Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Multibic káliummentes hemofiltrációs oldat 2 x 5000 ml I - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ


BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

multiBic káliummentes hemofiltrációs oldat


Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ha további kérdése van, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a multiBic káliummentes hemofiltrációs oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a multiBic káliummentes hemofiltrációs oldat alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a multiBic káliummentes hemofiltrációs oldatot?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a multiBic káliummentes hemofiltrációs oldatot tárolni?

multiBic káliummentes hemofiltrációs oldat

  • A készítmény hatóanyagai: nátrium-klorid, nátrium-hidrogénkarbonát, kalcium-klorid-dihidrát, magnézium-klorid-hexahidrát és glükóz (monohidrátként).

A multiBic kétrekeszes (két részből álló) zsákban kerül kiszerelésre. A nagy rekesz lúgos hidrogén-karbonát oldatot (147,37mmol/l nátriumot, 36,95 mmol/l hidrogén-karbonátot, 110,42 mmol/l kloridot), a kis rekesz pedig savas, glükóz alapú elektrolitoldatot tartalmaz (30 mmol/l kalciumot, 10 mmol/l magnéziumot, 82 mmol/l kloridot, 111 mmol/l glükózt). A két rekesz közötti hegesztési varrat kinyitásával összekeveredik a két oldat, ezzel létrejön a felhasználásra kész oldat.

1000 ml felhasználásra kész multiBic káliummentes oldat tartalmaz: 6,136 g nátrium-kloridot, 2,940 g nátrium-hidrogénkarbonátot, 0,2205 g kalcium-klorid-dihidrátot, 0,1017 g magnézium-klorid-hexahidrátot és 1,0 g vízmentes glükózt; elektrolit-tartalomban kifejezve: 140 mmol/l nátriumot, 1,5 mmol/l kalciumot, 0,50 mmol/l magnéziumot, 109 mmol/l kloridot, 35 mmol/l hidrogénkarbonátot, 5,55 mmol/l glükózt.

  • Egyéb összetevők: injekcióhoz való víz, sósav (25%) és szén-dioxid.

  • Elméleti ozmolaritás: 292 mosm/l pH ≈ 7,2

A multiBic káliummentes hemofiltrációs oldat 2 db 5000 ml-es infúziós zsákot tartalmazó dobozban kerül forgalomba.

A forgalombahozatali engedély jogosultja:
Fresenius Medical Care Deutschland GmbH, 61346 Bad Homburg v.d.H., Németország

Gyártó:
Fresenius Medical Care Deutschland GmbH, Frankfurter Strasse 6-8, 66606 St. Wendel, Németország

További információk:
Forgalmazza:
Fresenius Medical Care Magyarország Egészségügyi Kft.
Budapest, Szépvölgyi út 35-37.


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A MULTIBIC KÁLIUMMENTES HEMOFILTRÁCIÓS OLDAT ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A multiBic káliummentes hemofiltrációs oldat.

Heveny veseelégtelenségben szenvedő betegek számára szükséges lehet a folyamatos hemofiltrációs kezelés a szervezetből a bomlástermékek eltávolítására, amelyeket normál esetben a vesék választanak ki a vizeletbe, valamint a só- és vízháztartás egyensúlyának helyreállítására. A vizet, bomlástermékeket és sókat tartalmazó folyadékot (ultrafiltrátum) eltávolítják a vérből és szubsztitúciós avagy hemofiltrációs oldattal helyettesítik.
A hemofiltrációs oldatok vizet, különböző sókat és cukrot tartalmaznak az ultrafiltráció során kiürülő ezen anyagok pótlására, továbbá a szervezet só- és vízháztartása egyensúlyának helyreállítására. Attól függően, hogy az Ön vérében mekkora a káliumszint, kezelőorvosa a megfelelő káliumtartalmú hemofiltrációs oldatot választja ki és rendszeresen ellenőrizni fogja az Ön káliumszintjét.
Heveny veseelégtelenségben a hemofiltrációs kezelés időtartama korlátozott, és a kezelést be kell fejezni, amikor a veseműködés teljes mértékben helyreállt.


