Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Kogenate Bayer 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1porampulla + Bio-Set, + 1előretöltött fecskendő I 215347 Ft 215347 Ft HM - -
Kogenate Bayer 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x + 1 üveg + szerelék I 215401 Ft 215401 Ft HM - -
Kogenate Bayer 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1porampulla + adapter, + 1előretöltött fecskendő I - - - -
Kogenate Bayer 2000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1porampulla + Bio-Set, + 1előretöltött fecskendő 5ml I 423077 Ft 423077 Ft HM - -
Kogenate Bayer 2000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1porampulla + adapter, + 1előretöltött fecskendő 5ml I - - - -
Kogenate Bayer 250 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x + 1 üveg + Bio-Set I 54629 Ft 54629 Ft HM - -
Kogenate Bayer 250 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x + 1 üveg + szerelék I 54629 Ft 54629 Ft HM - -
Kogenate Bayer 250 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x + 1 üveg + adapter I - - - -
Kogenate Bayer 3000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1amp+ 1előretöltött f.+ 1amp + 1előretölt.fecsk.+ 1bio-set eszköz I 634095 Ft 634095 Ft HM - -
Kogenate Bayer 3000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1x +1 előre betöltött fecskendő+1 üveg adapter I - - - -
Kogenate Bayer 500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1porampulla + Bio-Set + 1 előretöltött fecskendő I 108220 Ft 108220 Ft HM - -
Kogenate Bayer 500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz I poramp.+1 oldószeramp.+szerelék I 108220 Ft 108220 Ft HM - -
Kogenate Bayer 500 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz 1porampulla + adapter + 1 előretöltött fecskendő I - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ
Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.
- Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.

  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos személyesen Önnek írta fel. A készítményt másoknak átadni nemszabad, mert számukra ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tüneteik az Önéhez hasonlóak.
A betegtájékoztató tartalma:
  • Milyen típusú gyógyszer a KOGENATE Bayer 1000 NE, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
  • Tudnivalók a KOGENATE Bayer 1000 NE alkalmazása előtt
  • Hogyan kell alkalmazni a KOGENATE Bayer 1000 NE készítményt?
  • Lehetséges mellékhatások
  • A KOGENATE Bayer 1000 NE készítmény tárolása
  •  További információk
KOGENATE Bayer 1000 NE por és oldószer oldatos injekcióhoz. Rekombináns VIII-as véralvadási faktor (alfa-oktokog)
Po
A készítmény hatóanyaga a rekombináns VIII-as véralvadási faktor (alfa-oktokog). Egyéb összetevők: glicin, nátrium-klorid, kalcium-klorid, hisztidin, poliszorbát 80 és szacharóz.
Oldószer 
Injekcióhoz való víz.
A forgalomba hozatali engedély jogosultja / Gyártó
Bayer HealthCare AG Bayer Biologicals S.r.l. D-51368 Leverkusen Bellaria, 35 Németország I-53010 Torri-Sovicille (SI)
Olaszország
1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A KOGENATE Bayer 1000 NE ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?
Az injekcióhoz való port tartalmazó injekciós üveg névleges tartalma 1000 NE (International Unit, Nemzetközi Egység) alfa-oktokog. A megfelelő mennyiségű oldószerrel (injekcióhoz való víz) történő feloldás után az injekciós üveg 400 NE/ml oktocog alfát tartalmaz. Farmakoterápiás csoport: VIII-as véralvadási faktor (ATC-kód: B02B D02).
A KOGENATE Bayer 1000 NE felhasználási területe a vérzés kezelése vagy megelőzése “A” típusú hemofília (a VIII-as faktor veleszületett hiánya) esetén. A készítmény nem tartalmaz von Willebrand-faktort, ezért von Willebrand-betegség esetén nem alkalmazható.
Minden csomag KOGENATE Bayer 1000 NE tartalmaz 1 db injekcióhoz való port tartalmazó injekciós üveget Bio-Set eszközzel és egy előretöltött fecskendőt külön dugattyúval, valamint egy venipunktúrás készletet, két alkoholos törlőt, két száraz törlőt és két ragtapaszt. Az injekciós üveg száraz, fehér vagy kissé sárgás port vagy pogácsát tartalmaz. Az előretöltött fecskendőben mellékelt injekcióhoz való víz az injekciós üveg tartalmának rekonstituálására szolgál.
