Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Pulvis coffacyli cum codeino 10x V 84 Ft 42 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Pulvis coffacyli cum codeino

(Pulv. coffacyl. c. codein.)

Analgeticum.

Javallat: Erős fájdalom, neuralgia, arthritis esetén.

Rp.

Codeinii phosphorici

centigrammata duo (g 0,02)

Coffeini

centigrammata quinque (g 0,05)

Calcii carbonici

centigrammata decem (g 0,10)

Acidi acetylsalicylici

gramma semis (g 0,50)

M. f. pulvis.

Dentur tales doses No decem (X).

S.: Fájdalom esetén 1 port bevenni, naponta legfeljebb 4-szer.

Megjegyzés:

Csak vényre adható ki. Erős hatású szert tartalmaz. A pontos használati utasítást a

vényen az orvosnak minden esetben fel kell tüntetnie!

Hatóanyagok:

Codeinium phosphoricum3: Centrális támadáspontú köhögés és fájdalomcsillapító.

Erős fájdalom, arthritis esetén.

Coffeinum": Psychostimulans.

Calcium carbonicum0: Antacidum.

Acidum acetylsalicylicumd: Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és lázcsillapító.

Gátolja a thrombocyta aggregációt is.

Ellenjavallat: Túlérzékenységi, reflux oesophagitisbd, aktív pepticus ulcusbd. Haemophiliad, haemorrhagiás megbetegedések0. Obstructiv légzés zavara, a légző-központ kóros, deprimált állapota3, krónikus obstipáció3.

Figyelmeztetés: Óvatosan alkalmazandó dyspepsia hajlam vagy gyomornyálkahártya laesiók eseténd. Óvatosság szükséges asthmás és allergiás betegeknél és nem kontrollált hypertensiónáld. Hozzászokás lehetősége miatt a beteg fokozott ellenőrzése szükséges3. Hosszantartó adagolás megszakítása után elvonási tünetek léphetnek fel (izgatottság, álmatlanság)3. A terhesség második felében adását kerülni kella. A járművezető képességet és a baleseti veszéllyel járó munka végzését befolyásolhatja, ezért ilyenkor egyénileg kell meghatározni az adagolását és a gyógyszer mennyiségét, mely mellett lehet ezen munkákat végezni3. Szeszesitalt fogyasztani tilos3. Az anyatejbe átjutó acetyl-szalicilsav és a kodeinium-foszfát a szoptatott csecsemőben toxikus tüneteket okozhat (thrombocytafunkció-zavar, vérzés, légzésdepresszió, addictio, elvonási tünetek)30.

Kölcsönhatás: Az alkohol fokozza a Gl mellékhatásokat0. Dipyridamol, metoclopramid, metoprolol növeli a plasma szalicilát csúcskoncentrációtd. Corticosteroidok csökkentik a szérum szalicilét koncentrációt és növelik a Gl vérzések valamint az ulceráció kockázatát0. Az acetil-szalicilsav fokozza a cumarin antikoagulánsok, a sulfonylurea hypoglycaemiás gyógyszerek, a methotrexat, a phenytoin és a valproinsav hatását, míg a probenicid és a szulfinpirazon hatását csökkenti0. Úgyszintén csökkenti a fenbrufen, indometacin és piroxicam plasma koncentráció­ját. Alvadásgátlókkal (Syncumar), diphenylhydantoinnal (Diphedan) és PAS-készítményekkel együtt ne alkalmazzuk interakciós mellékhatás veszélye miattd. Barbiturátok, benzodiazepinek fokozzák a kodein légzésdepressziót kiváltó hatását.

Mellékhatás: Nagy dózisban tachycardiab, szívműködési zavarok esetén extrasystoleb alakulhat kib. A gyomor-, bélnyálkahártyát irritálja6, hányingerb, hasmenés jelentkez­het6. Csökkent májműködésnél a koffein felezési ideje megnyúlhat, ami toxikus kumulációhoz vezethet5. Központi idegrendszeri tünetekb, tremorb. Esti bevétele az alvást zavarhatja". Ritkán asthmásoknál, krónikus urticariaban szenvedőknél vagy krónikus rhinitises betegeknél különböző allergiás reakciókat provokálhat0. Émelygés3, hányinger3, székrekedés3, szédülésad, fülzúgás3, álmosság3, hyperse-nsitivitási reakciók3, urticariad, exanthema3, légzésdepresszió3. Gyermekkorban vírusos infekcióban szenvedőknél (nagyon ritkán) Reye syndromátd okozhat.


8. Engedélyszámok

Pulvis coffacyli cum codeino 10x FONO