Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Cisplatin "Ebewe" 0,5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 50 mg/100 ml I 2852 Ft 2852 Ft HM - -
Cisplatin "Ebewe" 0,5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 25mg/50 ml I 1534 Ft 1534 Ft HM - -
Cisplatin "Ebewe" 0,5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 10 mg/20 ml I 763 Ft 763 Ft HM - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Cisplatin „Ebewe” 0,5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz

ciszplatin


Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához, gyógyszerészéhez vagy a szakszemélyzethez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a szakszemélyzetet. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Cisplatin „Ebewe” 0,5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz (továbbiakban: Cisplatin „Ebewe” készítmény), és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Cisplatin „Ebewe” készítmény alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Cisplatin „Ebewe” készítményt
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Cisplatin „Ebewe” készítményt tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Cisplatin „Ebewe” készítmény, és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Cisplatin „Ebewe” készítmény hatóanyaga a ciszplatin, a rák kezelésére használt, citosztatikumoknak nevezett gyógyszercsoport egyik tagja. A ciszplatint adhatják önmagában, azonban gyakrabban a ciszplatint egyéb citosztatikumokkal kombinálva alkalmazzák.

A Cisplatin „Ebewe” készítmény elpusztíthatja az Ön szervezetében azokat a sejteket, melyek bizonyos ráktípusokat (húgyhólyagrákot, prosztatarákot, hererákot, petefészekrákot, méhnyakrákot, a fej-nyak területén laphámsejtes rákot, csontszövet daganatot, hörgő eredetű rákot) okozhatnak.
Kezelőorvosa további információt fog tudni adni.


2. Tudnivalók a Cisplatin „Ebewe” készítmény alkalmazása előtt

Nem alkalmazható a Cisplatin „Ebewe” készítmény
  • ha allergiás a ciszplatinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha allergiás egyéb, platinatartalmú gyógyszerre;
  • ha szervezete kiszáradt (dehidrált);
  • heveny fertőzések esetén;
  • súlyos mértékben csökkent csontvelőműködés esetén;
  • halláskárosodás esetén;
  • súlyos vesekárosodás esetén;
  • ciszplatin okozta idegrendszeri betegségek esetén;
  • szoptatás alatt;
  • sárgaláz elleni védőoltással együtt (lásd alább “Egyéb gyógyszerek és a Cisplatin „Ebewe” készítmény” részt).
Figyelmeztetések és óvintézkedések
ACiszplatin „Ebewe” készítmény alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosávalvagygyógyszerészével.

Ciszplatin-kezelés kizárólag a citosztatikus kemoterápiában jártas onkológus szakorvos által vagy felügyelete mellett végezhető.

Kezelőorvosa vizsgálatokat fog végezni annak érdekében, hogy meghatározza az Ön vérében a kalcium, a nátrium, a kálium és a magnézium szintjét, illetve, hogy ellenőrizze Önnél a vérsejtek számát és a máj, valamint a vese működését.

Hallását minden egyes ciszplatin-kezelés előtt vizsgálni fogják, mivel a ciszplatin halláskárosító hatású. A halláskárosító hatás gyermekek ciszplatin-kezelése során kifejezettebb lehet.

ACiszplatin „Ebewe” készítmény fokozott óvatossággal alkalmazható, ha olyan idegrendszeri betegségben szenved, amit nem a ciszplatin okozott, vagy a következő idegrendszeri tünetek valamelyikét észleli, úgymint zsibbadás, tűszúrás érzés, helyzet- és mozgásérzés megváltozása; tanácsért forduljon kezelőorvosához.

Ha fennálló fertőzése van, kérjük, kérdezze meg kezelőorvosát.

ACiszplatin „Ebewe” készítmény fokozott óvatossággal alkalmazható, ha gyermeket szeretne vállalni (lásd „Terhesség, szoptatás és termékenység” részt).

Kérjük, beszéljen kezelőorvosával még abban az esetben is, ha a fenti állítások korábban bármikor vonatkoztak Önre.

