Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Medinait Wick szirup 90ml VN - - - -
Medinait Wick szirup 180 ml VN - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Medinait Wick szirup

doxilamin‑szukcinát, dextrometorfán‑hidrobromid, pszeudoefedrin‑hidroklorid, paracetamol

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon gyógyszerészéhez.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.
  • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Medinait Wick szirup és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók az Medinait Wick szirup alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Medinait Wick szirupot?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Medinait Wick szirupot tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer az Medinait Wick szirup és milyen betegségek esetén alkalmazható?

Köhögéssel, náthával, enyhe torokfájással, fejfájással, végtagfájdalmakkal és a légzést nehezítő orrváladékozással kísért megfázásos panaszok, valamint az influenzás fertőzések tüneti kezelésére alkalmas gyógyszer felnőttek és 16 év feletti serdülők számára.
Keresse fel kezelőorvosát, ha tünetei 3 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.


2. Tudnivalók a Medinai Wick szirup alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Medinait Wick szirupot:
ha allergiás (túlérzékeny) a paracetamolra, dextrometorfán‑hidrobromidra, pszeudoefedrin‑hidrokloridra, doxilamin‑szukcinátra vagy a Medinait Wick szirup (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha vizeletürítési zavara (különösen prosztata‑megnagyobbodás) van.
  • ha szűkzugú zöld hályog (glaukóma) miatt kezelik.
  • ha magas a vérnyomása.
  • ha pajzsmirigy‑túlműködése van.
  • a mellékvese bizonyos daganatos megbetegedései esetén.
  • kifejezett máj- és veseműködési zavarok, sárgaság esetén.
  • bizonyos veleszületett enzimhiányos állapotok fennállása esetén.
  • egyes lehangoltság (depresszió) elleni gyógyszerek egyidejű, vagy azok elhagyását követő 14 napon belüli alkalmazása esetén.
  • alkoholtartalma miatt alkoholbetegek, epilepsziás, ill. agykárosodásban szenvedő betegek, valamint terhes nők és 16 éves kor alatti gyermekek nem szedhetik.
  • ha más paracetamol‑tartalmú gyógyszert is szed.

Gyermekek és serdülők
Ez a gyógyszer 16 évesnél fiatalabb gyermekek és serdülők esetében nem alkalmazható.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Fokozott megfontolást követően, a kezelőorvos utasítására alkalmazható súlyos szív- és érrendszeri betegségekben, cukorbetegségben, vagy prosztata‑megnagyobbodásban szenvedő betegeknél.
A gyógyszer használatának elkezdése előtt kérje ki kezelőorvosa tanácsát, ha nagy mennyiségű köpet (nyák) termelődésével járó köhögése, vagy olyan makacs köhögése van, amely például dohányosoknál, asztmásoknál vagy tüdőtágulásban (ún. emfizéma) szenvedőknél szokott előfordulni. Fokozott körültekintés ajánlott, ha a paracetamolt károsodott májműködésű betegeknél alkalmazzák, beleértve a májzsugorral (ún. cirrózis) nem járó alkoholos májbetegségben szenvedőket is. A túladagolás kockázata nagyobb az alkoholos májbetegségben szenvedőknél.

