Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Hygroton 25 mg tabletta 30x V 471 Ft 212 Ft HM KGY ÜB - -
Hygroton 50 mg tabletta 30x V 696 Ft 313 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Hygroton 25 mg tabletta
Hygroton 50 mg tabletta

klórtalidon

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát!

A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Hygroton tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Hygroton tabletta alkalmazása előtt
3.              Hogyan kell szedni a Hygroton tablettát?
4.              Lehetséges mellékhatások
5.              Hogyan kell a Hygroton tablettát tárolni?
6.              További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A HYGROTON TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Hygroton tabletta a klórtalidon nevű hatóanyagot tartalmazza. A klórtalidon a diuretikumoknak (vízhajtóknak) nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik. A vesék által termelt vizelet mennyiségének a növelésével fejti ki hatását.

Alkalmazása a következő esetekben javasolt:

A Hygroton tablettát általánosan használják a magas vérnyomás (hipertónia) csökkentésére. A magas vérnyomás miatt nő a szív és a verőerek terhelése. Ha ez hosszú ideig tart, károsodhatnak az agyat, a szívet és a veséket ellátó vérerek, sztrókot (szélütést), szívelégtelenséget vagy veseelégtelenséget okozva. A magas vérnyomás fokozza a szívinfarktusok kockázatát. A vérnyomás normálisra való csökkentése mérsékli ezen betegségek kialakulásának a kockázatát.

A Hygroton tablettát egyéb betegségek, például a szívelégtelenség, vagy a szövetekben folyadék-felhalmozódás okozta duzzanat (ödéma) kezelésére használják. (utóbbi általában először a lábfejen vagy a lábszár alsó szakaszán figyelhető meg). Továbbá, kalcium típusú vesekövek kiújulásának megelőzésére is adják olyan betegeknél, akiknél ismeretlen okból a vizelettel nagyobb mennyiségű kalcium ürül, ugyanakkor vérükben a kalciumszint normális.

Ha bármilyen kérdése van azzal kapcsolatosan, hogy a Hygroton tabletta hogyan hat, vagy hogy miért írták fel Önnek ezt a gyógyszert, kérdezze meg kezelőorvosát.

Hogyan fejti ki hatását a Hygroton tabletta

A klórtalidon egy vízhajtó, ami a vizelet mennyiségének a növelése révén csökkenti a szervezetben a só és a víz mennyiségét. Hosszabb ideig tartó használata esetén ez segít csökkenteni és normális szinten tartani a vérnyomást. Mivel az egyes diuretikumok, így a klórtalidon csökkentik a kalcium kiválasztását, a kalcium-oxalát típusú vesekövek ismételt képződésének a megelőzésére is alkalmazzák.

Ellenőrzés a Hygroton tablettával végzett kezelés alatt

Orvosa az Ön állapotát rendszeres kontrollvizsgálatok során ellenőrizni fogja annak érdekében, hogy biztos legyen benne, ez a gyógyszer megfelelően hat Önnél.

A Hygroton tablettával végzett kezelés előtt és alatt rendszeresen vérvizsgálatokra kerülhet sor. Időről időre - különösen, ha 65 évesnél idősebb, bizonyos típusú szív-, máj- vagy vesebetegségben szenved, vagy ha káliumpótló szereket szed - szükség lehet a vérben az elektrolitok (például a kálium, a nátrium, a kalcium vagy a magnézium) szintjét megmérni, ami segíthet ellenőrizni a veseműködését is. Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja, hogy vérnyomása megfelelő-e, és erről tájékoztatni fogja Önt.


2. TUDNIVALÓK A HYGROTON TABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

A Hygroton tablettát csak az orvos utasítására szedheti. A Hygroton tabletta nem alkalmazható minden beteg számára. Gondosan kövesse a kezelőorvosa utasításait, melyek eltérhetnek az ezen betegtájékoztatóban szereplő általános információtól.

