Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Carboplatin "Ebewe" 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x 45ml I 25949 Ft 25949 Ft HM - -
Carboplatin "Ebewe" 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x 15 I 9342 Ft 9342 Ft HM - -
Carboplatin "Ebewe" 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1x 5 ml I 3378 Ft 3378 Ft HM - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Carboplatin "Ebewe" 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz
karboplatin

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. (lásd 4. pont).

A betegtájékoztató tartalma:

1.             Milyen típusú gyógyszer a Carboplatin "Ebewe" 10 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz (továbbiakban: Carboplatin "Ebewe" készítmény), és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.             Tudnivalók a Carboplatin "Ebewe" készítmény alkalmazása előtt
3.             Hogyan kell alkalmazni a Carboplatin "Ebewe" készítményt?
4.             Lehetséges mellékhatások
5.             Hogyan kell a Carboplatin "Ebewe" készítményt tárolni?
6.             A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Carboplatin "Ebewe" készítmény, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Carboplatin “Ebewe” készítmény különböző daganatos betegségek kezelésére alkalmazott gyógyszer (citosztatikum).
A készítmény hatóanyaga, a karboplatin a platina-tartalmú vegyületek csoportjába tartozik.

Alkalmazható önmagában, de többnyire egyéb daganatellenes szerrel együtt alkalmazzák (az ún. poli-kemoterápiás protokollok során).

A karboplatin hatékonynak bizonyult
  • petefészek daganat (epithelialis ovarialis karcinoma),
  • áttétes (metasztatizáló) emlődaganat,
  • hörgődaganat (kissejtes és nem-kissejtes bronchus karcinoma),
  • fej- és nyaktumorok,
  • méhnyak daganat (cervikális karcinoma),
  • hólyagdaganat és
  • heredaganatok
kezelésében.

Kezelőorvosa további információkkal láthatja el.




2. Tudnivalók a Carboplatin "Ebewe" készítmény alkalmazása előtt

Nem alkalmazható a Carboplatin "Ebewe" készítmény
  • ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagra (karboplatin) vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha allergiás (túlérzékeny) egyéb, platinatartalmú gyógyszerre;
  • súlyos csontvelőkárosodás esetén;
  • csökkent vesefunkció esetén;
  • vérző tumorok esetén;
  • sárgaláz elleni védőoltás egyidejű alkalmazása esetén.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
ACarboplatin "Ebewe" készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával,gyógyszerészével vagy a gondozását végző egészségügyi szakemberrel.

Karboplatin-kezelés kizárólag a citosztatikus kemoterápiában jártas onkológus szakorvos által vagy felügyelete mellett végezhető.

Orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja a vérképet, valamint a vese- és a májfunkciót, és a gyógyszer adását le fogja állítani, ha a csontvelő működése kóros mértékben csökken, vagy ha a vese- vagy a májfunkció kórossá válik.

Vérképzőszervre és nyirokrendszere kifejtett káros hatások
Vérlemezkeszám-csökkenés, fehérvérsejtszám-csökkenés és vérszegénység lép fel karboplatin-kezelés után. Vérszegénység gyakori és csak nagyon ritkán tesz szükségessé vérátömlesztést.

A karboplatin csontvelőkárosító hatása szorosan összefügg a veseműködéssel. Azoknál a betegeknél, akiknek veseműködés zavara volt vagy egyidejűleg egyéb vesefunkciót károsító kezelésben részesülnek, súlyosabb, elhúzódó csontvelőkárosodást tapasztaltak. A vesefunkciókat a kezelés előtt és alatt gondosan ellenőrizni kell. A karboplatin-kezelés nem ismételhető csak havonta, ha minden feltétel megfelelő.

A toxikus hatások összeadódásának elkerülése érdekében a karboplatin- és egyéb csontvelőkárosító-kezelés kombinálásakor a gyógyszerek adagját, ill. alkalmazásuk időpontját körültekintően kell megválasztani.


Allergiás reakciók
A többi platina-alapú szerhez hasonlóan allergiás reakciók leggyakrabban az infúzió beadása alatt fordulhatnak elő, és az infúzió leállítását, valamint megfelelő tüneti kezelést tehetnek szükségessé.

