Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Lamisil 1 x 10 mg/g külsőleges oldat 4 g VN - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat

terbinafin

Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.
  • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha tünetei 1 héten belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.

A betegtájékoztató tartalma:
1.             Milyen típusú gyógyszer a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.             Tudnivalók a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazása előtt
3.             Hogyan kell alkalmazni a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot?
4.             Lehetséges mellékhatások
5.             Hogyan kell a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot tárolni?
6.             A csomagolás tartalma és egyéb információk


1.             Milyen típusú gyógyszer a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat a láb gombás fertőzésének („atlétaláb”) egyszeri adagú kezelésére szolgál.

A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat elpusztítja a tinea pédisz fertőzésért („atlétaláb” kialakulásáért) felelős gombát. Alkalmazása után a lábfej bőrén színtelen vékony filmréteget képez, ami a bőrön maradva biztosítja a hatóanyag bőrbe jutását.

Hogyan ismerheti fel, hogy lábán gombás fertőzés (tinea pédisz „atlétaláb”) alakult ki?
A láb gombás bőrfertőzése, a tinea pédisz („atlétaláb”) általában csak a lábfejeket érinti. Rendszerint a lábujjak között jelentkezik először, de onnan a talpakra és a lábfejek széleire is ráterjedhet.
A tinea pédisz fertőzés („atlétaláb”) legelterjedtebb formája a bőr berepedését vagy hámlását idézi elő. Enyhe duzzanat, hólyagképződés és nedvező sebek is kialakulhatnak. Ezeket az elváltozásokat gyakran viszketés vagy égő érzés kíséri.

Amennyiben nem biztos abban, hogy panaszait valóban a lábfej bőrének tinea pédisz fertőzése („atlétaláb”) okozza, a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazását megelőzően forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.


2.             Tudnivalók a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot:
  • ha allergiás a terbinafinra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) bármely egyéb összetevőjére.

Tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét, amennyiben ez vonatkozik Önre és ne alkalmazza aLamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
  • Ne használja a gyógyszert abban az esetben, ha a talpak vagy a sarkak gombás fertőzése hosszú ideje áll fenn, és a bőr jelentős megvastagodásával, vagy szembetűnő pikkelyes hámlásával társul. Forduljon kezelőorvosához, amennyiben úgy gondolja, hogy ez az állapot állhat fenn Önnél, mert másik gyógyszerre lehet szüksége.
  • A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat kizárólag külsőleg (bőrön alkalmazva) használható. Ne alkalmazza a szájában és ne nyelje le.
  • Vigyázzon, hogy az oldat ne kerüljön az arcára, a szemébe, vagy sérült bőrterületre, mert ezeken a helyeken az alkohol irritáló hatású lehet.
Amennyiben az oldat véletlenül a szemébe kerül, alaposan mossa ki folyó csapvízzel. Ha bármilyen kellemetlenséget érez, forduljon kezelőorvosához.
  • Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkoholt tartalmaz. Nyílt lángtól távol tartandó.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek és 18 évnél fiatalabb serdülők esetén a gyógyszer nem alkalmazható.

Egyéb gyógyszerek és a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben alkalmazott, valamint alkalmazni tervezett egyéb gyógyszereiről.
Ne alkalmazzon a lábfején más gyógyszert vagy kezelést (beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is) a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldattal egyidejűleg.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával, vagy gyógyszerészével. Terhesség alatt a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat nem alkalmazható, hacsak nem egyértelműen szükséges.

Ne használja a készítményt, ha Ön szoptat. Kerülni kell, hogy a csecsemők kontaktusba kerüljenek bármilyen kezelt bőrfelülettel, így akár az emlőkkel.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat használata nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3.             Hogyan kell alkalmazni a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa, gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A készítmény ajánlott adagja: az oldatot egyszer használja az alábbi útmutatás szerint.

Használati útmutató:
Felnőttek
  • Legjobb a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot fürdés vagy zuhanyozás után alkalmazni.
  • Mindössze egyszer kell alkalmazni.
  • Mossa meg és gondosan szárítsa meg mindkét lábát.
  • Mossa meg és szárítsa meg kezeit.
  • Vegye le a kupakot a tubusról.
  • Mindkét lábfejet kezelni kell. A tubus tartalmának körülbelül a felét használja fel egy-egy lábfej kezeléséhez, a bőr fedéséhez szükséges mennyiségben. Először fejezze be a kezelést egyik lábán, csak utána fogjon hozzá a másikhoz.
  • A kezelés során ujjaival oszlassa el a készítményt az alábbi képeken látható módon. Először egyenletesen kenje be a bőrt a lábujjak között, majd a lábujjak alsó, illetve felső felszínén. Ezután használja a készítményt a talpon és a lábfej oldalsó részein.
  • Ne dörzsölje vagy masszírozza bele a bőrbe.

