Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Enalapril-ratiopharm 10 mg tabletta 30x V - - HM ÜB - -
Enalapril-ratiopharm 10 mg tabletta 100x V - - - -
Enalapril-ratiopharm 10 mg tabletta 50x V - - - -
Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta 30x V - - HM ÜB - -
Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta 50x V - - - -
Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta 100x V - - - -
Enalapril-ratiopharm 5 mg tabletta 30x V - - HM ÜB - -
Enalapril-ratiopharm 5 mg tabletta 50x V - - - -
Enalapril-ratiopharm 5 mg tabletta 100x V - - - -
* törzskönyvből törölt gyógyszerek

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta
enalapril‑maleát

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát tárolni?
6. További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER AZ ENALAPRIL-RATIOPHARM 20 mg TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta az angiotenzin‑konvertáló enzimgátló (ACE‑gátló) megnevezésű gyógyszerek csoportjába tartozik. Orvosa a hipertónia (magas vérnyomás) és szívelégtelenség (a szívműködés gyengülése) kezelésére írta fel Önnek az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta tablettát. Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta tablettát a tünetekkel járó szívelégtelenség megelőzésére is alkalmazzák.

Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta sok, tüneteket mutató szívelégtelenségben szenvedő betegnél lelassítja a szívelégtelenség rosszabbodását, csökkenti a szívelégtelenség miatti kórházi kezelés szükségességét, és néhány betegnek meghosszabbítja az életét.

A szívelégtelenség korai szakaszában lévő számos betegnek a tünetek kifejlődését megelőzően az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta segít megelőzni a szívműködés gyengülését és lelassítja a tünetek (pl.: légszomj, fáradtság könnyű fizikai igénybevételt, pl.: sétát követő fáradtság, boka‑ és lábduzzanat) kifejlődését. Ezek a betegek kisebb valószínűséggel kerülnek kórházba a szívelégtelenség eredményeképpen.


2. TUDNIVALÓK AZ ENALAPRIL-RATIOPHARM 20 mg TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát:
  • ha allergiás (túlérzékeny) az enalaprilra, vagy az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta bármely egyéb összetevőjére. (Lásd 6. További információk.)
  • ha korábban kezelték már az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettával azonos csoportba (az ACE-gátlók közé) tartozó gyógyszerrel, és erre allergiás reakciók jelentkeztek (az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanata, nyelési vagy légzési nehézséggel). Akkor sem szedheti az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát, ha ilyen típusú reakciók ismeretlen okból jelentkeztek Önnél, vagy örökletes vagy ismeretlen eredetű nyakra, arcra terjedő hirtelen kialakuló duzzanat esetén.
  • amennyiben több mint 3 hónapja terhes. (Azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát.)

Ha nem biztos abban, hogy szedheti‑e az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát, forduljon orvosához.

Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • Közölje orvosával, ha bármilyen egészségügyi problémája van vagy volt, valamint az allergia minden formájáról. Közölje orvosával, ha szívbetegségben, vérképzési rendellenességben vagy májbetegségben szenved, dialízis-kezelésben részesül, vagy diuretikumokat (vízhajtó gyógyszereket) szed, illetve ha a közelmúltban súlyos hányás vagy hasmenés lépett fel Önnél.

  • Közölje azt is orvosával, ha sószegény diétát tart, káliumpótlókat, káliumspóroló készítményeket vagy káliumtartalmú sópótlókat szed, illetve ha Ön elmúlt 70 éves, cukorbetegségben vagy bármely vesebetegségben szenved (beleértve a vese‑átültetést is), mivel ezek a vér káliumszintjeinek növekedését eredményezhetik, amely súlyos lehet. Ezekben az esetekben orvosának esetleg módosítania kell az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta adagját, vagy figyelemmel kell kísérnie a vér káliumszintjét. Ha Ön cukorbeteg és szájon át szedhető, cukorbetegségre használt gyógyszert szed vagy inzulin‑kezelésben részesül, vércukorszintjét az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettával történő kezelés első hónapja alatt szigorú megfigyelés alatt kell tartani.

