Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Kontracid Béres rágótabletta 30x tartályban VN - - - -
Kontracid Béres rágótabletta 30x buborékfoliában VN - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Kontracid Béres rágótabletta
kalcium-karbonát , magnézium-karbonát

Olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen e gyógyszer körültekintő alkalmazása.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
  • Sürgősen forduljon orvosához, ha tünetei 7 napon belül nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:
1.       Milyen típusú gyógyszer a Kontracid Béres rágótabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.       Tudnivalók a Kontracid Béres rágótabletta alkalmazása előtt
3.       Hogyan kell alkalmazni a Kontracid Béres rágótablettát?
4.       Lehetséges mellékhatások
5.       Hogyan kell a Kontracid Béres rágótablettát tárolni?
6.       További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A BÉRES KONTRACID RÁGÓTABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A Kontracid Béres gyomorsavkötő gyógyszer, hatóanyagai semlegesítik a gyomorban a gyomorsavat. A készítmény gyorsan enyhíti a gyomorsav túltermelődés okozta tüneteket, így a gyomorégést, savas felböfögést, emésztési zavarokat, terhességi emésztési zavarokat, a teltségérzetet vagy nehéz érzetet a gyomorban, és a puffadást.

2. TUDNIVALÓK A KONTRACID BÉRES RÁGÓTABLETTA ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Kontracid Béres rágótablettát
  • ha túlérzékeny a készítmény hatóanyagaira vagy a rágótabletta bármely egyéb összetevőjére (hatóanyagokat, összetevőket ld. 6. pontban),
  • ha magas a vér kalciumszintje vagy alacsony a vér foszfát szintje,
  • ha súlyos vesebetegsége vagy vesekövei vannak.

A Kontracid Béres rágótabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
A többi gyomorsavkötőhöz hasonlóan, a készítmény szedése elfedheti a fennálló, súlyosabb betegségek tüneteit. Ezért, amennyiben a tünetei hét nap után is fennállnak, keresse fel kezelőorvosát.
Kérjük, beszélje meg a készítmény alkalmazását kezelőorvosával, gyógyszerészével, ha Önnek veseproblémái vannak, ha Önnél több szervet érintő gyulladásos betegséget (ún. szarkoidózis) diagnosztizáltak vagy ha súlyos vagy krónikus gyomor-bél rendszeri tünete, betegsége van.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
  • Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
  • Amennyiben antibiotikumot (tetraciklinek, kinolonok), szívre ható ún. szívglikozidokat (digoxin, digitoxin) vagy más receptre kapható készítményt (pl. fluoridokat, foszfátokat) szed, beszélje meg kezelőorvosával a Kontracid Béres szedését, mivel az befolyásolhatja más gyógyszerek hatását. Az alkalmazott gyógyszerek maximális hatásának elérése érdekében a Kontracid Béres rágótabletta bevétele a többi gyógyszer bevétele után 1-2 órával történjék.
  • Amennyiben tiazid típusú diuretikumot (pl. bendroflumetiazid), azaz vizelethajtót szed, beszéljen kezelőorvosával a Kontracid Béres készítmény alkalmazása előtt, mivel orvosa esetleg szükségesnek tarthatja a vér kalcium szintjének ellenőrzését.

Egyidejű bevétele bizonyos ételekkel és italokkal
A többi kalcium tartalmú savkötő készítményhez hasonlóan a Kontracid Béres rágótabletta alkalmazása során is tartózkodni kell a nagy mennyiségű tej és tejtermék fogyasztásától.

Terhesség és szoptatás
Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A Kontracid Béres rágótabletta szedhető terhesség alatt az előírt adagban, a hosszantartó alkalmazás és a magas dózisok kerülendők. A Kontracid Béres rágótabletta szedhető szoptatás ideje alatt, az előírt adagban.
A Kontracid Béres rágótabletta jelentős mennyiségű kalciummal egészíti ki a táplálékkal bevitt kalcium mennyiségét. Ezért a terhes nőknek szigorúan be kell tartani a Kontracid Béres rágótabletta maximálisan javasolt napi mennyiségét, és kerülni kell az egyidejű nagy mennyiségű tej (1 liter tej akár 1,2 g kalciumot is tartalmaz) és tejtermék fogyasztását.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek üzemeltetéséhez szükséges képességekre
Nem várható, hogy a Kontracid Béres rágótabletta befolyásolja a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről
A rágótabletta fenilalanin-forrást (aszpartám segédanyag) tartalmaz. A készítmény lebomlásakor fenilalanin képződik, ezért alkalmazása fenilketonuriában szenvedő betegek esetében ártalmas lehet.

