Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Gilemal micro 3,5 mg tabletta 60x V - - HM ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Gilemal micro 3,5 mg tabletta
glibenklamid


Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1.             Milyen típusú gyógyszer a Gilemal micro 3,5 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.             Tudnivalók a Gilemal micro 3,5 mg tabletta alkalmazása előtt
3.             Hogyan kell szedni a Gilemal micro 3,5 mg tablettát?
4.             Lehetséges mellékhatások
5.             Hogyan kell a Gilemal micro 3,5 mg tablettát tárolni?
6.             További információk



1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A GILEMAL MICRO 3,5 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

Vércukorcsökkentő hatású gyógyszer, szulfonamid típusú szájon át szedhető (orális)antidiabetikum.

Felnőttkori (nem inzulinfüggő) cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer, amikor a diétás kezelés önmagában már elégtelen.


2. TUDNIVALÓK A GILEMAL MICRO 3,5 MG TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne szedje a Gilemal micro-t, ha a következő állapotok fennállnak (ellenjavallatok):

  • ha allergiás (túlérzékeny) glibenklamidra, más szulfonamid típusú gyógyszerre vagy a Gilemal micro 3,5 mg tabletta egyéb összetevőjére.
  • ha inzulinfüggő cukorbetegsége van;
  • súlyosan felborult anyagcsere-állapot, diabéteszes ketoacidózis, prekóma, kóma esetén;
  • súlyos máj-, vese-, pajzsmirigy vagy mellékvese működési zavar esetén;
  • fokozott stressz állapotban (pl. sebészi műtét, amikor diéta és inzulinkezelés szükséges);
  • terhesség és szoptatás idején (terhesség, illetve a szoptatás befejezése után a Gilemal micro kezelés elkezdhető, vagy ismét visszaállítható);
  • gyermekkorban.

A Gilemal micro 3,5 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:

A fokozott stressz (műtét, fertőzések, láz, trauma) a vércukor egyensúlyt átmenetileg felboríthatják, ezért szükség lehet a terápia módosítására, esetleg ideiglenes inzulin kezelésre is. Minderről orvosa dönt.

Bizonyos enzimrendellenességben (glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiányban) szenvedő betegek szulfonamid típusú vércukorcsökkentő gyógyszerrel történő kezelése vérszegénységhez vezethet. Mivel a Gilemal micro 3,5 mg tabletta is ebbe a csoportba tartozik, különös óvatossággal kell alkalmazni ezen betegek kezelésére, illetve mérlegelni kell más típusú szer alkalmazását.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is!

A szájon keresztül szedett cukorbetegség kezelésére szolgáló készítmények, így a Gilemal micro vércukorcsökkentő hatását egyes gyógyszerek fokozhatják, mások pedig gyengíthetik, ezért bármilyen más gyógyszer csak a kezelőorvos tudtával szedhető.

A cukorbetegség kezelésére szolgáló szájon át szedett készítmények (orális antidiabetikumok), így a Gilemal micro vércukorcsökkentő hatását fokozhatják: ACE-gátló típusú vérnyomáscsökkentők, alkohol, amfetamin, anabolikus szteroidok, béta-receptor blokkolók, bezafibrát, klóramfenikol, klofibrát, ciklofoszfamid, dizopiramid, fenfluramin, fluoxetin, guanetidin, kumarin származékok, MAO-bénítók, mikonazol, fenilbutazon, szalicilátok, probenecid, kinolon típusú antibiotikumok, szulfonamidok, tetraciklinek, ampicillin, bromokriptin, mebendazol, lítium, kaptopril, teofillin.

A cukorbetegség kezelésére szolgáló szájon át szedett készítmények (orális antidiabetikumok), így a Gilemal micro vércukorcsökkentő hatását gyengíthetik: klórpromazin, diazoxid, etakrinsav, furoszemid, glükagon, mellékvesekéreg hormonok, hashajtók gyakori használata, fogamzásgátló tabletták, fenotiazin származékok, szimpatomimetikumok, tiazid típusú vízhajtók, pajzsmirigy hormonok, fenitoin, klórdiazepoxid, heparin, morfin, nalidixsav, kalcium antagonisták.
A TBC elleni készítmények (pl. izonicid) esetenként gyengíthetik a vércukorcsökkentő hatását.
A vércukorcsökkentő hatását a pentamidin, szulfinpirazon, klonidin és a H2-receptor antagonisták egyaránt fokozhatják, illetve gyengíthetik.

A vazopresszin és analógjai hatását gátolja.

A vércukorszint esésére figyelmeztető tüneteket (lásd fentebb) az együttesen alkalmazott béta-adrenerg-blokkoló (vérnyomás csökkentésére használatos) szerek, klonidin vagy guanetidin elfedhetik.

A Gilemal micro 3,5 mg tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

Az orvos étrendre és életmódra vonatkozó utasításait be kell tartani!
Alkalmazása idején szeszes italt fogyasztani tilos!
Egy étkezés kihagyása, vagy az előírt adag megemelése a vércukorszint nagymértékű csökkenését idézheti elő (hypoglykaemia), ennek tünetei: verejtékezés, heves szívdobogás, idegesség, remegés, koncentrációs problémák, csökkent reflexek, látászavar stb. Ezen tünetek jelentkezése esetén cukor tartalmú ital vagy étel fogyasztása ajánlott a vércukorszint helyreállítása céljából.

