Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Forane oldat inhalációs gőz képzéséhez 100 ml I 16383 Ft 16383 Ft HM - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Forane oldat inhalációs gőz képzéséhez

izoflurán

Mielőtt elkezdik alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy a a gondozását végző egészségügyi szakembert. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:
1.             Milyen típusú gyógyszer a Forane oldat inhalációs gőz képzéséhez (továbbiakban: Forane) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.             Tudnivalók a Forane alkalmazása előtt
3.             Hogyan kell alkalmazni a Forane-t?
4.             Lehetséges mellékhatások
5.             Hogyan kell a Forane-t tárolni?
6.             A csomagolás tartalma és egyéb információk


1.                  Milyen típusú gyógyszer a Forane és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Forane ún. belélegeztetéses altató- és érzéstelenítőszer, amelyet műtéti beavatkozások alkalmával az általános érzéstelenítés és altatás bevezetésére és fenntartására használnak. Az izoflurán gőzének belégzése mély alvást és érzéstelenséget idéz elő. Ez a mély, érzéstelenséggel járó alvás (általános érzéstelenítés) az egész műtét ideje alatt fenntartható.


2.                  Tudnivalók a Forane alkalmazása előtt

Nem alkalmazható a Forane

  • ha allergiás a hatóanyagra vagy más hasonló altató- és érzéstelenítőszerekre.
  • ha Önnél vagy bármely rokonánál korábban altató- és érzéstelenítőszer alkalmazásakor életveszélyes testhőmérséklet emelkedést (malignus hypertermia) észleltek.
  • ha korábban izofluránnal vagy egyéb inhalációs anesztetikummal (pl. deszfluránnal, szevofluránnal, halotánnal) végzett általános érzéstelenítés kapcsán indokolatlan májműködési zavarok léptek fel Önnél, az alábbi tünetekkel:
  • sárgaság (a bőr és a szemfehérje besárgulása)
  • láz
  • a leukocitáknak nevezett fehérvérsejtek számának emelkedése (leukocitózis)
  • a fehérvérsejtek egy bizonyos típusának, az eozinofilek számának növekedése (eozinofília)

Amennyiben a fentiek bármelyike vonatkozik Önre, értesítse kezelőorvosát, sebészét vagy altatóorvosát, mielőtt elkezdenék alkalmazni Önnél ezt a gyógyszert.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

Akárcsak egyéb általános altatószerek esetén, az izofluránt is kizárólag megfelelően felszerelt anesztéziai körülmények között alkalmazhatják olyan személyek, akik ismerik a gyógyszer farmakológiáját, és akiknek megfelelő végzettségük és kellő tapasztalatuk van az altatott beteg ellátását illetően.

A Forane fokozott elővigyázatossággal alkalmazható

  • ha Ön májbetegségben szenved, mint például májgyulladás (hepatitisz), májzsugor (májcirrózis) vagy egyéb májbetegség, mivel a gyógyszer májkárosodást okozhat, amely lehet kisfokú, de ritka esetekben akár életveszélyes is,
  • ha az elmúlt 3 hónapban Önnél altatást végeztek ún. inhalációs altatószerrel,
  • ha koszorúérbetegségben szenved,
  • ha izombetegségben szenved, pl. miaszténia gráviszban, mivel a Forane alkalmazását követően tünetei rosszabbodhatnak,
  • ha Önnek ismert hörgőszűkülete vagy egyéb tüdőbetegsége van, mert a Forane a hörgők izmainak görcsös összehúzódását okozhatja,
  • ha Önnél koponyaűri nyomásfokozódással járó állapot áll fenn,
  • ha Önnél idegsebészeti műtétet terveznek (agy- vagy gerincvelőműtét, pl. agydaganat miatt), mert a Forane fokozza az agyi véráramlást. Ez az agynyomás fokozódásához vezethet.
  • ha Ön nyugtatót vagy altatót szed, mivel ezek fokozhatják a Forane légzéscsökkentő hatását,
  • ha fennáll Önnél a szívritmuszavar kockázata,
  • ha Ön mitokondriális betegségben szenved.

Kezelőorvosa kevesebb Forane-t ad Önnek, ha:
  • keringő vértérfogata alacsony (hipovolémia)
  • alacsony a vérnyomása (hipotenzió)
  • legyengült állapotban van

A Forane a száj és a légutak nyálkahártyájának irritációját válthatja ki, amely fokozott nyáltermelést, valamint a légcső és a felső légutak fokozott váladéktermelését váltja ki. Gyermekeknél ez nehezítheti a légzést.

