Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Pulvis asthmalyticus 20x V 193 Ft 96 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Pulvis asthmalyticus

(Pulv. asthmalyt.)

Antiasthmaticum.

Javallat: Asthma bronchiale, spasticus bronchitis.

Rp.

Papaverinii chlorati

centigrammata quattuor (g 0,04)

Theophyllini

centigrammata decem (g 0,10)

Noraminophenazoni natrii mesylici

gramma semis (g 0,50)

M. f. pulvis.

Dentur tales doses No viginti (XX).

D.S.: Roham közeledése esetén fél-1 port bevenni. Naponta legfeljebb 3 port.

Megjegyzés:

Csak vényre adható ki. Erős hatású szert tartalmaz. A pontos használati utasítást a vényen az orvosnak minden esetben fel kell tüntetnie. Gyermekgyógyászatban alkal­mazása nem ajánlatos.

Hatóanyagok:

Papaverinium chloratuma: A papaverin az ópium vízben oldódó sója görcsoldó hatású. A Ca++ csatornák gátlásával közvetlenül a simaizomsejtekre hatva reversi-bilisen csökkenti az izomtónust. Spasmolyticus hatásában foszfodieszteráz gátló hatása is szerepet játszik. Oldja a gyomor-béltraktus görcseit, a pylorus spasmust, az epekőkólikát, hatásos a vizeletvezetőrendszer görcsös állapotaiban. Tágítja az agyi ereket, növeli az agyi vérkeringést. Csökketni az erek tónusát és így a vérnyomást, javítja a coronaria-átáramlást. A szívizom ingerlékenységét csökkenti, negatív chronotrop hatású.

Theophyllinum6: Simaizom relaxans. Ellazítja a bronchusok simaizmait, mérsékli a bronchusok görcsét, csökkenti a peripheriás vascularis rezisztenciát, pozitív inotrop hatású, fokozza a diuresist. Csökkenti a hízósejtekből a bronchocontrictiv mediatorok felszabadulását és a légzésre stimuláló hatást fejt ki.

Noraminophenazonum nátrium mesylicumc: Erős analgetikus, antipyretikus ve­gyület, gyulladáscsökkentő hatása mérsékelt. Láz-, és fájdalomcsillapító hatását valószínűleg a központi idegrendszerben a prosztaglandin szintézis gátlásával fejti ki. Az anyatejbe kiválasztódik.

Ellenjavallat: Hatóanyag iránti túlérzékenység3, szívelégtelenség3, AV-block3, myocardialis infarctus acut szakasza3, májelégtelenség3. Xanthin származékokkal szembeni túlérzékenység0. Pirazolon származékok iránti túlérzékenység0. Gra-nulocytopenia0.

Figyelmeztetés: Glaucoma3, prostata hypertrophia3, csökkent gastrointestinalis mo-tilitás esetén csak óvatosan adható3. Átjut a placentán, ezért terhesség alatti alkalmazása gondos mérlegelést igényel". Az anyatejjel kiválasztódik0. Biztonságos alkalmazása szoptatáskor ill. terhességben még nem bizonyított". Óvatosan adható továbbá nem kontrollált hypertoniábanb, szívelégtelenségben", tachyarrhythmiábanb, acut szívinfarctusbanb, obstructiv hypertrophiás cardiomyopathiábanb, coronaria betegségben", súlyos hypoxiában", cor pulmonaleban". Más xanthin szárm­azékokkal együtt adva a toxikus hatás összeadódik". 3 éves kor alatt ne alkalmazz­uk". Peptikus fekélyben", pajzsmirigy túlműködésben", óvatosan adható epilepsia, továbbá glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz hiány esetén".

Kölcsönhatás: Levodopa hatását antagonizálja3. Furosemiddel, beta-adrenerg stimu­lánsokkal, koffeinnel synergista hatást fejt ki". Efedrin a fő és mellékhatásait fokozza, dohányzóknál hatása csökken, ezért a dózis emelése válhat szük­ségessé". Hatását" csökkentik az enziminduktorok (carbamazepin, fenobarbital, rifampicin). Makrolid antibiotikumok, lincomycin, fluconazol, egyes fluoroquinolonok, allopurinol, beta-blockolók, cimetidin, orális fogamzás gátlók alkalmazásakor csökken a teofillin-clearance, ezért a dózis csökkentése válhat szükségessé". Anticoncipiensek, fenobarbital, fenilbutazon jelenlétében a pirazolon származékok hatása gyengül0.

Mellékhatás: Gl-tüneteka, gyengeség8, szédülés3, arrhythmia3, anorexiaa, priapismus3, bőr kipirulás3, izzadás3. Hányinger", hányás", hasi fájdalom", hasmenés", nyugtalan­ság", álmatlanság", fejfájás", végtag remegés", hypotensio", palpitatio", tachycar-dia". Idiosynchrasiás reakciók, mint agranulocytosis0, leukocytopeniac, thrombocyto-penia0, haemolytikus anaemia0, allergiás bőr és nyálkahártya elváltozások kialakulhatnak0. Korábbi vesebetegség vagy túladagolás esetén átmeneti oliguria3, interstitialis nephritis3 léphet fel.


8. Engedélyszámok

Pulvis asthmalyticus 20x FONO