Terhesség és szoptatás:

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával.

Terhességben nem adható, mert neonatális (újszülöttkori) hypoglykaemiát okozhat, ezért terhesség esetén inzulin adására kell áttérni.
Szoptatásidején, mivel biztonságosságára vonatkozóan nincsenek adatok, adása ellenjavallt. Szoptatás ideje alatt inzulin adására kell áttérni.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Amíg a megfelelő anyagcsere-egyensúly nem alakul ki, vagy amikor egyik cukorbetegség elleni szerről a másikra térünk át, illetve rendszertelen gyógyszerszedés és/vagy étkezés esetén, az éberség és a reakciósebesség csökkenhet, ezért ilyenkor a gépjárművezetés és a balesetveszélyes munkahelyen történő munkavégzés tilos.

3. HOGYAN KELL SZEDNI A GILEMAL MICRO 3,5 MG TABLETTÁT?

A Gilemal micro 3,5 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A gyógyszeradagot és a diétát az orvos állapítja meg, attól eltérni nem szabad.
Egy étkezés kihagyása, vagy az előírt adag be nem tartása a vércukorszint nagymértékű csökkenését idézheti elő (hypoglykaemia). Ennek tünetei: verejtékezés, heves szívdobogás, idegesség, remegés, a koncentrálóképesség és reflexek csökkenése, látászavar.
A gyógyszer orvos által előírt teljes napi adagját reggelizéskor (illetve a napi első főétkezés során) vagy közvetlenül utána kell bevenni. A kezdő adag általában ½ tabletta (1,75 mg Gilemal micro), mely az orvos által meghatározott időtartam után, fokozatosan emelendő szükség esetén a fenntartó adagra (mely általában 1-3 tabletta=3,5-10,5 mg). Amennyiben két tablettánál több a napi adag, akkor ezt két részre elosztva, a főétkezésekhez igazítva kell bevenni.
Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, vagy a Gilemal micro alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!

Ha az előírtnál több Gilemal micro-t vett be (túladagolás):

A gyógyszer túladagolásakor súlyos vércukorszint csökkenés (hypoglykaemia) fordulhat elő. Ezért ilyen esetben ellátás céljából orvoshoz kell fordulni! (Lásd még az alkalmazás részben.)

Ha elfelejtette bevenni a Gilemal micro 3,5 mg tablettát:

A soron következő adagolási időpontban vegye be a következő előírt adagot! Soha ne pótolja a kihagyott gyógyszert nagyobb adag pótlólagos bevételével!

Ha idő előtt abbahagyja a Gilemal micro 3,5 mg tabletta szedését

A terápia önkényes, orvos jóváhagyása nélküli befejezésekor, vagy megszakításakor számolnia kell az emelkedett vércukorszint (hyperglykaemia) lehetséges rövid és hosszú távú következményeivel, mint pl. hyperglykaemiás kóma, szervkárosodások.

4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Gilemal micro 3,5 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A Gilemal micro általában jól tolerálható; a gyógyszer szedésének felfüggesztését indokolttá tevő súlyos mellékhatás ritkán jelentkezik. Az alábbi nemkívánatos eseményeket figyelték meg (az előfordulási gyakoriságuk szerinti csoportosításban):
Ritka (10 000 betegből 1-10-ben fordulhat elő):
hányinger, hányás, gyomorégés, epepangásos sárgaság
Nagyon ritka (10 000 betegből kevesebb mint 1-ben):
Vérsejtek számának átmeneti csökkenése; allergiás bőrtünetek ; toxikus májgyulladás; általános túlérzékenységi reakció (lázzal, kiütéssel, bőrpírral, ízületi fájdalommal, fehérjevizeléssel, sárgasággal jár), allergiás érgyulladás, súlyos bőrreakció (ún. Stevens-Johnson szindróma)
Nem ismert (gyakorisága nem ismert):
vércukoreséssel járó rosszullét (hypoglykaemia)

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatáson kívül egyéb tünetet észlel, kérjük értesítse orvosát.



5. HOGYAN KELL A GILEMAL MICRO 3,5 MG TABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer a gyermekektől elzárva tartandó!

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Gilemal micro 3,5 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.

6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Gilemal micro 3,5 mg tabletta
A készítmény hatóanyaga 3,5 mg mikronizált glibenklamid tablettánként.
Egyéb összetevők talkum, magnézium-sztearát, kukoricakeményítő, mannit, mikrokristályos cellulóz.

Milyen a Gilemal micro 3,5 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Fehér színű, korong alakú, enyhén domború felületű, egyik oldalán mélynyomású felezővonallal és „G 3,5” jelzéssel ellátott tabletta. Törési felülete fehér színű.
60 db tablettaPVC/PVDC/Al buborékfóliában, dobozban

A forgalomba hozatali engedély jogosultja

PannonPharma Kft.
7720 Pécsvárad
Pannonpharma út 1.

Gyártó:
Sofarimex
Av. das Industrias, Alto do Colaride, 2735-213 Cacém, Portugália

Chinoin Zrt.
2112 Veresegyház, Lévai u. 5.

OGYI-T-3490/02

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. április