Ne szedje a Hygroton tablettát
  • ha Ön allergiás (túlérzékeny) a klórtalidonra vagy egyéb hasonló szerkezetű gyógyszerekre (szulfonamidokra, például a szulfametoxazolra), vagy a Hygroton tabletta bármely egyéb összetevőjére. (lásd 6. pont);
  • ha súlyos vesebetegségben szenved és képtelen vizeletet üríteni (anúriás);
  • ha gyermeket vár és a Hygroton tablettát a magas vérnyomás kezelésére kapta;
  • ha a fentiek közül bármelyik az Ön esetében fennáll, ne alkalmazza a Hygroton tablettát, hanem szóljon kezelőorvosának.
  • Ha úgy gondolja, hogy allergiás (túlérzékeny), kérjen kezelőorvosától tanácsot.

A Hygroton tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • Ha Ön máj- vagy vesebetegségben szenved, cukorbeteg (magas a vércukor-szintje); keringési rendellenessége vagy szívbetegsége van; vagy lupusz eritmatózusza van, vagy korábban volt (ennek a lehetséges tünete az arcon a bőrkiütés, ízületi fájdalom, izompanasz, láz). Ha korábban orvosa azt mondta Önnek, hogy vérében alacsony a káliumszint (függetlenül attól, hogy az tünetekkel, például izomgyengeséggel, izomremegéssel vagy szívritmus-zavarral járt-e vagy sem).
  • Ha orvosa azt mondta Önnek, hogy vérében alacsony a nátriumszint (függetlenül attól, hogy az tünetekkel, például fáradtsággal, zavartsággal, izomremegéssel, görcsrohamokkal járt-e vagy sem).
  • Ha orvosa azt mondta Önnek, hogy vérében magas a kalciumszint (függetlenül attól, hogy az tünetekkel, például émelygéssel, hányással, székrekedéssel, hasfájással, gyakori vizeletürítéssel, szomjúsággal, izomgyengeséggel és -remegéssel járt-e vagy sem).
  • Ha orvosa azt mondta Önnek, hogy vérében magas a húgysavszint, vagy ha korábban volt már köszvénye (ízületi fájdalommal és duzzanattal járó betegsége) vagy veseköve.
  • Ha orvosa azt mondta Önnek, hogy magas a vérében a koleszterinszint.
  • Ha súlyos vagy elhúzódó hányás vagy hasmenés jelentkezik Önnél.
  • Ha Ön látásromlást vagy szemfájdalmat tapasztal. Ezek a szemnyomás emelkedésének a tünetei lehetnek és a Hygroton tabletta szedésének elkezdését követően órákon - heteken belül felléphetnek. Ha nem kezelik, tartós látásromlás alakulhat ki.
  • Ha allergiás vagy asztmás.