Forane alkalmazása során életveszélyes testhőmérséklet emelkedés (malignus hipertemia) alakulhat ki, ami keringési és légzési zavarhoz, veseelégtelenséghez vezethet. Ennek a tünetegyüttesnek a kezelése intenzív osztályos ellátást tehet szükségessé. Beszámoltak halálos kimenetelű malignus hipertermiáról Forane alkalmazását követően.

Művi abortusz esetén nagyobb mértékű vérvesztésről számoltak be Forane alkalmazása esetén, mint más inhalációs altatószerek alkalmazása esetén.

Gyermekek

Belélegeztetéses altató- és érzéstelenítőszerek gyermekeknél történő alkalmazásakor ritkán a vér káliumszintjének emelkedését figyelték meg, ami szívritmus zavart okozhat, ez nagyon ritkán végzetes is lehet. Ezek a problémák legnagyobb eséllyel olyan gyermekeknél léptek fel, akik az idegek és izmok érintettségével járó (neuromuszkuláris) betegségben szenvednek, különös tekintettel a „Duchenne-féle izomsorvadásnak (muszkuláris disztrófia)” nevezett betegségre. Ezeknek az eseteknek a túlnyomó többségében - de nem mindegyikében - a Forane-nal egyidejűleg egy szuxametónium nevű izomlazítót is alkalmaztak.

Egyéb gyógyszerek és a Forane

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett vagy alkalmazott, valamint szedni vagy alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Szimpatomimetikumok (pl. amfetamin, étvágycsökkentők, efedrin, pszichostimulánsok): fogyasztószerekben, tudatmódosító szerekben találhatóak
Béta-blokkolók: magas vérnyomás és szapora vagy rendszertelen szívverés kezelésére adják
Izoniazid: tuberkolózis kezelésére alkalmazzák
Kalcium-csatorna gátlók: magas vérnyomás, szívtáji szorító fájdalom (angina pektorisz) és rendszertelen szívverés kezelésére alkalmazzák
Opioidok, benzodiazepinek, nyugtató hatású szerek: ezeket a szereket fájdalomcsillapításra, altatóként és nyugtatóként alkalmazzák
Izomlazítók: ezeket a szereket fokozott izomtónus, izomfeszülés és egyes végtagkeringési betegségek kezelésére alkalmazzák

Az alábbi gyógyszerek egyidejű szedése nem javasolt a Forane alkalmazásával egyidejűleg, kivéve ha orvosa ezt feltétlenül szükségesnek tartja:

Béta-szimpatomimetikumok (pl. izoprenalin) és alfa- és béta-szimpatomimetikumok (pl. epinefrin, norepinefrin). Ezeket a szereket sürgősségi körülmények között, súlyos keringési zavarok kezelésére alkalmazzák.
Nem szelektív monoamino-oxidáz gátlók, melyeket a depresszió kezelésére alkalmaznak. Kezelőorvosa 15 nappal a műtét előtt leállítja ezeknek a gyógyszereknek a szedését.

A Forane egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A Forane olyan gyógyszer, amely biztosítja az altatás bevezetését és fenntartását a műtét során. Kérdezze meg kezelőorvosát, sebészét vagy altatóorvosát, hogy mikor és mit ehet és ihat azután, hogy felébredt az altatásból. Ilyenkor alkoholt fogyasztani tilos. Kezelőorvosa tájékoztatni fogja Önt arról, hogy mikor megengedett ismét az alkohol fogyasztása.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.

Terhesség alatt a Forane használata nem javasolt, mivel nincsenek adatok a biztonságos alkalmazhatóságáról. A Forane kizárólag akkor alkalmazható terhesség esetén, ha több előnnyel jár, mint a lehetséges kockázat.

A Forane - más inhalációs szerekhez hasonlóan - a méh izomzatának ellazulását okozza, így fennáll a méhvérzés kockázata.

Szülészeti beavatkozások során az izoflurán alkalmazása előtt klinikai mérlegelés szükséges. Az izoflurán a méh izomzatának ellazulását okozza, ezért a lehető legalacsonyabb izoflurán koncentrációt kell alkalmazni szülészeti beavatkozások során.
Császármetszéssel végzett szülésnél viszont alacsony (legfeljebb 0,75%-os koncentrációban) a Forane biztonsággal adható.

Nem ismert, hogy a Forane kiválasztódik-e az anyatejbe. Tekintettel arra, hogy sok gyógyszer kiválasztódik a humán anyatejbe, az izoflurán kizárólag fokozott óvatossággal adható szoptató nőknek.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Forane-nal végzett altatást követő 2-4 napban szellemi képességei csökkenhetnek, illetve legfeljebb 6 napig hangulata megváltozhat. Ezt figyelembe kell vennie gépjárművezetés, illetve nehézgépjárművek kezelése esetén (lásd 4. pont).A műtétet követő 24 órában ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket. Gondoskodjon arról, hogy legyen valaki, aki műtét után hazaviszi Önt.


