Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta 30x J - - - -
Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta 60x J 3777 Ft 2833 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta
alfuzozin-hidroklorid


Mielőtt elkezdiszedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betgetájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettaés milyen betegségek esetén alkalmazható?

Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta az alfa-adrenoreceptor-gátló szerek, vagy más néven alfa-blokkolók csoportjába tartozik.

A gyógyszert a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (benignus prosztata-hiperplázia) esetén fellépő közepesen súlyos és súlyos tünetek kezelésére adják. A megnagyobbodott prosztata vizeletürítési problémákat, így gyakori és nehéz vizeletürítést okozhat, különösen éjjel. Az alfa-blokkolók lazítják a prosztatában és a húgyhólyag-húgycső határán az izmokat. Ez lehetővé teszi, hogy a vizelet a hólyagból könnyebben távozhasson.


2. Tudnivalók az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedése előtt

Ne szedje az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát
  • ha allergiás (túlérzékeny) alfuzozinra, egyéb kinazolinokra (pl. terazozinra, doxazozinra, prazozinra), vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha olyan betegség, illetve állapot áll fenn, amely felálláskor jelentős vérnyomásesést okoz;
  • ha májproblémái vannak;
  • ha egyéb, az alfa-blokkolók csoportjába tartozó gyógyszereket szed.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével
  • ha egyéb vérnyomáscsökkentő gyógyszereket is szed. Ebben az esetben orvosa rendszeresen ellenőrizni fogja vérnyomását, különösen a kezelés kezdeti időszakában;
  • ha felálláskor hirtelen vérnyomáscsökkenést tapasztal. Ennek tünete az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta bevételét követően néhány órán belül a szédülés, a gyengeség, illetve a verejtékezés. Amennyiben vérnyomása leesik, feküdjön a hátára, lábát és kezét polcolja fel, vagy emelje fel egészen addig, amíg a tünetek teljesen el nem múlnak. Általában ezek a tünetek csak rövid ideig tartanak és a kezelés kezdetekor lépnek fel. Általában nem kell megszakítani a kezelést.
  • ha régebben az alfa-blokkolók csoportjába tartozó egyéb gyógyszer szedésekor kifejezett vérnyomáscsökkenés/vagy túlérzékenységi (allergiás) reakció lépett fel Önnél. Ebben az esetben orvosa az alfuzozin-kezelést kis adagokban kezdi, és a dózist fokozatosan fogja emelni;
  • ha heveny szívelégtelenségben szenved;
  • ha mellkasi fájdalomban (angina pektorisz) szenved és emiatt nitrátot kap, mert ez növelheti a vérnyomásesés kockázatát. Ha az anginás panaszok kiújulnak vagy romlanak, orvosa eldönti, hogy angináját tovább kezelje nitrát tartalmú gyógyszerrel vagy leállítsa az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedését.
  • ha szürkehályog (a szemlencse elhomályosodása) miatti szemműtét előtt áll, tájékoztassa a műtét előtt a szemorvost arról, hogy Ön jelenleg Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát szed, vagy korábban szedett. Erre azért van szükség, mert az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta a műtét során szövődményeket okozhat, amelyek kezelhetőek, ha az orvos előre számít rájuk.
  • ha egy olyan szívverési rendellenességben szenved, amit „megnyúlt QT távolságnak“ neveznek.

Egészben nyelje le a tablettákat. Nem szabad a tablettákat széttörni, elporítani vagy elrágni, mivel túl sok hatóanyag juthat be túl gyorsan a szervezetébe. Ez fokozhatja a mellékhatások kockázatát.

Gyermekek és serdülők
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta alkalmazása nem javallt gyermekeknél és serdülőknél.

Egyéb gyógyszerek és az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát tilos egyéb, az alfa-blokkolók csoportjába tartozó gyógyszerekkel együtt szedni.

Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta és egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek egymással. Ezek közé tartozik
  • a ketokonazol és az itrakonazol (gombás fertőzés kezelésére alkalmazott gyógyszerek), valamint a ritonavir (HIV fertőzés kezelésére adott gyógyszer);
  • a vérnyomás csökkentésére adott szerek;
  • a mellkasi fájdalom (angina pektorisz) tüneteinek kezelésére adott gyógyszerek (nitrátok). Ne felejtse el, hogy az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta egyéb vérnyomáscsökkentőkkel és (pl. szívbetegségek kezelésére adott) nitrátokkal együtt alacsony vérnyomáshoz vezethet.
  • műtétek előtt adott érzéstelenítő gyógyszerek (általános anesztetikumok). Vérnyomása jelentősen csökkenhet. Ha műtét előtt áll, kérjük, tájékoztassa orvosát, hogy Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát szed.
  • Azok a gyógyszerek, amelyekről ismert, hogy a QT távolság megnyúlását okozzák.

Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta egyidejű bevétele étellel és itallal
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát étellel vagy étkezés után is be lehet venni.

Terhesség és szoptatás
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta csak férfiak számára adható.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettával végzett kezelés elején feledékennyé válhat, szédülhet, gyengének érezheti magát. Ne vezessen gépjárművet, vagy kezeljen gépet és ne végezzen balesetveszélyes tevékenységet egészen addig, amíg nincs tisztában azzal, hogy a kezelés milyen hatást fejt ki az Ön szervezetére.
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta kis mennyiségben laktózt tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja naponta kétszer 1 retard tabletta (5 mg alfuzozin). Az első tablettát lefekvéskor vegye be. A tablettát egészben vegye be, megfelelő mennyiségű folyadékkal. Ne rágja el, ne törje össze, és ne ossza részekre a tablettát.