Ha ezek közül bármelyik Önre vonatkozik, a Hygroton tabletta szedése előtt szóljon orvosának.
Ha a fent említett tünetek közül bármelyik jelentkezne Önnél, azonnal szóljon kezelőorvosának.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
A Hygroton tabletta szedése előtt feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Esetlegesen szükség lehet az adag megváltoztatására vagy egyes esetekben bizonyos gyógyszerek szedésének elhagyására. Ez a vényre kapható és a vény nélkül (recept nélkül) kapható gyógyszerekre egyaránt érvényes, különösen a következőkre:
  • Magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszerek, így az ACE-gátlók (például a lizinopril), az angiotenzin-receptor blokkolók (például a lozartán), a közvetlen renin gátlók (például az aliszkiren), a béta-blokkolók (például a propranolol), a kalciumcsatorna-blokkolók (például az amlodipin), az értágítók (például a nitrátok), a metildopa, a guanetidin;
  • a bizonyos elmeállapotok kezelésére alkalmazott lítium, antidepresszáns szerek, antipszichotikus gyógyszerek,
  • epilepszia-elleni szerek, például a karbamazepin (görcsrohamok kezelésére használt gyógyszerek);
  • a fájdalom vagy gyulladás csökkentésére adott gyógyszerek, különösen a nemszteroid gyulladásgátló szerek (például az indometacin, a celekoxib) és a szalicilátok;
  • kortizol-szerű gyógyszerek, szteroidok, például a prednizolon vagy a betametazon - az allergiás és gyulladásos betegségek és immunreakciók kezelésére használják őket;
  • adrenokortikotróp hormon (ACTH) - számos különböző betegség, így a fekélyes vastagbélgyulladás, a Crohn-betegség és a reumatoid artritisz kezelésére adják;
  • antibiotikumok, például a penicillin G, az amfotericin; a karbenoxolon (fekélyek kezelésére használt gyógyszer); asztmaelleni szerek, például a szalbutamol vagy a formoterol;
  • bélfalizgató hashajtók (a székrekedés kezelésére vagy a végbél- vagy vastagbélvizsgálat vagy -műtét előtti előkészítésre használt gyógyszerek);
  • digoxin vagy szívglikozidok (szívproblémák kezelésére használt gyógyszerek);
  • inzulin vagy szájon át szedett cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszerek (magas vércukorszint kezelésére használt gyógyszerek);
  • kolesztiramin és kolesztipol, egyéb gyanták (ezeket elsősorban a magas vérkoleszterinszint kezelésére adják);
  • D-vitamin és kalciumsók;
  • izomlazító gyógyszerek (izomrelaxánsok: műtétek alatt adott gyógyszerek);
  • bizonyos rákellenes szerek (például ciklofoszfamid vagy metotrexát);
  • antikolinerg szerek (például atropin-szulfát vagy hioszcin butilbromid - különböző gyógyszerek, melyeket például gyomor-bélrendszeri görcsök, epehólyag-görcs, asztma, utazási betegség, izomgörcsök, Parkinson-kór kezelésére, valamint érzéstelenítés során adnak);
  • amantadin (Parkinson-kór kezelésére, illetve bizonyos, vírusok okozta betegségek kezelésére vagy megelőzésére is adják);
  • allopurinol (a köszvény kezelésére használt gyógyszer);
  • ciklosporin (reumatikus betegség vagy bőrproblémák vagy szervátültetést követően alkalmazott gyógyszer);
  • alkohol, barbiturátok és nyugtatók (altató hatású gyógyszerek);
  • diazoxid (magas vérnyomás vagy alacsony vércukorszint kezelésére használt gyógyszer);
  • presszor aminok, például noradrenalin (vérnyomásemelő hatású vegyületek).

A Hygroton tabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal

A legjobb, ha a Hygroton tablettát reggel, étkezés közben veszi be. A tablettákat egészben, egy pohár vízzel vegye be.
Kerülje az alkoholfogyasztást, míg nem beszélt az orvosával. Az alkohol további vérnyomásesést okozhat és/vagy növelheti a szédülés és ájulás lehetőségét.

Idős betegek (65 évesek és annál idősebbek)
Kezelőorvosa alacsonyabb adagot adhat Önnek, mivel lehet, hogy szervezetéből nem ürül ki olyan gyorsan a Hygroton tabletta, mint normálisan. Ha 65 éves, vagy annál idősebb, érzékenyebb lehet a Hygroton tabletta hatásaira.

Gyermekek és serdülők

A kezelőorvos fogja a megfelelő adagot a gyermek életkora és testsúlya alapján kiválasztani.

Terhesség és szoptatás
Ne szedje a Hygroton tablettát, ha gyermeket vár, vagy szoptat. A Hygroton tabletta hatóanyaga átjut az anyatejbe. Ezért fontos, hogy szóljon kezelőorvosának, ha terhes, szoptat, vagy terhességet tervez.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre

Mint a többi magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszer esetében, a Hygroton tablettát szedő betegek is tapasztalhatnak szédülést és összpontosítási nehézséget. Így, mielőtt gépjárművet vezetne, gépeket kezelne vagy más olyan munkát végezne, ami gyors reakciókat kíván, győződjön meg róla, hogyan hat Önre a Hygroton tabletta.

Fontos információk a Hygroton tabletta egyes összetevőiről
A Hygroton 25 mg tabletta 72 mg tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.


