Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Orfadin 10 mg kemény kapszula 60x V - - - -
Orfadin 2 mg kemény kapszula 60x V - - - -
Orfadin 5 mg kemény kapszula 60x V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. MINŐSÉGI ÉS MENNYISÉGI ÖSSZETÉTEL

10 mg nitizinon kapszulánként. A segédanyagok felsorolását lásd a 6.1 pontban.

3. GYÓGYSZERFORMA

Kemény kapszula.Fehér, átlátszatlan, egyik felén NTBC 10 mg jelzéssel ellátott kapszulák.

4. KLINIKAI JELLEMZŐK

4.1 Terápiás javallatok

Örökletes, 1-es típusú tyrosinaemiában (HT-1) szenvedőbetegek kezelése igazolt diagnózis esetén, korlátozott tirozin- és fenilalaninbevitel mellett.

4.2 Adagolás és alkalmazás

A nitizinon kezelést a betegség kezelésében megfelelő gyakorlattal rendelkező orvosnak kell elkezdenie és felügyelnie. A betegség minden genotípusának terápiáját a lehető legkorábban meg kell kezdeni a teljes túlélési idő növelése és az olyan komplikációk elkerülése érdekében, mint májelégtelenség, májdaganat és vesebetegség. A nitizinon kezeléssel együtt szükséges a csökkentett fenilalanin és tirozin tatalmú diéta alkalmazása, valamint a plazma aminosav szintjének monitorozása (lásd 4.4 és 4.8 pont).

A nitizinon adagját egyénileg kell meghatározni.

Az ajánlott kezdő adag 1 mg/ttkg/nap két részre osztva és szájon át alkalmazva. A kapszulát szét lehet nyitni és tartalmát kis mennyiségűvízben vagy tápszerben kell elkeverni közvetlenül a bevétele előtt.

A dózis módosítása

A rendszeres monitorozás alatt figyelni kell a vizelet szukcinil-aceton szintjét, a májfunkciót és az alfa-foetoprotein szintet (lásd 4.4 pont). Ha a vizeletben a szukcinil-aceton a kezelés megkezdése után egy hónappal még mindig kimutatható, a nitizinon adagját napi 1,5 mg/ttkg-ra kell emelni, két dózisra osztva. A biokémiai paraméterek vizsgálata alapján szükséges lehet a napi 2 mg/ttkg-os adag. Ez a maximális dózis minden beteg esetében.

Ha a biokémiai válasz megfelelő, a dózist csak a súlygyarapodásnak megfelelően kell módosítani.

Azonban a fenti vizsgálatok mellett a terápia elején illetve az egészségi állapot romlása esetén tanácsos minden mérhető biokémiai paramétert (pl.: plazma szukcinilaceton-szint, a vizelet 5-aminolevulinsav (ALA) szintje illetve az erythrociták porphobilinogén-szintáz aktivitása) szigorúbban ellenőrizni.

4.3 Ellenjavallatok

A készítmény hatóanyagával vagy bármely segédanyagával szembeni túlérzékenység. A szoptatás a nitizinonnal kezelt anyák esetében ellenjavallt (lásd 4.6 és 5.3 pont)

4.4 Különleges figyelmeztetések és az alkalmazással kapcsolatos óvintézkedések

Diétás megszorítás látászavar esetén

A kezelés megkezdése előtt ajánlott a szemet réslámpával megvizsgálni. A nitizinon terápia során fellépő látási zavarokat haladék nélkül meg kell vizsgáltatni szemésszel. Meg kell bizonyosodni arról, hogy a beteg betartja a diétát és a plazma tirozin koncentrációját mérni kell. Abban az esetben, ha a plazma tirozinszintje 500 mikromol/l fölé emelkedik, akkor szigorúbb tirozin és fenilalanin diétát kell bevezetni. A plazma tirozin koncentrációjának csökkentése nem javasolt a nitizinon adagjának csökkentése vagy a kezelés elhagyása révén, mivel a metabolikus zavar a beteg egészségi állapotának romlásához vezethet.