2. TUDNIVALÓK A MULTIBIC KÁLIUMMENTES HEMOFILTRÁCIÓS OLDAT ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a multiBic káliummentes hemofiltrációs oldatot
  • ha az Ön vérének káliumszintje nagyon alacsony (hipokalémia)
  • ha az Ön esetében a vér kémhatása lúgos irányba tolódott el (metabolikus alkalózis), amely a normális anyagcsere zavara miatt jöhet létre
  • ha a hemofiltrációs kezelés az Ön esetében helytelen beavatkozás, ami fennállhat felfokozott fehérje-anyagcsere (hiperkatabolizmus) miatt, amelynek következtében lehetetlen megfelelő vérátáramlást biztosítani a hemofilteren át, illetve nagy vérzési kockázat miatt, amit a vér hemofilterben való megalvadásának megelőzésére adott gyógyszerek idéznek elő.

A multiBic káliummentes hemofiltrációs oldat fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • Az Ön vérének káliumszintjét rendszeresen ellenőrizni kell a hemofiltráció előtt és alatt.
  • Ha a káliumszint az Ön vérében alacsony (hipokalémia) vagy csökkenőben van, káliumpótlás és/vagy magasabb kálium-koncentrációjú szubsztitúciós folyadékra való átállás ajánlott.
  • Ha a káliumszint az Ön vérében magas (hiperkalémia) vagy emelkedőben van, a filtrációs sebesség növelése lehet indokolt (több kálium szervezetből való eltávolítása érdekében).
  • A fentieken túl kezelőorvosa valószínűleg figyelni és ellenőrizni kívánja más elektrolitok (sók) szintjét az Ön vérében és követi az Ön vércukorszintjét, valamint testtömegét a hemofiltráció előtt és alatt. Ezen felül kezelőorvosa ellenőrizni kívánja azt is, hogy az Ön szervezetének folyadék-egyensúlya rendben van-e, vagyis, hogy Ön nincs kiszáradt (dehidrált) vagy túlzottan hidrált állapotban (amelynek tünetei egyebek között a légszomj és a duzzadt bokák lehetnek).
  • Használat előtt a hemofiltrációs oldatot tartalmazó zsákot gondosan ellenőrizni kell, megbizonyosodva arról, hogy az oldat tiszta és színtelen, továbbá, hogy a zsák semmilyen módon nem sérült meg.
  • A hemofiltrációs oldatot az infúzió beadása előtt fel kell melegíteni testhőmérséklet körüli értékre (kezelőorvosa csak az erre a célra engedélyezett eszközt fogja használni); az oldatot soha nem szabad használni, ha hőfoka szobahőmérséklet alatti. Mikrohullámú sütő nem alkalmazható a multiBic káliummentes hemofiltrációsoldat melegítéséhez a helyi túlmelegedés veszélye miatt.
  • A multiBic oldat beadásához használt szereléket 30 percenként ellenőrizni kell. Ha ezekben kicsapódás észlelhető, a zsákot és a szerelékeket azonnal ki kell cserélni és a beteget szoros megfigyelés alatt kell tartani.
  • Ne használja a zsákot a két rekeszében lévő oldatok összekeverése előtt.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy úgy véli, hogy terhes, illetve ha szoptat, a hemofiltrációs oldatok alkalmazására csak e kezelési mód orvosával történt átbeszélését követően kerülhet sor.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
A hemofiltrációs oldat térfogatának és az egy óra alatt megtisztított vértérfogatnak (hemofiltrációs ráta) a helyes megválasztása, továbbá a vérben lévő ionok szintjének, a pulzusnak és a vérnyomásnak a szigorú ellenőrzése segít elkerülni a más gyógyszerekkel való kölcsönhatásokat. Ezért Önnek tájékoztatnia kell kezelőorvosát az Ön által szedett minden gyógyszerről, beleértve a vény nélkül kaphatókat is. Különösen fontos a kezelőorvosnak tudnia minden olyan készítményről, amelyet Ön elektrolitok (sók) pótlására alkalmaz, és minden infúzióról, beleértve azokat is, amelyek tápanyagot biztosítanak a szervezete számára (parenterális táplálás). Ezeket kezelőorvosa figyelembe veszi, amikor Önnek multiBic káliummentes hemofiltrációsoldatot rendel.
Orvosának tudnia kell minden gyógyszerről, amelyet Ön szed. Felülvizsgálja bizonyos Ön által szedett gyógyszerek adagolását, amelyek a hemofiltráció során kiürülnek az Ön szervezetéből.
Ha Ön digoxint szed, kezelőorvosa tud arról, hogy az Ön sóháztartásának helyreállítása kiválthatja a digoxin mellékhatásait, például szívritmuszavart idézhet elő.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A MULTIBIC KÁLIUMMENTES HEMOFILTRÁCIÓS OLDATOT?

