Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Nebivolol Torrent 5 mg tabletta 7x V - - - -
Nebivolol Torrent 5 mg tabletta 28x V - - - -
Nebivolol Torrent 5 mg tabletta 14x V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Nebivolol Torrent 5 mg tabletta

  • ebivolol

Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.
  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta szedése előtt
3.              Hogyan kell szedni a Nebivolol Torrent 5 mg tablettát?
4.              Lehetséges mellékhatások
5.              Hogyan kell a Nebivolol Torrent 5 mg tablettát tárolni?
6.              További információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Nebivolol Torrent 5 mg TABLETTA és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta a szív- és érrendszerre ható gyógyszer (béta-blokkoló), amely csökkenti a magas vérnyomást és javítja a szív perctérfogatot.

A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta alkalmazható:
  • magasvérnyomás-betegség kezelésére (esszenciális magas vérnyomás)
  • a szokásos kezelés (pl. vízhajtók, digoxin, ACE-gátlók, angiotenzin-II-antagonisták) kiegészítésére 70. életévüket betöltött, enyhe vagy közepes fokú stabil krónikus szívelégtelenségben szenvedő betegek esetén.


2. Tudnivalók a Nebivolol Torrent 5 mg TABLETTA SZEDÉSE előtt

Ne szedje a Nebivolol Torrent 5 mg tablettát, ha
  • allergiás (túlérzékeny) a nebivolol hatóanyagra, vagy a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta egyéb összetevőjére.
  • májfunkció zavara vagy beszűkült májfunkciója (májelégtelensége) van,
  • terhes vagy szoptat,
  • akut szívelégtelenségben, kardiogén sokkban vagy súlyosbodó szívelégtelenség‑rohamokban (dekompenzáció) szenved, amely inotróp hatóanyagú intravénás kezelést tesz szükségessé,
  • ”szik szinusz” szindrómában (egy bizonyos típusú szívritmuszavarban) szenved, beleértve a szinuátriális blokkot (SA blokk),
  • bizonyos szív-ingerületvezetési zavarokban szenved (szinuátriális blokk, másod- és harmadfokú átrioventrikuláris blokk - AV-blokk vagy pitvar-kamrai blokk),
  • hörgőgörcs vagy asztma szerepel a kórtörténetében,
  • kezeletlen mellékvese daganatban szenved (feokromocitóma),
  • a vér túlzott savasságában szenved (metabolikus acidózis)
  • a kezelés megkezdése előtt fekvő helyzetben mért nyugalmi szívfrekvenciája (pulzusa) kevesebb, mint 60 ütés percenként (bradikardia),
  • kórosan alacsony a vérnyomása (szisztolés vérnyomás < 90 Hgmm),
  • súlyos végtagkeringési zavara van.

A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • ha szokatlanul alacsony szívfrekvencia (bradikardia) (kevesebb, mint 50 - 55 ütés percenként nyugalomban és/vagy valamelyik az alábbi tünetek közül: szédülés, gyengeség és bizonytalan járás) jelentkezik a nebivolollal történő kezelés alatt
  • ha bizonyos szívbetegségekben szenved (pl. angina pektorisz (szívtáji szorító fájdalom), iszkémiás szívbetegség, szív-ingerületvezetési zavar); iszkémiás szívbetegségben szenvedő betegek esetén a kezelést fokozatosan kell leállítani, körülbelül 1-2 hét időtartam alatt; szükség esetén a helyettesítő kezelést ugyanebben az időpontban kell elkezdeni,
  • ha a karok vagy lábak keringési zavarában szenved,
  • ha tartósan fennálló nehézlégzése van, különösen krónikus obstruktív légúti betegség esetén,
  • ha cukorbeteg: a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta nem befolyásolja a vércukorszintet, de elfedheti az alacsony vérnyomás tüneteit (idegesség, remegés, gyorsult szívverés); nem fedi el azonban az izzadás tünetét,
  • Pajzsmirigy túlműködés: elfedheti a szapora szívverés (tahikardia) tünetét; a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta hirtelen megvonása szapora szívverést okozhat,
  • Allergiák: a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta fokozhatja azokkal a pollenekkel vagy egyéb anyagokkal szembeni reakciót, amelyekre Ön allergiás,
  • Pikkelysömör (pszoriázis): azok a betegek, akik jelenleg is pikkelysömörben szenvednek, illetve akiknek a kórtörténetében pikkelysömör szerepel, a Nebivolol Torrent 5 mg tablettát csak a várható előny és kockázat gondos mérlegelése után szedhetik,
  • Idősek: kisebb kezdő adag javasolt 65 éves, vagy idősebb betegek esetén. A Nebivolol Torrent 5 mg tablettát elővigyázatosan kell alkalmazni 75 évesnél idősebb betegek esetében, és a kezelés gondos orvosi felügyelete szükséges.
  • Sebészeti beavatkozások előtt mindig tájékoztassa altatóorvosát a nebivolol szedéséről.

