Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Suppositorium spasmolyticum 6x V 195 Ft 97 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Suppositorium spasmolyticum

(Supp. spasmolyt.)

Spasmolyticum. Analgeticum.

Javallat: Simaizom görccsel járó állapotok.

Rp.

Extracti belladonnae sicci

centigrammata quinque (g 0,05)

Papaverinii chlorati

centigrammata decem (g 0,10)

Noraminophenazoni natrii mesylici

gramma semis (g 0,50)

Vechiculi

quantum satis

M. f. suppositorium. Dentur tales doses No sex (VI).

S.: Végbélkúp. Fájdalom esetén 1 kúpot a végbélbe helyezni, naponta legfeljebb 3-szor. Hűvös helyen tartandó!

Megjegyzés:

Csak vényre adható ki. Erős hatású szert tartalmaz. A pontos használati utasítást a vényen az orvosnak minden esetben fel kell tüntetnie! Szükség esetén kodeinium-kloriddal rendelhető, pl.: Adde ad suppositorium singulum Codeinii chlorati centi­grammata tria (g 0,03).

Hatóanyagok:

Extractum belladonnae siccum8: Anticholinerg hatású növényi kivonat.

Papaverinium chloratumb: A papaverin az ópium vízben oldódó sója görcsoldó hatású. A Ca++ csatornák gátlásával közvetlenül a simaizomsejtekre hatva reversi-bilisen csökkenti az izomtónust. Spasmolyticus hatásában foszfodieszteráz gátló hatása is szerepet játszik. Oldja a gyomor-béltraktus görcseit, a pylorus spasmust, az epekőkólikát, hatásos a vizeletvezetőrendszer görcsös állapotaiban. Tágítja az agyi ereket, növeli az agyi vérkeringést. Csökketni az erek tónusát és így a vérnyomástjavítja a coronaria-átáramlást. A szívizom ingerlékenységét csökkenti, negatív chronotrop hatású.

Noraminophenazonum nátrium mesylicumc: Erős analgetikus, antipyretikus vegyület, gyulladáscsökkentő hatása mérsékelt.

Ellenjavallat: Atropinnal és anticholinerg hatású készítményekkel, továbbá pirazolon származékokkal0 és papaverinnelb szembeni túlérzékenység. Coronaria sclerosisa, zárt szemzugú glaucoma3, szoptatás3, granulocytopeniac. Myocardialis infarctus akut szakasza', IMII AV blockb.

Figyelmeztetés: Az anyatejbe átjutó hatóanyagok a szoptatott csecsemőben toxikus tüneteket okozhatnak (légzésdepresszió, elhúzódó elimináció, addictio, elvonási tünetek). Terhesség idején csak a kockázat mérlegelésével adhatób. Gépko­csivezetés, veszélyes munkavégzés kerülendő3. Májelégtelenségb, glaucoma3, prostata hyperplasia3, csökkent gastrointestinalis motilitás3 esetén csak óvatosan adható.

Kölcsönhatás: Egyéb anticholinergicumokkal, neurolepticumokkal, triciklusos anti-depressansokkal együtt adva az anticholinerg hatásai fokozódnak3. Levodopa hatá­sát antagonizáljab.

Mellékhatás: Palpitatioa, psychomotoros izgaloma, akkomodációszavaroka, torokszá­razság3, agranulocytosisc, bőr kipirulásb, bőrkiütés3, izzadásb, hypersensitivitás0, asthmás reakció0. Nauseab, anorexiab, obstipációb, gyengeségb, szédülés0, hepatikus idosynchrasiás reakciób előfordulhat.


8. Engedélyszámok

Suppositorium spasmolyticum 6x FONO