Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NE pezsgőtabletta 10x VN - - - -
Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NE pezsgőtabletta 20x VN - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: információk a felhasználó számára

Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NE Pezsgőtabletta
(Kalcium, D3-Vitamin)


Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
  • Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:

1.       Milyen típusú gyógyszer a Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg 880NE pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.       Tudnivalók a Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NE pezsgőtabletta szedése előtt.
3.       Hogyan kell szedni a Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NE pezsgőtablettát?
4.       Lehetséges mellékhatások.
5.       Hogyan kell tárolni a gyógyszert?
6.       További információk.


1. Milyen típusú gyógyszer a Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NE pezsgőtabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A készítmény a kalcium (kalcium-karbonát formájában) és a kolekalciferol (D3-vitamin) kombinációja.
Alkalmazása ajánlott a csontképzéshez és a normális csontanyagcseréhez nélkülözhetetlen kalcium és kolekalciferol (D3-vitamin) hiányának kezelésére felnőtt és idős betegeknek.
Ajánlott továbbá kalcium- és D-vitaminpótlásra a csontritkulás (oszteoporózis) kiegészítéseként olyan betegeknek, akiknél a D-vitamin- és a kalciumhiány veszélye fennáll.


2. Tudnivalók a Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NE
pezsgőtabletta Alkalmazása előtt.

Ne alkalmazza a pezsgőtablettát

  • ha allergiás (túlérzékeny) a hatóanyagokra vagy a Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta egyéb összetevőjére
  • ha vesekövességben szenved
  • D-vitamin túladagolás esetén
  • olyan betegségek és/vagy állapotok esetén, amelyek kórosan magas kalcium-vérszinttel járnak és/vagy ha Ön a vizeletével kórosan sok kalciumot ürít
  • A Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta hidrogénezett szójababolajat tartalmaz. Ne szedje a készítményt, ha szója vagy földimogyoró allergiája van.
  • ha fokozott mellékpajzsmirigy működésről van tudomása.

Fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A készítmény kis mennyiségben szacharózt és pezsgőtablettánként 396,4 mg laktóz-monohidrátot tartalmaz. Amennyiben orvosa korábban már figyelmeztette Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát, mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert.

Amennyiben Ön vesebetegségben, veseműködési-zavarban, szarkoidózisban (ismeretlen eredetű, a bőrön csomók, duzzanatok képződésével járó gyulladásos megbetegedésben) szenved, hajlamos a vesekőképződésre vagy mozgásképtelen, csontritkulásban szenvedő beteg, az alkalmazást megelőzően kérje ki kezelőorvosa véleményét, mert ezekben az esetekben a kalcium- és/vagy D3-vitamin-pótlás szükségességéről szakembernek kell döntenie!

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Egyidejű szedése kerülendő más kalcium- és D-vitamin-tartalmú készítményekkel, a túladagolás veszélye miatt.
Csak orvosi javaslatra és orvosi ellenőrzés mellett szedhető tiazid-típusú vizelethajtó gyógyszerekkel, szájon át vagy injekció formájában adott kortikoszteroidokkal (gyulladáscsökkentők) vagy szívglikozidokkal (szívelégtelenség kezelésére alkalmazott készítmények) együtt.
Óvatosan adható ioncserélő gyantákkal, mint pl. kolesztiraminnal, vagy hashajtókkal, mint pl. a paraffinolaj, mert ezek a gyógyszerek csökkentik a D-vitamin felszívódását.
A kalcium-karbonát befolyásolhatja az egyidejűleg szedett tetraciklin (antibiotikum) tartalmú gyógyszerek felszívódását. Ezért a tetraciklin készítményt legalább 2 órával a Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta alkalmazása előtt, vagy 4-6 órával a Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta alkalmazása után kell bevenni.
A Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta és a nátrium-fluorid, biszfoszfonátok (csontritkulás kezelésére alkalmazott készítmények) egyidejű szedése esetén e gyógyszereket legalább 3 órával a Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta alkalmazása előtt kell bevenni.

A Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta egyidejű alkalmazása bizonyos ételekkel vagy italokkal
A spenótban, sóskában és a rebarbarában lévő oxálsav, valamint a teljes kiőrlésű gabonafélékben található fitinsav gátolhatja a kalcium felszívódását. Magas oxál- és fitinsav tartalmú ételek fogyasztását követő 2 órán belül ne alkalmazza a Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtablettát.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség alatt a napi kalcium bevitel nem haladhatja meg az 1500 mg-ot a D-vitamin bevitel pedig a napi 600 NE-t (NE=nemzetközi egység). Terhesség alatt a kalcium- és D-vitamin túladagolás kerülendő, a folyamatosan fennálló magas kalcium-vérszint károsan hat a magzat fejlődésére. Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta alkalmazható terhesség alatt kalcium és D-vitamin hiány esetén.
Szoptatás alatt adható a Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta. A kalcium és a D-vitamin bejut az anyatejbe. Ezt a gyermekorvosnak figyelembe kell vennie, amikor az Ön gyermekének D-vitamint rendel.