Egyéb gyógyszerek és a Cisplatin „Ebewe” készítmény
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamintszednitervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

  • A ciszplatin mérgező hatásai fokozódhatnak, ha egyidejűleg egyéb citosztatikumokkal (rák elleni kezelésre használt gyógyszerekkel), például bleomicinnel és metotrexáttal együtt adják.
  • A Cisplatin „Ebewe” készítménnyel egyidejűleg adott egyéb vesekárosító hatású készítmények, például egyes, bizonyos fertőzések megelőzésére/kezelésére adott gyógyszerek (antibiotikumok: cefalosporinok, aminoglikozidok és/vagy amfotericin B) és kontrasztanyagok fokozhatják a ciszplatin vesekárosító hatását.
  • Cisplatin „Ebewe” készítménnyel egyidejűleg adott egyéb halláskárosító készítmények, például az aminoglikozidok, amfotericin B, fokozhatják a ciszplatin halláskárosító hatását.
  • Ha a ciszplatinkezelés során köszvény kezelésére kap gyógyszereket (ilyen például az allopurinol, a kolhicin, a probenecid és/vagy a szulfinpirazon), akkor ezeknek az adagját módosítani kell.
  • A szervezetben a vizeletkiválasztás sebességét fokozó gyógyszerek (kacsdiuretikumok) ciszplatinnal együtt történő adása (ciszplatin adag: több mint 60 mg/m2 testfelszín, vizeletkiválasztás: 24 óra alatt kevesebb, mint 1000 ml) a vesében és a hallórendszerben káros hatásokhoz vezethet.
  • A halláskárosodás első jelei (szédülés és/vagy fülcsengés) rejtve maradhatnak, amikor - a ciszplatinnal végzett kezelés során - túlérzékenység kezelésére is kap gyógyszereket (antihisztaminokat; ilyenek például a buklizin, ciklizin, loxapin, meklozin; fenotiazinokat, tioxanténeket és/vagy trimetobenzamidokat).
  • Az ifoszfamiddal együtt adott Cisplatin „Ebewe” készítmény hallás- és vesekárosodást okozhat.
  • A Cisplatin Ebewe készítménnyel végzett kezelés hatásai csökkenthetőek piridoxin és altretamin (hexametilmelamin) egyidejű adásával.
  • A ciszplatin bleomicinnel és vinblasztinnal történő együttes adása a kéz- és/vagy lábujjak sápadtságát vagy foltos elszíneződését eredményezheti (Raynaud-jelenség).
  • A ciszplatin paklitaxel mellett történő adása, vagy a docetaxellal való kombináció súlyos idegkárosodást eredményezhet.
  • A ciszplatin bleomicinnel és etopoziddal való együttes alkalmazása csökkentheti a vérben a lítiumszintet. Ennélfogva a lítiumszintet rendszeresen ellenőrizni kell.
  • Az epilepszia elleni kezelés mellett adott Cisplatin „Ebewe” készímény csökkenti a fenitoin és egyéb epilepszia elleni gyógyszer hatását.
  • A penicillamin csökkentheti a Cisplatin „Ebewe” 0,5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz hatásosságát.
  • A ciszplatin kedvezőtlenül befolyásolhatja a véralvadást gátló anyagok (antikoagulánsok) hatásosságát. Ezért együttes alkalmazásuk során a véralvadást gyakrabban kell ellenőrizni.
  • A ciszplatinnal végzett kezelést követően három hónapon belül nem szabad élő vírusokat tartalmazó védőoltást kapni.
  • A ciszplatinnal végzett kezelés során nem szabad sárgaláz elleni védőoltást kapni (lásd még „Nem alkalmazható a Cisplatin „Ebewe” készítmény” részt).
  • Ciszplatin és etopozid együttes adásakor tüdőtumoros, érbetegségben szenvedő betegek esetében fokozott óvatosság szükséges.
  • Fokozott csontvelő-károsodásra lehet számítani egyéb csontvelőre káros gyógyszerekkel vagy egyes beavatkozások, mint például besugárzással való kombináció esetén.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
A ciszplatin terhesség alatt való alkalmazása toxikus hatással lehet a magzatra.
A Cisplatin „Ebewe” készítménnyel végzett kezelés alatt és azt követően legalább 6 hónapig hatásos fogamzásgátlást kell alkalmazni.

Amennyiben a kezelés befejezése után gyermeket szeretne vállalni, genetikai tanácsadás javasolt.

A Cisplatin „Ebewe” készítménnyel kezelt férfibetegek számára nem tanácsolt a gyermeknemzés a kezelés alatt és azt követően legalább 6 hónapig. Ezen túl a kezelés megkezdése előtt a férfiak számára javasolt az ondómegőrzéssel kapcsolatosan tanácsot kérni.

Szoptatás
A ciszplatin kiválasztódik az anyatejbe, ezért a Cisplatin „Ebewe” készítményt tilos szoptatás mellett alkalmazni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A ciszplatin émelygést és hányást okozhat, valamint egyéb mellékhatásai miatt közvetve a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességek csökkenését eredményezheti. Ez fokozott mértékben vonatkozik arra, ha a beteg alkoholt is fogyaszt.

