Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Pulvis coffacyli 10x VN 28 Ft 14 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Pulvis coffacyli

(Pulv. coffacyl.)

Antineuralgicum. Analgeticum.

Javallat: Fájdalomcsillapítás.

Rp.

Coffeini

centigrammata quinque (q 0,05)

Calcii carbonici

centigrammata decem (g 0,10)

Acidi acetylsalicylici

grammá semis (g 0,50)

M. f. pulvis. Dentur tales doses No decem (X).

S.: Fájdalom esetén 1 port bevenni. Naponta legfeljebb 5-ször.

Hatóanyagok:

Coffeinuma: Psychostimulans.

Acidum acetylsalicylicumb: Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és lázcsillapító. Gátolja a thrombocyta aggregációt is.

Calcium carbonicumc: Antacidum.

Ellenjavallat: Túlérzékenységi, aktív peptikus ulcusab, reflux oesophagitisa. Hae-mophiliab, haemorrhagiás megbetegedések13.

Figyelmeztetés: Óvatosan alkalmazandó dyspepsia hajlam vagy gyomornyálkahártya laesiók eseténab. Óvatosság szükséges asthmás és allergiás betegeknél és nem kontrollált hypertensiónálb. Diabetes esetében interferálhat inzulinnal és glucagon-nalb. Az anyatejbe átjutó acetyl-szalicilsav a szoptatott csecsemőben toxikus tüneteket okozhat (thrombocyta funkció zavar, vérzés).

Kölcsönhatás: Az alkohol fokozza a Gl mellékhatásokat5. Dipyridamol, metoclopramid, metoprolol növeli a plasma szalicilát csúcskoncentrációtb. Corticosteroidok csök­kentik a szérum szalicilát koncentrációt és növelik a Gl vérzések valamint az ulceráció kockázatát5. Az acetil-szalicilsav fokozza a cumarin antikoagulánsok, a sulfonylurea hypoglycaemiás gyógyszerek, a methotrexat, a phenytoin és a valproinsav hatását, míg a probenicid és a szulfinpirazon hatása csökken6. Úgyszintén csökkenti a fenbrufen, indometacin és piroxicam plasma koncentráció­ját5. Alvadásgátlókkal (Syncumar), diphenylhydantoinnal (Diphedan) és PAS-készítményekkel együtt ne alkalmazzuk interakciós mellékhatás veszélye miatt5.

Mellékhatás: Nagy dózisban tachycardia, szívműködési zavarok eseténa, extrasystole3 alakulhat kia. Csökkent májműködésnél a koffein felezési ideje megnyúlhat, ami toxikus kumulációhoz vezethet3. Központi idegrendszeri tünetek3, tremor3. Esti bevétele az alvást zavarhatja3. Gl zavarokb. A gyomor nyálkahártyát irritáljab, fülzúgásb, szédülésb. Ritkán asthmásoknál, krónikus urticariában szenvedőknél, vagy Krónikus rhinitises betegeknél allergiás reakciókat provokálhat5.


8. Engedélyszámok

Pulvis coffacyli 10x FONO