Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Pulvis antidoloricus 10x V 166 Ft 83 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Pulvis antidoloricus

(Pulv. antidolor.)

Analgeticum.

Javallat: Fájdalomcsillapítás.

Rp.

Aethylmorphinii chlorati

centigrammata duo (g 0,02)

Coffeini

centigrammata quinque (g 0,05)

Paracetamoli

centigrammata triginta (g 0,30)

Acidi acetylsalicylici

gramma semis (g 0,50)

M. f. pulvis.

Dentur tales doses No decem (X).

S.: Fájdalom esetén naponta 2-3-szor 1 port bevenni.

Megjegyzés:

Csak vényre adható ki. Erős hatású szert tartalmaz. A pontos használati utasítást a

vényen az orvosnak minden esetben fel kell tüntetnie! Szükség esetén aethylmorphi-

nium chloratum nélkül is rendelhető. Ebben az esetben a készítmény vény nélkül is

kiadnató.

Hatóanyagok:

Aethylmorphinium chloratum3: Centrális támadáspontú köhögés és fájdalomcsilla­pító.

Coffeinum": Psychostimulans.

Paracetamolumc: Láz és fájdalomcsökkentő. A prosztaglandin szintézis, főleg köz­ponti idegrendszerbeli gátlásával fejti ki analgetikus és antipyretikus hatását.

Acidum acetylsalicylicumd: Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és lázcsillapító. Gátolja a thrombocyta aggregációt is.

Ellenjavallat: Túlérzékenység8, obstructiv légzészavar1, légzőközpont depresszió8, glaucomaa, acut hasa, gátolt gyomorürülésa. Reflux oesophagitisb. Haemophiliad, haemorrhagiás megbetegedések0. Kifejezett máj- és veseműködési zavar0, paraceta-mollal szembeni túlérzékenység0, krónikus alkoholfogyasztás0. Glükóz-6-foszfát-dehidrogenázhiány0.

Figyelmeztetés: Óvatosan alkalmazandó dyspepsia hajlam vagy gyomornyálkahártya laesiók esetén0. Óvatosság szükséges asthmás és allergiás betegeknél és nem kontrollált hypertensio eseténd. A készítmény a psychomotoros teljesítményt befolyásolhatja, alkalmazásásának időtartama alatt járművet vezetni vagy baleseti veszéllyel járó munkát végezni tilos. Alkalmazása megfontolandó mérsékelt fokú máj- és vesebetegek esetében, továbbá olyanoknál, akik egyéb, májműködést befolyásoló gyógyszert szednek. Gyógyszerkombinációban (szalicilátok, aminofe-nazon) történő tartós használata, még a szokásos adagok esetén is, haematologiai, vese-, májkárosodást okozhat. Ezért figyelmeztessük a beteget, hogy folyamatosan 10 napnál hosszabb ideig orvosi ellenőrzés nélkül ne szedje! Huzamos alkalmazás esetén hozzászokás alakulhat kia. A szalicilét érzékenység ritkán örökletesen lehet. Az anyatejbe átjutó acetil-szalicilsav és etil-morfinium-klorid a szoptatott csecse­mőben kumulálódhat és toxikus tüneteket okozhat (vérzés, kumuláció). Gyermek­gyógyászatban ne alkalmazzuk!

Kölcsönhatás: Az alkohol fokozza a Gl mellékhatásokat0. Dipyridamol, metoclopramid, metoprolol növeli a plasma szalicilét csúcskoncentrációf. Corticosteroidok csökkentik a szérum szalicilét koncentrációt0 és növelik a Gl vérzésekd, valamint az ulceráció kockázatát0. Az acetil-szalicilsav fokozza a cumarin antikoagulánsok, a sulfonylurea hypoglycaemiás gyógyszerek, a methotrexat, a phenytoin és a valproinsav hatását, míg a probenicid és a szulfinpirazon hatása csökken0. Úgyszintén csökkenti a fenbrufen, indometacin és piroxicam plasma koncentráció­ját0. Májenzim indukálok (barbiturátok, antiepilepticumok, rifampicin) a toxikus metabolitok képződését fokozzák0. Orális antikoagulánsok, Syncumar hatását fokozzad, metoclopramid: fokozza a paracetamol reszorpciójáf, inzulin: csökkentheti a vércukorszint süllyesztő hatásáf, alkoholfogyasztás: növeli a paracetamol hepatotoxicitásáf.

Mellékhatás: Depresszió8, légzésdepresszióa, hypotensioa, bradycardiad, icterusa, myosis3. Nagy dózisban tachycardiab, extrasystole alakulhat kib. Beszűkült máj­működésnél a koffein felezési ideje megnyúlik, ami toxikus kumulációhoz vezethet6. Esti bevétele az alvást zavarhatja13. Ritkán allergiás reakciók: erythema0, urticariaacd, nyálkahártya duzzanaf. Nagyon ritkán: csontvelőt érintő allergiás reakciók: pancyto-penia, leukocytopenia, thrombocytopenia0. Nagy adagban, főleg tartós alkalmazás során veseműködési zavar és májkárosodás - igen nagy adagban (>10 g) letalis, irre-versibilis májszövet necrosis - jöhet létre0. A gyomor-bélnyálkahártyát irritálja3 d. Fülzúgásf, émelygésf, hányingert8, székrekedést8, szédülést80, álmosságof okozhat. Gyermekkorban vírusos infekcióban szenvedőknél (nagyon ritkán) Reye syndromát okozhatd.


8. Engedélyszámok

Pulvis antidoloricus 10x FONO