Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Talvosilen Forte 500 mg/30 mg kemény kapszula 20x V 592 Ft 592 Ft HM KGY - -
Talvosilen Forte kapszula 10x V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Talvosilen Forte 500 mg/30 mg kemény kapszula

paracetamol,
kodein-foszfát-hemihidrát

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont

A betegtájékoztató tartalma:

1. Milyen típusú gyógyszer a Talvosilen Forte 500 mg/30 mg kemény kapszula (továbbiakban: Talvosilen Forte) és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Talvosilen Forte alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Talvosilen Forte‑t?
4 . Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Talvosilen Forte-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Talvosilen Forte és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Talvosilen Forte egy fájdalomcsillapító készítmény, kodeint és paracetamolt tartalmaz.
12 éves vagy idősebb, illetve 43 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekeknél, serdülőknél és felnőtteknél alkalmazható, olyan mérsékelten erős és erős fájdalom rövid ideig tartó kezelésére, ami más fájdalomcsillapítók hatására - mint pl. a paracetamol vagy ibuprofen (önmagában) - nem enyhül. Ez a készítmény kodeint tartalmaz. A kodein az úgynevezett „opioid analgetikumok” gyógyszercsoportba tartozik, fájdalomcsillapító hatású. Alkalmazható önmagában vagy egyéb fájdalomcsillapítókkal, pl. paracetamollal együtt.


2. Tudnivalók a Talvosilen Forte alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Talvosilen Forte-t, ha Ön vagy a kezelendő gyermek
  • allergiás a paracetamolra, kodeinre vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére,
  • funkcionális légzési problémákkal (légzési elégtelenség), vagy nehézlégzéssel (légzésdepresszió) küzd
  • eszméletlenség (kóma) esetén,
  • tüdőgyulladás (pneumónia) fennállásakor,
  • heveny asztmás roham esetén,
  • idült köhögés esetén (ami a kezdődő asztma figyelmeztető jele lehet, főként gyermekeknél),
  • ha tudomása van arról, hogy Ön vagy a kezelendő gyermek nagyon gyorsan alakítja át a kodeint morfinná,
  • ha Ön előrehaladott terhes,
  • ha fennáll Önnél a koraszülés veszélye,
  • ha szoptat,
  • ha a gyermek 12 évesnél fiatalabb vagy 43 kg-nál kisebb testtömegű.

Nem alkalmazható továbbá a Talvosilen Fortegyermekeknél és serdülőknél 18 éves korig, obstruktív alvási apnoe szindróma (légúti szűkülettel összefüggő alvási légzésleállás) miatt elvégzett torok- vagy orrmandula eltávolítás utáni fájdalom csillapítására.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Talvosilen Forte szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha Önt vagy a kezelendő gyermeket érintik az alábbiak:
  • ha a beteg opioid (pl. erős fájdalomcsillapító- vagy trankvilláns-) függőségben szenved,
  • ha csökkent az éberségi szintje,
  • ha koponyaűri nyomásfokozódással járó állapotban szenved,
  • ha légzőközpont-zavarban vagy légzés-zavarban szenved,
  • ha monoamino‑oxidáz‑gátlókat (MAO) is szed (ezek depresszió kezelésére szolgáló gyógyszerek),
  • ha krónikus hörgőgyulladása vagy asztma miatti légzési problémái vannak,
  • ha eltávolították az epehólyagját (kolecisztektómia után van),
  • ha hasnyálmirigy-gyulladása van,
  • ha nagy adagban kap Talvosilen Forte‑t,
  • és ha folyadékhiány miatti alacsony vérnyomásban szenved.

A Talvosilen Forte a betegtájékoztatóban ismertetettnél alacsonyabb adagokban vagy az adagok közötti hosszabb szünetekkel (hosszabb gyógyszermentes időszak tartásával) alkalmazandó az alábbi állapotokban:
  • károsodott májműködés (pl., májgyulladás, Gilbert szindróma),
  • régóta fennálló alkoholfüggőség
  • csökkent veseműködés (ideértve a dialízis-kezelésre szoruló betegeket is)
  • csökkent glutation-szinttel járó állapotok (megfelelő adagmódosításra lehet szükség, pl. cukorbetegségben, HIV-fertőzésben, Down szindrómában, daganatos betegségekben).

A túladagolás elkerülése érdekében ellenőrizni kell, hogy az egyidejűleg szedett gyógyszerek tartalmaznak‑e paracetamolt és/vagy kodeint.

A javasolt adagok túllépése súlyos májkárosodáshoz vezethet.

