Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Nantarid 100 mg filmtabletta 60x SZ - - HM ÜB EÜ100 - -
Nantarid 100 mg filmtabletta 30x SZ - - - -
Nantarid 100 mg filmtabletta 90x SZ - - - -
Nantarid 150 mg filmtabletta 90x SZ - - - -
Nantarid 150 mg filmtabletta 60x SZ - - - -
Nantarid 150 mg filmtabletta 30x SZ - - - -
Nantarid 200 mg filmtabletta 60x SZ - - HM ÜB EÜ100 - -
Nantarid 200 mg filmtabletta 30x SZ - - - -
Nantarid 200 mg filmtabletta 90x SZ - - - -
Nantarid 25 mg filmtabletta 90x SZ - - HM KGY ÜB EÜ100 - -
Nantarid 25 mg filmtabletta 30x SZ - - HM KGY ÜB EÜ100 - -
Nantarid 25 mg filmtabletta 60x SZ - - - -
Nantarid 300 mg filmtabletta 60x SZ - - HM KGY ÜB EÜ100 - -
Nantarid 300 mg filmtabletta 90x SZ - - - -
Nantarid 300 mg filmtabletta 30x SZ - - - -
Nantarid Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta 6x + 5x (buborékfóliában) SZ - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára


Nantarid 25 mg filmtabletta
Nantarid 100 mg filmtabletta
Nantarid 150 mg filmtabletta
Nantarid 200 mg filmtabletta
Nantarid 300 mg filmtabletta
és Nantarid Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta

kvetiapin


Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához, gyógyszerészéhez vagy ápolójához.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen bármely mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy ápolóját. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Nantarid filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Nantarid filmtabletta szedése előtt
3.              Hogy kell szedni a Nantarid filmtablettát?
4.              Lehetséges mellékhatások
5.              Hogy kell a Nantarid filmtablettát tárolni?
6.              A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer az Nantarid filmtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Nantarid filmtabletta az antipszichotikumoknak nevezett gyógyszerek csoportjába tartozik, amelyek javítják bizonyos típusú agyi (mentális) betegségek tüneteit.

A Nantarid filmtablettát a skizofrénia kezelésére használják. A skizofrénia tünetei közé tartoznak többek között a hallucinációk (például megmagyarázhatatlan hangok jelentkezése), furcsa és ijesztő gondolatok, viselkedés megváltozása, magányérzés és zavartság.

A Nantarid filmtablettát a mánia kezelésére is alkalmazzák, amelynek tünetei többek között a feldobottságérzés vagy szokatlanul túlzott energiaérzet. Ilyen esetekben ezek a betegek a szokásosnál kevesebbet alszanak, gyorsabban beszélnek és állandóan új ötleteik, gondolataik vannak. Ezen felül a betegek szokatlanul ingerlékenyek is lehetnek.

A Nantarid filmtablettát az ún. bipoláris depresszió kezelésére is használják, amelyre az állandó szomorúságérzés jellemző, vagy az, hogy levertnek érzi magát, bűntudatot érez, kevés az energiája, étvágytalan vagy nem tud aludni.

A Nantarid filmtablettát a depressziós, a mániás vagy az ezek keverékéből álló időszakok visszatérésének megelőzésére is alkalmazzák olyan betegeknél, akiknél már bevált a kvetiapin hatóanyagú gyógyszerrel történő kezelés.


2.             Tudnivalók az Nantarid filmtabletta szedése előtt

Ne szedje a Nantarid filmtablettát
  • ha allergiás a hatóanyagra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha az alábbi gyógyszerek bármelyikét szedi:
  • HIV kezelésére szolgáló gyógyszerek
  • azol tartalmú gyógyszerekt (gombás fertőzések ellen)
  • eritromicin vagy klaritromicin (antibiotikumok)
  • nefazodon (antidepresszáns)

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Nantarid filmtabletta szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével vagy ápolójával.