  • Közölje orvosával, ha Önnél valaha fellépett olyan allergiás reakció, ami az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, valamint nyelési vagy légzési nehézséggel járt. Közölje orvosával azt is, ha LDL‑aferézis kezelésben fog részesülni, illetve ha deszenzibilizáló kezelést fog kapni, hogy csökkenjenek méh- vagy darázscsípés nyomán kialakuló allergiás tünetei.

  • Közölje orvosával, ha vérnyomása alacsony (ezt arról veheti észre, ha gyenge vagy szédül, elsősorban álló testhelyzetben).

Ha orvosa azt közölte Önnel, hogy Ön bizonyos cukrokra érzékeny, tájékoztassa orvosát a gyógyszer szedésének megkezdése előtt.

Műtétek és érzéstelenítés előtt (még a fogorvosi rendelőben is) tájékoztassa az orvost vagy a fogorvost arról, hogy Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát szed, mivel ennek hatására az érzéstelenítés során hirtelen vérnyomásesés következhet be.

Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott, és súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhesség 3. hónapjától alkalmazza (lásd Terhesség és Szoptatás).

A kezelés ideje alattalkalmazott egyéb gyógyszerek
Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát általában más gyógyszerekkel együtt is lehet szedni. Fontos azonban, hogy tájékoztassa orvosát az Ön által szedett gyógyszerekről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is, mivel bizonyos gyógyszerek befolyásolhatják egymás hatását. Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta megfelelő adagjának felírásához orvosának különösen fontos tudnia, hogy Ön használ-e más vérnyomáscsökkentő gyógyszereket, diuretikumokat (vízhajtó gyógyszereket), káliumtartalmú gyógyszereket (beleértve az étkezési sópótló készítményeket is), cukorbetegség kezelésére használt gyógyszereket (beleértve a szájon át szedhető antidiabetikumokat és az inzulint), lítiumot (egyes depressziófajták kezelésére használt gyógyszer), triciklikus antidepresszánsokat, antipszichotikumokat, szimpatomimetikumokat, bizonyos fájdalomcsillapítókat vagy artritisz kezelésére használt gyógyszert, beleértve az aranyterápiát, illetve fogyaszt-e alkoholt.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát vizsgálták gyermekekben. További információiért forduljon orvosához.

Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Általában az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni, mivel az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát nem ajánlott a korai terhesség időszakában alkalmazni, és mert súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhesség 3. hónapjától alkalmazza.

Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta szedése alatt újszülöttek - különösen koraszülöttek - szoptatása (a születést követő első hetekben) nem javasolt. Idősebb csecsemő esetén kezelőorvosa tájékoztatni fogja a készítmény szoptatás alatti alkalmazásának előnyeiről és kockázatairól, más kezelésekhez képest.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszerre adott egyéni reakciók különbözőek lehetnek. Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta bizonyos jelentett mellékhatásai befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeit. (Lásd Lehetséges mellékhatások).

Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről
Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta 117,8 mg tejcukrot (laktózt) is tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI AZ ENALAPRIL-RATIOPHARM 20 mg TABLETTÁT?

A tabletták bevehetők étellel együtt, illetve az étkezésektől függetlenül is. Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát a legtöbben egy pohár vízzel veszik be.

A megfelelő adagolást orvosa fogja meghatározni, az ön állapotának és annak függvényében, hogy Ön szed‑e más gyógyszereket is.

Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát minden nap, pontosan az orvosa előírásai szerint szedje. Nagyon fontos, hogy egészen addig folytassa az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta szedését, ameddig azt az orvos rendelte. Ne vegyen be több tablettát, mint amennyi az előírt adag.

Magas vérnyomás
A kezdő adag a legtöbb betegnél napi 5‑20 mg. Néhány betegnek alacsonyabb kezdő adagra van szüksége.
A hosszú távon általában használt adag naponta 20 mg.

Szívelégtelenség
A kezdő adag általában naponta egyszer 2,5 mg. Orvosa ezt a mennyiséget fokozatosan fogja emelni, amíg el nem éri az Ön számára megfelelő adagot. A hosszú távon általában használt adag naponta 20 mg, egyszerre vagy két részletben szedve.