A hemofiltrációt és a hemofiltrációs oldatokat heveny veseelégtelenségben alkalmazzák. Ezt a kezeléstípust a vesebetegségek kezelésében jártas szakorvos rendeli el és felügyeli.

Heveny veseelégtelenségben az ilyen típusú kezelés időtartama korlátozott, csak a veseműködés teljes helyreállásáig tart.

A multiBic káliummentes hemofiltrációsoldat kizárólag felnőttek számára adható, gyermekek számára nem ajánlott, mivel ebben a korcsoportban nincs tapasztalat biztonságos alkalmazhatóságáról.

A multiBic káliummentes hemofiltrációs oldat kizárólag intravénás infúzióban adható és nem alkalmazható semmilyen más módon.

Kezelőorvosa fogja megállapítani a hemofiltráció során eltávolítandó és kicserélendő oldat térfogatát, az Ön klinikai állapotának, testtömegének és az eltávolítandó bomlástermékek mennyiségének alapján. Általában 800 ml/óra és 1400 ml/óra közötti filtrációs ráta megfelelő felnőttek esetében. A filtrációs ráta nem haladhatja meg a napi 75 litert.

Használati utasítás

1.     A külső csomagolás eltávolítása és a hemofiltrációs zsák gondos ellenőrzése

A külső csomagolást kizárólag közvetlenül a felhasználás előtt lehet eltávolítani.
A műanyag csomagolások esetenként úton a gyártóhelyről a dialízist végző klinikára vagy a klinikán belül is megsérülhetnek. Ez az oldat csíramenteségének (sterilitásának) elvesztéséhez és a hemofiltrációs oldatban baktériumok, illetve gombák szaporodásához vezethet. Emiatt a felhasználás előtt a csomagolás és az oldat alapos átvizsgálása elengedhetetlen. Külön figyelmet kell fordítani a zárószerkezet, a hegesztési varrat és a csomagolás sarkainak akárcsak legcsekélyebb sérüléseire is. Az oldat csak akkor használható fel, ha tiszta és színtelen, valamint a csomagolás (a zsák) és a csatlakozások épek és sértetlenek.
Kétely esetén a kezelőorvosnak kell döntenie a hemofiltrációs oldat felhasználhatóságáról.

2.     Az oldatok összekeverése a kétrekeszes zsákban

A két oldatot közvetlenül a felhasználás előtt kell összekeverni, hogy létrejöjjön a felhasználásra kész oldat.

bh_0000021946_20120810144925_elemei/image002.gif

Bontsa ki a kis rekeszt.


 
… amíg a két rekesz között lévő hegesztési varrat teljes hosszában kinyílik és a két rekeszben lévő oldatok összekeverednek.

 
Tekerje fel az oldatos zsákot a kis rekesszel szemben lévő saroktól kezdve...
 














A két rekesz összekeverése után le kell ellenőrizni, hogy a hegesztési varrat teljesen kinyílt-e, hogy az oldat tiszta és színtelen és a zsák nem szivárog.

3.        Felhasználásra kész oldat

Ha az orvos úgy rendeli, a felhasználásra kész oldathoz gyógyszereket lehet hozzáadni.
Ezt kizárólag azután lehet megtenni, ha a varrat teljes hosszában felnyílt és a két oldat teljesen összekeveredett. Bármilyen gyógyszer hozzáadása a hemofiltrációs oldathoz csak a kezelőorvos utasítása alapján történhet és vigyázni kell, hogy semmilyen kórokozó ne kerüljön a zsákba. A gyógyszer hozzáadása után a hemofiltrációs oldatot újra alaposan össze kell keverni, mielőtt az oldatot beadják a betegnek.

A felhasználásra kész oldatot azonnal fel kell használni, de ha ez nem lehetséges, legkésőbb az összekeveréstől számított maximum 48 órán belül.