A máj monitorozása

A májfunkciót rendszeresen ellenőrizni kell májfunkciós próbákkal és képalkotó vizsgálatokkal. A szérum alfa-foetoprotein szintjének meghatározása szintén ajánlott. Az alfa-foetoproteinszint emelkedése a nem megfelelő kezelés jele lehet. Azoknál a betegeknél, akiknek magas az alfafoetoprotein szintje illetve a májukban csomók észlelhetők, mindig figyelembe kell venni a rosszindulatú májbetegségek lehetőségét.

Vérlemezke és fehérvérsejt monitorozás

A vérlemezke és fehérvérsejtszám rendszeres ellenőrzése javasolt, mivel a klinikai vizsgálatok során néhány esetben reverzibilis thrombocytopeniát és leukopeniát észleltek.

4.5 Gyógyszerkölcsönhatások és egyéb interakciók

Más gyógyszerekkel való kölcsönhatással kapcsolatban nem végeztek hagyományos vizsgálatokat.

A nitizinont in vitro a CYP3A4 enzim metabolizálja, emiatt a dózis módosítására lehet szükség enziminduktorokkal és enzimgátlókkal történő együttadás során.

Az in vitro vizsgálatok alapján feltételezhető, hogy a nitizinon nem gátolja a CYP 1A2, 2C9, 2C19, 2D6, 2E1 vagy 3A4 enzimek által mediált metabolizmust.

Élelmiszerekkel való kölcsönhatásra irányuló hagyományos vizsgálatok nem készültek. A hatékonysággal és biztonságossággal kapcsolatos adatok gyűjtése során azonban a nitizinont étkezés közben adták. Ezért, ha a nitizinon terápia kezdetekor a gyógyszert étkezés közben adták, célszerű a kezelés során végig így alkalmazni.

4.6 Terhesség és szoptatás

Terhesség

Terhes nőkön történőalkalmazásra nincs megfelelő adat a nitizinon tekintetében. Az állatokon végzett kísérletek reprodukciós toxicitást mutattak (lásd 5.3 pont). Emberben a potenciális veszély nem ismert. A nitizinont a terhesség ideje alatt nem szabad alkalmazni, csak akkor, ha erre egyértelműen szükség van.

Szoptatás

Nincs arra vonatkozó adat, hogy a nitizinon az emberi anyatejben kiválasztásra kerül-e. Állatokkal végzett vizsgálatok során nem kívánt postnatalis hatások léptek fel olyan állatoknál, amelyeket nitizinon tartalmú tejjel tápláltak. Ezért a nitizinonnal kezelt anyák esetében a szoptatás ellenjavallt, mivel a csecsemőre gyakorolt nem kívánt hatás nem zárható ki (lásd 4.3 és 5.3 pont).

4.7 A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre

A készítménynek a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták.

4.8 Nemkívánatos hatások, mellékhatások

Azokat a mellékhatásokat, melyek legalább kismértékben összefüggésbe hozhatóak voltak a kezeléssel, az alábbi lista tartalmazza, szervrendszerenként és abszolút gyakoriság alapján osztályozva. Az előfordulási arány lehet gyakori (> 1/100, <1/10) vagy nem gyakori (> 1/1000, <1/100).

Vérképzőszervi és nyirokrendszeri betegségek

Gyakori: thrombocytopenia, leucopenia, granulocytopenia Nem gyakori: leukocytosis

Szembetegségek

Gyakori: kötőhártya-gyulladás, szaruhártya homály, szaruhártya-gyulladás, fényérzékenység, szemfájdalom.

Nem gyakori: szemhéjgyulladás.

A bőr és a bőr alatti szövetek betegségei

Nem gyakori: viszketés, exfoliativ dermatitis, erythemás bőrkiütés.

