Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Natrium sulfuricum 100 g VN 335 Ft 167 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Natrium sulfuricum

(Natr. sulfuric.) Ph. Hg. VII.

Laxativum.

Javallat: Hashajtás, mérgezések esetén gyomormosással alkalmazva.

Rp.

Natrii sulfurici

grammata centum (g 100,0)

D. ad scatulam. S.: 5-10 ml port 2 dl langyos vízben oldva éhgyomorra bevenni.

Megjegyzés:

Nem maró mérgekkel történt heveny per os mérgezés esetén - gyomormosás vagy hánytatás után - (kivételes esetektől eltekintve) általában, ismeretlen méreg esetében pedig kivétel nélkül mindig első hashajtóként legmegfelelőbb (elsősorban) a 8-10%-os natrium-sulfat oldatból vagy (másodsorban) a 8-10%-os magnézium-sulfat oldatból 3-4 deciliter megitatása. Amikor gyomormosást követően végzünk hashajtást: a gyo­morszondán át juttatjuk az oldatot a gyomorba. Beadás előtt az oldatban 1-2 evőkanálnyi aktivált szenet suspendáljunk. Ennél töményebb sóoldat lassabban és drasztikusabban hat, sok vizet vonhat el a szervezettől, collapsust okozhat. A beadott só egyidejűleg alkalmazott aktív szén méregmegkötő képességét nem csökkenti. A gyorsabb hatás elérése céljából beöntés is adható. Ha valamely okból sem hánytatás, sem gyomormosás nem végezhető, úgy legalább valamilyen vegyi vagy fizikai antido-tumot (aktív szén) és hashajtót kell adni. Természetes keserűvíz is használható ha­sonló módon, ha konyhasótartalma nem nagy, illetőleg ha a konyhasó nem ellenja-vallt. A konyhasó ugyanis sok méreg (sublimat, calomel) oldódását, felszívódását elő­segíti. Kivétel: ezüst-nitrat-mérgezés, itt hashajtáson felül ellenszerként is hat. A has­hajtó beadása után a mérgezett alá tétessünk gumilepedőt! Ha néhány órán belül a hashajtó hatása nem jelentkezik, az adagot megismételjük, esetleg beöntéssel segí­tünk. A natrium-sulphat nagyobb adagolásban (10-25 g Vz pohár vízben) oly nagy mennyiségű vizet von el a szervezettől, hogy így alkalmas intracranialis nyomás csök­kentésére. (Vesebetegnél nagy mennyiségű nátrium-szulfát beadása kapcsán felszí­vódó nátriummennyiség központi idegrendszeri zavart, ureamiaszerű állapotokat okozhat!)

Hatóanyag:

Nátrium sulfuricum: A vízben könnyen oldódó nátrium sulfuricum (glaubersó) a bélből igen kevéssé szívódik fel, vizet tart vissza a bél lumenében, és ezzel elősegíti a béltartalom kiürülését.

Ellenjavallat: Exsiccatio, szoptatás.

Figyelmeztetés: Vízelvonó hatása miatt csecsemőknek csak egészen kivételes ese­tekben adható. Szoptatás esetén a tej elapadását okozhatja.

Mellékhatás: Központi idegrendszeri tünetek, kiszáradás, collapsus előfordulhat.


8. Engedélyszámok

Natrium sulfuricum 100 g FONO