Veseműködésre kifejtett káros hatások
Károsodott veseműködésű betegeknél a karboplatin vérképző rendszerre kifejtett hatása kifejezettebb és tartósabb, mint normál veseműködésű betegeknél. Ebben a kockázati csoportban a karboplatin-kezelést különleges elővigyázatossággal kell végezni.

Idegrendszerre kifejtett káros hatások
Bár az idegrendszerre kifejtett káros hatás általában gyakori és enyhe, a kéz és a láb bizsergésére, zsibbadására, és az ínreflexek csökkenésére korlátozódik, gyakorisága 65 év felettieknél és/vagy korábban ciszplatinnal kezelt betegeknél nagyobb. Rendszeres ellenőrzés és idegrendszeri vizsgálat szükséges.

A javasoltnál nagyobb dózisban alkalmazott karboplatin infúzió adása után károsodott veseműködésű betegeknél látászavart, és néhány esetben a látás elvesztését jelentették. Úgy tűnik, hogy a magas dózisok leállítását követően a látás teljesen, vagy igen nagy mértékben rendeződik.

Időskorban való alkalmazás:
Karboplatin és ciklofoszfamid kombinációs kezeléssel végzett vizsgálatokban a karboplatinnal kezelt idős betegeknél nagyobb valószínűséggel alakult ki súlyos vérlemezkeszám-csökkenés, mint a fiatalabb betegeknél. Mivel a vesefunkció időseknél gyakran csökkent, a vesefunkciót a dózis meghatározásánál figyelembe kell venni.

Hallásra kifejett káros hatás:
Hallásromlást jelentettek karboplatin-kezelés alatt. A hallákárosodás kifejezettebb lehet gyermekeknél. Gyermekeknél késleltetetten jelentkező hallásvesztést is jelentettek. Hallását rendszeresen vizsgálni fogják.

Egyéb
Élő vakcinával történő vakcinációt karboplatint kapó betegeknél kerülni kell. Elölt vagy inaktivált védőoltások adhatók, azonban az ilyen védőoltásokra adott válasz csökkent lehet.

Egyéb gyógyszerek és a Carboplatin "Ebewe" készítmény
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy a nemrégiben szedett, valamintszednitervezett egyéb gyógyszereiről.

Ha Ön vérhígító gyógyszert (antikoagulánst, pl. warfarin hatóanyagú tablettát) szed, beszélje meg orvosával, hogy kell-e módosítni az adagot.

Az egyidejű alkalmazás ellenjavallt:
  • Sárgaláz elleni vakcina.

Egyidejű alkalmazás nem javasolt:
  • Élő, legyengített vakcinák (kivéve sárgaláz elleni védőoltás).
  • Fenitoin, foszfenitoin (epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszer): A Carboplatin "Ebewe" készítmény csökkenti a fenitoin és egyéb epilepszia elleni gyógyszerek hatását, a Carboplatin "Ebewe"készítmény mellékhatásai a szervezetből történő lassabb kiürülés miatt súlyosbodhatnak.

Az egyidejű alkalmazás mérlegelést igényel:
  • Ciklosporin (szervátültetést követően alkalmazott gyógyszer): A Carboplatin "Ebewe"készítmény mellékhatásai a szervezetből történő lassabb kiürülés miatt súlyosbodhatnak.
  • Aminoglikozidok (antibiotikum): karboplatinnal együtt történő adása esetén fokozódhat a veseműködés és a hallás károsodása, különösen veseelégtelenségben szenvedő betegeknél.
  • Kacsdiuretikumok (vizeletkiválasztás sebességét fokozó gyógyszerek): karboplatinnal együtt történő adása esetén fokozódhat a veseműködés és a hallás károsodása.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A karboplatin injekció magzati károsodást okozhat terhes nőknek történő adás során. Terhes nőkön nem végeztek kontrollált vizsgálatokat. Ha a szert terhesség alatt alkalmazzák, vagy ha a beteg teherbe esik a szer alkalmazása alatt, a beteget fel kell világosítni a lehetséges magzati veszélyekről. A fogamzóképes nőknél a teherbeesését el kell kerülni.