A Nantarid filmtabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • ha szívkoszorúér, illetve agyi keringési zavarban szenved, vagy ha más egyéb, alacsony vérnyomásra hajlamosító betegsége van. A Nantarid filmtabletta vérnyomásesést idézhet elő, ha feláll vagy áll, különösen a kezelés elején, amikor az adagot emelik (lásd 4. pont).
  • ha bármikor agyér katasztrófán (sztrók) esett át, különösen, ha Ön az idősebb korcsoporthoz tartozik (ez különösen a kezelés elején fontos).
  • ha alacsony a fehérvérsejtszáma
  • ha valaha is epilepsziában szenvedett. Kérjük, ezt közölje orvosával, mielőtt a Nantarid filmtablettát szedni kezdené.
  • ha akaratától független mozgásokat észlel, vagy ha bizonyos idejű kezelés után ilyen mozgászavarokat észlel, pl. ha szokatlan mozgások jelentkeznek és azok folyamatosan visszatérnek. Ebben az esetben tájékoztassa orvosát.
  • ha láz, szapora légzés, nagyobb mértékű izzadás, tudatzavar vagy izommerevség lép fel. Ilyen esetekben ne szedje tovább a Nantarid filmtablettát, hanem azonnal közölje orvosával. Ezek a „malignus neuroleptikus szindróma” néven ismert súlyos betegség jelei lehetnek.
  • ha bizonyos gyógyszereket szed, melyek felgyorsítják vagy gátolják a Nantarid filmtabletta lebomlását a májban, pl. az epilepszia kezelésére alkalmazott gyógyszerek, melyek hatóanyaga a karbamazepin vagy fenitoin (lásd még 2. pont). Kérjük, tájékoztassa orvosát, ha a Nantarid filmtablettával egyidejűleg ilyen típusú gyógyszereket szed. Orvosa vagy más gyógyszert ír fel Önnek, amely nem gátolja vagy gyorsítja a Nantarid filmtabletta lebomlását, vagy esetleg megváltoztatja az egyidejűleg szedett gyógyszer adagját. Kérjük, azt is előre közölje orvosával, ha ezeknek a gyógyszereknek a szedését be akarja fejezni.
  • ha cukorbetegségben (diabétesz) szenved. Nagyon ritkán a vércukorszint emelkedését észlelték a Nantarid filmtablettával történő kezelés során. Ha cukorbeteg vagy vércukorszintje emelkedett, a Nantarid kezelés alatt ajánlott vércukorszintjének rendszeres mérése (lásd 4. pont).
  • ha szív-érrendszeri betegségben szenved (pl. szívelégtelenség, vagy hajlamos arra, hogy szíve szabálytalan ritmusban verjen), különösen, ha Ön idősebb, mivel ritkán az ingerületvezetés a szívizomban megváltozhat (az EKG-n a QT-szakasz megnyúlik). Ezért fokozott elővigyázatosság szükséges és nem szabad más neuroleptikumokat szednie, mivel azok erősíthetik ezt a hatást.
  • ha Önnél vagy családtagjainál vérrögképződés már előfordult, mivel ezeket a gyógyszereket kapcsolatba hozták vérrögképződéssel.
  • ha májműködési zavarban szenved. Ebben az esetben óvatosan kell a Nantarid filmtablettát szedni, különösen a kezelés kezdetén (lásd 3. pont).
  • ha abba akarja hagyni a Nantarid filmtabletta szedését. Orvosa rendszerint azt tanácsolja, hogy fokozatosan, több héten keresztül csökkentse az adagot. Ha abbahagyja a Nantarid filmtabletta szedését, főleg, ha hirtelen teszi, fennáll a megvonási tünetek veszélye. Az akut megvonási tünetek a hányinger, hányás és álmatlanság.
  • ha hasnyálmirigy betegségben szenved (pl. hasnyálmirigy gyulladásban)
  • ha Ön időskorú. Demenciában szenvedő (szellemileg leépült) beteg ne szedje a Nantaridot. Erre a tiltásra azért van szükség, mert a Nantarid olyan gyógyszercsoportba tartozik, amely növelheti a sztrók kialakulásának, vagy bizonyos esetben az elhalálozás kockázatát időskorú, szellemileg leépült betegekben.