A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nincs adat arra, hogy a gyógyszer szedése negatívan befolyásolná a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell ALKALMAZNI a Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000 mg / 880NE pezsgőtablettát?

Felnőttek adagja egy pezsgőtabletta naponta,
A tablettát egy pohár (kb.2dl) vízben kell feloldani, majd az oldatot a teljes oldódást követően azonnal meg kell inni.
Addig kell alkalmazni, amíg a kalciumhiány igazoltan megszűnik, illetve amíg kezelőorvosa szerint szükséges.

Ha az előírtnál több Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtablettát alkalmazott
A javasoltnál nagyobb adagok bevétele kalcium- és D-vitamin túladagolást idézhet elő.
A kalcium-túladagolás tünetei: étvágytalanság, fokozott szomjúság, hányinger, hányás, székrekedés, hasi fájdalom, izomgyengeség, fáradtság, zavartság, normálisnál több vizelet ürítése, csontfájdalom, mészlerakódás a vesékben, vesekőképződés, súlyos esetekben szívritmuszavar. Szélsőséges esetben a kalcium-túladagolás kómához, halálhoz vezethet. A tartósan magas kalcium vérszint visszafordíthatatlan vesekárosodást, a lágyszövetek meszesedését idézheti elő.
Teendő: A Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta szedését abba kell hagyni, és orvoshoz kell fordulni.

Ha elfelejtette alkalmazni a Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtablettát
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott pezsgőtabletta pótlására, mert ezzel már nem pótolja a kiesett mennyiséget, viszont a túladagolás veszélyének tenné ki magát. Folytassa a kezelést az előírások szerint.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így a Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NEpezsgőtabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A Kalcium/D3-vitamin Wagner Pharma pezsgőtabletta mellékhatásai előfordulási gyakoriságuk szerint a következő csoportokba sorolhatók:

  • Nem gyakori: 1000-ből 1-10 beteget érint
  • Ritka: 10 000-ből 1-10 beteget érint

Nem gyakori mellékhatások: a vér kalciumszintjének jelentős emelkedése, vagy a vizelet kalcium tartalmának nagyfokú növekedése.
Ritka mellékhatások: székrekedés, puffadás, hányinger, hasi fájdalom, hasmenés, viszketés, bőrkiütések és csalánkiütések.
Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. Hogyan kell tárolni a Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NE pezsgőtablettát?

Legfeljebb 25 Co-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében szorosan lezárt tubusban, az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó.
A gyógyszert a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni.
Ne alkalmazza a készítményt, ha színében, szagában változást észlel.


6. További információk

Mit tartalmaz a Kalcium / D3-vitamin Wagner Pharma 1000mg / 880NE pezsgőtabletta?

  • A készítmény hatóanyagai: 2500 mg kalcium-karbonát (ez 1000 mg elemi kalciummal egyenértékű) 880 NE D3-vitamin (azaz kolecalciferol) pezsgőtablettánként.
  • Egyéb összetevők: a-tokoferol, részlegesen hidrogénezett szójababolaj, zselatin, szacharóz, kukoricakeményítő, vízmentes citromsav, nátrium-hidrogén-karbonát, laktóz-monohidrát, povidon K25, szacharin-nátrium, nátrium-ciklamát, makrogol 6000, narancs ízanyag, szimetikon,.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás

Fehér vagy csaknem fehér, kerek, lapos, metszett élű, narancs illatú és ízű pezsgőtabletta.
10 vagy 20 db pezsgőtabletta fehér polietilén, garanciazáras, nedvességmegkötővel és mozgáscsillapítóval kombinált kupakkal lezárt polipropilén tartályban. Egy tartály dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.


A forgalombahozatali engedély jogosultja
Wagner-Pharma Kft.
H-3242 Parádsasvár Kossuth Lajos u.44.
Telefon: 06-1-390-6092
Fax: 06-1-370-8633
Email: info@wagner.hu

Gyártó:
Wagner-Pharma Kft.
H-6413 Kunfehértó, IV. körzet 5., Magyarország

OGYI-T-20870/01 10x
OGYI-T-20870/02 20x

Betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2009. december 22.