Szoptatás
Nem ismert, hogy a karboplatin injekció kiválasztódik-e az anyatejbe. Ha a kezelés a szoptatás alatt elkerülhetetlen, a szoptatást abba kell hagyni.


Termékenység
Karboplatin-kezelésben részesülő betegekben a nemi mirigyek működésének gátlása miatt a menstruáció megszűnése (amenorrhoea) vagy a spermiumszám csökkenése (azoospermia) alakulhat ki. Ezek
véglegesek (irreverzibilisek) lehetnek, súlyosságuk általában a kemoterápiás szer adagjától és a kezelés időtartamától függ.
A fogamzóképes nőbetegek figyelmét fel kell hívni, hogy a karboplatin-kezelés alatt ne essenek teherbe, és ha ez mégis bekövetkezik, azonnal tájékoztassák a kezelőorvost.
A karboplatin-kezelés alatt és azt követően legalább 6 hónapig hatásos fogamzásgátlást kell alkalmazni.
Amennyiben a kezelés befejezése után gyermeket szeretne vállalni, genetikai tanácsadás javasolt.
A karboplatinnal kezelt férfibetegek számára nem tanácsolt a gyermeknemzés a kezelés alatt és azt követően legalább 6 hónapig. Ezen túl a kezelés megkezdése előtt a férfiak számára javasolt az ondómegőrzéssel kapcsolatosan tanácsot kérni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre kifejtett hatásokat nem vizsgálták.
Azonban a karboplatin hányingert, hányást, látászavart és halláskárosodást okozhat, így csökkentheti a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell alkalmazni a Carboplatin "Ebewe" készítményt?

A gyógyszert egészségügyi személyzet adja be, sose adja be saját magának.
Ha szokatlan tüneteket észlel, tájékoztassa orvosát vagy a nővért.

Ha az előírtnál több Carboplatin "Ebewe" készítmény került alkalmazásra
Ez nem valószínű, hogy előfordul, mert kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet adja be Önnek a készítményt.
Túladagolás esetén fokozott mellékhatásokat tapasztalhat. A kezelőorvos a mellékhatásoknak megfelelő tüneti kezelést fog végezni.

Ha elfelejtették alkalmazni az Carboplatin "Ebewe" készítményt
Ez nem valószínű, hogy előfordul, mert kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet adja be Önnek a készítményt.

Ha idő előtt abbahagyja a Carboplatin "Ebewe" készítmény alkalmazását
Kezelőorvosa határozza meg, hogy mikor kell leállítani a Carboplatin "Ebewe" készítménnyel történő kezelést.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:
  • agyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint
gyakori 100-ből 1-10 beteget érint
  • em gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint
ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint
  • agyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint
  • em ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg.