A készítmény szokásos adagja idősek (65 év felettiek) esetében naponta egyszer 1 retard tabletta (5 mg alfuzozin). Az első tablettát lefekvéskor vegye be. Orvosa szükség esetén napi kétszeri bevételre emelheti az adagot.

A készítmény enyhe, illetve közepesen súlyos vesekárosodásos betegek esetében naponta egyszer 1 retard tabletta (5 mg alfuzozin). Az első tablettát lefekvéskor vegye be.

Ha az előírtnál több Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát vett be
Ha nagy mennyiségű Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát vesz be, vérnyomása hirtelen leeshet, ami miatt megszédülhet, vagy akár el is ájulhat. Ha szédülni kezd, üljön vagy feküdjön le mindaddig, amíg jobban nem érzi magát. Ha a tünetek nem szűnnek meg, hívjon orvost, mivel lehet, hogy az alacsony vérnyomás miatt kórházi kezelésre van szüksége.

Ha elfelejtette bevenni az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott tabletta pótlására, mert ez hirtelen vérnyomáscsökkenéshez vezethet, különösen akkor, ha egyidejűleg vérnyomáscsökkentő szereket is szed. Az előírás szerinti időpontban vegye be a következő esedékes tablettát.

Ha idő előtt abbahagyja az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedését
Ne függessze fel, illetve ne hagyja abba az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta szedését anélkül, hogy orvosával előtte ne beszélt volna. Ha abba kívánja hagyni a kezelést vagy a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban további kérdései lennének, kérdezze meg orvosát, vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha az alábbi tünetek bármelyikét észleli, haladéktalanul forduljon orvosához:
  • duzzadt arc, nyelv vagy torok,
  • nyelési nehézség,
  • légzési nehézség és csalánkiütés

Ezek a tünetek az angioödéma betegség tünetei, amelyek nagyon rikán (10 000 betegből legfeljebb 1-nél) jelentkezhetnek.

Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta esetében az alábbi mellékhatások fordulhatnak még elő:

Gyakori (10 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
Ájulás/szédülés, fejfájás, forgó érzés (vertigo), felálláskor jelentős vérnyomáscsökkenés (különösen akkor, ha a kezelést túl magas dózissal kezdik, vagy ha átmenetileg megszakítják, majd újrakezdik), hasi fájdalom, émelygés (hányinger), hasmenés, szájszárazság, gyengeségérzet, rossz közérzet.
Nem gyakori (100 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
álmosság érzet, az agy nem megfelelő vérellátása miatt fellépő eszméletvesztés, látászavar, gyorsabb szívverés, erős vagy szapora szívverés érzete, orrfolyás, bőrkiütés, viszketés, boka- és lábfejduzzanat, arc kipirulása, mellkasi fájdalom.

Nagyon ritka (10 000 betegből legfeljebb 1-nél jelentkezhetnek):
A mellkasi fájdalom (angina pektorisz) ismert koszorúér-betegségben szenvedőknél, csalánkiütés, angioödéma.

Nem ismert (a gyakoriság nem állapítható meg a rendelkezésre álló adatokból):
Ha szürkehályog (szemlencse-homály) műtétet terveznek Önnél és Ön Alfuzisin Sandoz SR 5 mg retard tablettát használ, vagy használt korábban, a műtét során szövődmények fordulhatnak elő (lásd „Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható” c. részt).

Rendszertelen és nagyon gyors szívösszehúzódások, hányás, májkárosodás, a hímvessző tartós és fájdalmas merevedése (priapizmus), fehérvérsejtek számának csökkenése.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóben fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.


5. Hogyan kell az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tablettát tárolni?

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel . Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta?
  • A készítmény hatóanyaga: alfuzozin-hidroklorid (5 mg alfuzozin-hidrokloridot tartalmaz retard tablettánként).
  • Egyéb összetevők: laktóz-monohidrát, hipromellóz, povidon, magnézium-sztearát.

Milyen az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta külleme és mit tartalmaz a doboz?
Az Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta fehér, kerek, metszett élű, bevonat nélküli tabletta.

20, 28, 30, 50, 56, 60 db vagy 60x1 db vagy 100 db vagy 180 db tabletta PVC/PVDC-alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

Gyártó:
Salutas Pharma GmbH, Otto-Von Guericke-Alle 1, 39179 Barleben, Németország
LEK S.A. , Ul.Domaniewska 50 C 02-672, Varsó, Lengyelország
Lek Pharmaceuticals d.d., Verovškova 57, 1526 Ljubljana, Szlovénia
Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Svédország: Alfuzosin Hexal 5 mg, depottablett
Ausztria: Alfuzosin Hexal 5 mg - Retardtabletten
Belgium: Alfuzosine Sandoz 5 mg tabletten met gereguleerde afgifte
Magyarország: Alfuzosin Sandoz SR 5 mg retard tabletta

OGYI-T-20227/01 30x
OGYI-T-20227/02 60x

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2012. december