Nagymennyiségű fájdalomcsillapító hosszú ideig való szedése vagy a gyógyszer nem előírás szerinti alkalmazása fejfájást idézhet elő, amit nem szabad az adagok növelésével kezelni.

Általánosságban a fájdalomcsillapítók, főként az egynél több hatóanyagot tartalmazó készítmények szokásossá vált alkalmazása maradandó vesekárosodáshoz vezethet, melynek következménye veseelégtelenség is lehet (analgetikum nefropátia).

Fájdalomcsillapítók hosszantartó, nagy adagban történő, ill. nem előírásszerű alkalmazásakor az adagolás hirtelen megszakítása fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, idegesség és vegetatív tünetek (pl. szapora szívverés, gyengeség, izzadás, szédülés) fellépését idézheti elő. Ilyenkor semmilyen fájdalomcsillapítót sem szabad szedni, amíg a tünetek nem enyhülnek. Ez általában néhány napot vesz igénybe. A kezelés folytatása előtt orvossal kell beszélni.

A kodein (a Talvosilen Forte egyik összetevője) lebontásának egyénenként eltérő sebessége miatt a kezelőorvos által javasolt adagok mellett is jelentkezhetnek a túladagolás tünetei. Kérjen orvosi segítséget, ha olyan tüneteket tapasztal, mint a látáscsökkenés, aluszékonyság, kimerültség, székrekedés vagy vérkeringési problémák.
A kodeint a májban egy enzim alakítja át morfinná. A morfin az az anyag, ami a fájdalmat csillapítja. Néhány embernél módosult ez az enzim, ami eltérő módon hathat az emberekre. Bizonyos embereknél nem képződik vagy nagyon kis mennyiségben képződik morfin, és ez nem biztosít kellő fájdalomcsillapítást. Más embereknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki súlyos mellékhatások, mert nagy mennyiségű morfin keletkezik. Ha a következő mellékhatások bármelyikét észleli, hagyja abba a gyógyszer szedését, és azonnal forduljon orvoshoz: lassú vagy felületes légzés, zavartság, aluszékonyság, szűk pupillák, hányinger vagy hányás, székrekedés, étvágytalanság.
A kezelés kezdetén kezelőorvosa ellenőrzi, hogy Ön miként reagál a Talvosilen Forte‑ra. Ez különösen vonatkozik az idős vagy károsodott veseműködésű betegekre, illetve azokra, akiknek légzési problémáik vannak.

Ritkán megfigyelték súlyos, heveny túlérzékenységi reakciók, pl. anafilaxiás sokk jelentkezését. Túlérzékenységi reakció jelentkezésekor a kezelést azonnal fel kell függeszteni. A tünetektől függő, megfelelő intézkedéseket egészségügyi szakembernek kell megtennie.

Gyermekek és serdülők

Sebészeti beavatkozás utáni alkalmazás gyermekeknél és serdülőknél
A Talvosilen Forte nem alkalmazható gyermekeknél és serdülőknél az obstruktív alvási apnoe szindróma (légúti szűkülettel összefüggő alvási légzésleállás) miatti torok- vagy orrmandula eltávolítás utáni fájdalom csillapítására.

Alkalmazás légzési problémás gyermekeknél
Légzési problémás gyermekek számára a kodein nem javasolt, mivel ezeknél a gyermekeknél a morfin toxicitás tünetei súlyosbodhatnak.

Egyéb gyógyszerek és a Talvosilen Forte

Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Nyugtatók, altatók, pszichoterápiás szerek (pl. fenotiazinok, mint pl. a klórpromazin, tioridazin, perfenazin), ill. más, a központi idegrendszert gátló gyógyszerek, továbbá allergia kezelésére szolgáló gyógyszerek (antihisztaminok, pl. prometazin, meklozin), valamint vérnyomáscsökkentők és egyéb fájdalomcsillapítók egyidejű alkalmazása, vagy alkohol együttes fogyasztása fokozhatja a fáradtságot, aluszékonyságot és a légzéscsökkentő hatást.

A paracetamol (a Talvosilen Forte egyik összetevője) egyébként biztonságos adagjai is előidézhetnek májkárosodást azoknál a betegeknél, akik olyan készítményeket kapnak, amelyek felgyorsítják a gyógyszerek lebomlását a májban (úgynevezett enziminduktorok). Ilyenek pl. egyes altatószerek és epilepszia elleni készítmények (fenobarbitál, fenitoin, karbamazepin stb.) valamint a rifampicin (tuberkulózis elleni gyógyszer). Ugyanez vonatkozik az alkoholfüggőségre is.

