Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Pulvis combinatus sine coffeino 10x V 46 Ft 23 Ft HM KGY ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

2. LEÍRÁS

Pulvis combinatus

(Pulv. combinat.)

Analgeticum. Antipyreticum. Javallat: Láz- és fájdalomcsillapítás.

Rp.

Coffeini

centigrammata quinque (g 0,05)

Noraminophenazoni natrii mesylici

Acidi acetylsalicylici

aa centigrammata triginta quinque (aa g 0,35)

Acidi silicici colloidalis hydrophyli

centigrammata quinque (g 0,05)

M. f. pulvis.

Dentur tales doses No decem (X) ad capsulas ceratas.

S.: Szükség szerint naponta 1-3 port étkezés után bevenni.

Felhasználhatósági időtartam 1 hónap.

Megjegyzés:

Szükség esetén koffein nélkül: Pulvis combinatus sine coffeino néven is rendelhető.

Hatóanyagok:

Coffeinuma: Psychostimulans.

Noraminophenazonum nátrium mesylicumb: Erős analgetikus, antipyretikus vegyület, gyulladáscsökkentő hatása mérsékelt. Láz-, és fájdalomcsillapító hatását valószínűleg a központi idegrendszerben a prosztaglandin szintézis gátlásával fejti ki. Az anyatejbe kiválasztódik.

Acidum acetylsalicylicum0: Fájdalomcsillapító, gyulladásgátló és lázcsillapító. Gátolja a thrombocyta aggregációt.

Ellenjavallat: Oesophagus refluxa. A hatóanyagokkal szembeni túlérzékenység. Granu-locytopeniab. Haemophyliac, haemorrhagiás megbetegedések0. Activ pepticus ulcusac, glükóz-6-foszfát-dehidrogenáz dehydrogenase hiány.

Figyelmeztetés: A szalicilét érzékenység örökletes lehet. Agranulocytosis kiala­kulásának veszélye miatt a vérkép ellenőrzése szükséges6. Terhességben csak fokozott orvosi ellenőrzés mellett alkalmazható a ductus arteriosus Botalli idő előtti elzáródásának veszélye miatf. Asthma bronchialéban és krónikus légúti fertőzések­ben, valamint analgeticumokkal és antirheumaticumokkal szembeni túlérzékenység esetén alkalmazása fokozott figyelmet igényelbc. Óvatosan alkalmazandó dyspepsia hajlam vagy gyomornyálkahártya laesiók, továbbá vesebc és májfunkció elégtel-enségbenbc, nem kontrollált hypertensiónálc. Az anyatejbe átjutó acetil-szalicilsav a szoptatott csecsemőben toxikus tüneteket okozhat (thrombocytafunctio-zavar, vérzés)0.

Kölcsönhatás: Anticoncipiensek, fenobarbital, fenilbutazon jelenlétében a pirazolon származékok hatása gyengülb. Az alkohol fokozza a Gl mellékhatásokat0. Dipyrida-mol, metoclopramid, metoprolol növeli a plasma szalicilát csúcskoncentrációt0. Corticosteroidok csökkentik a szérum szalicilát koncentrációt és növelik a Gl vérzések valamint az ulceráció kockázatát0. Az acetil-szalicilsav fokozza a cumarin antikoa-gulánsok, a sulfonylurea hypoglycaemiás gyógyszerek, a methotrexat, a phenytoin és a valproinsav hatását, míg a probenicid és a szulfinpirazon hatása csökken0. Úgyszintén csökkenti a fenbrufen, indometacin és piroxicam plasma koncentrációját0.

Mellékhatás: Nagy dózisban tachycardiaa, szívműködési zavarok esetén extrasystole alakulhat kia. A gyomor, -bélnyálkahártyát irritálhatja30, errosio, vérzés, fekély, perforá­ció0, hányinger1, hasmenés jelentkezhet8. Csökkent májműködésnél a koffein felezési ideje megnyúlhat, ami toxikus kumulációhoz vezethet3. Központi idegrendszeri tüne­tek8, tremor3. Esti bevétele az alvást zavarhatja3. Beszűkült májműködésnél a koffein felezési ideje megnyúlik, ami toxikus kumulációhoz vezethef. Ritkán idiosynchrasiás reakciók mint: agranulocytosisb, leukocytopeniab, thrombocytopeniab, haemolytikus anaemiab, ritkán allergiás bőr és nyálkahártya elváltozások kialakulhatnak13. Gl za­varok0. Ritkán asthmásoknál, krónikus urticariában szenvedőknél vagy krónikus rhiniti-ses betegeknél különböző allergiás reakciókat provokálhat0, szédülés0, fülzúgás0 je­lentkezhet. Korábbi vesebetegség, vagy túladagolás esetén átmeneti oliguriab, intersti-tialis nephritisb léphet fel. Gyermekkorban vírusos infekcióban szenvedőknél (nagyon ritkán) Reye syndromáf okozhat.


8. Engedélyszámok

Pulvis combinatus sine coffeino 10x FONO