Cisplatin „Ebewe” készítmény nátriumot tartalmaz
A Cisplatin „Ebewe” milliliterenként 3,5 mg nátriumot tartalmaz. Ezt figyelembe kell venni, ha alacsony nátriumtartalmú étrendet kell tartania.


3. Hogyan kell alkalmazni a Cisplatin „Ebewe” készítményt
Adagolás és az alkalmazás módja
A ciszplatint kizárólag a daganatellenes kezelésre szakosodott orvos adhatja be. A koncentrátumot nátrium-klorid oldattal, vagy glükózt tartalmazó nátrium-klorid oldattal, vagy mannitolt tartalmazó nátrium-klorid oldattal hígítják.

A Cisplatin „Ebewe” készítmény kizárólag visszérbe (intravénás infúzióként) adható be.
A készítmény nem érintkezhet alumíniumtartalmú anyagokkal.

A Cisplatin „Ebewe” készítmény javasolt adagja függ az Ön általános erőnlététől, a kezelés várható hatásaitól, és attól, hogy a ciszplatint önmagában (monoterápiaként) vagy egyéb szerekkel együtt (kombinációs kemoterápiaként) alkalmazzák-e.

Javasolt adag monoterápiában:
  • 3-4 hetente egyszeri adagban 50-120 mg/m² testfelszín,
  • 3-4 hetente öt napon át naponta 15-20 mg/m² testfelszín.

Egyéb kemoterápiás szerekkel kombinációban (kombinációs kemoterápia)
  • 3-4 hetente legalább 20 mg/m² testfelszín

A veseproblémák elkerülése vagy csökkentése érdekében javasolt, hogy a ciszplatinnal végzett kezelést követően 24 órán át nagy mennyiségű vizet fogyasszon.

Ha az előírtnál több Cisplatin „Ebewe” készítmény került alkalmazásra
Ez nem valószínű, hogy előfordul, mert kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet adja be Önnek a készítményt.
Túladagolás esetén fokozott mellékhatásokat tapasztalhat. Kezelőorvos a mellékhatásoknak megfelelő tüneti kezelést fog végezni.
Bármely túladagolás potenciálisan halálos és - egyebek között - az alábbi tünetekhez vezet:
vese- és májelégtelenség, süketség, szemészeti tünetek (beleértve a retinaleválást), jelentős mértékű csontvelő károsodás, csillapíthatatlan hányás vagy öklendezés és/vagy ideggyulladás. Túladagolás esetén a vér-agy gáton való átjutás következtében lehetséges a légzőközpontra gyakorolt közvetlen hatás, ami az életet fenyegető légzési zavarokkal és sav-bázis egyensúly-zavarokkal jár.

Ha elfelejtették alkalmazni az Cisplatin „Ebewe” készítményt
Ez nem valószínű, hogy előfordul, mert kezelőorvosa vagy a szakszemélyzet adja be Önnek a készítményt.

Ha idő előtt abbahagyja a Cisplatin „Ebewe” készítmény alkalmazását
Kezelőorvosa határozza meg, hogy mikor kell leállítani a Cisplatin Ebewe készítménnyel történő kezelést.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Azonnal szóljon kezelőorvosának, amennyiben az alábbiak közül bármelyiket tapasztalja:
  • folyamatosan tartó vagy súlyos hasmenés vagy hányás,
  • szájüreg-gyulladás / nyálkahártya-gyulladás (ajakfájdalom vagy szájüregi fekélyek),
  • az arc, az ajak, a száj vagy a torok bedagadása,
  • megmagyarázhatatlan légzési tünetek, például nem produktív köhögés, légzési nehézség vagy légzéskor ropogás,
  • nyelési nehézség,
  • a kéz- vagy lábujjak zsibbadása vagy bizsergése,
  • rendkívüli fáradtság,
  • kóros véraláfutás vagy vérzés,
  • fertőzésre utaló jelek, például torokfájás és magas láz,
  • az infúzió beadása során a szúrás helyéhez közel vagy annál jelentkező kellemetlenség-érzés.

A lehetséges mellékhatások gyakoriságát az alábbi osztályozás szerint adjuk meg:
  • agyon gyakori 10-ből több, mint 1 beteget érint
gyakori 100-ből 1-10 beteget érint
  • em gyakori 1000-ből 1-10 beteget érint
ritka 10 000-ből 1-10 beteget érint
  • agyon ritka 10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint
  • em ismert a gyakoriság a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg.

Fertőző betegségek és parazitafertőzések
Gyakori
  • vérmérgezés (szepszis).