A paracetamol felszívódása csökkenhet, vagyis a gyógyszer később fejtheti ki hatását, ha a gyomor kiürülését gátló gyógyszerekkel adják együtt.

Ennek ellenkezője, a paracetamol fokozott mértékű felszívódása és hatásának gyorsabb jelentkezése következhet be a gyomor kiürülését gyorsító gyógyszerek, pl. metoklopramid egyidejű szedésekor.

Azoknál a betegeknél, akik paracetamol tartalmú gyógyszereket és zidovudint (AZT vagy retrovir) kapnak egyidejűleg, nagyobb a hajlam a neutropénia (a fehérvérsejtek számának csökkenése) kialakulására. A Talvosilen Forte ezért zidovudinnal együtt csak orvosi javaslatra adható.

A paracetamol adagját csökkenteni kell, magas húgysavszint csökkentésére szolgáló gyógyszer, pl. probenicid egyidejű alkalmazásakor.

A kolesztiramin (magas koleszterinszint csökkentésére szolgáló gyógyszer) csökkenti a paracetamol felszívódásának mértékét.

Depresszió kezelésére szolgáló gyógyszert (triciklikus antidepresszánsokat, pl. imipramint, amitriptilint és opipramolt) Talvosilen Forté-val együtt szedve kodein által előidézett légzési rendellenességek jelentkezhetnek.

Az ugyancsak depresszió kezelésére szolgáló egyéb gyógyszerek (MAO‑gátlók, mint pl. a tranilcipromin) felerősíthetik a központi idegrendszerre gyakorolt hatást és egyéb, nem ismert súlyosságú mellékhatásokat is előidézhetnek. Ezért a Talvosilen Forte nem alkalmazható az utolsó MAO‑gátló gyógyszer bevételét követő két héten belül.

Más fájdalomcsillapítókkal ellentétben, egyes készítmények, mint pl. a buprenorfin vagy a pentazocin csökkenthetik a Talvosilen Forte hatását.

A cimetidin és egyéb, a májanyagcserét befolyásoló gyógyszerek fokozhatják a Talvosilen Forte hatását. A morfin-lebomlás gátlását és ennek következtében a vérplazma emelkedett morfin-koncentrációját figyelték meg egyes morfinnal kezelt betegeknél. Ezt a hatást a kodein esetében sem lehet kizárni.

A Talvosilen Forte hatása a laboratóriumi vizsgálatok eredményeire
Paracetamol alkalmazása befolyásolhatja a vérplazma húgysav- és cukor-szintjének meghatározását.

A Talvosilen Forte egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal

A Talvosilen Forte-t szedő betegeknek tartózkodniuk kell az alkoholfogyasztástól, mivel az alkohol negatívan befolyásolja a koordinált mozgást és a szellemi képességeket.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség
Ha Ön terhes, a Talvosilen Forte-t kizárólag kezelőorvosa javaslatára szedheti, mivel nem zárható ki mellékhatások kialakulása a magzatnál.
Tilos a Talvosilen Forte‑t alkalmazni előrehaladott terhességben vagy koraszülés veszélyének fennállásakor, mivel a kodein - a készítmény egyik hatóanyaga - átjuthat a méhlepényen és légzészavart idézhet elő az újszülöttnél.

A Talvosilen Forte tartós alkalmazása a magzat kodeinfüggőségéhez vezethet. A terhesség utolsó három hónapjában ismételten alkalmazott kodein a beszámolók szerint megvonási tüneteket idézhet elő az újszülöttnél.

Kérjük, azonnal forduljon orvosához, ha terhességet tervez vagy teherbe esett, hogy megbeszélhesse vele, folytatható-e a Talvosilen Forte‑kezelés vagy változtatásra van szükség.

Szoptatás
A kodein nem alkalmazható szoptatás alatt.
A paracetamol, a kodein és a morfin (a kodein bomlásterméke) átjut az anyatejbe.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre

A Talvosilen Forte előírás szerinti alkalmazása esetén is oly mértékben ronthatja a beteg reakciókészségét, ami már veszélyeztetheti a gépjárművezetéshez, a gépek kezeléséhez vagy a kockázatos tevékenységek végzéséhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell alkalmazni a Talvosilen Forte-t?

A Talvosilen Forte-t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolási rend az alábbi táblázatban található.
Javasolt adagolás 12 éves vagy idősebb, illetve 43 kg-nál nagyobb testtömegű gyermekek, serdülők és felnőttek részére: 1‑2 kemény kapszula, szükség szerint 6 óránként.

