Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Presid 10 mg retard tabletta 100x V - - HM ÜB - -
Presid 10 mg retard tabletta 30x V 1556 Ft 396 Ft HM KGY ÜB - -
Presid 2,5 mg retard tabletta 100x V - - HM ÜB - -
Presid 2,5 mg retard tabletta 30x V 590 Ft 497 Ft HM KGY ÜB - -
Presid 5 mg retard tabletta 100x V - - HM ÜB - -
Presid 5 mg retard tabletta 30x V 762 Ft 194 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Presid 2,5 mg retard tabletta
Presid 5 mg retard tabletta
Presid 10 mg retard tabletta

felodipin

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
                   További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Presid retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Presid retard tabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Presid retard tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell a Presid retard tablettát tárolni?
6. További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PRESID RETARD TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Presid a kalcium-antagonistáknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. A kisebb vérerek tágításával csökkenti a vérnyomást. Nem befolyásolja hátrányosan a szívműködést.
A Presid-et magasvérnyomás kezelésére, továbbá - például fizikai megterhelésre, ill. stressz hatására jelentkező - mellkasi fájdalom oldására alkalmazzák.
Ha további információkra van szüksége, forduljon kezelőorvosához.


2. TUDNIVALÓK A PRESID RETARD TABLETTA SZEDÉSE ELŐTT

Ne szedje a Presid retard tablettát
  • ha allergiás (túlérzékeny) a felodipinre vagy a Presid retard tabletta egyéb összetevőjére. Ezért kérjük, hogy jelezze orvosának, ha korábban bármelyik gyógyszerrel kapcsolatban szokatlan tüneteket tapasztalt.
  • gyermekkorban.
  • terhesség esetén.
  • a szívelégtelenség egyes fajtáiban, heveny szívinfarktusban vagy szünet nélkül 15 percen át, esetleg annál tovább tartó és/vagy a szokásosnál erősebb mellkasi fájdalom esetén.
  • hemodinamikailag jelentős obstruktív szívbillentyű‑bántalom, illetve dinamikus kardiális kiáramlási obstrukció esetén.
  • örökletes galaktóz intoleranciában, Lapp laktáz hiányban vagy glükóz-galaktóz felszívódási zavarban szenvedők a készítményt nem szedhetik.

A Presid retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
Kérjük, hogy minden egyéb betegségéről tájékoztassa orvosát.
Májbetegség esetén esetleg kisebb adagok szükségesek.
Szapora szívverésre hajlamos betegeknél körültekintő alkalmazás szükséges.

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
A Presid-kezelés hatása módosulhat más gyógyszerekkel való együttes alkalmazáskor, mint pl. bizonyos fekélyellenes szerek (cimetidin), antibiotikumok (eritromicin), gombaellenes szerek (itrakonazol, ketokonazol), altató tabletták (barbiturátok) és az epilepsziás roham megelőzésére alkalmazott gyógyszerek (fenitoin, karbamazepin), továbbá tuberkulózisban alkalmazott antibiotikum (rifampicin), bizonyos HIV‑ellenes, illetve proteázgátló szerek (efavirenz, nevirapin, ritonavir), immunszupresszív szerek (takrolimusz), valamint orbáncfüvet (Hypericum Perforatum) tartalmazó készítmények.

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

A Presid egyidejű bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
Bizonyos ételek, italok vagy az alkohol a Presid hatását változtathatják meg, pl. a grapefruitlé befolyásolhatja a Presid hatását, ezért a kezelés ideje alatt grapefruitlé fogyasztása nem ajánlott.

Terhesség és szoptatás
Nem szedhet Presid retard tablettát, ha terhes. Ha a Presid-kezelés ideje alatt teherbe esik, azonnal tájékoztassa orvosát, amint a terhesség kiderül.
Amennyiben szoptat, tájékoztassa erről kezelőorvosát, mivel a felodipin kiválasztódik az anyatejbe. Azonban, ha a szoptató anya szigorúan az előírt dózisban alkalmazza a gyógyszert, nem valószínű, hogy az hatással lenne a csecsemőre.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A gyógyszer szedése során szédülés és fáradtság léphet fel. A közlekedésben való biztonságos részvételt és a baleseti veszéllyel járó munka végzését befolyásolhatja, elsősorban a kezelés kezdetén és dózisemeléskor, ezért ilyen esetekben a gépjárművezetés és gépek kezelése nem ajánlott.

Fontos információk a Presid retard tabletta egyes összetevőiről
A 2,5 mg-os készítmény 25,20 mg, az 5 mg-os 23,95 mg, a 10 mg-os 21,45 mg tejcukrot (laktózt) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Ez a gyógyszer hidrogénezett ricinusolajnak nevezett segédanyagot is tartalmaz. Ez a segédanyag gyomorpanaszokat és hasmenést okozhat.


3. HOGYAN KELL SZEDNI A PRESID RETARD TABLETTÁT?

A Presid retard tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

A Presid retard tablettát reggel vegye be kevés vízzel. Nem szabad elfelezni, összetörni vagy szétrágni. A tablettát éhgyomorra vagy könnyű étkezés után lehet bevenni.