3. HOGYAN KELL SZEDNI A HYGROTON TABLETTÁT?

Azok az emberek, akiknek magas a vérnyomása, ennek a problémának gyakran semmiféle jelét nem észlelik. Sokan egészen jól érzik magukat. Emiatt még fontosabb, hogy a Hygroton tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje és még akkor is megjelenjen a tervezett orvosi felülvizsgálatokon, ha jól érzi magát. Ne feledje: ez a gyógyszer nem gyógyítja meg a magas vérnyomás betegséget, hanem segíthet a vérnyomást normális szinten tartani. Ne alkalmazzon az előírtnál magasabb adagot.

Mennyi Hygroton tablettát kell szedni?

Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Orvosa pontosan meg fogja mondani, hogy mennyi Hygroton tablettát kell bevennie. Az orvosa írja elő az Ön saját szükségleteinek megfelelő, lehető legalacsonyabb adagot. A kezelés a legalacsonyabb adaggal kezdődik (fél vagy 1 tabletta) és az adagot ezt követően fokozatosan növelik.

  • Magas vérnyomás:
A szokásos napi adag 12,5 - 50 mg között változik. A szokásos napi kezdő adag 12,5 mg (fél tabletta Hygroton 25 mg) vagy 25 mg (1 tabletta Hygroton 25 mg). A legtöbb betegnél a maximális vérnyomáscsökkentő hatás napi 25 mg dózissal elérhető.
Attól függően, hogy szervezete hogyan reagál a kezelésre, kezelőorvosa magasabb vagy alacsonyabb dózist is rendelhet, vagy megkérheti, hogy a Hygroton tabletta mellett a vérnyomás csökkentésére használt egyéb gyógyszereket is szedjen.

  • Szívelégtelenség:
A kezdő napi adag 25 mg- 50 mg. Kezelőorvosa az adagot szükség esetén napi legfeljebb 200 mg-ra (négy tabletta Hygroton 50 mg-ra) emelheti.
Attól függően, hogy a szervezete hogyan reagál a kezelésre, kezelőorvosa megkérheti, hogy a Hygroton tabletta mellett a szívbetegség kezelésére használt egyéb gyógyszereket is szedjen.

  • Folyadék-visszatartás:
A legalacsonyabb hatékony adagot kell alkalmazni. A kezelés időtartama korlátozott, kezelőorvosa határozza meg. A maximális napi adag 50 mg.

  • A kalcium típusú vesekövek ismételt képződésének a megelőzésére azoknál a betegeknél, akiknél magas a vizeletben a kalciumszint (hiperkalciuria):
A kezdő adag 25 mg naponta. (1 tabletta Hygroton 25 mg). Kezelőorvosa ezt legfeljebb napi 50 mg-ra emelheti.

Mikor kell bevenni a Hygroton tablettát?

A Hygroton tabletta minden nap ugyanabban az időpontban történő bevétele segíti abban, hogy ne feledkezzen meg a gyógyszer bevételéről.

Hogyan kell szedni a Hygroton tablettát?

Szokásos esetben a tablettákat étkezés közben, folyadékkal kell bevenni, lehetőleg reggel. A tablettát egy pohár vízzel vegye be. A Hygroton tablettával végzett kezelés során káliumban gazdag étrend (gyümölcs- és zöldségfogyasztás) javasolt; nem tanácsolt szigorú sómentes étrend.

Milyen hosszú ideig kell szedni a Hygroton tablettát?

Egyes betegeknek a magas vérnyomás normális szintre való csökkentése érdekében a gyógyszert életük hátralevő részében szedniükkell. Segíteni fog Önnek abban, hogy ne felejtse el bevenni a gyógyszerét, ha megpróbálja azt a szokást felvenni, hogy gyógyszerét minden nap ugyanabban az időpontban veszi be. A Hygroton tabletta szedését addig folytassa, amíg azt kezelőorvosa mondja. Kezelőorvosa rendszeresen ellenőrizni fogja állapotát, hogy ellenőrizze, a kezelés eléri-e kívánt hatást. (lásd még 1. pont).