Nem ismert
  • fertőzés

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek és tünetek
Nagyon gyakori
  • fehérvérsejtek számának a csökkenése (leukopénia), ami miatt valószínűbbé válnak a fertőzések,
  • vérlemezkék számának a csökkenése (trombocitopénia), ami miatt nő a véraláfutás és a vérzés kockázata,
  • vörösvérsejtek számának a csökkenése (vérszegénység), ami miatt a bőr sápadt lehet és ami gyengeséget vagy légszomjat okozhat,
  • csontvelő-elégtelenség, amire a fehérvérsejtek nagymértékű csökkenése (agranulocitózis) a jellemző, ami magas lázzal, súlyos torokfájással és szájfekélyekkel jár,

Nem ismert
  • hemolitikus anémia.

Jó-, rosszindulatú és nem meghatározott daganatok
Ritka
  • akut leukémia: a ciszplatin, csakúgy, mint egyéb hasonló gyógyszerek, fokozza a fehérvérűség kockázatát (másodlagos leukémia).

Immunrendszeri betegségek és tünetek
Nem gyakori
  • egész testre kiterjedő túlérzékenységi reakciók (anafilaxiás reakció), beleértve bőrkiütés, súlyos viszketéssel és hólyagképződéssel járó ekcéma (csalánkiütés), bőrgyulladás (eritéma) vagy viszketés (pruritusz).
  • alacsony vérnyomással (hipotenzió) járó súlyos túlérzékenység,
  • gyorsabb szívverés (tahikardia),
  • légzési nehézségek (légszomj),
  • légutakban fellépő izomgörcs miatt légzési nehézség (hörgőgörcs),
  • az arc bedagadása,
  • láz.

Endokrin betegségek és tünetek
Nem ismert
  • vérben az amiláz enzim értékének az emelkedése,
  • nem megfelelő antidiuretikus hormon szekréció.

Anyagcsere- és táplálkozási betegségek és tünetek
Nagyon gyakori
  • alacsony a vérben a nátriumszint.

Nem gyakori
  • alacsony a vérben a magnéziumszint.


Nem ismert
  • kiszáradás,
  • alacsony a vérben a káliumszint,
  • alacsony a vérben a foszfátszint,
  • magas a vérben a húgysavszint,
  • alacsony a vérben a kalciumszint,
  • tetánia (idegrendszer és az izomsejtek fokozott ingerlékenysége, mely gyakran tartós és fájdalmas izomgörcsökben jelentkezik),

Idegrendszeri betegségek és tünetek
Ritka
  • görcsrohamok,
  • perifériás neuropátia, amire az ízérzés, a tapintásérzés, a látás elvesztése jellemző.
  • agy fehérállományának gyulladása (leukoenkefalitisz) .

Nem ismert
  • agyi érkatasztrófa,
  • vérzéses stroke,
  • isémiás stroke,
  • ízérzés zavara,
  • agyi érgyulladás,
  • Lhermitte-tünet (nyakhajlítási tünet),
  • gerincvelő megbetegedése (mielopátia),
  • autonóm neuropátia.

Szembetegségek és szemészeti tünetek
Nem ismert
  • homályos látás,
  • színérzékelés nehézségei,
  • szemfenéken eltérés (papillaödéma),
  • szemmozgási zavar,
  • fájdalommal és az idegműködés csökkenésével járó szemideggyulladás (látóideg neuritisz),
  • agyműködési zavar eredményeként vakság,
  • retinában festékanyag lerakódása.

A fül és az egyensúly-érzékelő szerv betegségei és tünetei
Nem gyakori:
  • halláskárosodás (különösen gyermekek esetében).

Nem ismert
  • fülcsengés,
  • süketség.

Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetek
Gyakori:
  • szívritmuszavar, így a szívverések lassulása (bradikardia), a szívverések gyorsulása (tahikardia).

Ritka:
  • szívroham (miokardiális infarktus).

Nagyon ritka
  • szívmegállás.

Nem ismert
  • szívrendellenség.

Érbetegségek és tünetek
Nem ismert
  • véráramlási zavar, például az agyban, de a kéz- és a lábujjakban is,
  • vérerek károsodása.

Légzőrendszeri, mellkasi és mellhártya betegségek és tünetek
Nem ismert
  • tüdőembólia.

Emésztőrendszeri betegségek és tünetek
Ritka
  • a szájüreg nyálkahártyájának a gyulladása.

Nem ismert
  • hányinger,
  • hányás,
  • étvágy elvesztése (étvágytalanság),
  • hasmenés,
  • csuklás.

Máj- és epebetegségek, illetve tünetek
Nem ismert
  • a vérben a májenzim-értékek emelkedése,
  • a vérben a bilirubin (vérfesték) szintjének az emelkedése.

A bőr és a bőr alatti szövet betegségei és tünetei
Nem ismert
  • kiütés,
  • hajhullás (alopecia).