  • Kenje be hasonló módon a másik lábfejet, még akkor is, ha a bőr egészségesnek látszik.
Ezzel biztosítja, hogy a gombás fertőzéstől teljesen megszabaduljon - hiszen az jelen lehet a másik lábfejen akkor is, ha nem okoz tüneteket.
  • Mielőtt felvenné zokniját, cipőjét, hagyja, hogy a készítmény 1-2 perc alatt filmszerű rétegként megszáradjon a bőrön.
  • A gyógyszer alkalmazása után meleg, szappanos vízzel mossa meg a kezét.
  • Ne mossa és ne vizezze be a lábát a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazását követő 24 órán belül. 24 óra elteltével óvatosan megmoshatja lábfejét, majd finoman legyezve szárítsa meg.
  • Ne ismételje meg a kezelést.

Milyen gyakran és milyen hosszan alkalmazza a készítményt
Mindössze egyszer kell alkalmazni. Ne ismételje meg a kezelést.

A fertőzött területen a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat gombaölő hatása azonnal megkezdődik. A gyógyszerkészítmény alkalmazása után a bőrön vékony réteg képződik, melyből a hatóanyag a bőrbe kerül és ott több napig gombaölő hatást biztosít.

Néhány napon belül jól látható javulás kezdődik, de a bőr maradéktalan gyógyulásához hozzávetőleg 4 hétre van szükség.

Amennyiben a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazását követő 1 héten belül semmilyen javulás nem észlelhető, kérjük, keresse fel kezelőorvosát, vagy a gyógyszerészt és kérjen tanácsot.

Ne használja másodszor a készítményt a láb gombás fertőzésének („atlétaláb”) kezelésére, amennyiben az első alkalmazás nem volt eredményes.

A készítményt mindkét lábfejen kell alkalmazni, még abban az esetben is, ha a gombás bőrfertőzés jelei csak az egyik lábfejen mutatkoznak. Ez biztosítja a fertőzést okozó, és esetleg a lábfej más területein is jelenlévő, de látható károsodást még nem okozó gombák teljes elpusztítását.

A lábfejre kent gyógyszer gyorsan megszárad és vékony, színtelen filmréteget képez.
A gyógyszeres tubus tartalma mindkét lábfej kezelésére elegendő.

A készítményből a hatóanyag bejut a bőrbe és napokig ott marad, hogy elpusztítsa a bőrfertőzést („atlétalábat”) okozó gombákat. Az optimális hatás elérése érdekében a lábakat nem szabad megmosni, vagy bevizezni az alkalmazást követő 24 órán keresztül.

Hogyan lehet a kezelés eredményességét fokozni:
A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldattal végzett kezelést követő 24 óra eltelte után, rendszeres lábmosással tartsa tisztán a fertőzött területet. Kíméletesen szárítsa meg, ne dörzsölje. Ne vakarja a lábát, még akkor sem, ha viszket. A vakarás a bőr további sérülését okozza, lelassítja a gyógyulást és elősegíti a fertőzés terjedését.

A gombás fertőzést mások is megkaphatják. Se a törülközőjét, se ruháit ne ossza meg másokkal, mivel az „atlétaláb” könnyen átterjedhet másokra is. Annak érdekében, hogy elkerülje a visszafertőződést, gyakran mossa ruházatát, a törölközőit.

Ha véletlenül lenyeli a készítmény egy részét:
Beszéljen a kezelőorvosával, aki tanácsot fog adni, hogy mit tegyen. Figyelembe kell venni a készítmény alkoholtartalmát is.

Ha a készítmény véletlenül az arcára, vagy a szemébe jut:
Folyó csapvízzel alaposan mossa le az arcát és/vagy mossa ki a szeméből az oldatot. Amennyiben panaszai rövid időn belül nem szűnnek meg maradéktalanul, azonnal keresse fel kezelőorvosát.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat alkalmazása során előfordulhatnak allergiás reakciók, úgymint duzzanat és fájdalom, bőrkiütés vagy csalánkiütés. Ezek a mellékhatások nagyon ritkák (10 000-ből legfeljebb 1 beteget érinthet).

