Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Pulvis codacisali 10x V 55 Ft 27 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Pulvis codacisali

(Pulv. codacisal.)

Antitussivum. Antipyreticum. Javallat: Erős fájdalom csillapítására.

Rp.

Codeinii phosphorici

centigramma unum (g 0,01)

Acidi acetylsalicylici

centigrammata sexaginta (g 0,60)

M. f. pulvis.

Dentur tales doses No decem (X).

D.S.: Naponta 3-szor 1 port étkezés után bevenni.

Megjegyzés:

Csak vényre adható ki. Erős hatású szert tartalmaz. A pontos használati utasítást a

vényen az orvosnak minden esetben fel kell tüntetnie.

Hatóanyagok:

Codeinium phosphoricuma: Centrális támadáspontú fájdalom és köhögéscsillapító. Erős fájdalom, arthritis esetén.

Acidum acetylsalicylicumb: Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és lázcsillapító. Gátolja a thrombocyta aggregációt is.

Ellenjavallat: Obstructiv légzészavar3, a légzőközpont kóros deprimált állapotaa, krónikus obstipációa. Haemophiliab, haemorrhagiás megbetegedések6. Reflux oeso-phagealisb, aktív pepticus ulcusb.

Figyelmeztetés: A járművezető képességet és a baleseti veszéllyel járó munka vég­zését befolyásolhatja, ezért egyénileg kell meghatározni, hogy a gyógyszer milyen mennyisége és mely adagolási módon történő alkalmazása mellett vezethet a beteg járművet vagy végezhet-e baleseti veszéllyel járó munkát. Óvatosan alkalmazandó dyspepsia hajlam vagy gyomornyálkahártya laesiók eseténb. Óvatosság szükséges asthmás és allergiás betegeknél, valamint vese- és májfunkció elégtelenségben, továbbá nem kontrollált hypertensiónálb. Az anyatejbe átjutó kodeinium-foszfát és acetil-szalicilsav a szoptatott csecsemőben toxikus tüneteket okozhat (thrombocyta-functio-zavar, vérzés, légzésdepresszió, addictio, elvonásitünetekab). Hozzászokás8 lehetősége miatt a beteg fokozott ellenőrzése szükséges. Hosszantartó adagolás megszakítása után elvonási tünetek3 léphetnek fel (izgatottság3, álmatlanság3). Szeszesital fogyasztása tilosa. Barbiturátok, benzodiazepinek fokozzák a kodein légzésdepressziót kiváltó hatását.

Kölcsönhatás: Az alkohol fokozza a Gl mellékhatásokat. Dipyridamol, metoclopramid, metoprolol növeli a plasma szalicilát csúcskoncentrációf. Corticosteroidok csökkentik a szérum szalicilát koncentrációt és növelik a Gl vérzések, valamint az ulceráció kockázatát0. Az acetil-szalicilsav fokozza a cumarin antikoagulánsok, a sulfonylurea hypoglycaemiás gyógyszerek, a methotrexat, a phenytoin és a valproinsav hatását, míg a probenicid és a szulfinpirazon hatása csökken6. Úgyszintén csökkenti a fenbrufen, indometacin és piroxicam plasma koncentráció­ját6. Alvadásgátlókkal (Syncumar). diphenilhydantoinnal (Diphedan) és PAS-készítményekkel együtt, interakciós mellékhatás veszélye miatt alkalmazása nem ajánlatos.

Mellékhatás: Gastrointestinalis zavarok0, gyomor-bélnyálkahártya irritációb. Ritkán asthmásoknál, krónikus rhinitises vagy urticariában szenvedőknél allergiás reak-ciókaf provokálhat, szédülésab, fülzúgásb. Gyermekkorban vírusos infekcióban szenvedőknél (nagyon ritkán) Reye syndromát okozhaf, émelygésa, hányinger5, székrekedés3, álmosság3, hypersensitivitási reakciók3, urticariaab, exanthema3, légzé­sdepresszió3.


8. Engedélyszámok

Pulvis codacisali 10x FONO