2. TUDNIVALÓK A KOGENATE Bayer 1000 NE ALKALMAZÁSA ELŐTT
Ne alkalmazza a KOGENATE Bayer 1000 NE készítményt, ha túlérzékeny (allergiás) az oktocog alfára, egér- vagy hörcsögfehérjére, vagy a KOGENATE Bayer 1000 NE bármely segédanyagára. Ha nem biztos benne, kérdezze meg erről orvosát.
A KOGENATE Bayer 1000 NE fokozott elővigyázatossággal alkalmazandó, mivel ritkán előfordulhat anafilaktikus reakció (súlyos, hirtelen fellépő allergiás reakció). Ha mellkasi szorító érzést, szédülést tapasztal, rosszul érzi magát, vagy állva szédül, lehet, hogy allergiás a KOGENATE Bayer 1000 NE készítményre. Ha ez észleli, azonnal hagyja abba a készítmény alkalmazását, és forduljon orvoshoz.
Lehet, hogy orvosa vizsgálatot szeretne végeztetni annak megállapítására, hogy a KOGENATE Bayer 1000 NE alkalmazott dózisa elegendő-e a VIII-as faktor megfelelő szintjének eléréséhez és fenntartásához.
Ha a vérzése a KOGENATE Bayer 1000 NE készítménnyel nem szüntethető meg, azonnal forduljon orvoshoz. Előfordulhat, hogy a VIII-as faktor hatását gátló anyagok (inhibitorok) alakultak ki, és az orvosának ezt laboratóriumi vizsgálattal kell ellenőriznie. A VIII-as faktor inhibitorai a vérben lévő ellenanyagok, amelyek gátolják az alkalmazott VIII-as faktor hatását. Ezáltal a VIII-as faktor kevésbé hatékonyan szünteti meg a vérzést.
Terhesség és szoptatás
Az “A” típusú hemofília nőknél ritka előfordulása következtében a KOGENATE Bayer terhesség és szoptatás alatti használatával kapcsolatban nincsenek tapasztalatok. Ezért a készítmény terhesség és szoptatás alatti alkalmazása előtt tanácsért forduljon orvosához.
A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre:
A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket befolyásoló hatását nem észlelték.
Egyéb gyógyszerek alkalmazása:
Más gyógyszerkészítménnyel való kölcsönhatás nem ismert. Azonban feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A KOGENATE Bayer 1000 NE KÉSZÍTMÉNYT
A KOGENATE Bayer 1000 NE készítményt csak intravénásan (vénába) szabad beadni, és feloldás után azonnal fel kell használni. A feloldás és alkalmazás során aszeptikus (tiszta és csíramentes) környezetre van szükség. Csak a készítményhez mellékelt orvosi eszközöket (üvegben tárolt por Bio-Set kezelőeszközzel, oldószert tartalmazó, előre feltöltött fecskendő és vérvételi készlet) használja a KOGENATE Bayer 1000 NE feloldásához és alkalmazásához. A KOGENATE Bayer 1000 NE készítmény nem keverhető más infúziós oldattal. Kövesse az orvos utasításait és útmutatóként használja az alábbiakat:
anx_19628_hu_img_1.jpg
  • Szappannal és meleg vízzel alaposan mosson kezet. Az oldatot tiszta és száraz felületen készítse elő.
  • A bontatlan, port tartalmazó injekciós üveget és az oldószeres fecskendőt melegítse a tenyerében kb. testhőmérsékletűre (ne legyen melegebb 37 C°-nál). Amennyiben nedves az injekciós üveg fala, törölje le. Az üvegről, ha látható rajta, a páralecsapódást törölje le.
  • Néhányszor óvatosan oldalra mozgatva és ezzel egyidejűleg felfelé húzva távolítsa el a port tartalmazó injekciós üveg védőkupakját. Távolítsa el a fehér kupakhoz rögzített gumidugót (A) a fecskendőről.
  • Óvatosan csavarja a fecskendőt a port tartalmazó injekciós üvegre (B).
  • Helyezze az injekciós üveget szilárd, nem csúszós felületre, és egyik kezével tartsa szilárdan. Majd hüvelyk- és mutatóujja segítségével (C) erőteljesen nyomja le a fecskendő hegyénél lévő nyomólapot, amíg a nyomólap nem ér hozzá a Bio-Set felső széléhez. Ez jelzi, hogy a rendszer aktiválódott (D).