Az első adag bevételekor, illetve dózismódosítást követően különös óvatossággal járjon el. Azonnal értesítse orvosát, amennyiben szédelgést vagy szédülést tapasztal.

Ha az előírtnál több Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát vett be:
Túladagolás esetén forduljon azonnal orvosához, hogy gyors orvosi ellátásban részesülhessen. A legvalószínűbben jelentkező tünet a hirtelen vagy nagymértékű vérnyomásesés miatti szédülés vagy szédelgés lehet.

Ha elfelejtette bevenni az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát
Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát az előírtak szerint szedje. Ha kihagyott egy adagot, ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, csak folytassa a gyógyszer szedését a szokásos menetrend szerint.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Minden gyógyszernek lehetnek nemkívánatos hatásai, úgynevezett mellékhatásai. Az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta általában jól tolerálható. A nagyon gyakori mellékhatások a szédülés, homályos látás, köhögés, hányinger és gyengeség. A gyakori mellékhatások a fejfájás, depresszió, a vérnyomásesés (beleértve a hirtelen felállást követő vérnyomásesést) miatti szédelgés, ájulás, mellkasi fájdalom, angina, megváltozott szívritmus, szapora szívverés, légszomj, hasmenés, hasi fájdalom, megváltozott ízérzékelés, kiütés, az arc, az ajkak, a nyelv és/vagy a gége duzzanatával, nyelési vagy légzési nehézséggel járó allergiás reakciók, fáradtság, magas káliumszint a vérben és megnövekedett kreatininszint a vérben.

Nem gyakran vagy ritkán egyéb mellékhatások is jelentkezhetnek, és közülük néhány súlyos is lehet, mint pl.: a szívroham vagy a sztrók, mely magas kockázatú (a szív és/vagy az agy véráramlási zavaraiban szenvedő) betegeknél valószínűleg a túlzottan alacsony vérnyomás miatt lép fel. A mellékhatásokkal kapcsolatos további információkról kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét. Mindketten a mellékhatások részletesebb listájával rendelkeznek.

Amennyiben a fenti tünetek bármelyike, vagy bármely egyéb szokatlan tünet jelentkezik, közölje orvosával vagy gyógyszerészével.

A következő esetek bármelyikének jelentkezésekor hagyja abba az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta szedését, és haladéktalanul forduljon orvosához:
  • arca, ajka, nyelve és/vagy gégéje megduzzad, ami légzési vagy nyelési nehézséget okozhat
  • keze, lábfeje vagy bokája megduzzad
  • csalánkiütés jelentkezik.

Tudnia kell, hogy a fekete bőrű betegek esetében az ACE‑gátlók szedésekor nagyobb a kockázata az ilyen típusú reakciók kialakulásának.

A kezdő adag nagyobb mértékű vérnyomásesést okozhat, mint amilyen a folyamatos kezelés során bekövetkezik. Ez gyengeség vagy szédülés formájában nyilvánulhat meg, ilyenkor segíthet, ha lefekszik. Ha aggódik emiatt, forduljon orvosához.


5. HOGYAN KELL AZ ENALAPRIL-RATIOPHARM 20 mg TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza az Enalapril-ratiopharm 20 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK


Mit tartalmaz az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta tabletta
  • A készítmény hatóanyaga 20 mg enalapril‑maleát tablettánként.
  • Egyéb összetevők: magnézium-sztearát, nátrium-hidrogén-karbonát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát, vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E 172).

Milyen az Enalapril-ratiopharm 20 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: halvány narancs-színű, elszórtan pontokkal ellátott, kerek, mindkét oldalán domború felületű, mély törővonallal (ún. snap-tab) ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás: 30 db, 50 db, 100 db tabletta OPA/Al/PVC buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
ratiopharm Hungária Kft., 1145 Budapest, Uzsoki u. 36/a

Gyártó:
Merckle GmbH
Ludwig-Merckle-Str. 3
89143 Blaubeuren
Németország

OGYI-T-7875/07-09

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. augusztus 3.