Ha kérdése van azzal kapcsolatban, hogy mennyi ideig kell szedje a Hygroton tablettát, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Ha az előírtnál többHygroton tablettát vett be

Ha Ön véletlenül túl sok Hygroton tablettát vett be, vagy valaki más véletlenül bevette az Ön gyógyszerét, azonnal vegye fel a kapcsolatot kezelőorvosával vagy tanács érdekében keressen fel egy kórházat. Mutassa meg nekik a Hygroton tabletták dobozát. Orvosi kezelés lehet szükséges. A következő tünetek jelentkezhetnek túladagolásos esetekben:
  • súlyos szédülés, ájulás, kóma (súlyos eszméletvesztés) vagy sokk (keringés-összeomlás);
  • émelygés;
  • szabálytalan szívverés,
  • szokatlan fáradtság, gyengeség vagy izomgörcs.

Ha elfelejtette bevenni a Hygroton tablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adagot, pótolja, amint lehet. Ha már majdnem annyi idő telt el, hogy a következő adagot kellene bevennie, hagyja ki az elfelejtett adagot és a következő adagot a szokásos időben vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja aHygroton tabletta szedését

Ne hagyja abba a Hygroton tabletta szedését, csak akkor, ha kezelőorvosa erre utasította. A Hygroton tablettával végzett kezelés abbahagyása esetén betegsége rosszabbodhat (lásd még feljebb a „Milyen hosszú ideig kell szedni a Hygroton tablettát” részt is).

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Hygroton tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek. A mellékhatások többsége enyhe - közepes mértékű és általában pár napos - pár hetes kezelés után megszűnnek.

Ne riadjon meg a lehetséges mellékhatások listájától. Lehet, hogy egyik sem fog Önnél jelentkezni. Bár nem mindegyik mellékhatás gyakori, ha mégis előfordulnak, orvosi ellenőrzést tehetnek szükségessé.

Egyes mellékhatások súlyosak lehetnek és azonnali orvosi odafigyelést igényelhetnek:
  • bőrkiütés légzési nehézséggel vagy anélkül (túlérzékenységi reakciók lehetséges jele);
  • légszomj (tüdővizenyő jele);
  • bőrkiütés, bíborvörös foltok, láz, viszketés (érgyulladás esetleges jelei);
  • vese- vagy érgyulladás, ami esetleg fájdalommal, lázzal, vagy vizeletürítési nehézséggel jár; véres vizelet, a vizelettermelés fokozódása vagy csökkenése, aluszékonyság, zavartság, émelygés (tubulointersticiális nefritisz);
  • szokatlan fáradtság vagy gyengeség, izomgörcsök, kóros szívritmus (alacsony vér káliumszint esetleges jelei);
  • szokatlan fáradtság zavartság, izomremegés vagy görcsrohamok (alacsony vér nátriumszint esetleges jelei);
  • zavartság, fáradtság, izomremegés és -görcs, gyors légzés (hipoklorémiás alkalózis esetleges jelei);
  • emésztőrendszeri zavarok, például émelygés, hányás, székrekedés, gyomorfájdalom, gyakori vizeletürítés, szomjúság, izomgyengeség és -remegés (hiperkalcémia esetleges jelei);
  • a has felső részében súlyos fájdalom, ami émelygéssel, hányással, vagy lázzal jár (hasnyálmirigy-gyulladás esetleges jelei);
  • súlyos vagy folyamatosan fennálló hányás vagy hasmenés;
  • szabálytalan szívverés (szívritmus-zavar esetleges jele);
  • spontán vérzés vagy véraláfutás (alacsony vérlemezke-szám esetleges jelei);
  • láz, torokfájás, gyakoribb fertőzések (egy bizonyos típusú fehérvérsejt hiányára (agranulocitózisra) utaló esetleges tünetek);
  • láz, torokfájás vagy fertőzések miatt szájfekélyek (egy bizonyos típusú fehérvérsejt számának a csökkenésére (leukopéniára) utaló esetleges tünetek);
  • látásromlás vagy szemfájdalom a magas szemnyomás miatt (heveny szűkzugú zöldhályog (glaukóma) esetleges tünetei).