A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta alkalmazása nem javasolt gyermekek és 18 év alatti serdülők számára a biztonságosságra és hatékonyságra vonatkozó adatok elégtelensége miatt.

Értesítse orvosát, ha a fent említett állapotok közül egy vagy több tünetei fennállnak Önnél, vagy a fenti állapotok bármelyike jelentkezik a kezelés során.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
A következő kölcsönhatások általánosságban vonatkoznak a béta-blokkolókra, amilyen a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta is. Kérjük megjegyezni, hogy ezek az információk a nemrégiben szedett gyógyszereire is vonatkozhatnak.

A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta által befolyásolt és az azt befolyásoló gyógyszerek
Kalcium-antagonisták (bizonyos a szív- és érrendszerre ható gyógyszerek):
Szoros ellenőrzés szükséges a béta-blokkolók verapamil vagy diltiazem típusú kalcium-antagonistákkal történő együttes alkalmazása során, mivel ez vérnyomáseséshez, alacsony pulzusszámhoz és egyéb szívritmuszavarokhoz vezethet. Tilos intravénásan verapamilt adni a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta kezelés alatt álló betegeknek.

Antiaritmikumok (szívritmuszavarok kezelésére használt szerek):
A szívritmuszavarok kezelésére alkalmazott bizonyos gyógyszereket (I. csoportba tartozó antiaritmikumok és amiodaron) szedő betegek gondos ellenőrzése szükséges, mivel bármelyik negatív hatás rosszabbodhat.

Klonidin (vérnyomáscsökkentő gyógyszer):
A béta-blokkolók fokozzák a hirtelen vérnyomásemelkedés kockázatát („rebound hipertónia”), ha a hosszú távú klonidin terápiát hirtelen megszakítják. Ha a klonidin terápia megszakítása szükséges, a béta-blokkoló adását néhány nappal korábban kell felfüggeszteni, és ezt követően lehet a klonidint fokozatosan elhagyni.

Digitálisz (egy bizonyos szívgyógyszer):
A béta-blokkolók és digitálisz glikozidok egyidejű alkalmazása a szívműködés bizonyos zavarához vezethet (megnyúlt ingerületvezetési idő). A nebivolollal végzett klinikai vizsgálatok azonban nem mutattak ki bizonyítékot ilyen kölcsönhatásra. A nebivolol nem befolyásolta a digoxin vérszintjét.

Inzulin és orális antidiabetikumok (vércukorszintet csökkentő gyógyszerek):
Bár a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta cukorbetegekben nem befolyásolja a vércukorszintet, az alacsony vérnyomás bizonyos tüneteit (gyorsult pulzus, szívdobogásérzés) elfedheti. Ezért a vércukorszint rendszeres ellenőrzése szükséges.

Műtőben használatos altató,- és érzéstelenítő szerek:
Az altató,- és érzéstelenítő szerek fokozhatják a béta-blokkolóknak a szívizom összehúzódó képességét (a szív pumpateljesítményét) csökkentő hatását. Ezért sebészeti beavatkozások előtt az altatóorvost tájékoztatni kell, hogy a beteg Nebivolol Torrent 5 mg tabletta kezelés alatt áll.

Egyéb szerek:
Cimetidin (egy H2-receptor blokkoló, gyomorfekély kezelésére használják) és nebivolol egyidejű alkalmazása során a nebivolol vérszintje növekedett, de a hatékonysága nem változott. A ranitidin elnevezésű H2-receptor blokkoló egyidejű alkalmazása nem befolyásolta a nebivolol vérszintjét. Ha a Nebivolol Torrent 5 mg tablettát étkezéskor veszik be és a savcsökkentő szert (a túlzott gyomorsavtermelés és gyomorégés megelőzésére alkalmazott gyógyszert) étkezések között szedik, a két gyógyszer egyszerre is felírható.
A nebivolol és a kalcium-antagonista nikardipin kombinációja kis mértékben emelte mindkét anyag vérszintjét, a hatékonyság módosítása nélkül. Furoszemid vagy hidroklorotiazid (vízhajtó hatású szív- és érrendszeri gyógyszer) egyidejű alkalmazása vagy alkohol egyidejű fogyasztása nem befolyásolta a nebivolol vérszintjét. Szimpatomimetikus szerek (amilyeneket a köhögés elleni szerek és orr- és szemcseppek tartalmaznak) egyidejű alkalmazása magasvérnyomást eredményező vérnyomás-emelkedéshez, nagyon lassú szívműködéshez (bradikardia) vagy szív-ingerületvezetési zavarokhoz vezethet.
Triciklikus antidepresszánsok (depresszió kezelésére alkalmazott szerek), barbiturátok (pl. epilepszia kezelésére alkalmazott szerek) és fenotiazinok (nyugtatók) egyidejű alkalmazása hirtelen vérnyomáseséshez vezethet.