Egyéb gyógyszerek és a Medinait Wick szirup
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Egyes gyógyszerek ugyanis jelentősen, esetenként károsan befolyásolhatják egymás hatását.
  • Kifejezetten ellenjavallt bizonyos, elsősorban depresszió kezelésében használatos ún. MAO‑gátló gyógyszerekkel (ide kérek 1‑2 hatóanyagot példaként) egyidőben, illetve azok elhagyását követő 14 napon belül alkalmazni a Medinait Wick szirupot.
  • Más paracetamol‑tartalmú készítménnyel együtt nem szedhető!
  • Egyes altatókkal (pl. glutetimid, fenobarbitál), epilepszia kezelésére szolgáló szerekkel (pl. fenitoin, karbamazepin), antibiotikumokkal (pl. rifampicin, klóramfenikol), valamint alkohollal májkárosodást idézhet elő.
  • Bizonyos koleszterinszint‑csökkentő szerekkel (pl. kolesztiramin), valamint gyomorkiürülést lassító szerekkel (pl. propantelin) a paracetamol felszívódási sebessége csökken, gyomorkiürülést gyorsító szerekkel (pl. metoklopramid vagy domperidon) a paracetamol felszívódási sebessége fokozódik.
  • A véralvadásgátló warfarin és más kumarin-származékok véralvadásgátló hatását fokozhatja a paracetamol tartós és rendszeres használata, ami a vérzés kockázatának növekedésével jár.
  • A zidovudinnal (Retrovir) fokozódik a neutropénia (bizonyos fehérvérsejtek számának csökkenése) kialakulásának veszélye.
  • Bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek hatását csökkenti, ami a vérnyomás emelkedéséhez vezethet. Szívritmus‑szabályozó szerekkel (szívglikozidokkal) együtt szedve szívritmuszavarokat okozhat.
  • Egyes nyugtatók és altatók hatását fokozhatja. Antidepresszáns szerek (pl. fluoxetin, paroxetin) fokozhatják a dextrometorfán hatását.

Fontos információk
Túlérzékenységi reakcióra utaló tünetek, hörgőgörcs (amit arra hajlamos betegeken a paracetamol is kiválthat) jelentkezésekor a készítmény szedését abba kell hagyni, és azonnal orvoshoz kell fordulni.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Magzatkárosító hatásra utaló tapasztalatok nincsenek.
Alkalmazása a terhesség időszakában ellenjavallt.
A paracetamol átjut a placentán és kiválasztódik az anyatejbe is, ezért szoptatás időszaka alatt alkalmazása nem javasolt.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A készítmény alkohol- és antihisztamin‑tartalma miatt hátrányosan befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket. Hatásának tartama alatt ilyen tevékenységek végzése tilos.

A Medinait Wick szirup szacharózt (répacukrot) és etanolt (alkoholt) tartalmaz
Ez a gyógyszer szacharózt tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel kezelőorvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.
Adagonként (30 ml) 8,25 gramm szacharózt tartalmaz, amit diabétesz mellitusz (cukorbetegség) esetén figyelembe kell venni. Fogkárosodást okozhat.
A készítmény 18 térfogat% 96%-os etanolt (alkoholt) tartalmaz. Az adagolási előírás betartása (1 adagolópohár = 30 ml) esetén minden adag bevételekor 4,3 g alkohol (85 ml sörrel, 35 ml borral megegyező adag) kerül a szervezetbe! Alkoholprobléma esetén a készítmény ártalmas. Terhes vagy szoptató nők, gyermekek és magas rizikófaktorú betegek (például májbetegség vagy epilepszia) esetén a készítmény szedése megfontolandó (lásd a 2 pont „Figyelmeztetések és óvintézkedések” részt). A készítményben található alkohol mennyisége miatt megváltozhat egyéb gyógyszerek hatása (további információért lásd a 2 pont „Egyéb gyógyszerek és a Medinait Wick szirup” részt), valamint károsan befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket (lásd a 2 pont „A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre” részt).


3. Hogyan kell alkalmazni a Medinait Wick szirupot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja
Felnőttek és 16 év feletti serdülők számára napi 1 adagolópohárnyi (30 ml) szirup, amit az esti lefekvés előtt, egyszerre kell bevenni.
Az adagoláshoz a dobozban lévő 30 ml-es adagolópoharat célszerű használni.
Amennyiben a panaszok 3 napon belül nem enyhülnek lényegesen, keresse fel kezelőorvosát.

Alkalmazása gyermekeknél és 16 év alatti serdülőknél
Ez a gyógyszer ebben a korcsoportban nem alkalmazható.

Ha az előírtnál több Medinait Wick szirupot alkalmazott
Esetleges túladagolásról a kezelőorvost haladéktalanul tájékoztatni kell, még abban az esetben is, ha a beteg jól érzi magát, mivel súlyos májkárosodás léphet fel, hosszabb idővel az alkalmazás befejezése után is.