  • A gumidugóba csavarva csatlakoztassa a dugattyút a fecskendőhöz (E).
  • A fecskendőt dugattyújának lassú benyomásával fecskendezze be az oldószert (F).
  • Az injekciós üveg lassú forgatásával oldja fel a port. Az injekciós üveget ne rázza! Használat előtt ellenőrizze, hogy a por teljesen feloldódott-e. Ne használjon fel olyan oldatot, ami látható részecskéket tartalmaz, vagy zavaros (G).
  • Fordítsa meg az injekciós üveget és a fecskendőt, majd a dugattyú lassú és egyenletes kihúzásával szívja át az oldatot a fecskendőbe (H). Ügyeljen arra, hogy az injekciós üveg teljes tartalma átkerüljön a fecskendőbe.
  • Ha több adagra van szüksége, a 2. - 9. lépések megismétlésével oldjon fel megfelelő mennyiségű készítményt. Mindegyikhez használjon külön fecskendőt!
  • Alkalmazzon érszorítót. Határozza meg az injekció helyét, tisztítsa meg a bőrt alkoholos törlővel, és az orvosi utasításnak megfelelően - antiszeptikus körülményeket biztosítva - készítse elő az injekció helyét. Szúrja meg a vénát és rögzítse a branült ragtapasszal.
  • Csavarja ki a fecskendőt és válassza le az injekciós üveget (I).
  • Az óramutató járásával megegyező irányban csavarja a fecskendőt a branülbe, ügyelve arra, hogy ne kerüljön vér a fecskendőbe. (J).
  • Távolítsa el az érszorítót!
  • Néhány perc alatt fecskendezze be a vénájába az oldatot, közben figyelje a tű helyzetét. A beadás sebességét az Ön egyéni toleranciája határozza meg (maximális injektálási sebesség: 2 ml/perc).
  • Ha újabb adag beadására van szükség, az óramutató járásával ellenkező irányban kicsavarva távolítsa el az üres fecskendőt. Csatlakoztassa az előkészített új fecskendőt.
  • Ha nincs szükség újabb adag beadáársa, távolítsa el a branült és a fecskendőt. Nyújtsa ki a karját és kb. 2 percig szorítson vattát az injekció helyére. Végül helyezzen kis szorítókötést a sebre.
A KOGENATE Bayer 1000 NE alkalmazott mennyiségét és adagolási gyakoriságát több tényező befolyásolja, pl. a testsúly, a hemofília súlyossága, a vérzés helye és mértéke, az inhibitorok mennyisége és az elérni kívánt VIII-as faktor szint.
Az orvosa kiszámítja a KOGENATE Bayer 1000 NE dózisát és azt, hogy milyen gyakran kell alkalmaznia, hogy a vérében a VIII-as faktor szükséges aktivitási szintjét elérje. Ezt az egyéni szükségletei szerint az alábbi képletek alapján végzi.
I. Szükséges NE = testsúly (kg) × kívánt VIII-as faktor emelkedés (a normális%-ában) × 0,5
II. Várt VIII-as faktor emelkedés (a normális%-ában) = (2 × az alkalmazott NE) / testsúly (kg)
Az alábbi táblázat a VIII-as faktor minimális vérszintjéről tájékoztat. A felsorolt, vérzéssel járó események során a VIII-as faktor aktivitása nem lehet alacsonyabb a megadott szintnél (a normál szint%-ában):
Vérzés erőssége/ Sebészi beavatkozás fajtája Szükséges VIII-as faktorszint (%) (NE/dl) Dózis gyakorisága (óra)/ Terápia időtartama (nap)
Vérzés
Kezdeti haemarthros, izom- vagy orális vérzés 20 - 40 12 - 24 óránként ismételendő. Legalább 1 napon át, a vérzéses epizód fájdalommentessé válásáig vagy gyógyulásig.
Kiterjedtebb haemarthros, izom vérzése vagy haematoma 30 - 60 12 - 24 óránként ismételendő infúzió 3 - 4 vagy több napon át, a fájdalom és mozgásképtelenség elmúltáig.
Életveszélyes vérzések, pl. intracranialis vérzés, torokvérzés, súlyos hasi vérzés 60 - 100 8 - 24 óránként ismételendő infúzió a veszély elmúltáig
Sebészi beavatkozás
Kisebb Pl. foghúzás 
30 - 60  Minden 24 órában, legalább 1 napon át a gyógyulásig. 