Öngyilkossági gondolatok és a depresszió súlyosbodása
Amikor hangulata depressziós, támadhatnak olyan gondolatai, hogy árt önmagának vagy öngyilkos lesz. Az ilyen gondolatok a kezelés elején intenzívebben jelentkezhetnek, mivel a gyógyszereknek mindig idő kell ahhoz, hogy kifejthessék hatásukat - rendszerint körülbelül két hét, de néha még ennél is több. Nagyobb a valószínűsége az ilyen gondolatok jelentkezésének, ha már korábban is felmerült önben, hogy árt önmagának vagy öngyilkos lesz.

Ha bármikor olyan gondolata támad, hogy árt önmagának vagy öngyilkos lesz, beszéljen orvosával vagy azonnal kérjen kórházi segítséget. Az is segíthet, ha egy rokonának vagy közeli barátjának elmondja, hogy depressziós, és megkéri, hogy olvassa el ezt a betegtájékoztatót. Megkérheti őket, hogy szóljanak önnek, ha úgy látják, hogy depressziója romlik, vagy aggodalmat kelt bennük viselkedésének megváltozása.

A testsúly növekedését leírták Nantarid kezelés alatt álló betegekben. Ellenőrizze rendszeresen testsúlyát orvosával.

A kvetiapin-kezelés kezdeti - rendszerint az önnek megfelelő adag megtalálását szolgáló - időszakában szédülést és aluszékonyságot tapasztalhat. Ez a hatás növelheti a sérülések (elesés) előfordulását, különösek időseknél.

Gyermekek és serdülők
A kvetiapin nem alkalmazható 18 év alatti gyermekek és serdülők kezelésére, az alkalmazást e korcsoportnál alátámasztó adatok hiánya miatt.

Egyéb gyógyszerek és a Nantarid filmtabletta
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről.

Azt is közölje orvosával, ha rifampicin nevű gyógyszert (tuberkulózis kezelésére) vagy barbiturátokat (álmatlanság kezelésére) szed.

Tájékoztassa kezelőorvosát, ha olyan gyógyszert (pl. vízhajtót) szed, amely megzavarhatja vérében az elektrolit-egyensúlyt, vagy megváltoztathatja a szív normális ritmusát (ún. QT-meghosszabbodást okozhat).

Ha egyidejűleg olyan gyógyszereket szed, melyek gátolják a kvetiapin lebomlását a májban (lásd alább), a Nantarid filmtabletta hatása felerősödhet és megnőhet a mellékhatások veszélye, így ezeket a gyógyszereket ne szedje egyidejűleg:
  • az AIDS kezelésére alkalmazott gyógyszerek (HIV-proteáz-gátlók)
  • a gombás fertőzések kezelésére alkalmazott azol-típusú hatóanyagot, pl. ketokonazolt tartalmazó gyógyszerek
  • bizonyos antibiotikumok, melyek makrolid típusú hatóanyagot, pl. eritromicint, klaritromicint tartalmaznak
  • nefazodon tartalmú antidepresszánsok (lásd 2. pont).

Ha egyidejűleg olyan gyógyszereket is szed, amelyek a kvetiapin mennyiségét csökkentik a vérben, ez gyengítheti a készítmény hatását. Ilyen szerek pl.:
  • a karbamazepin és fenitoin (epilepszia ellenes szerek hatóanyagai),
  • tioridazin (izgatottság és agresszió csillapítására szolgáló hatóanyag).

Vizelet tesztek eredményére gyakorolt hatás
Amennyiben Önnél gyógyszerkimutatást végezek vizeletből, bizonyos vizsgálómódszerek alkalmazása esetén a Nantarid szedése pozitív eredményt adhat metadonra vagy egyes depresszió ellenes szerekre, az úgynevezett triciklusos antidepresszánsokra (TCA), még abban az esetben is, ha Ön nem szed metadont illetve TCA-t.

A Nantarid filmtabletta egyidejű bevétele étellel, itallal és alkohollal
A Nantarid filmtabletta étellel vagy étkezéstől függetlenül is bevehető.
A kezelés ideje alatt kerülje az alkoholfogyasztást, mivel a Nantarid filmtabletta alkohollal kombinálva álmosságot okozhat.
A Nantarid filmtablettát nem szabad grépfrútlével bevenni, mert befolyásolhatja a gyógyszer hatását.