Ha elfelejtette alkalmazni a Medinait Wick szirupot
Adagolást folytassa az előírásnak megfelelően. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Gyakran előforduló mellékhatások (100-ból 1‑10 beteget érinthet): étvágytalanság, hányinger és hányás. Az antihisztamin hatású doxilamin fejfájást, homályos látást, pszichomotoros károsodást, álmosságot is okozhat.

Ritkán előforduló mellékhatások (10 000-ből 1‑10 beteget érinthet): a pszeudoefedrin hatására szívdobogásérzés, szívritmuszavar vagy vérnyomás‑emelkedés alakulhat ki. A dextrometorfán hatására ritkán álmosság, szédülés, valamint hallucináció jelentkezhet. A pszeudoefedrin és a dextrometorfán mellett ritka esetekben bőrkiütésről számoltak be irritációval vagy anélkül. A doxilamin mellett előfordulhat szájszárazság, székrekedés és a gyormortartalom nyelőcsőbe történő fokozott visszafolyása (reflux). A doxilamin vagy a dextrometorfán mellett ritkán hányinger, hányás, hasi fájdalom és hasmenés fordulhatnak elő. A paracetamol és a doxilamin mellett ritka esetekben beszámoltak allergiás vagy túlérzékenységi reakciókról, beleértve a bőrkiütést, csalánkiütést, anafilaxiát (súlyos, akár életveszélyes, hirtelen jelentkező allergiás reakció) és hörgőgörcsöt.

Nagyon ritkán előforduló mellékhatások (10 000-ből kevesebb, mint 1 beteget érint): vérkép‑elváltozásokról a paracetamol vagy a doxilamin mellett is beszámoltak, de ezek nem feltétlenül álltak ok‑okozati összefüggésben a gyógyszerrel.

Nem ismert gyakoriságú mellékhatások:
Mint más szimpatomimetikus aminok, így a pszeudoefedrin mellett is előfordulhatnak a központi idegrendszer izgalmi állapotának tünetei, beleértve az alvászavart (álmatlanság), szorongást, nyugtalanságot, idegességet és remegést. Ezek gyakorisága a rendelkezésre álló adatok alapján nem becsülhető meg.
Alkalmanként a pszeudoefedrint kapó férfiaknál vizeletpangásról (retenció) számoltak be, aminek a prosztata‑megnagyobbodás fontos hajlamosító tényezője lehet. A doxilamin szintén okozhat vizeletretenciót vagy vizelési nehézséget.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát, vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Meidnait Wick szirupot tárolni?

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon és az üvegen feltüntetett lejárati idő (Felh.) után ne alkalmazza a MediNait szirupot. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.
Felbontás után: 6 napig tartható el.
A készítmény színe felbontatlan állapotban is változhat az eltartás során. A színváltozás a készítmény felhasználhatóságát nem befolyásolja.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Medinait Wick szirup
  • A készítmény hatóanyagai: Egy milliliter szirupban 0,25 mg doxilamin-szukcinát, 0,50 mg dextrometorfán-hidrobromid, 2,00 mg pszeudoefedrin-hidroklorid, 20,0 mg paracetamol van.
  • Egyéb összetevők: indigókármin (E 132), kinolin sárga (E 104), anetol, nátrium‑benzoát, citromsav‑monohidrát, nátrium‑citrát, makrogol 6000, glicerin, 96%-os etanol, szacharóz, tisztított víz.

Milyen a Medinait Wick szirup készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Szirup: tiszta, zöldessárga színű, ánizs illatú és ízű, enyhén viszkózus szirup.
Csomagolás: 90 ml vagy 180 ml szirup csavaros gyermekbiztos műanyag (PP) kupakkal lezárt üvegben.
Egy üveg és egy műanyag adagolópohár dobozban.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Wick Pharma, Zweigniederlassung der Procter & Gamble GmbH
Sulzbacher Str. 40-50
D-65824 Schwalbach am Taunus
Németország

Gyártó
Procter & Gamble Hungary Kft.
1134 Budapest, Váci út 35.

OGYI-T-7222/01 (180 ml)
OGYI-T-7222/02 (90 ml)


A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2014. január