SzervrendszerGyakoriságMedRA kifejezés



Fertőző betegségek és parazitafertőzésekGyakoriFertőzések*
Jó-, rosszindulatú és nem meghatározott daganatok (beleértve a cisztákat és polipokat is)Nem ismertA kezeléssel összefüggésben kialakuló másodlagos rosszindulatú daganatok
Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetekNagyon gyakoriAlacsony fehérvérsejtszám (neutropénia, leukopénia), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), alacsony vörösvértestszám (vérszegénység)
GyakoriVérzés*
Nem ismertCsontvelő működésének nagyfokú csökkenése, lázzal járó fehérvérsejtszám-csökkenés, hemolitikus urémiás szindróma (veseelégtelenség, vérszegénység, és alacsony vérlemezkeszám együttesen)
Immunrendszeri betegségek és tünetekGyakoriTúlérzékenység, egész testre kiterjedő allergiás reakció
Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetekNem ismertKiszáradás, étvágytalanság, alacsony nátriumszint
Idegrendszeri betegségek és tünetekGyakoriKéz és láb bizsergése, zsibbadása (perifériás neuropátia), az ínreflexek csökkenése, érzékszervek érzékelési zavara, ízérzékelés zavara
Nem ismertAgyi érkatasztrófa*
Szembetegségek és szemészeti tünetekGyakoriLátászavar,
ritkán látásvesztés
A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tüneteiGyakoriHalláskárosodás
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetekGyakoriSzív-érrendszeri betegség*
Nem ismertSzívelégtelenség*
Érbetegségek és tünetekNem ismertEmbólia*, magas vérnyomás, alacsony vérnyomás
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetekGyakoriLégzészavar, tüdőszövet gyulladása (intersticiális pneumonitisz), hörgő simaizmának görcsös összehúzódása
Emésztőrendszeri betegségek és tünetekNagyon gyakoriHányás, hányinger, hasi fájdalom
GyakoriHasmenés, székrekedés, nyálkahártya rendellenesség
Nem ismertNyálkahártya-gyulladás
A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tüneteiGyakoriHajhullás, bőrbetegségek
Nem ismertCsalánkiütés, bőrkiütés, bőr kipirosodása, viszketés
A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tüneteiGyakoriVáz-izomrendszeri betegségek
Vese- és húgyúti betegségek és tünetekGyakoriHúgyúti betegségek
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciókGyakoriGyengeség
Nem ismertSzövetelhalás, szöveti károsodás, helyi reakció, bőrpír a beadás helyén, rossz közérzet
Laboratóriumi és egyéb vizsgálatok eredményeiNagyon gyakoriCsökkent kreatinin clearance, emelkedett vér ureaszint, emelkedett vér alkalikus-foszfatáz enzimszint, emelkedett aszpartát aminotranszferáz enzimszint, kóros májfunkciós értékek, csökkent vér nátriumszint, csökkent vér káliumszint, csökkent vér kalciumszint, csökkent vér magnéziumszint
GyakoriEmelkedett vér bilirubinszint, emelkedett vér kreatininszint, emelkedett vér húgysavszint
*Halálos <1%-ban, halálos szív- és érrendszert érintő események <1%, többek között szívelégtelenség, embólia és agyi érkatasztrófa kombinációja

Vérképzőszervekre és nyirokrendszerre kifejtett káros hatások:
A karboplatin adagjának felső határát a csontvelőkárosodás mértéke határozza meg. Normál kiindulási értékű betegeknél a <50 000/mm3 értékkel járó vérlemezkeszám csökkenés a betegek 25%-ában, 1000/mm3 alatti neutrofil fehérvérsejtszám csökkenés a betegek 18%-ánál, és 2000/mm3 alatti fehérvérsejtszám csökkenés a betegek 14%-ánál lép fel. A mélypont a 21. napon jelentkezik. A csontvelőkárosodás rosszabbodhat, ha a karboplatint egyéb csontvelőkárosító vegyülettel vagy más kezelési formával kombinálják.

A csontvelőkárosodás súlyosabb a korábban már kezelt betegeknél, különösen akkor, ha a betegeket korábban ciszplatinnal kezelték, illetve károsodott veseműködésű betegeknél. Rossz általános állapotú betegeknél szintén súlyosabb fehérvérsejtszám és vérlemezkeszám csökkenést észleltek. Ezek a hatások, bár általában visszafordíthatók, a karboplatint kapó betegek 4%-ánál vezettek fertőzéshez és a betegek 5%-ánál alakultak ki vérzéses szövődmények. Ezek a szövődmények a betegek kevesebb mint 1%-ánál vezettek halálhoz.

  • g/dl alatti hemoglobin szinttel járó vérszegénység a normál kiindulási értékű betegek 15%-ánál jelentkezett. A vérszegénység előfordulási gyakorisága a karboplatin expozícióval nő.

Immunrendszerre kifejtett káros hatás
Allergiás reakciók
A készítmény adását követően néhány perccel az egész testre kiterjedő allergiás típusú reakciók jelentkezhetnek, amelyek néha halálosak lehetnek: arcödéma, légzési nehézség, szapora szívverés, alacsony vérnyomás, csalánkiütés, anafilaxiás sokk, hörgő simaizmának görcsös összehúzódása.

Anyagcserére és táplálkozásra kifejtett káros hatások
Elektrolitok
A szérum magnéziumszint a betegek 29%-ánál, a káliumszint 20%-ánál, a kalciumszint 22%-ánál és a magnéziumszint 29%-ánál csökkent. Leginkább korán jelentkező alacsony nátriumszintű eseteket jelentettek. Az elektrolit vesztés kismértékű és rendszerint nem okoz klinikai tüneteket.