Terhesség, szoptatás és termékenység
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Jelenleg nem áll rendelkezésre adat a Nantarid filmtabletta alkalmazásáról terhesség alatt. Ezért a Nantarid filmtablettát terhesség alatt nem szabad szedni, hacsak orvosa nem úgy ítéli meg, hogy az feltétlenül szükséges.
Az újszülöttnél az alábbi tünetek jelentkezhetnek, ha az anya a terhesség utolsó három hónapjában (az utolsó trimeszterben) Nantarid filmtablettát szedett: remegés, izommerevség és/vagy -gyengeség, aluszékonyság, nyugtalanság, légzési nehézség, szopási nehézség. Ha gyermekénél e tünetek bármelyikét észleli, beszélje meg kezelőorvosával.
Nem ismert, hogy a kvetiapin milyen mértékben megy át az anyatejbe, Ha a kezelés szükséges, a szoptatást abba kell hagynia.
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Nantarid filmtabletta még akkor is csökkentheti a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket, ha az előírásnak megfelelően szedi. Ezért mindaddig ne vezessen gépjárművet és ne kezeljen gépeket, amíg nem tisztázódik, hogy hogyan hat Önre a gyógyszer.

A Nantaridfilmtablettatejcukrot tartalmaz
Amennyiben kezelőorvosa már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.


3. Hogyan kell szedni a Nantarid filmtablettát?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.
A napi adagot két részre kell osztani. Kérjük, a tablettát megfelelő mennyiségű folyadékkal vegye be (leginkább egy pohár vízzel). A tablettákat étkezés közben vagy étkezések között is beveheti. Lehetőleg mindig azonos időpontba vegye be a tablettákat.

Skizofrénia kezelése
A kezelés első négy napján a napi teljes adag: az első napon: 50 mg kvetiapin, a második napon:
100 mg kvetiapin, a harmadik napon: 200 mg kvetiapin, a negyedik napon: 300 mg kvetiapin. 4 nap után az adagot napi 300 mg-ról fokozatosan kell napi 450 mg-ra emelni. Az egyéni választól és tűrőképességtől függően a napi adag 150 és 750 mg között lehet.

Mániás epizódok kezelése
A kezelés első négy napján a teljes napi adag: az első napon 100 mg, a második napon 200 mg, a harmadik napon 300 mg, a negyedik napon 400 mg.
A hatodik naptól kezdve az adagot tovább lehet emelni, legfeljebb napi 800 mg-ra. Az adag emelése napi 200 mg-nál nem lehet nagyobb.
Az egyéni választól és tűrőképességtől függően a napi adag 200 és 800 mg között lehet.
Kezelőorvosa fogja meghatározni, hogy mennyi ideig kell szednie a Nantarid filmtablettát.

A bipoláris betegség depressziós epizódjainak kezelése
A Nantarid filmtablettát naponta egyszer, este, lefekvés előtt kell bevenni. A napi adag az első napon 50 mg, a második napon 100 mg, a harmadik napon 200 mg, a negyedik napon 300 mg. Az ajánlott napi adag ezt követően 300 mg.

A depressziós, a mániás vagy a kevert epizódok visszatérésének megelőzése
Akinél már bevált a bipoláris betegség akut kezelésében a kvetiapin hatóanyagú gyógyszer. annál a terápiát a már bevált adaggal kell folytatni. A napi adag 300 és 800 mg közötti lehet. Fontos, hogy a fenntartó kezelés a legkisebb hatásos adaggal történjen.

Alkalmazása gyermekeknél és serdülőknél
Mivel jelenleg nem áll rendelkezésre elegendő tapasztalat, e korcsoportra vonatkozóan nincs általános ajánlás.

Idős betegek
Attól függően, hogy a Nantarid filmtabletta milyen hatást gyakorol az ön szervezetére, illetve milyen nemkívánatos hatások jelentkeznek önnél, orvosa a fentiektől eltérő adagot is felírhat. Valószínű, hogy Önnek kisebb adagra van szüksége, mint a fiatalabb betegeknek és adagját lassabban kell emelni.