A csont- és izomrendszer, valamint a kötőszövet betegségei és tünetei
Nem ismert:
  • izommerevség.

Vese- és húgyúti betegségek és tünetek
Nem ismert
  • akut veseelégtelenség,
  • veseelégtelenség,
  • vesekárosodás.

A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetek
Nem gyakori
  • rendellenes hímivarsejt termelődés (spermatogenezis).

Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciók
Nagyon gyakori
  • láz.

Nem ismert
  • gyengeség,
  • rossz közérzet,
  • az injekció területén a bőr kivörösödése és gyulladása (eritéma, bőrfekély, duzzanat (ödéma), fájdalom).

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

5. Hogyan kell a Cisplatin „Ebewe” készítményt tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!

Mikrobiológiai szempontból a használatra kész terméket azonnal fel kell használni, kivéve, ha a hígítás módja kizárja a mikrobiológiai szennyeződés kockázatát. Amennyiben a felhasználásra kész terméket nem használják fel azonnal, akkor a felhasználó felelőssége az, hogy a felhasználásra kész terméket a felhasználásig mennyi ideig és milyen körülmények között tárolják.

A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felh.:) után nem szabad alkalmazni a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Ne alkalmazza a gyógyszert, ha bomlásra utaló jeleket észlel.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Cisplatin „Ebewe” készítmény?
  • A készítmény hatóanyaga: ciszplatin. 0,5 mg ciszplatint tartalmaz milliliterenként.
10,0 mg ciszplatin 20 ml-es injekciós üvegenként.
25,0 mg ciszplatin 50 ml-es injekciós üvegenként.
50,0 mg ciszplatin 100 ml-es injekciós üvegenként.
  • Egyéb összetevők (segédanyagok): hígított sósav, nátrium-klorid, injekcióhoz való víz.

Milyen a Cisplatin „Ebewe” készítmény külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?
Küllem: Tiszta, színtelen vagy csaknem színtelen, steril, vizes oldat.

Csomagolás: 20 ml, 50 ml vagy 100 ml oldat sárga, műanyag lepattintható védőlappal, rollnizott alumíniumkupakkal és alsó részén fluoropolimer fóliával bevont szürke gumidugóval lezárt barna injekciós üvegbe töltve.
  • db injekciós üveg dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó
Ebewe Pharma Ges.m.b.H. Nfg.KG
Mondseestrasse 11
A-4866 Unterach
Ausztria


OGYI-T-1575/01 Cisplatin „Ebewe” 0,5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1 x 20 ml OGYI-T-1575/02 Cisplatin„Ebewe” 0,5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1 x 50 ml
OGYI-T-1575/03 Cisplatin „Ebewe” 0,5 mg/ml koncentrátum oldatos infúzióhoz 1 x 100 ml


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. október
  • -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az alábbi információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak

A megsemmisítésre vonatkozó különleges óvintézkedések és egyéb, a készítmény kezelésével
kapcsolatos információk
A ciszplatin mutagén és potenciálisan karcinogén hatású vegyület. A veszélyes vegyületekre vonatkozó biztonságossági intézkedéseket be kell tartani a termék beadáshoz való előkészítésekor és alkalmazásakor. Megfelelően képzett, védőkesztyűt, arcmaszkot és védőruházatot viselő személyzetnek kell az oldatot elkészíteni.

Feltéve, hogy aszeptikus módszerrel dolgoznak, az alábbi (fizikokémiai) stabilitási adagok vonatkoznak az elkészített infúziós oldatokra:
A 0,9%-os nátrium-klorid oldattal elkészített, 0,1 mg/ml koncentrációjú infúziós oldatok fénytől védve +2‑8°C-on és 25°C-on fizikokémiailag 48 óráig stabilak.

A ciszplatin 0,5 mg/ml-es infúziót tilos egyedül csak 5%-os glükóz vagy 5%-os mannit infúzióval hígítani, csak 0,9%-t tartalmazó nátrium-klorid oldattal (1:1 arányban) hígítva együtt szabad alkalmazni.

A citosztatikumok megsemmisítésére vonatkozó szabályozásokat figyelembe kell venni!

Inkompatibilitás:
A ciszplatin nem kerülhet érintkezésbe alumíniummal (tűk, fecskendők, stb.).
Antioxidáns anyagok, mint pl. nátrium-biszulfit, bikarbonátok, fluorouracil, paklitaxel az infúzióban inaktiválhatja a ciszplatint.

Bármilyen fel nem használt készítmény, illetve hulladékanyag megsemmisítését a helyi előírások szerint kell végrehajtani.