Ha szerotonin-újrafelvétel gátlókat vagy dextrometorfánt egyidejűleg alkalmaznak a Nebivolol Torrent 5 mg tablettával, előfordulhat, hogy az orvosnak módosítania kell az adagot.

Terhesség és szoptatás
Ne alkalmazza a Nebivolol Torrent 5 mg tablettát terhesség vagy szoptatás esetén.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásait nem vizsgálták. Kérjük megjegyezni, hogy gépjárművezetés és gépek kezelése közben alkalomszerűen szédülést vagy fáradtságot tapasztalhat.

Fontos információk a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta egyes összetevőiről
A gyógyszer laktózt tartalmaz. Ha Ön laktóz-érzékeny, értesítse orvosát a gyógyszer szedése előtt.





3. Hogyan kell szedni a Nebivolol Torrent 5 mg tablettát?

A Nebivolol Torrent 5 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Amennyiben orvosa másként nem rendelte, a készítmény szokásos adagja:

Magas vérnyomás kezelése
Felnőttek:
Az adag napi 1 Nebivolol Torrent 5 mg tabletta (megfelel 5 mg nebivololnak).
A vérnyomáscsökkentő hatás 1-2 hét kezelés után válik érzékelhetővé. Esetenként előfordul, hogy az optimális hatás csak 4 hét után érhető el.

Más vérnyomáscsökkentő szerekkel kombinálva:
A béta-blokkolókat önállóan vagy más vérnyomáscsökkentő szerekkel kombinációban lehet alkalmazni.
Mindeddig járulékos vérnyomáscsökkentő hatást egyedül a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta és 12,5‑25 mg hidroklorotiazid hatóanyaggal történő kombinálás esetében figyeltek meg.

Beszűkült veseműködésű betegek (veseelégtelenség):
Veseelégtelenségben szenvedő betegek esetében a javasolt kezdőadag napi ½ Nebivolol Torrent 5 mg tabletta (megfelel 2,5 mg nebivololnak). Szükség esetén a napi adag felemelhető 1 db Nebivolol Torrent 5 mg tablettára (megfelel 5 mg nebivololnak).

Beszűkült májműködésű betegek (májelégtelenség):
A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta beszűkült vagy rendellenes májműködésű betegeknél való alkalmazását illetően nincs elegendő tapasztalat. Ezért a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta alkalmazása ezeknél a betegeknél tilos (lásd még „2. Tudnivalók a Nebivolol Torrent tabletta szedése előtt”).

Idős betegek:
A javasolt kezdőadag 65 évesnél idősebb betegek esetében napi ½ Nebivolol Torrent 5 mg tabletta (megfelel 2,5 mg nebivololnak). Szükség esetén a napi adag felemelhető 1 Nebivolol Torrent 5 mg tablettára (megfelel 5 mg nebivololnak). Mivel azonban még mindig korlátozott tapasztalat áll rendelkezésre a 75 évesnél idősebb betegek esetében történő alkalmazásról, mindenképpen gondosan kell eljárni ezen betegekkel és a kezelést folyamatosan figyelemmel kell kísérni.

Krónikus szívelégtelenség kezelése
A stabil, krónikus szívelégtelenség kezdeti kezelése során lassan kell növelni az adagot, a beteg számára optimális fenntartó adag eléréséig. Azokat a betegeket, akik az alábbi szív- és érrendszerre ható gyógyszereket is szedik, a Nebivolol Torrent 5 mg tablettával történő kezelés megkezdése előtt stabilizálni kell egy bizonyos adagon: vízhajtók, digoxin, ACE-gátlók vagy angiotenzin II antagonisták.

Felnőttek:
A szokásos ajánlott kezdőadag ¼ Nebivolol Torrent 5 mg tabletta (megfelel 1,25 mg nebivololnak). Orvosa fokozatosan növelheti ezt az adagot 1 - 2 hét eltelte után, amíg eléri az Önnek megfelelő adagot. A maximálisan ajánlott adag napi 2 Nebivolol Torrent 5 mg tabletta (megfelel 10 mg nebivololnak).