A felhasználásra kész hemofiltrációs oldatot közvetlenül a betegnek történő beadás előtt hozzávetőlegesen testhőmérsékletűre kell melegíteni (36,5 °C - 38,0 °C). A pontos hőmérséklet beállítása az orvos utasítása alapján, a klinikai követelményektől függően történik. Kizárólag hemofiltrációs oldatok melegítésére engedélyezett eszközök használhatók. Javasolt olyan hemofiltrációs kezeléshez ajánlott eszköz használata, amelyik infundálás előtt fel is melegíti a hemofiltrációs oldatot. Mikrohullámú sütő nem alkalmazható a multiBic káliummentes hemofiltrációsoldat melegítéséhez a helyi túlmelegedés veszélye miatt.

A hemofiltrációs oldat csak egyszer használható, a fel nem használt oldatot és a sérült zsákokat meg kell semmisíteni.

Ha az előírtnál több multiBic káliummentes hemofiltrációs oldatot alkalmazott:
Hemofiltráció során a folyadékegyensúlyt, azaz a folyadékbevitelt és a folyadékürülést gondosan ellenőrizni és követni kell a célból, hogy megelőzzék a túlzott hidrálást vagy folyadék-túltöltést, amelynek tünetei a légszomj és/vagy a duzzadt bokák és alsó végtagok lehetnek, vagy a dehidrációt, amely a test általános folyadékhiányának következménye és tünetei közé tartozhat a szédülés, az izomgörcs és a szomjúságérzet. Ha ezekből bármelyik tünet fellép, akár a folyadék-túltöltés következtében létrejövő, akár a folyadékvesztés miatt kialakuló tünetek közül, azonnal tájékoztatnia kell kezelőorvosát vagy az Önt ápoló nővért. Ilyen helyzetekben pulzusszáma emelkedhet és vérnyomása megváltozhat. Kezelőorvosa a filtrációs ráta változtatásával és az eltávolított és kicserélt folyadék térfogatának változtatásával fogja módosítani az Ön kezelését, azért, hogy folyadék-egyensúlya helyreálljon. A folyadék-túltöltés esetében az ultrafiltrációt növelni kell és a hemofiltrációs oldat rátáját, valamint térfogatát csökkenteni kell; ha a folyadékvesztés jelentős mértékű, szükséges lehet az ultrafiltráció csökkentése vagy felfüggesztése és az alkalmazott hemofiltrációs oldat térfogatát megfelelő mértékben növelni kell.

A túladagolás zavarokat okozhat az Ön sóháztartásában és sav-bázis egyensúlyában. Izomgörcsök előfordulhatnak.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a multiBic káliummentes hemofiltrációs oldatis okozhat mellékhatásokat.

Azon mellékhatások, amelyek a kezelési módból adódóan vagy a hemofiltrációs oldat hatására jelentkezhetnek a következők lehetnek: émelygés (hányinger), hányás, izomgörcsök, továbbá mind alacsony, mind magas vérnyomás.

Azon mellékhatások, amelyek a hemofiltrációs oldat miatt jelentkezhetnek, a következők lehetnek: folyadék-túltöltés tünetei (pl. légszomj vagy duzzadt bokák és alsó végtagok), kiszáradás (dehidráció) (pl. szédülés, izomgörcsök, szomjúságérzet), az elektrolit-(só-)háztartás zavara, amely jelentheti a vér káliumszintjének csökkenését vagy alacsony foszfátszintjét, magas vércukorszint (hiperglikémia) és metabolikus alkalózisként (a vér kémhatásának lúgos irányú eltolódása) ismert állapot, amely az anyagcsere zavarának következtében alakul ki.

Ha a fentiek közül bármely mellékhatást, vagy a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy a nővért.


5. HOGYAN KELL A MULTIBIC KÁLIUMMENTES HEMOFILTRÁCIÓS OLDATOT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
+ 4 oC alatt nem tárolható.
A készítményt tilos felhasználni az infúziós zsákon feltüntetett lejárati időn túl.
Csak és kizárólag a tiszta oldatot és a sértetlen csomagolású készítményt szabad felhasználni.

A felhasználásra kész oldatot azonnal fel kell használni , nem szabad 25o C fölött tárolni és legkésőbb az összekeveréstől számított legfeljebb 48 órán belül fel kell használni.

A hemofiltrációs oldat csak egyszer használható, a fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

OGYI-T-9609/02

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: április 2012.