Ha allergiás reakciót tapasztal, vagy az előbb felsorolt tünetek valamelyike megjelenik, a bőrről denaturált szesszel (gyógyszertárban beszerezhető) távolítsa el a filmréteget, mossa meg lábfejét meleg szappanos vízzel, öblítse le, majd szárítsa meg. Ezután forduljon a kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Az alábbi mellékhatások is előfordulhatnak:

Nem gyakori mellékhatások (100-ból legfeljebb 1 beteget érinthet)
Az alkalmazás helyén fellépő reakciók, úgymint bőrszárazság, bőrirritáció vagy égő érzés. Ezek rendszerint enyhe és átmeneti reakciók.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.


5.             Hogyan kell a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldatot tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon, ill. a tubuson feltüntetett lejárati idő {Felhasználható: ill. Felh.:} után ne alkalmazza a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó. Legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat
  • A készítmény hatóanyaga a terbinafin. Egy gramm külsőleges oldat 10 mg terbinafint (terbinafin‑hidroklorid formájában) tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: hidroxipropilcellulóz, közepes lánchosszúságú trigliceridek, akrilátok/oktil‑akrilamid kopolimer, 96%-os etanol.

Milyen a Lamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Küllem: Tiszta, vagy gyengén opálos, viszkózus külsőleges oldat.
Csomagolás: 4 g viszkózus oldat laminált tubusban, csavaros, műanyag (PE) kupakkal lezárva. Egy tubus műanyag tálcán és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:


Novartis Hungária Kft. (Consumer Health részlege)
H-1114 Budapest
Bartók Béla út 43-47.
Magyarország

Képviselet:
Novartis Hungária Kft. (Consumer Health részlege)
H-1114 Budapest
Bartók Béla út 43-47.
Magyarország


Gyártó:
1. Novartis Sverige AB
Kemistvägen 1, 183 11 Täby, Svédország
2. Novartis Consumer Health - Gebro GmbH
Bahnhofbichl 13, 6391 Fieberbrunn, Ausztria
3. Novartis Healthcare A/S
Edvard Thomsens vej 14, 2300 København S, Dánia
4. Novartis Finland Oy
Metsänneidonkuja 10, 02130 Espoo, Finnország
5. Novartis Santé Familiale S.A.S.
14 boulevard Richelieu, 92500 Rueil-Malmaison, Franciaország
6. Novartis Consumer Health GmbH
Zielstattstrasse 40, 81379 München, Németország
7. Novartis (Hellas) S.A.C.I.
National Road No 1 (12th km), Metamorphosi 144 51 Athens, Görögország
8. Novartis Norge AS
Pb. 4284 Nydalen, 0401 Oslo, Norvégia
9. Novartis Consumer Health UK Limited
Wimblehurst Road, Horsham, West Sussex, RH12 5AB, Egyesült Királyság
10. Novartis Consumer Health N.V.
Medialaan 40, 1800 Vilvoorde, Belgium

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

AusztriaLamisil Once 1% Lösung zur einmaligen Anwendung auf der Haut
BelgiumLamisil Once
CsehországLamisil 1x kožní roztok 1%
DániaLamisil Once
ÉsztországLamisil Uno
FinnországLamisil Solo 1 % liuos iholle
FranciaországLamisilate Monodose 1% , solution
NémetországLamisil Once
GörögországLamisil Once
MagyarországLamisil 1×10 mg/g külsőleges oldat
IzlandLamisil Once
ÍrországLamisil Once 1% cutaneous solution
OlaszországLamisilmono 1% soluzione cutanea
LettországLamisil Uno 1% uz ādas lietojams šķīdums
LitvániaLamisil Uno 1 % odos tirpalas
LuxemburgLamisil Once 1%, solution pour application cutanée
HollandiaLamisil Once 1% oplossing voor cutaan gebruik 10 mg/g
NorvégiaLamisil liniment, oppløsning 1%
LengyelországLamisilatt 1
PortugáliaLamisil 1, 10 mg/g, Solução cutânea
SzlovákiaLamisil 1×
SpanyolországLamicosil Uni 10 mg/g solución cutánea
SvédországLamisil Singeldos

OGYI-T-1867/06

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013.július