3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A KONTRACID BÉRES RÁGÓTABLETTÁT?

A Kontracid Béres rágótablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Szokásos adagja felnőtteknek és 12 év feletti gyermekeknek: 1 vagy 2 tablettát lehetőleg étkezés után, illetve lefekvés előtt 1 órával javasolt elszopogatni vagy elrágni. . Ettől eltérő időszakban gyomorégés esetén további 2 rágótabletta alkalmazható.
11 tablettánál ne vegyen be többet 24 órán belül! Ha a tünetei 7 napnál tovább fennállnak, keresse fel kezelőorvosát, hogy kizárja a tünetei mögött rejlő súlyosabb betegség lehetőségét. A tartós alkalmazást kerülje!

Ha az előírtnál több rágótablettát vett be:
Igyon sok vizet, és beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével. A túladagolás tünetei: émelygés, hányás, székrekedés, fáradtság, fokozott vizeletürítés, fokozódó szomjúság érzés, kiszáradás és rendellenes izomgyengeség.

Ha az adagját elfelejtette bevenni:
Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott mennyiség pótlására!

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét!




4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, a Kontracid Béres rágótabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.
Az ajánlott adagolás betartása mellett nem valószínű, hogy mellékhatások jelentkeznek.

Ritkán a készítmény összetevői által kiváltott túlérzékenységi reakcióról számoltak be, pl. kiütések, viszketés, nehézlégzés, arc-, száj- vagy torokduzzanat (ödéma) és súlyos túlérzékenységi reakció (anafilaxiás sokk). Amennyiben ilyen tüneteket észlel, azonnal hagyja abba a kezelést és forduljon orvoshoz.

Hosszú időn át, magas dózisban történő alkalmazás esetén a vér kalcium és magnézium szintje emelkedhet, különösen vesebetegek esetén. Ez hányingert, hányást, fáradtságot, zavartságot, fokozódó vizeletürítést, fokozódó szomjúság érzést és kiszáradást okozhat.

A Kontracid Béres rágótabletta és a tej vagy tejtermékek hosszú ideig történő együttes alkalmazása ún. tejalkáli-szindrómához vezethet, mely magas vér kalcium szinttel jár.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


5. HOGYAN KELL A KONTRACID BÉRES RÁGÓTABLETTÁT TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
A dobozon feltüntetett lejárati idő után ne szedje a készítményt.
Tartály: Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében a tartályt tartsa jól lezárva.
Buborékcsomagolás: Legfeljebb 25°C-on tárolandó. A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.
A gyógyszert nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Kontracid Béres rágótabletta?
A készítmény hatóanyagai: 680 mg kalcium-karbonát és 80 mg bázisos magnézium-karbonát
Egyéb összetevők: hidegen duzzadó keményítő, mannit, aceszulfám kálium, aszpartám, magnézium-sztearát, borsmenta és citrom aroma, maltodextrin, poliszorbát 80.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
30 db fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, lapos, metszett élű rágótabletta, fehér polipropilén csavaros kupakkal és alumínium zárófóliával lezárt fehér polietilén tartályban. 1 tartály, dobozban.

3x10 db fehér vagy csaknem fehér színű, kerek, lapos, metszett élű rágótabletta, átlátszó PVC/alumínium buborékfóliában és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
Béres Gyógyszergyár Zrt., 1037 Budapest, Mikoviny u. 2-4.
Tel: 1-430-5500
Fax:1-250-7251
E-mail: info@beres.hu

Gyártó:
Béres Gyógyszergyár Zrt
5005 Szolnok, Nagysándor József út 39., Magyarország


OGYI-T-21140/01  -  30x    tartályban
OGYI-T-21140/02  -  30x    buborékcsomagolásban

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2011. március 08.