A készítmény szokásos adagja
Magas vérnyomás
A kezelést naponta egyszer 5 mg-os adaggal ajánlatos kezdeni. Szükség esetén az orvos felemelheti az adagot vagy más vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel egészítheti ki a kezelést. A magas vérnyomás hosszan tartó kezelésére a szokásos adag naponta egyszer 5‑10 mg.
Idős betegek esetében a naponta 2,5 mg-os kezdő adag is megfelelően hatékony lehet.

Májkárosodás
Májkárosodás során kezelőorvosa alacsonyabb adagot rendelhet.

Mellkasi fájdalom
Naponta egyszer 5 mg-os kezdőadag után az orvos szükség szerint naponta egyszer 10 mg-ra emelheti az adagot.

Ha az előírtnál több Presid retard tablettát vett be
Ha az előírtnál nagyobb adag Presid retard tablettát vesz be, előfordulhat, hogy nagymértékben lecsökken a vérnyomása, és esetleg a szívverése is lelassul, ilyenkor tüneti kezelés szükséges. Ezért fontos, hogy pontosan tartsa be az orvos utasítását. Ha rossz a közérzete (pl. ájulásérzés, koncentrálóképesség csökkenése, szédülés), azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
Esetenként aktív szén adása, illetve gyomormosás válhat szükségessé.

Ha elfelejtette bevenni a Presid retard tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Presid retard tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
A mellékhatások többsége a kezelés kezdetekor, illetve a gyógyszeradag emelését követően jelentkezik. A tünetek általában gyorsan elmúlnak vagy idővel enyhülnek.

Ettől függetlenül, ha a következő tünetek közül bármelyiket tapasztalja, feltétlenül tájékoztassa orvosát: hőhullám, fejfájás, szívdobogásérzés, szédülés, fáradtság, bokaduzzanat.

Más kalcium-antagonistához hasonlóan a Presid esetében is beszámoltak a fogíny enyhe túlburjánzásáról, fogíny- vagy fogágy-gyulladásban szenvedő betegeknél.
Gondos szájápolással a fogíny megnagyobbodása megelőzhető, illetve megszűntethető.

Nagyon gyakori (≥1/10 beteget érintő) mellékhatások: perifériális ödéma.
Gyakori (≥1/100 és <1/10 beteget érintő) mellékhatások: fejfájás, kipirulás.
Nem gyakori (≥1/1000 és <1/100 beteget érintő) mellékhatások: szapora szívverés, szívdobogásérzés, szédülés, égő/szurkáló/zsibbadó érzés, hányinger, hasi fájdalom, kiütés, viszketés, fáradtság.
Ritka (≥1/10000 és <1/1000 beteget érintő) mellékhatások: ájulás, hányás, ízületi-, és izomfájdalom, impotencia, szexuális diszfunkció, csalánkiütés.
Nagyon ritka (<1/10000 beteget érintő) mellékhatás: fogíny túlburjánzása, ínygyulladás, emelkedett májenzim értékek, fényérzékenységi reakciók, kis vérerek, főként a bőr ereinek gyulladása (úgynevezett leukocitoklasztikus vaszkulitisz), pollakiszúria (gyakori, kis mennyiségű vizeletürítés), túlérzékenységi reakciók (pl. angioödéma, láz).

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. HOGYAN KELL A PRESID RETARD TABLETTÁT TÁROLNI?

Legfeljebb 30°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje a Presid retard tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Ne szedje be a gyógyszert, ha a csomagolás sérült vagy szakadt.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Presid retard tabletta
  • A készítmény hatóanyaga a felodipin.
Presid 2,5 mg retard tabletta: 2,5 mg felodipint tartalmaz tablettánként.
Presid 5 mg retard tabletta: 5 mg felodipint tartalmaz tablettánként.
Presid 10 mg retard tabletta: 10 mg felodipint tartalmaz tablettánként.
  • Egyéb összetevők: propil-gallát, magnézium-sztearát, kolloid szilícium-dioxid (vízmentes), povidon K-25, mikrokristályos cellulóz, laktóz-monohidrát, hipromellóz.
Bevonat:
2,5 mg retard tabletta: sárga vas-oxid, talkum, titán-dioxid, propilénglikol, hipromellóz.
5 mg és 10 mg retard tabletta: sárga vas-oxid, vörös vas-oxid, talkum, titán-dioxid, propilénglikol, hipromellóz.

Milyen a Presid retard tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Presid 2,5 mg retard tabletta: sárga, kerek, bikonvex, filmbevonatú retard tabletta „2,5” jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színű.

Presid 5 mg retard tabletta: halvány rózsaszín, kerek, bikonvex, filmbevonatú retard tabletta „5” jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színű.

Presid 10 mg retard tabletta: vörös-barna, kerek, bikonvex, filmbevonatú retard tabletta „10” jelzéssel ellátva. Törési felülete fehér színű.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
TEVA Magyarország Zrt.
2100 Gödöllő, Repülőtéri út. 5.

Gyártó
Teva Czech Industries s.r.o.
Ostravská 29,indication number 305, 747 70 Opava, Komárov
Cseh Köztársaság

OGYI-T-8390/01-02 (Presid 2,5 mg retard tabletta)
OGYI-T-8391/01-02 (Presid 5 mg retard tabletta)
OGYI-T-8392/01-02 (Presid 10 mg retard tabletta)


A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma 2012. április