3.                  Hogyan kell alkalmazni a Forane-t

A Forane adagolása az elpárologtatott folyadék belégzésével történik.
A Forane oldatot speciális párologtató készülék segítségével, oxigénnel dúsított levegővel vagy oxigén/dinitrogén-oxid keverékkel együtt adagolják.
Az adagolást és az alkalmazás időtartamát az altatóorvos egyénre szabottan, az Ön életkorát és klinikai állapotát is figyelembe véve állapítja meg.

Alkalmazása gyermekeknél

Két év alatti gyermekek

Kisgyermekeknél fokozott óvatossággal adható az izoflurán, mivel kevés tapasztalat áll rendelkezésre ennél a betegcsoportnál.

Ha az előírtnál több Forane-t kapott
Ha Ön túl sok Forane-t kapott, a szer adását abba kell hagyni. Ilyenkor Ön tiszta oxigént kap. Ezalatt vérnyomását és szívműködését szorosan ellenőrzik.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Forane alkalmazása során leggyakrabban észlelt mellékhatások a légzésdepresszió, vérnyomásesés és szívritmuszavar. A lehetséges súlyos nemkívánatos hatások közé sorolhatóak az életveszélyes testhőmérséklet emelkedés (malignus hipertermia), emelkedett káliumszint, emelkedett szérum kreatinin‑kinázszint, mioglobinuria, a súlyos túlérzékenységi (anafilaxiás) reakciók és a májat érintő mellékhatások.

A műtét utáni időszakban megfigyeltek hidegrázást, hányingert, hányást és bélelzáródást.

Az alábbi mellékhatások előfordulási gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
  • emelkedett bilirubin (epefesték) szint a vérben
  • szívritmuszavar (túl lassú vagy túl gyors szívverés, QT‑szakasz megnyúlása, szívmegállás)
  • fehérvérsejt szám emelkedése a vérben
  • túlérzékenységi reakciók (pl. bőrgyulladás, bőrkiütés, nehézlégzés, hirtelen fellépő túlérzékenység, anafilaxiás reakció, arc feldagadása), amelyeket az egészségügyi személyzetnél is megfigyeltek
  • vérnyomáscsökkenés
  • vérzés
  • életveszélyes testhőmérséklet emelkedés
  • izgatottság, hangulatváltozás, delírium, szellemi képességek megváltozása, ami negatívan befolyásolja a gépjárművezetést és a gépkezelést
  • kóros EEG (elektroenkefalogram) eredmények
  • görcsroham
  • hányinger, hányás, bélelzáródás
  • nehézlégzés, sípoló légzés, a légzés lassulása
  • hörgők izmainak görcse
  • mellkasi diszkomfort érzés
  • hidegrázás
  • gégegörcs
  • májnekrózis, májsejtkárosodás, májenzimek szintjének emelkedése a vérben
  • vércukorszint emelkedés
  • kálium szintjének emelkedése a vérben
  • vérzsírszint (koleszterin‑szint) csökkenése
  • veseműködésére utaló értékek megváltozása (karbamidszint csökkenés, kreatininszint emelkedés) a vérben
  • emelkedett fluoridszint a vérben
  • karboxihemoglobin (szénmonoxidot kötött hemoglobin) jelenléte a vérben
  • izomszövet szétesése (rabdomiolízis)
  • mioglobin (egy izomszövetben található anyag) jelenléte a vérben


További mellékhatások gyermekeknél

Az alábbi mellékhatások előfordulási gyakorisága nem ismert (a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
  • kálium szintjének emelkedése a vérben, ami gyermekeknél szívritmuszavart és halált okozhat az operációt követően,
  • nyáltermelés fokozódása és a hörgőkben a váladéktermelés fokozódása, amely gégegörcshöz vezethet.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5.                  Hogyan kell a Forane-t tárolni?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A gyógyszert a dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő után (Felhasználható) nem szabad felhasználni.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Forane

A készítmény hatóanyaga: 100 ml izoflurán egy üvegben (100 ml).

Milyen a Forane készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Oldat inhalációs gőz képzéséhez.
Tiszta, színtelen, illékony, jellegzetes illatú folyadék.
100 ml folyadék LDPE gyűrűvel ellátott, biztonsági zárást biztosító csavaros, fehér, alumínium kupakkal lezárt, III-as típusú barna üvegbe töltve. Egy üveg + egy lila színű, az alkalmazást biztosító LDPE-eszköz dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
AbbVie Kft.
1095 Budapest, Lechner Ödön fasor 7.
Magyarország

Gyártó:
Aesica Queenborough Limited
Queenborough, Kent
Nagy-Britannia

OGYI-T-1414/01

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. december