Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Pulvis antispasmodoloricus sine aethylmorphinio 5x V 179 Ft 89 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Pulvis antispasmodoloricus

(Pulv. antispasmodolor.)

Spasmolyticum. Analgeticum.

Javallat: Visceralis görcsök, dysmenorrhoeás fájdalmak esetén.

Rp.

Extracti belladonnae sicci

centigrammata quattuor (g 0,04)

Papaverinii chlorati

centigrammata sex (g 0,06)

Noraminophenazoni natrii mesylici

grammá semis (g 0,50)

M. f. pulvis.

Dentur tales doses No decem (X) ad capsulas ceratas.

S.: Görcsös fájdalom esetén 1 port bevenni, naponta legfeljebb 3-szor.

Megjegyzés:

Csak vényre adható ki. Erős hatású szert tartalmaz. A pontos használati utasítást a vényen az orvosnak minden esetben fel kell tüntetnie! Szükség esetén aethylmor-phinium-chloriddal rendelhető, pl.: Adde ad pulverem singulum, Aethylmorphinii chlorati centigramma unum (g 0,01). Laktózt tartalmaz.

Hatóanyagok:

Extractum belladonnae siccuma: Anticholinerg hatású.

Papaverinium chloratumb: A papaverin az ópium vízben oldódó sója görcsoldó ha­tású. A Ca++ csatornák gátlásával közvetlenül a simaizomsejtekre hatva reversibili-sen csökkenti az izomtónust. Spasmolyticus hatásában foszfodieszteráz gátló hatása is szerepet játszik. Oldja a gyomor-béltraktus görcseit, a pylorus spasmust, az epekőkólikát, hatásos a vizeletvezetőrendszer görcsös állapotaiban. Tágítja az agyi ereket, növeli az agyi vérkeringést. Csökketni az erek tónusát és így a vérnyomást, javítja a coronaria-átáramlást. A szívizom ingerlékenységét csökkenti, negatív chronotrop hatású.

Noraminophenazonum nátrium mesylicumc: Erős analgetikus, antipyretikus ve­gyület, gyulladáscsökkentő hatása mérsékelt. Láz-, és fájdalomcsillapító hatását valószínűleg a központi idegrendszerben a prosztaglandin szintézis gátlásával fejti ki. Az anyatejbe kiválasztódik.

Ellenjavallat: Atropinnal és anticholinerg hatású készítményekkel szembeni érzékeny­ség3, pirazolon származékok0 vagy papaverinnelb szembeni túlérzékenység0, AV-blockb, myocardialis infarctus acut szakasza01, granulocytopenia0, májelégtelenségb, zárt szemzugú glaucoma3, szoptatás3, gyermekkor3, glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz enzim hiánya0.

Figyelmeztetés: Gépkocsivezetés, veszélyes munkavégzés kerülendő3. Terhességben csak fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható a ductus arteriosus Botalli idő előtti elzáródásának veszélye miatf. Asthma bronchialéban és krónikus légúti fertőzésekben, valamint analgeticumokkal és antirheumaticumokkal szembeni


túlérzékenység esetén alkalmazása fokozott figyelmet igényel0. Az anyatejbe átjutó hatóanyagok a szoptatott csecsemőben toxikus tüneteket okozhatnakabc. Szoptatás alatt alkalmazása nem javasolt. Prostata hyperplasiab, csökkent gastrointestinalis motilitasb, beszűkült májfunkció esetén csak óvatosan adhatób.

Kölcsönhatás: Egyéb anticholinergicumokkal, neurolepticumokkal, triciklikus anti-depressansokkal együtt adva mellékhatásai fokozódnaka. Anticoncipiensek, fenobar-bital, fenilbutazon jelenlétében a pirazolon származékok hatása gyengül0. Levodopa hatását antagonizáljab.

Mellékhatás: Palpitatioa, erős psychomotoros izgalom3, akkomodációs zavarok3, torok­szárazság3, bőrkiütés8. Idiosynchrasiás reakciók, mint agranulocytosis0, leu-kocytopenia0, thrombocytopenia0, haemolytikus anaemia0, ritkán allergiás bőr és nyálkahártya elváltozások (toxicoderma, urticaria) kialakulhatnak0. Nauseab, gyengeségb, szédülésb, álmosságb, fejfájásb, arrhythmiab, izzadásb, anorexia6, bőr kipirulásb, idiosynchrasiás hepatikus reakciób.


8. Engedélyszámok

Pulvis antispasmodoloricus sine aethylmorphinio 5x FONO