Nagyobb 80 - 100 (műtét előtt és után) a) Bolus infúzióval 8-24 óránként ismételendő infúzió a seb megfelelő gyógyulásáig, majd a terápia folytatása még legalább 7 napig a VIII-as faktor 30-60%-os aktivitásának fenntartása céljából.
b) Folyamatos infúzióval A műtét előtt a VIII-as faktor aktivitásának egy kezdeti, bolus infúzióval történő megemelése, majd azonnal a beteg napi kiürülési sebességéhez és a VIII-as faktor kívánt szintjéhez igazított folyamatos infúzió (NE/kg/h) legalább 7 napig.
Az alkalmazott mennyiséget és az adagolás gyakoriságát mindig az adott esetnek megfelelő klinikai hatékonyság határozza meg. Bizonyos körülmények között a számítottnál nagyobb adag lehet szükséges, különösen az első dózis esetében.
Ha a KOGENATE Bayer 1000 NE készítményt a vérzés megelőzésére használja (profilaxis), azorvosa kiszámítja az Önnek megfelelő dózist. Ez általában testsúly-kilogrammonként 20 - 60 NE alfaoktokog, 2 - 3 napos időközönként alkalmazva. Azonban egyes esetekben, különösen fiatal pácienseknél, rövidebb adagolási időközök vagy magasabb dózisok adása válhat szükségessé.
Bár a dózis a fenti számítások alapján megbecsülhető, erősen javasolt a plazma megfelelő időközönkénti laboratóriumi vizsgálatának elvégzése annak ellenőrzésére, hogy a VIII-as faktor szükséges aktivitási szintjét elérte és fenntartja-e. Különösen nagyobb sebészeti beavatkozás esetén elengedhetetlen a faktorpótló terápia véralvadási vizsgálattal történő pontos.
Ha a VIII-as faktor várt aktivitási szintjét a plazmában nem sikerül elérni, vagy ha a vérzés a nyilvánvalóan megfelelő dózissalnem állítható el, gyanítható, hogy a vérében VIII-as faktor inhibitor van jelen. A megfelelő laboratóriumi eljárásokkal ellenőrizni kell a VIII-as faktor inhibitorok jelenlétét, és egy abban jártas szsakembernek meg kell határoznia annak mennyiségét. Ha a KOGENATE Bayer 1000 NE alkalmazása során annak hatását túlzottan erősnek, vagy csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
Inhibitorok jelenléte
Ha orvosa arról tájékozatta, hogy Önnél megjelentek a VIII-as faktor inhibitorai, akkor valószínűleg a korábbihoz képest nagyobb mennyiségű KOGENATE Bayer készítményt kell használnia a vérzés csillapítására. Ha ez a dózis nem szünteti hatásosan a vérzést , orvosa a kezelést kiegészítő készítmény, VIIa faktor koncentrátum vagy (aktivált) protrombin komplex koncentrátum alkalmazása mellett dönthet. Az orvosával történő egyeztetés nélkül ne növelje a vérzés csillapítására használt KOGENATE Bayer dózisát. További információért forduljon orvosához. Az ilyen kezeléseket az “A” típusú hemofília kezelésében tapasztalt orvos felügyelete mellett kell végezni.
A KOGENATE Bayert intravénásan kell beadni több perces időtartam alatt. A beadás sebességét a páciens kényelme határozza meg (maximális injektálási sebesség: 2 ml/perc).
Az orvosa megmondja Önnek, hogy a KOGENATE Bayer 1000 NE készítményt milyen gyakran, milyen időközönként kell használnia.
A KOGENATE Bayer 1000 NE készítménnyel végzett faktorpótló terápia általában élethosszig tart.
Ha az előírtnál több KOGENATE Bayer 1000 NE készítményt alkalmazott:
A rekombináns VIII-as véralvadási faktor túladagolásával kapcsolatos tünetekről nem számoltak be. Ha az előírtnál több KOGENATE Bayer 1000 NE készítményt alkalmazott, értesítse kezelőorvosát.
Ha elfelejtette alkalmazni a KOGENATE Bayer 1000 NE készítményt:
  • Azonnal folytassa a következő adaggal, és a továbbiakban alkalmazza az orvosa által meghatározott szabályos időközönként.