A nitizinon kezelés a tirozinszint emelkedésével társul. Az emelkedett tirozinszint a szemlencse homályosságát és hiperkeratikus sérüléseket idéz elő. A tirozinban és fenilalaninban szegény táplálkozás korlátozza ezen típusú tirozin hiánnyal járó toxicitást (lásd 4.4 pont).

4.9 Túladagolás

Túladagolásról nem számoltak be. A nitizinon véletlen lenyelése tirozinban és fenilalaninban nem korlátozott táplálkozású embereknél emelheti a tirozinszintet. A megemelkedett tirozinszint a szemre, a bőrre és az idegrendszerre toxikus hatású. Az ilyen jellegűtyrosinaemia toxikus hatása a tirozin- és fenilalaninbevitel étrendi megszorításával csökkenthető. A túladagolás speciális kezeléséről nincsenek információk.

5. FARMAKOLÓGIAI TULAJDONSÁGOK

5.1 Farmakodinámiás tulajdonságok

Farmakoterápiás csoport: A tápcsatorna és anyagcsere egyéb gyógyszerei. .

Az örökletes 1-es típusú tyrosinaemia (HT-1) a fumaril-aceto-acetát-hidroláz enzim hiányával jár, amely a tirozinbontó folyamatok végső lépésének enzime. A nitizinon a 4-hidroxifenil-piruvátdehidrogenáz kompetitív antagonistája, egy olyan enzimé, mely megelőzi a fumaril-aceto-acetáthidrolázt a tirozinlebontó folyamatban. A HT-1-ben szenvedő betegekben a normális tirozinlebontás gátlásával a nitizinon megelőzi a toxikus intermedierek, maleil-aceto-acetát valamint fumaril-acetoacetát felhalmozódását. A HT-1-ben szenvedő betegekben ezek az intermedierek toxikus metabolitokká, szukcinil-acetonná és szukcinil-aceto-acetáttá alakulnak át. A szukcinil-aceton gátolja a porfirinszintézist, mely az 5-aminolevulinsav felhalmozódásához vezet.

A nitizinon kezelés normális porfirinszintézist, ezáltal pedig normális erythrocita PBG-szintáz aktivitást és a vizelet megfelelő 5-ALA koncentrációját eredményezi. Emellett csökkenti a szukcinilaceton vizelettel történő kiválasztódását, növeli a plazma tirozin koncentrációját, valamint a fenolsavak vizelettel történőkiválasztódását. A klinikai vizsgálatok adatai azt mutatják, hogy a betegek több mint 90%-ánál normalizálódott a vizelet szukcinil-aceton tartalma a kezelés első hetében.

A dózis megfelelő beállítása esetén a szukcinil-aceton nem mutatható ki a vizeletben vagy a plazmában.

A teljes túlélésre gyakorolt hatások:

Az irodalmi adatok összehasonlítása során láthatjuk, hogy a diétával kombinált nitizinon kezelés a HT-1 összes fenotípusánál jobb túlélési kilátásokat eredményez. Ezt az alábbi táblázat mutatja:

Életkor a kezelés kezdetén A túlélés valószínűsége
vagy a diagnózis időpontjában Nitizinon kezelés Diétás kontroll*
5 év 10 év 5 év 10 év
<2 hónap 82 28
> 2-6 hónap 95 95 51 34
>6 hónap 92 86 93 59

*1. ábra szerint, Van Spronsen et al., 1994.

Az adatok szerint a nitizinon kezelés a májsejt daganat kifejlődésének kockázatát is csökkenti (2,3-3,7szer nagyobb arányban) a csupán diétával kezelt betegekhez képest. Kiderült, hogy a kezelés korai elkezdése a májsejt carcinoma kialakulásának kockázatát tovább csökkenti (13,5-szer jobban, ha a kezelés 12 hónapos kor előtt kezdődött).