Beszűkült veseműködésű betegek (veseelégtelenség):
Az egyénileg tolerált maximális adag elérése után nincs szükség további adagmódosításra. Súlyos veseelégtelenségben szenvedő betegek esetén alkalmazása nem ajánlott.





Beszűkült májműködésű betegek (májelégtelenség):
Nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat károsodott májműködésű betegek kezelésével kapcsolatban. Ezért a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta alkalmazása ezeknél a betegeknél tilos (lásd még „2. Tudnivalók a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta szedése előtt”).

Idős betegek:
Az egyénileg tolerált maximális adag elérése után nincs szükség további adagmódosításra.

Gyermekek és serdülők:
A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta alkalmazása nem javasolt gyermekek és 18 év alatti serdülők számára a biztonságosságra és hatékonyságra vonatkozó adatok elégtelensége miatt.

Alkalmazás:
A tablettákat étkezéskor szedheti. A felírt napi adagot lehetőleg mindig a nap ugyanazon időpontjában kell bevenni.
Kérjük, a tablettákat egészben nyelje le, megfelelő mennyiségű folyadékkal (pl. egy pohár vízzel).

Az alkalmazás időtartama:
A Nebivolol Torrent 5 mg tablettával történő kezelés időtartama a betegség típusától függ. A kezelés időtartamát a kezelőorvos határozza meg, ez szükség esetén évekig is folytatódhat. A tapasztalat azt mutatja, hogy a magas vérnyomás vagy a szívelégtelenség élethosszig tartó kezelést tehet szükségessé.
A vérnyomáscsökkentő hatás fenntartásához hosszú távú kezelés szükséges.

Ha a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta hatását túl erősnek vagy túl csekélynek érzi, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha az előírtnál több Nebivolol Torrent 5 mg tablettát vett be
Nem állnak rendelkezésre adatok a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta túladagolásával kapcsolatban.
A béta-blokkolókkal történt túladagolás tünetei az alábbiak: lassú pulzus (bradikardia), alacsony vérnyomás (hipotenzió), légzőrendszeri simaizomgörcs (hörgőgörcs) és hirtelen fellépő szívelégtelenség (akut szívelégtelenség).
A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta túladagolásának a gyanúja esetén kérjük, azonnal értesítsen egy orvost. Az orvos megérkezéséig meg kell próbálnia megakadályozni a hatóanyag további felszívódását az emésztőrendszerből a véráramba, aktív orvosi szén és hashajtók (a gyomor és a belek kiürülését serkentő anyagok) alkalmazásával.

Ha elfelejtette bevenni a Nebivolol Torrent 5 mg tablettát
A Nebivolol Torrent 5 mg tabletta túl alacsony adagja, illetve egy vagy néhány adag bevételének kihagyása esetén a gyógyszer hatásának gyengülésére kell számítani. Ez a tünetek rosszabbodásában fejeződhet ki, pl. vérnyomás-emelkedésben vagy a szívelégtelenség súlyosbodásában. Ha számottevő idővel elmarad a gyógyszer bevételével, ne vegye be a kihagyott adagot, hanem térjen vissza a felírt adag alkalmazásához a megszokott időben a következő napon. Semmilyen körülmények között nem szabad bepótolni a kihagyott adagot nagyobb számú tabletta egyszeri, későbbi bevételével. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására, hanem folytassa a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta szedését az előírtak szerint.

Ha idő előtt abbahagyja a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta szedését
Ha megszakítja vagy idő előtt abbahagyja a kezelést, a tünetek súlyosbodása várható. Ezért semmilyen körülmények között ne változtassa meg a felírt adagot, vagy szakítsa meg a kezelést anélkül, hogy előbb kikérné orvosa tanácsát.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.




4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások értékelésére az alábbi gyakorisági kategóriák használatosak:

Nagyon gyakori: 10 kezelt beteg közül több, mint 1-nél jelentkezik
Gyakori: 10 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1-nél, de 100 kezelt beteg közül több, mint 1-nél jelentkezik
Nem gyakori: 100 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1-nél, de 1000 kezelt beteg közül több, mint 1-nél jelentkezik
Ritka: 1000 kezelt beteg közül kevesebb, mint 1-nél, de 10 000 kezelt beteg közül több, mint 1-nél jelentkezik
Nagyon ritka: 10 000 kezeltbeteg közül kevesebb, mint 1-nél fordul elő, nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg)

Egyéb lehetséges mellékhatások
Az alábbiakban a javallatoktól függetlenül soroljuk fel a mellékhatásokat, szervrendszeri osztályozás és gyakoriság alapján:

