynél többször alkalmazni naponta.

* Hasznosulás reciproka

Az alábbi vérzéses epizódok esetén a megadott időtartamon belül a plazma IX. faktor szintje nem csökkenhet a (a normál érték %-ában vagy NE/dl) megadott érték alá. Az alábbi táblázat adagolási útmutatóként alkalmazható vérzéses esetekben és műtéteknél:

Vérzés mértéke / sebészeti beavatkozás típusa
A szükséges IX. faktor szint (% vagy NE/dl)Adagolás gyakorisága (órák) / A kezelés időtartama (napok)
Vérzés

Kezdődő haemartrosis
Izomvérzés, vagy szájüregvérzés
20-40Az infúzió 24 óránként ismétlendő. Legalább 1 napos kezelés, a vérzés, amit a fájdalom jelez megszűnéséig, vagy a teljes gyógyulásig.
Nagyobb haemartrosis izomvérzések, vagy vérömlenyek30-603-4 vagy több napig 24 óránkét kell ismételni az infúziót, amíg a fájdalom és az akut mozgásképtelenség meg nem szűnik.
Életveszélyes vérzések60-1008-24 óránként ismételni kell az infúziót a veszély megszűntéig
Sebészeti beavatkozások

Kis műtétek
Fog eltávolítás
30-6024 óránként ismétlendő. Legalább 1 napos kezelés, teljes gyógyulásig.
Nagy műtétek80-100
pre- és postoperatíve
8-tól 24 óránként ismételni kell az infúziót a teljes sebgyógyulásig, majd további 7 napig a IX. faktor aktivitást 30-60 %-on kell tartani (NE/dl).


A kezelés alatt célszerű meghatározni a IX. faktor szintet, aminek ismeretében a dózis és az alkalmazás gyakorisága beállítható. Komolyabb sebészeti beavatkozásoknál a szubsztitúciós kezelés ellenőrzése véralvadási teszttel (plazma IX. faktor aktivitás) elengedhetetlen. A betegek IX. faktorra adott válasza eltérő lehet, ami a különböző hasznosulásban és az eltérő felezési időben nyilvánul meg.

Súlyos B hemofíliások tartós profilaxisánál 3-4 napig 20-40 NE IX. faktor-t kell alkalmazni testtömeg kilogrammonként. Bizonyos esetekben, pl. fiatalabb betegeknél indokolt lehet a gyakoribb adás vagy a nagyobb dózis.

A kezelés alatt el kell végezni a IX. faktor elleni antitestek kialakulásának ellenőrzését. Amennyiben a várt IX. faktor szint nem alakult ki, vagy a vérzést nem csillapította megfelelően a beadott mennyiség, vizsgálatot kell végezni IX. faktor inhibitor jelenlétére. A magas inhibitor szinttel rendelkező betegeknél előfordulhat, hogy a IX. faktor kezelés nem elég hatékony, ezért egyéb terápiás lehetőségekre is gondolni kell. Ilyen betegek kezelését hemofiliás betegek kezelésében jártas szakorvosnak kell irányítani. Lásd „2. Tudnivalók a Berinin P 600 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz alkalmazása előtt”

Gyerekeknél alkalmazandó dózis
A Berinin P 600 NE-vel klinikai kipróbálás nem történt a gyermekeknél alkalmazandó dózis meghatározására.