Idegrendszerre kifejtett káros hatások
A kéz és a láb bizsergése, zsibbadása, az ínreflexek csökkenése a karboplatin injekciót kapott betegek 4%-ánál fordult elő. A 65 évesnél idősebb, valamint a korábban ciszplatinnal kezelt betegeknél, illetve azoknál, akik a karboplatin injekciót tartósan kapják, ennek kockázata fokozottnak tűnik.

Klinikailag jelentős érzészavarok (pl. látászavar és ízérzés módosulás) a betegek 1%-ánál jelentkeztek.

Az idegrendszeri mellékhatások általános gyakorisága nagyobbnak tűnik a karboplatin injekciót kombinációban kapó betegeknél.

A fülre kifejtett káros hatások
A beszédtartományon kívül eső hallászavarok a magas frekvencia tartomány (4000-8000 Hz) károsodásával audiometriás vizsgálat sorozattal 15%-ban volt kimutatható. Nagyothallást nagyon ritkán jelentettek.

Azoknál a betegeknél, akiknél a hallószervek korábban már ciszplatin miatt károsodtak, a karboplatin-kezelés alatt előfordult a hallás ismételt romlása.

Emésztőrendszerre kifejtett káros hatások:
Hányás a betegek 65%-ánál jelentkezik, ezek egyharmada súlyos. Hányinger további 15%-nál észlelhető. A korábban már kezelt betegek hajlamosabbak a hányásra (ez különösen a korábban ciszplatinnal kezelt betegekre igaz). Ezek a hatások a kezelés után 24 órával megszűnnek, és általában jól reagálnak hányáscsillapító kezelésre, illetve azzal megelőzhetők. A hányás valószínűbb, ha a karboplatin injekciót más, hányást előidéző vegyülettel kombinációban adják.
Egyéb emésztőrendszeri panaszok között a betegek 8%-ában fájdalom, hasmenés, 6%-ában székrekedés szerepel.

Máj működésére kifejtett káros hatások
Megfigyelték a normális kiindulási értékű betegeknél a májfunkciós értékek változását, az össz bilirubinszint a betegek 5%-ánál, a SGOT 15%-ánál, az alkalikus-foszfatáz enzimszint pedig 24%-ánál emelkedett. Ezek az eltérések általában enyhék és a betegek körülbelül felénél visszafordíthatók.
Korlátozott számú, a karboplatint nagyon nagy dózisban kapó és autológ csontvelő transzplantáción átesett betegnél, a májfunkciós értékek súlyos emelkedését észlelték.

Egyes esetekben májsejtek elhalása alakult ki nagy dózisú karboplatin adása után.

Vesműködésre kifejtett káros hatások:
A szokásos dózisban adva kóros vesefunkció nem gyakran alakult ki, annak ellenére, hogy a karboplatin injekciót nagy volumenű folyadék adása és/vagy forszírozott diuresis nélkül adták. A szérum kreatininszint a betegek 6%-ánál, a vér ureaszint 14%-ánál, a húgysavszint 5%-ánál emelkedik. Ezek az eltérések általában enyhék, és körülbelül a betegek felénél visszafordíthatók. A karboplatin injekciót kapó betegeknél a kreatinin clearance bizonyult a legérzékenyebb vesefunkció mutatónak. A kiinduláskor 60 ml/perc vagy a fölötti értékkel bíró betegek 27%-ánál jelentkezett kreatnin clearance csökkenés a karboplatin-kezelés alatt.

Egyéb nemkívánatos hatások:
Karboplatin tartalmú kombinációs citosztatikus kezelés után másodlagos rosszindulatú daganatok kialakulását jelentették.
Esetenként megfigyelték hajhullás, láz és hidegrázás, nyálkahártya-gyulladás, gyengeség, rossz közérzet, valamint ízérzékelés zavarának előfordulását.

Szórványos esetekben hemolitikus urémiás szindróma (veseelégtelenség, vérszegénység, és alacsony vérlemezke szám együttesen) jelentkezett.
Szórványos esetekben szív-érrendszerrel kapcsolatos események (szívelégtelenség, embólia), illetve agyi infarktus jelentkeztek.
Jelentettek magas vérnyomásos eseteket.