5.2 Farmakokinetikai tulajdonságok

Hagyományos felszívódási, megoszlási, metabolizációs és kiválasztódási vizsgálatokat nem végeztek a nitizinonnal. 10 egészséges férfi önkéntesben a nitizinon kapszula egyszeri dózisának (1 mg/ttkg) bevétele után a hatóanyag terminális felezési ideje (medián) 54 óra volt. A populációs farmakokinetikai vizsgálatokat 207 főből álló, HT-1-ben szenvedő betegcsoporton végezték. A clearance 0,0956 l/ttkg/nap, a felezési idő 52,1 óra volt.

Azokban az in vitro vizsgálatokban, ahol emberi májmikroszómát és cDNS-expresszált P450 enzimet használtak, korlátozott CYP3A4 mediált metabolizmust észleltek.

5.3 A preklinikai biztonsági vizsgálatok eredményei

A nitizinon a klinikai dózistartományban egérben és nyúlban embrionális ill. magzati károsodást eredményezett. Nyúlban a nitizinon az ajánlott maximális emberi adagnál (2 mg/ttkg/nap) 2,5-ször magasabb adag felett a dózis emelkedésével párhuzamosan fokozta a malformációk számát (köldöksérv, gastroschisis).

Az egéren végzett pre- és postnatális vizsgálatok során az utódok életben maradásának és növekedésének statisztikailag szignifikáns csökkenését észlelték az elválasztási szakban az ajánlott maximális emberi adagnál 125-ször ill. 25-ször nagyobb expozíció esetén. Ez az expozíció 5 mg/kg/nap adag felett az utód életben maradását trendhatásként befolyásolta. Patkányokban az anyatejen keresztüli expozíció az utódoknál átlagos testtömegcsökkenést és szaruhártya sérüléseket eredményezett.

Az in vitro vizsgálatok során mutagén hatást nem, de gyenge clastogén aktivitást észleltek. In vivo genotoxicitásra nincs bizonyíték (egér mikronucleus vizsgálat és egér máj USD vizsgálat). Karciogenitással kapcsolatos vizsgálatokat nem végeztek.

6. GYÓGYSZERÉSZETI JELLEMZŐK

6.1 Segédanyagok felsorolása

Kapszulatöltet

Hidegen duzzadó kukoricakeményítő Kapszula héj Zselatin

Titán-dioxid (E 171)Jelölőfesték: habzásgátló, fekete vas-oxid (E 172), sellak, szója lecitin

6.2 Inkompatibilitások

Nincsenek.

6.3 EXPsági időtartam

18 hónap.

6.4 Különleges tárolási előírások

Hűtőszekrényben tárolandó (2°C - 8°C). A lejárati idő alatt a beteg 3 hónapon keresztül tárolhatja a készítményt 25 °C -ot meg nem haladóhőmérsékleten, ezután a készítményt meg kell semmisíteni.

6.5 Csomagolás (jellege, anyaga, kiszerelési egységek)

60 darab kapszulát tartalmazó, kis sűrűségű polietilénből készült biztonsági zárókupakkal ellátott, nagy sűrűségű polietilén tartály.

6.6 A készítmény felhasználására, kezelésére vonatkozó útmutatások

Nincsenek különleges előírások.

7. A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY JOGOSULTJA

Swedish Orphan International AB Drottninggatan 98 SE-111 60 Stockholm Svédország

  • A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY SZÁMA

  • A FORGALOMBA HOZATALI ENGEDÉLY ELSŐ KIADÁSÁNAK/ MEGÚJÍTÁSÁNAK DÁTUMA

  • A SZÖVEG ELLENŐRZÉSÉNEK DÁTUMA

  • 8. Engedélyszámok

    Orfadin 10 mg kemény kapszula 60x - EU/1/04/303/003
    Orfadin 2 mg kemény kapszula 60x - EU/1/04/303/001
    Orfadin 5 mg kemény kapszula 60x - EU/1/04/303/002