SzervrendszerGyakoriságMellékhatások
Pszichiátriai kórképekNem gyakoriRémálmok, depresszió
Nagyon ritkaHallucináció, zavart gondolkodás (pszichózisok), zavartság
Idegrendszeri betegségek és tünetekGyakoriFejfájás, szédülés, a bőr bizsergése
Nagyon ritkaEszméletvesztés (szinkopé)
Szembetegségek és szemészeti tünetekNem gyakoriLátásromlás
Nagyon ritkaSzemszárazság és új kötőszövet képződése a szemekben (okulo-mukokután toxicitás)
Szívbetegségek és a szívvel kapcsolatos tünetekNagyon gyakoriSzokatlanul alacsony szívfrekvencia (lassú pulzus)
GyakoriSzívelégtelenség súlyosbodása (első fokú pitvar-kamrai blokk)
Nem gyakoriSzokatlanul alacsony szívfrekvencia (lassú pulzus), szívelégtelenség, bizonyos szívfunkció-zavarok (lassult pitvar-kamrai átvezetés/pitvar-kamrai blokk)
Érbetegségek és tünetekGyakoriTesthelyzeti vérnyomásesés (poszturális hipotenzió)
Nem gyakoriNagyon alacsony vérnyomás, fokozódó átmeneti sántítás (klaudikáció intermittensz)
Nagyon ritkaVégtagi keringési zavar (Raynaud-jelenség)
Légzőrendszeri, mellkasi és mediastinalis betegségek és tünetekGyakoriLégzési nehézségek
Nem gyakoriA hörgők görcsös összehúzódása
Emésztőrendszeri betegségek és tünetekGyakoriSzékrekedés, hányinger, hasmenés
Nem gyakoriEmésztési zavar, bélgázosság, hányás
A bőr és a bőralatti szövet betegségei és tüneteiGyakori
Duzzanat és szöveti folyadékgyülem (ödéma)
Nem gyakoriViszketés (pruritusz), eritémás (bőrpírral járó) bőrreakció
Nagyon ritkaAngioneurotikus ödéma, pikkelysömör (pszoriázis) súlyosbodása, új kötőszövet képződése a hashártyában
A nemi szervekkel és az emlőkkel kapcsolatos betegségek és tünetekNem gyakoriImpotencia
Általános tünetek, az alkalmazás helyén fellépő reakciókNagyon gyakoriSzédülés
GyakoriFáradtság, duzzanat és szöveti folyadékgyülem (ödéma), gyógyszer-intolerancia
Nagyon ritkaHideg/kékesvörös karok és lábak

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. Hogyan kell a Nebivolol Torrent 5 mg TABLETTÁT tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és közvetlen csomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a Nebivolol Torrent 5 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszerkészítmény különleges tárolást nem igényel.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta?
A készítmény hatóanyaga a nebivolol.
5,00 mg nebivolol (megfelel 5,45 mg nebivolol-hidrokloridnak) tablettánként.

Egyéb összetevők: Laktóz-monohidrát, kukoricakeményítő, kroszkarmellóz-nátrium, hipromellóz (6cPs), mikrokristályos cellulóz, vízmentes kolloid szilícium-dioxid, magnézium-sztearát.

Milyen a Nebivolol Torrent 5 mg tabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Nebivolol Torrent 5 mg fehér, kerek, bikonvex, metszett élű, egyik oldalán kereszt alakú törésvonallal ellátott tabletta.

7 db vagy 14 db vagy 28 db vagy 30 db vagy 50 db vagy 56 db vagy 100 db vagy 500 db tabletta buborékfóliában és dobozban.

Mintacsomag: 30 db tabletta (csak Németországban).
Klinikai csomag: 500 db (10x50 db) tabletta (csak Németországban).
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Torrent Pharma GmbH
Südwestpark 50
D-90449 Nürnberg
Németország

Gyártó
Heumann Pharma GmbH & Co. Generica KG
Südwestpark 50
D-90449 Nürnberg
Németország


OGYI-T-20516/01-03. (7x, 14x, 28x)


Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Referencia-tagállam:
Németország
Érintett tagállam:
Lengyelország
Magyarország
Szlovákia
Csehország
Spanyolország
Litvánia
Görögország
Olaszország
Portugália

Nebivolol Torrent 5 mg Tabletten

Nebivolol Torrent 5 mg
Nebivolol Torrent 5 mg
Nebivolol Torrent 5 mg
Nebivolol Torrent 5 mg
Nebivolol Edigen 5 mg comprimidos EFG
Nebivolol Torrent 5 mg
Nebivolol Torrent 5 mg
Nebivolol Torrent 5 mg
Nebivolol Germed


A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2010. december 19.