A maximális napi adagot túllépni tilos. A maximális napi adag függ a beteg testtömegétől és egyéb tényezőktől, de nem lehet több mint 60 mg paracetamol testtömeg‑kilogrammonként.
A kodein összetevőre vonatkozó maximális napi adag 240 mg kodein‑foszfát‑hemihidrát (ami 8 Talvosilen Forte kemény kapszulának felel meg).

A maximális napi adagot a kezelőorvos határozza meg.

Az egyes adagok szedése között javasolt időtartam függ a tünetektől és a maximális napi adagtól, de legalább 6 órának kell lennie.

Testtömeg
(kor)
Egyetlen adag
(paracetamol és kodein-foszfát-hemihidrát adagokban kifejezve)
Maximális napi adag
(24 óra alatt)
(paracetamol és kodein-foszfát-hemihidrát adagokban kifejezve)
43 kg felett
(12 éves vagy idősebb gyermekek, serdülők és felnőttek)
1 - 2 kemény kapszula
(ami 500 - 1000 mg paracetamolnak és 30 - 60 mg kodein-foszfát-hemihidrátnak felel meg)
Legfeljebb 8 kemény kapszula
(ami legfeljebb 4000 mg paracetamolnak és 240 mg kodein-foszfát-hemihidrátnak felel meg)


A fenti táblázatban szereplő maximális napi adagot - 8 kemény kapszula - nem szabad túllépni.

A Talvosilen Forte‑t 12 éven aluli vagy 43 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknek nem szabad adni, súlyos légzési nehézség kialakulásának kockázata miatt.

3.1 A Talvosilen Forte alkalmazásának módja

A kapszulákat egészben, sok folyadékkal kell lenyelni.
A kapszulát nem szabad fekvő helyzetben bevenni.
A készítmény hatása később jelentkezhet, ha étkezés után veszik be.

3.2 A kezelés időtartama
A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg.

Ezt a gyógyszert nem szabad 3 napnál tovább szedni. Amennyiben a fájdalom nem enyhül 3 nap után, forduljon orvosához tanácsért.

Különleges betegcsoportok

Károsodott májműködés, károsodott veseműködés

Károsodott májműködés vagy károsodott veseműködés,illetve a vér örökletesen magas bilirubinszintje (Gilbert szindróma) fennállása esetén vagy az adagot kell csökkenteni, vagy az adagok bevétele közötti időtartamot növelni.

Súlyos veseelégtelenség
Súlyos veseelégtelenségben (kreatinin-clearance 10 ml/perc alatt) az egyes gyógyszer-adagok bevétele között legalább 8 órának kell eltelnie.

Idős betegek
Nincs szükség az adag módosítására.

12 évesnél fiatalabb vagy 43 kg-nál kisebb testtömegű gyermekek
A Talvosilen Forte kemény kapszula alkalmazása 12 évesnél fiatalabb vagy 43 kg-nál kisebb testtömegű gyermekeknek nem adható.

Kérjük, beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével, ha úgy érzi, hogy a Talvosilen Forte túlságosan erős vagy gyenge az Ön számára.

Ha az előírtnál több Talvosilen Forte-t vett be

A túladagolás veszélyének elkerülése érdekében ellenőrizni kell, hogy az egyidejűleg szedett gyógyszerek tartalmaznak‑e paracetamolt és/vagy kodeint!

A paracetamol túladagolás súlyos májkárosodást idézhet elő. A túladagolás tünetei a hányás, hányinger, étvágytalanság, sápadtság és hasi fájdalom.

A kodein túladagolás fő tünete a légzés nagymértékű lelassulása. A tünetek többnyire megegyeznek az akut morfinmérgezés tüneteivel - nagyfokú aluszékonyság, beleértve az eszméletlenséget is. Ezzel egyidőben a betegeknél rendszerint a pupilla beszűkülése, hányás, fejfájás és vizelet‑visszatartás, illetve székrekedés tapasztalható. A szervezet csökkent oxigén-ellátása (cianózis, hipoxia), hideg bőr, a simaizmok fokozott tónusa (60 mg feletti egyszeri kodein adag bevétele után) és a reflexek kiesése előfordulhat. Egyes esetekben a szívverés lassulását és vérnyomáscsökkenést figyeltek meg. Néhány betegnél, főként gyermekeknél görcsök jelentkeztek.

Nagymennyiségű Talvosilen Forte bevétele esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, a megfelelő intézkedések mielőbbi megtétele érdekében.