Károsodott májműködés
Attól függően, hogy a Nantarid filmtabletta milyen hatást gyakorol az ön szervezetére, illetve milyen nemkívánatos hatások jelentkeznek önnél, orvosa a fentiektől eltérő adagot is felírhat.
Kérjük, közölje orvosával, ha úgy érzi, hogy a Nantarid filmtabletta hatása túl erős vagy túl gyenge.

Ha az előírtnál több Nantarid filmtablettát vett be
A túladagolás tünetei általában az adaggal arányosak, és a túladagolás a hatóanyag ismert hatásainak felerősödésével jár, pl. szédüléssel, bágyadtsággal, szapora szívveréssel és alacsony vérnyomással.
Azonnal forduljon kezelőorvosához vagy a legközelebbi kórházhoz, ha az előírtnál több Nantarid filmtablettát vett be.

Ha elfelejtette bevenni a Nantarid filmtablettát
Ha elfelejtett bevenni egy adag Nantarid filmtablettát, ne vegye be az elfelejtett adagot. Ehelyett a következő adagot a szokott időben vegye be. Ne vegyen be dupla adagot az elfelejtett adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Nantarid filmtabletta szedését
Ne szakítsa meg vagy hagyja abba a kezelést, mielőtt orvosával megbeszélné. Ellenkező esetben veszélyezteti a kezelés hatékonyságát. Az akut megvonási tünetként felléphet hányinger, hányás és álmatlanság, fejfájás, hasmenés, szédülés és ingerlékenység. Fontos, hogy az adagot fokozatosan csökkentse, hogy elkerülje a megvonási tüneteket. Orvosa meg fogja mondani, hogyan csökkentse az adagot, hogy a megvonási tüneteket elkerülje.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, a Nantarid filmtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A vénákban - főleg a láb vénáiban - keletkező vérrögök (tünetek: dagadt, fájdalmas, piros az egyik láb) az ereken át eljuthatnak a tüdőig, ami mellkasi fájdalmat és légzési nehézséget okozhat. Ha ezen tünetek közül bármelyiket észleli, azonnal kérjen orvosi segítséget.

A mellékhatások felsorolásánál a következő gyakorisági kategóriákat alkalmazzuk:

Nagyon gyakori: 10 kezelt betegből több mint 1-et érint
Gyakori: 10 kezelt betegből legfeljebb 1 beteget érint
Nem gyakori: 100 kezelt betegből legfeljebb 1-et érint
Ritka: 1000 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érint
Nagyon ritka: 10000 kezelt beteg közül legfeljebb 1-et érint
Nem ismert mellékhatások: a rendelkezésre álló adatokból nem megbecsülhető

A Nantarid filmtabletta leggyakoribb jelentett mellékhatásai az álmosság, szédülés, szájszárazság, enyhe gyengeség, székrekedés, a pulzusszám emelkedése, vérnyomásesés, főleg felálláskor vagy állásnál, továbbá emésztési zavar.

Nagyon gyakori mellékhatások
Álmosság és szédülés (ezek a tünetek a tabletták további szedése folyamán általában megszűnnek), fejfájás. Szájszárazság, testsúlygyarapodás, a vérzsírok (ún. trigliceridek) koncentrációjának megnövekedése a vérben, megnövekedett koleszterinszint, csökkent HDL-koleszterin- és hemoglobinszint. A kezelés felfüggesztése esetén megvonási tünetek - hányinger, hányás, álmatlanság, szédülés, hasmenés, fejfájás, ingerlékenység - jelentkezhetnek.