Ha a fentiek közül bármelyik súlyos mértékben érintené Önt, azonnal szóljon kezelőorvosának.
Sok mellékhatás a kezelés abbahagyása nélkül megszűnik. Beszéljen kezelőorvosával, ha az alábbiak közül bármelyik tartósan fennállna vagy nagymértékben zavarná.

Egyes mellékhatások nagyon gyakoriak
Ezek a mellékhatások 10 beteg közül több mint egyet érinthetnek
  • vérében magas a húgysavszint (hiperurikémia);
  • vérében magas a vérzsírok szintje (hiperlipidémia).

Kezelőorvosa időről-időre vérvizsgálatot fog végezni Önnél.

Egyes mellékhatások gyakoriak
Ezek a mellékhatások 100 beteg közül 1 - 10-et érinthetnek.

  • fáradtság, zavartság, izomremegés, görcsrohamok (a hiponatrémiaként is ismert alacsony vér nátriumszintre utaló esetleges jelek);
  • alacsony vér magnéziumszintek (hipomagnezémia);
  • magas vércukorszintek (hiperglikémia);
  • viszkető bőrkiütés vagy a bőrkiütés egyéb formái (csalánkiütés);
  • szédülés, fekvő vagy ülő helyzetből történő felállás után ájulás (ortosztatikus hipotónia); gyomorrontás; csökkent étvágy; erekció elérésével kapcsolatos nehézség (impotencia).

Ha ezen hatások közül bármelyik súlyos mértékben érinti Önt, szóljon kezelőorvosának.

Egyes mellékhatások ritkák
Ezek a mellékhatások 10 000 beteg közül 1 - 10-et érinthetnek.

  • vizeletben magas cukorszint (glükózúria); nem megfelelően kontrollált cukorbetegség;
  • szem vagy bőr sárgasága (ikterusz);
  • a kéz, a láb vagy az ajak zsibbadása vagy bizsergése (paresztézia);
  • homályos látás (látásromlás)
  • fejfájás, émelygés, hányás, hasfájás, székrekedés, hasmenés;
  • ízületi fájdalom (köszvény jele);
  • a bőr napsütéssel szembeni fokozott érzékenysége (fényérzékenységi reakció).

Ha ezen hatások közül bármelyik súlyos mértékben érinti Önt, szóljon kezelőorvosának.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. HOGYAN KELL A HYGROTON TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 25ºC-on tárolandó.
A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Hygroton tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Hygroton tabletta

A készítmény hatóanyaga: 25 mg ill. 50 mg klórtalidon tablettánként.
Egyéb összetevők:
Hygroton 25 mg tabletta: vörös vas-oxid (E 172), sárga vas-oxid (E l72), víztartalmú kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, talkum, kukoricakeményítő, laktóz-monohidrát
Hygroton 50 mg tabletta: sárga vas-oxid (E 172), víztartalmú kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát, karmellóz-nátrium, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz

Milyen a Hygroton tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Hygroton 25 mg tabletta: halvány narancssárga, pöttyös, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalon “CG” jelzéssel, másik oldalon “C/W” jelzéssel és törővonallal ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Hygroton 50 mg tabletta: halvány narancssárga, kerek, lapos felületű, metszett élű tabletta, egyik oldalon “CG” jelzéssel, másik oldalon “Z/A” jelzéssel és törővonallal ellátva.
A tabletta egyenlő adagokra osztható.

Csomagolás: 30 db tabletta PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Sandoz Hungária Kft. 1114, Budapest Bartók Béla út 43-47

Gyártó:
Novartis Hungária Kft. 1114 Budapest, Bartók Béla u. 43-47.


OGYI-T-7294/01 (Hygroton 25 mg tabletta
OGYI-T-7294/02 (Hygroton 50 mg tabletta)

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. 11.