Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Pulvis spasmalgeticus 5 adag V 327 Ft 163 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Pulvis spasmalgeticus

(Pulv. spasmalg.)

Antispasmoticum.

Javallat: Epecolica, vesekőcolica enyhe esetei, bélgörcs, dysmenorrhoea esetén.

Rp.

Methylhomatropinii bromati

milligrammata quinque (g 0,005)

Papaverinii chlorati

centigrammata octo (g 0,08)

Acidi acetylsalicylici

centigrammata quadraginta (g 0,40)

Paracetamoli

centigrammata triginta (g 0,30)

M. f. pulvis.

Dentur tales doses No quinque (V). S.: Görcsös fájdalom esetén 1 port bevenni, naponta legfeljebb 3-szor.

Megjegyzés:

Csak vényre adható ki. Erős hatású szert tartalmaz. A pontos használati utasítást a

vényen az orvosnak minden esetben fel kell tüntetnie!

Hatóanyagok:

Methylhomatropinium bromatum3: Az atropinnál gyengébb parasympatholyticum, nincs centrális izgató hatása.

Papaverinium chloratum": A papaverin az ópium vízben oldódó sója görcsoldó hatású. A Ca++ csatornák gátlásával közvetlenül a simaizomsejtekre hatva reversi-bilisen csökkenti az izomtónust. Spasmolyticus hatásában foszfodieszteráz gátló hatása is szerepet játszik. Oldja a gyomor-béltraktus görcseit, a pylorus spasmust, az epekőkólikát, hatásos a vizeletvezetőrendszer görcsös állapotaiban. Tágítja az agyi ereket, növeli az agyi vérkeringést. Csökketni az erek tónusát és így a vérnyomást javítja a coronaria-átáramlást. A szívizom ingerlékenységét csökkenti, negatív chronotrop hatású.

Acidum acetylsalicylicumc: Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és lázcsillapító. Gátolja a thrombocyta aggregációt is.

Paracetamolumd: Analgetikus, antipyretikus hatását úgy fejti ki, hogy gátolja a központi idegrendszerben, így a hőközpontban a prosztaglandin bioszintézisét.

Ellenjavallat: Atropinnal és anticholinerg hatású gyógyszerekkel, továbbá a készít­ményben lévő hatóanyagokkal3^ szembeni túlérzékenység, coronaria sclerosis3, zárt szemzugú glaucoma3, prostata hyperplasia3, szoptatás3. Gyermekkori lázas állapot vírusos infekciók esetén0 (Reye syndroma veszélye), haemorrhagiás meg­betegedések0. Hatóanyag iránti túlérzékenység3bcd, szívelégtelenség0, AV-blockb, myocardialis infarctus acut szakaszab, májelégtelenségb. Kifejezett máj- és vesemű­ködési zavard, krónikus alkoholfogyasztás0.

Figyelmeztetés: Gépkocsivezetés, veszélyes munkavégzés kerülendőa. Óvatosan alkalmazandó dyspepsia hajlam vagy gyomornyálkahártya laesiók esetén0. Óvatos­ság szükséges asthmás és allergiás betegeknél és nem kontrollált hypertensiónál0. Örökletes szalicil érzékenység esetén ne alkalmazzuk! Az anyatejbe átjutó acetil-szalicilsav a szoptatott csecsemőben toxikus tüneteket (thrombocyta-funkciózavar, vérzés) okozhat.

Kölcsönhatás: Egyéb anticholinergicumokkal, triciklusos antidepressansokkal együtt adva az atropinszerű mellékhatások fokozódhatnak8. Az alkohol fokozza a Gl hatásokat0. Dipyridamol, metoclopramid, metoprolol növeli a plasma szalicilát csúcskoncentrációf. Corticosteroidok csökkentik a szérum szalicilát koncentrációt és növelik a Gl vérzések valamint az ulceráció kockázatát0. Az acetil-szalicilsav fokozza a cumarin antikoagulánsok, a sulfonylurea hypoglycaemiás gyógyszerek, a methotrexat, a phenytoin és a valproinsav hatását, míg a probenicid és a szul-finpirazon hatása csökken0. Úgyszintén csökkenti a fenbrufen, indometacin és piroxicam plasma koncentrációját0. Levodopa hatását antagonizáljab. Májenzim induktorok (barbiturátok, antiepilepticumok, rifampicin) a toxikus metabolitok képző­dését fokozzákd. Orális antikoagulánsok hatását fokozza0, metoclopramid: fokozza a paracetamol reszorpciójátd, inzulin: csökkenhet a vércukorszint süllyesztő hatásd, alkoholfogyasztás: növeli a paracetamol hepatotoxicitásáf. Neurolepticumokkal és tricyclikus antidepressans hatású vegyületekkel történő együttes alkalmazása toxi­kus mellékhatásokat okozhat! Gyógyszerkombinációk (szalicilátok, paracetamol, aminofenazon) tartós használata, még a szokásos adagok esetén is, haematolo-giai, vese-, májkárosodást okozhat. Ezért figyelmeztessük a beteget, hogy folyamatosan 10 napnál hosszabb ideig orvosi ellenőrzés nélkül ne szedje! Alva-dásgátlókkal (Syncumar), diphenilhydantoinnal (Diphedan) és PAS-készítményekkel együtt ne alkalmazzuk interakciós mellékhatás veszélye miatt.

Mellékhatás: Palpitatio3, akkomodációs zavaroka, torokszárazsága, bőrkiütés3. Gl
zavarok0, enyhe vérnyomásesés0. Ritkán asthma-bronchialeban szenvedőknél, kró­
nikus csalánkiütéses vagy krónikus rhinitises betegeknél különböző reakciókat
provokálhat0. Gl-tünetekb, KIR tünetekb, arrhythmiab, anorexiab, priapismusb,
allergiás típusú hepatikus reakciób, bőr kipirulásb, izzadásb. Ritkán: allergiás
bőrreakciók, erythema, urticaria, nyálkahártyaduzzadásd. Nagyon ritkán: csontvelőt
érintő allergiás reakciók: pancytopenia, leukocytopenia, thrombocytopeniad. Nagy
adagban, főleg tartós alkalmazás során veseműködési zavar és májkárosodás,
igen nagy dózisban (8-10 g felett) letalis, irreversibilis májszövet necrosis jöhet
létred.


8. Engedélyszámok

Pulvis spasmalgeticus 5 adag FONO