Gyakori mellékhatások
Légzési nehézség, orrdugulás, emésztési zavarok, székrekedés, hányás, étvágyfokozódás, emelkedett vércukorszint, folyadék-felhalmozódás a kéz és a láb ujjaiban, gyengeségérzés, a fehérvérsejtek bizonyos típusainak átmeneti csökkenése (ún. leukopénia), az ún. eozinofil fehérvérsejtek számának növekedése, a pajzsmirigyhormonok szintjének változása, a prolaktin nevű hormon szintjének változása a vérben, a májműködés átmeneti változása (a májenzimek, GOT, GPT, gamma-GT emelkedése).
Vérnyomása leeshet, főként a kezelés elején, különösen akkor, ha áll vagy feláll (ún. ortosztatikus hipotenzió), ami szívdobogásérzéssel és szédüléssel járhat. Akár el is ájulhat ilyenkor. Ha úgy érzi, mindjárt elájul, azonnal feküdjön le és maradjon fekve, amíg jobban nem érzi magát. Ezek a tünetek általában a gyógyszer rövid idejű szedése után megszűnnek. Ha mégsem tapasztal javulást, beszélje meg kezelőorvosával.
Abnormális álmok és rémálmok.
Öngyilkossági gondolatok és öngyilkossági szándékra utaló magatartás.
Ún. extrapiramidális tünetek, ide tartozik az erős nyugtalanság, akaratlan mozgások, nem kontrollált beszéd.
Szapora szívverés, szívdobogásérzés, homályos látás, ingerlékenység, láz.

Nem gyakori mellékhatások
A vérlemezkeszám csökkenése, vérszegénység, túlérzékenység (allergia), a pajzsmirigyműködés romlása, a vér nátriumkoncentrációjának csökkenése, cukorbetegség, epilepsziás rohamok, akarattól független mozgások, melyek folyamatosan visszatérnek tartós kezelés esetén, ellenállhatatlan késztetés az egyik kar vagy láb mozgatására, nyelési nehézség. Eltérések az EKG-n (ún QT-meghosszabbodás), lassú szívverés, szexuális zavar.

Ritka mellékhatások
A vérsejtek számának csökkenése (ún. agranulocitózis), vénás trombózis és embólia. Sárgaság, a máj vagy a hasnyálmirigy gyulladása, tartós és fájdalmas erekció (priapismus), az emlő duzzadása, tejszerű csorgás az emlőkből, menstruációs zavar. Alvajárás és ehhez kapcsolódó zavarok, úgy mint alva beszélés vagy alvásfüggő evészavar, alacsony testhőmérséklet. A kreatin-foszfokináz nevű enzim fokozott koncentrációja a vérben. Metabolikus szindróma, egy olyan élettani állapot, mely megnöveli a szívbetegségek és cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Ritkán a következő mellékhatások is előfordulhatnak egyidejűleg: láz, szapora légzés, verejtékezés, tudatzavar és izommerevség. Ha ezek a tünetek együttesen jelentkeznek, lehet, hogy egy nagyon súlyos betegség, (neuroleptikus malignus szindróma) alakult ki. Ebben az esetben ne szedje tovább a Nantarid filmtablettát, hanem azonnal forduljon orvoshoz.

Nagyon ritka mellékhatások
Túlérzékenységi reakciók, mint a bőr és a nyálkahártya fájdalmas duzzanata (angineurotikus ödéma). Súlyos allergiás reakció (anaphylaxia) amely légzési nehézséghez vagy sokkhoz vezethet. Lázzal és a nyálkahártya membrán hólyagosodásával járó súlyos bőrtünetek (Stephens-Johnson-szindróma). Kóros izomleépülés, amely veseproblémákhoz vezethet. Az antidiuretikus hormon nem megfelelő elválasztása.

Nem ismert gyakoriság
Bizonyos vérsejtek számának csökkenése (ún. neutropénia). A bőr hólyagosodásával járó súlyos betegség.
A gyógyszerhatás elmaradásának tünetei újszülötteknél: remegés, izommerevség és/vagy -gyengeség, aluszékonyság, nyugtalanság, légzési nehézség, szopási nehézség.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét vagy ápolóját.


5. Hogyan kell a Nantarid filmtablettát tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon és a buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje a Nantarid filmtablettát. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Nantarid filmtabletta

Nantarid 25 mg filmtabletta:
A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában).
A filmtabletta 25 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot).
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32, magnézium-sztearát,
Filmbevonat:
hipromellóz 6 cP, titán-dioxid (E171), Makrogol 400, vörös vas-oxid (E172), sárga vas-oxid (E172).

Nantarid 100 mg filmtabletta:
A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában).
A filmtabletta 100 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot) tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32, magnézium-sztearát,
Filmbevonat:
hipromellóz 6 cP, titán-dioxid (E171), Makrogol 400, sárga vas-oxid (E172).