  • A soron következő előírt adagolási időpontban ne alkalmazzon dupla adagot.
4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK
Mint minden gyógyszernek, a KOGENATE Bayer 1000 NE készítménynek is lehetnek mellékhatásai. Ritka esetekben a következő mellékhatások valamelyike jelenhet meg a KOGENATE Bayer 1000 NE alkalmazása után:
  • kiütés/viszketés, helyi reakció az injekció beadásának helyén (pl. égető érzés, átmeneti bőrpír)
  • túlérzékenységi reakciók (pl. mellkasi szorító érzés/általános rossz közérzet, szédülés és émelygés, valamint enyhe vérnyomáscsökkenés, amely miatt álló helyzetben ájulásközeli érzést tapasztalhat)
  • szokatlan szájíz
  • láz.
  • Ezenkívül nem zárható ki teljesen az anafilaxiás reakció lehetősége. Amennyiben az injekció/infúzió közben az alábbi tüneteket tapasztalja:
  • mellkasi szorító érzés/általános rossz közérzet
  • szédülés
  • enyhe vérnyomáscsökkenés (amely miatt álló helyzetben ájulásközeli érzést tapasztalhat)
  • émelygés az túlérzékenységet vagy anafilaktikus reakciót jelezhet. Ha allergiás vagy anafilaktikus reakciók lépnek fel, azonnal szüntesse meg az injekció vagy infúzió adását. Azonnal forduljon orvoshoz.
A vizsgálatok során egy páciensnél sem jelent meg klinikailag jelentős mennyiségben ellenanyag a készítményben nyomokban lévő egér- és hörcsögfehérjével szemben. Az összetevőkkel, pl. a készítményben nyomokban lévő egér- és hörcsögfehérjével szembeni allergiás reakció lehetősége azonban az erre hajlamos páciensek esetében fennáll.
Az “A” típusú hemofíliában szenvedők kezelésének ismert szövődménye a VIII-as faktort semlegesítő ellenanyagok (inhibitorok) kialakulása. A rekombináns VIII-as faktorkészítményekkel végzett vizsgálatok során elsősorban a korábban nem kezelt hemofíliás betegeknél figyelték meg az inhibitorok kialakulását. Állapota megfigyelésével és laboratóriumi vizsgálatokkal gondosan ellenőrizni kell Önnél az inhibitorok esetleges megjelenését. A klinikai vizsgálatokban 60 esetből 9-ben (15%) a korábban nem vagy minimálisan kezelt pácienseknél a KOGENATE Bayer alkalmazása során inhibitorok jelentek meg: összességében 60-ból 6 esetben (10%) 10 BU (módosított Bethesda Egység - Bethesda Unit) feletti mennyiségben, míg 60ból 3 esetben (5%) 10 BU alatti mennyiségben. Ezeknél a pácienseknél az inhibitor észlelésének időpontjában a készítménnyel történt kezelés (expozíció) középértéke (legalább az esetek felében) 9 nap volt (3 - 18 napos szélső értékekkel).
Ha az itt felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb szokatlan tünetet észlel, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.
5. A KÉSZÍTMÉNY TÁROLÁSA
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó! Hűtőszekrényben tárolandó (2 °C - 8 °C). Nem fagyasztható. Az injekciós üveget és az előretöltött fecskendőt fénytől védve, a külső csomagolásban kell tartani.A csomagolt készítmény szobahőmérsékleten (legfeljebb 25 °C) 3 hónapig tárolható. Ebben az esetben a 3 hónap leteltekor a készítmény szavatossága lejár. Az új lejárati dátumot fel kell tüntetni a külső csomagoláson.Feloldás után nem tárolható hűtőszekrényben. Az elkészített injekció azonnal felhasználandó. A készítmény egy alkalommal használható fel. A fel nem használt oldat hulladékként kezelendő. A gyógyszert csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
Ne használja fel a KOGENATE Bayer készítményt, ha látható részecskéket tartalmaz vagy zavaros.