Ha elfelejtette bevenni a Talvosilen Forte-t

Amint észrevette, hogy elfelejtett egy adagot bevenni / adagolni, pótolja azt minél előbb.
Ügyeljen arra, hogy az aktuálisan bevett és a következő adag között legalább 6 óra teljen el. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha idő előtt abbahagyja a Talvosilen Forte szedését

Nincs szükség különleges elővigyázatosságra, ha a Talvosilen Forte‑t megfelelően alkalmazta.

Fájdalomcsillapítók hosszantartó, nagy adagban való, ill. nem előírásszerű alkalmazása esetén az adagolás hirtelen megszakítása fejfájás, fáradtság, izomfájdalom, idegesség és vegetatív tünetek fellépését idézheti elő. Amíg ezek a tünetek nem enyhülnek - rendszerint néhány nap alatt - semmilyen fájdalomcsillapítót sem szabad szedni. A kezelés folytatása előtt orvossal kell beszélni.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Keresse fel kezelőorvosát, ha a gyógyszer szedése alatt az alábbi mellékhatások bármelyike jelentkezik.
Lehet, hogy elég, ha beszél kezelőorvosával, de lehet, hogy azonnal kórházba kell mennie.

Ritka mellékhatások (10 000‑ből 1‑10 betegnél fordulhat elő):
  • súlyos allergiás reakciók, beleértve a Stevens-Johnson szindrómát is

Nagyon ritka mellékhatások (10 000‑ből 1‑nél kevesebb betegnél fordulhat elő):
  • nehézlégzéssel járó hörgőgörcs („analgetikum-asztma”)
  • a granulocita nevű fehérvérsejtek számának csökkenése vagy hiánya, minden vérsejttípus számának csökkenése
  • túlérzékenységi reakciók pl. arcduzzanat, nehézlégzés, nagyfokú verejtékezés, hányinger, vérnyomásesés, beleértve a sokk kialakulását
Túlérzékenységi reakció jelentkezése esetén a kezelést meg kell szakítani és azonnal orvoshoz kell fordulni!

További lehetséges mellékhatások a kezelés során

Nagyon gyakori mellékhatások (10‑ből több mint 1 betegnél fordulhat elő):
- hányinger, hányás (a kezelés kezdetén), székrekedés
  • kimerültség, enyhe fejfájás

Gyakori mellékhatások (100‑ból 1‑10 betegnél fordulhat elő):
  • enyhe álmosság

Nem gyakori mellékhatások (1000‑ből 1‑10 betegnél fordulhat elő):
  • szájszárazság
  • alvászavarok
  • viszketés, bőrpír, allergiás bőrkiütés, csalánkiütés- légszomj
- fülzúgás

Ritka mellékhatások (10 000‑ből 1‑10 betegnél fordulhat elő):
- emelkedett máj-transzamináz-szint (májenzim)
  • a vérlemezkék és a fehérvérsejtek számának csökkenése

Nagyobb adagok szedése esetén, illetve erre kifejezetten érzékeny betegeknél jelentkezhet az adagtól függő optikai fixációs zavar (úgynevezett vizuo-motoros zavar, amikor a beteg nem képes egy tárgypontra fókuszálni), valamint látásélesség‑csökkenés. Előfordulhat továbbá légzéslassulás (légzésdepresszió), valamint túlzott boldogságérzet (eufória).

Nagy adagok tartós alkalmazása fokozza a gyógyszerfüggőség kialakulásának kockázatát.

Nagy adagokat szedő betegeknél, főként fennálló tüdőbetegség esetén, folyadék felhalmozódást figyeltek meg a tüdőben (tüdővizenyő).

Nagy adagokat szedő betegeknél gyakran figyeltek meg vérnyomásesést, ájulást.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell tárolni a Talvosilen Forte-t?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.

A buborékcsomagoláson és a dobozon feltüntetett lejárati idő („Felh.:…”) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert.
A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Legfeljebb 30ºC-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel . Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Talvosilen Forte?

Hatóanyagok:
500 mg paracetamol és 30,0 mg kodein‑foszfát‑hemihidrát
kemény kapszulánként.

Egyéb összetevők:
talkum, vörös vas‑oxid (E172), sárga vas‑oxid (E172), titán‑dioxid (E171), zselatin.

Milyen a Talvosilen Forte külleme és mit tartalmaz a csomagolás?

Alsó részén fehér, átlátszatlan, felső részén narancssárga, átlátszatlan, kemény zselatin kapszulába töltött fehér, homogén por.

10 db vagy 20 db kemény kapszula fehér, átlátszatlan PVC//Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

BENE Arzneimittel GmbH.
Herterichstrasse 1. , D-81479 München
Németország

OGYI-T-4752/01 10 db
OGYI-T-4752/02 20 db


A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. november