Nantarid 150 mg filmtabletta:
A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában).
A filmtabletta 150 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot) tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32, magnézium-sztearát ,
Filmbevonat:
hipromellóz 6 cP, titán-dioxid (E171), Makrogol 400, sárga vas-oxid (E172).

Nantarid 200 mg filmtabletta:
A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában).
A filmtabletta 200 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot) tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32, magnézium-sztearát ,
Filmbevonat:
hipromellóz 5 cP, titán-dioxid (E171), Makrogol 400.

Nantarid 300 mg filmtabletta:
A készítmény hatóanyaga: kvetiapin (kvetiapin-fumarát formájában).
A filmtabletta 300 mg kvetiapint (kvetiapin-fumarátot) tartalmaz.
Egyéb összetevők:
Tablettamag:
kalcium-hidrogén-foszfát, laktóz-monohidrát, mikrokristályos cellulóz, A-típusú karboximetil-keményítő-nátrium, povidon K 29-32, magnézium-sztearát ,
Filmbevonat:
hipromellóz 5 cP, titán-dioxid (E171), Makrogol 400.

Nantarid Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta: A csomag 11 filmbevonatú tablettát tartalmaz (6 db Nantarid 25 mg-os tabletta és 5 db Nantarid 100 mg-os tabletta).

Milyen a Nantarid filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Nantarid 25 mg filmtabletta: barack színű, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta.
Nantarid 100 mg filmtabletta: sárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta, egyik oldalán törővonallal*.
Nantarid 150 mg filmtabletta: világossárga, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta
Nantarid 200 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, kerek, mindkét oldalán domború filmtabletta.
Nantarid 300 mg filmtabletta: fehér vagy csaknem fehér, kapszula alakú filmtabletta, egyik oldalán törővonallal*.

* A tabletta egyenlő adagokra osztható.

A Nantarid filmtabletták buborékcsomagolásban kerülnek forgalomba.

Csomagolás:
Nantarid 25 mg filmtabletta
30, 60, 90 filmtabletta (buborékcsomagolásban)

Nantarid 100 mg filmtabletta
30, 60, 90 filmtabletta (buborékcsomagolásban)

Nantarid 150 mg filmtabletta
30, 60, 90 filmtabletta (buborékcsomagolásban)

Nantarid 200 mg filmtabletta
30, 60, 90 filmtabletta (buborékcsomagolásban)

Nantarid 300 mg filmtabletta
30, 60, 90 filmtabletta (buborékcsomagolásban)

Nantarid Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta
Egy 6 db Nantarid 25 mg filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolás
Egy 5 db Nantarid 100 mg filmtablettát tartalmazó buborékcsomagolás

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Richter Gedeon Nyrt.
Gyömrői út 19-21
H-1103 Budapest
Magyarország

Gyártók:
Richter Gedeon Nyrt.
Gyömrői út 19-21
H-1103 Budapest
Magyarország

Gedeon Richter Polska Sp. z o.o.
05-825 Grodzisk Mazowiecki ul. Ks. J. Poniatowskiego 5
Lengyelország

Nantarid 25 mg filmtabletta: OGYI-T-20545/01-03

Nantarid 100 mg filmtabletta: OGYI-T-20545/04-06

Nantarid 150 mg filmtabletta: OGYI-T-20545/07-09

Nantarid 200 mg filmtabletta: OGYI-T-20545/10-12

Nantarid 300 mg filmtabletta: OGYI-T-20545/13-15

Nantarid Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta: OGYI-T-20545/16 6x + 5x

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Dánia: NANTARID
Csehország: NANTARID 100, 200, 300 mg potahované tablety
Magyarország: NANTARID 25, 100, 150, 200, 300 mg filmtabletta
Lettország:NANTARID 100, 200, 300 mg apvalkotās tabletes
Lengyelország: NANTARID
Litvánia: NANTARID 100, 200, 300 mg plėvele dengtos tabletės
Szlovákia: NANTARID 100, 200, 300 mg filmom obalené tablety
Dánia: NANTARID Start-pakke
Magyarország: NANTARID Starter 25 mg és 100 mg filmtabletta

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. február