Helyi reakciók:
Jelentettek az injekció beadás helyén jelentkező reakciókat (égő érzés, pirosság, duzzanat, csalánkiütés, szövetelhalás a beadás helyén).

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, gyógyszerészét, vagy a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Carboplatin "Ebewe" készítményt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Elkészítés után azonnal felhasználandó vagy 2-8 °C között 24 órán át tárolható.
Mikrobiológiai szempontból az infúziót azonnal fel kell használni. Nem tárolható 24 óránál tovább 2‑8 °C-on.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Carboplatin “Ebewe” készítmény?
  • A készítmény hatóanyaga a karboplatin.
  • ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 10 mg karboplatint tartalmaz milliliterenként.
Az 5 ml-es injekciós üveg 50,0 mg karboplatint tartalmaz.
A 15 ml-es injekciós üveg 150 mg karboplatint tartalmaz.
A 45 ml-es injekciós üveg 450 mg karboplatint tartalmaz.
  • Egyéb összetevők (segédanyagok): injekcióhoz való víz.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: tiszta, színtelen vagy csaknem színtelen, steril oldat.

Csomagolás: 5 ml, ill. 15 ml, ill. 45 ml oldat kék műanyag védőlappal ellátott, gumidugóval és rolnizott alumínium kupakkal lezárt, barna színű I-es típusú üvegbe töltve.
1 db injekciós üveg dobozban.



A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
Ebewe Pharma Ges.m.b.H. Nfg.KG
Mondseestrasse 11
A-4866 Unterach
Ausztria
OGYI-T-6677/01 (50 mg)
OGYI-T-6677/02 (150 mg)
OGYI-T-6677/03 (450 mg)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2014. január


Az alábbi információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

A készítmény kizárólag intravénás infúzióban alkalmazható!

A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével
kapcsolatos információk

Az infúziós oldat elkészítésekor és megsemmisítésekor a citosztatikus gyógyszerekre vonatkozó általános óvintézkedéseket be kell tartani.

Az infúziót lehetőleg erre kijelölt helyen, védőkesztyű használatával kell elkészítenie az erre a feladatra kiképzett szakembernek. Ügyelni kell, hogy a karboplatin oldat szembe, bőrre vagy nyálkahártyára ne kerüljön. Ha ez mégis megtörtént, vízzel vagy élettani sóoldattal az érintett területet azonnal ki-, illetve le kell öblíteni.

Bármilyen fel nem használt gyógyszer, illetve hulladékanyag megsemmisítését a citotoxikus gyógyszerekre vonatkozó előírások szerint kell végrehajtani.

Az infúziós oldat elkészítése

A koncentrátumot felhasználás előtt fel kell hígítani.
Az üveg tartalmát 5%-os glükóz oldattal kell hígítani 0,4 mg/ml koncentrációra (400 μg/ml).
Az oldat antibakteriális/tartósítószert nem tartalmaz, ezért a hígított oldat szobahőmérsékleten vagy hűtőszekrényben 24 órát eltartható, utána az oldatot meg kell semmisíteni.

Különleges tárolási előírások

Legfeljebb 25°C-on, a fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Elkészítés után azonnal felhasználandó vagy 2-8 °C között 24 órán át tárolható.
Mikrobiológiai szempontból az infúziót azonnal fel kell használni. Nem tárolhatók 24 óránál tovább 2‑8 °C-on. Ha nem használták el azonnal a tárolási időn belül, akkor az csak a felhasználó felelősségére történhet, de nem haladhatja meg a 24 órát 2-8 °C-on, hacsak a hígítás nem kontrollált és validált aszeptikus körülmények között történt.

Inkompatibilitások

A karboplatin alumíniummal érintkezve kicsapódhat.

Extravasatio esetén

  • Azonnal állítsa le az injekciót/infúziót!
  • Cserélje le az infúziós szereléket vagy a fecskendőt 5 ml-es egyszer használatos fecskendőre.
.
  • Majd lassan szívjon vissza annyi oldatot, amennyit csak lehet! VIGYÁZAT! Ne gyakoroljon nyomást az extravasatio területére.

Az aspiráció alatt távolítsa el az i.v. eszközt.
Rendszeres kontroll (utógondozás) javasolt.