6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK
A készítményhez kapcsolódó további kérdéseivel forduljon a forgalomba hozatali engedély jogosultjának helyi képviseletéhez:
België / Belgique / Belgien
Bayer s.a.-n.v., Division Pharma Louizalaan 143 / avenue Louise B-1050 Bruxelles / Brussel / Brüssel Tél/Tel: +32-(0)2-5356311
Česká republika
Bayer Sp. z o.o. Aleje Jerozolimskie 158 PL-02-326 Warszawa Polsko Tel: +48-22-572 38 33
Danmark
Bayer A/S, Pharma Postboks 2090 Nřrgaardsvej 32 DK-2800 Kgs. Lyngby Tlf: +45-45 235000
Deutschland
Bayer Vital GmbH D-51368 Leverkusen Tel: +49-(0)214-3051321
Eesti
Bayer AB, Pharma Box 5237 Drakegatan 1 S-402 24 Göteborg Rootsi Tel: +46-(0)31-839800
Ελλάδα
Bayer Ελλάς ΑΒΕΕ Σωρού 18-20 Πολύδροσο GR-151 25 Μαρούσι - Αθήνα Τηλ: 800 11 30 900
+30-210-6187500
Espańa
Química Farmacéutica Bayer S.A. Pau Claris, 196 E-08037 Barcelona Tel: +34-93-4956500
France
Bayer Pharma SAS 13, rue Jean Jaurčs F-92807 Puteaux Cedex Tél: +33-(0)1-49065864
Luxembourg / Luxemburg
Bayer s.a.-n.v., Division Pharma Louizalaan 143 / avenue Louise B-1050 Bruxelles / Brüssel Belgique / Belgien Tél/Tel: +32-(0)2-5356311
Magyarország
Bayer Hungária Kft. Alkotás u.50. H-1123 Budapest Tel.:+36-1487-4100
Malta
Alfred Gera and Sons Ltd. Triq il-Masgar Qormi, QRM 09 Tel: +356-2144 6205
Nederland
Bayer B.V., Divisie Farma Energieweg 1 NL-3641 RT Mijdrecht Tel: +31-(0)297-280666
Norge
Bayer AS Postboks 14 N-0212 Oslo Tlf. +47 24 11 18 00
Österreich
Bayer Austria Ges. m. b. H. Geschäftsbereich Pharma Lerchenfelder Gürtel 9 - 11 A-1160 Wien Tel: +43-(0)1-71146-0
Република България
Bayer Bulgaria EOOD 5 Resbarska Str. 1510 Sofia Bulgaria tel. + 359 (2)81 401 51
Polska
Bayer Sp. z o.o. Aleje Jerozolimskie 158 PL-02-326 Warszawa Tel.: +48-22-572 38 33
Ireland
Bayer plc, Pharmaceutical Division Bayer House Strawberry Hill, Newbury Berkshire RG14 1JA United Kingdom Tel: +44-(0)1635-563000
Ísland
Vistor hf. Hörgatún 2 IS-210 Garđabćr Tel: +354 535 7000
Italia
Bayer S.p.A. Viale Certosa 130 I-20156 Milano Tel: +39-02-39781
Κύπρος
NOVAGEM Limited Tηλ: +357 22 747747
Latvija
Bayer AB, Pharma Box 5237 Drakegatan 1 S-402 24 Göteborg Zviedrija Tel: +46-(0)31-839800
Lietuva
Bayer AB, Pharma Box 5237 Drakegatan 1 S-402 24 Göteborg©vedija Tel. +46-(0)31-839800
A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma
Portugal
Bayer Portugal S.A., Divisăo Farmacęutica Rua da Quinta do Pinheiro, 5 P-2794-003 Carnaxide Tel: +351-21-4164200
România
Bayer HealthCare AG D-51368 Leverkusen Tel: +49-(0)214-3051321
Slovenija
Bayer Pharma d. o. o. Bravničarjeva 13 SI-1000 Ljubljana Slovenija Tel.: +386-(0)1-58 14 400
Slovenská republika
Bayer Sp. z o.o. Aleje Jerozolimskie 158 PL-02-326 Warszawa Poμsko Tel: +48-22-572 38 33
Suomi/Finland
Bayer Oy Lääkeosasto / Läkemedelsavdelningen PL/PB 13, Suomalaistentie 7 / Finländarvägen 7 FIN-02271 Espoo / Esbo Puh/Tel: +358-(0)9-887887
Sverige
Bayer AB, Pharma Box 5237 Drakegatan 1 S-402 24 Göteborg Tel: +46-(0)31-839800
United Kingdom
Bayer plc, Pharmaceutical Division Bayer House Strawberry Hill, Newbury Berkshire RG14 1JA - UK Tel: +44-(0)1635-563000