Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4 g/0,5 gpor oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 1x I - - - -
Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4 g/0,5 gpor oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 12x I - - - -
Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4 g/0,5 gpor oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 10x I 31453 Ft 31453 Ft HM - -
Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4 g/0,5 gpor oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 5x I - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA


Piperacillin/Tazobactam Sandoz 2 g/0,25 gporoldatosinfúzióhoz
Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4 g/0,5 g por oldatosinfúzióhoz

piperacillin/tazobaktám


Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót!

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet!
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez!
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak!
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét!

A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz, és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményt?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményt tárolni?
6. További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por OLDATOS INFÚZIÓHOZ, ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A piperacillin a széles spektrumú penicillin antibiotikumoknak nevezett gyógyszercsoportba tartozik. Sokféle típusú baktériumot képes elpusztítani. A tazobaktám bizonyos rezisztens baktériumok esetében megakadályozza, hogy ellenállóvá váljanak a piperacillin hatásával szemben. Ez azt jelenti, hogy ha a piperacillint és a tazobaktámot együttesen alkalmazzák, többféle típusú baktérium pusztul el.

A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz felnőtteknél és serdülőknél olyan bakteriális fertőzések kezelésére alkalmazzák, melyek a következő területeket érintik: alsó légutak (tüdő), húgyúti szervek (vese és húgyhólyag), has, bőr vagy vérrendszer. A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítmény olyan betegeknél is alkalmazható, akiknél a fehérvérsejtszám alacsony (csökkent a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség).

A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz 2-12 éves gyermekek olyan hasüregi szerveket érintő bakteriális fertőzésének kezelésére alkalmazható, mint a vakbélgyulladás, hashártya gyulladás (a hasüri folyadékot vagy hasi szerveket érintő fertőzés) és az epehólyag (epeutak) gyulladása. A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz, olyan betegeknél is alkalmazható, akiknél a fehérvérsejtszám alacsony (csökkent a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség).

Egyes súlyos fertőzéseknél kezelőorvosa dönthet a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz más antibiotikumokkal való együttadásáról.

2. TUDNIVALÓK A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por OLDATOS INFÚZIÓHOZ ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményt
  • ha Ön allergiás (túlérzékeny) a piperacillinre vagy tazobaktámra,
  • ha Ön allergiás (túlérzékeny) egyéb penicillineknek, cefalosporinoknak nevezett antibiotikumokra vagy más béta-laktamáz gátlóknak nevezett gyógyszerekre, mivel allergiás lehet a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményre is.

A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítmény fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • ha Ön allergiás. Ha többféle allergiája van, feltétlenül mondja meg kezelőorvosának vagy a nővérnek, mielőtt beadnák Önnek ezt a készítményt.
  • ha Önnek a kezelés megkezdése előtt hasmenése van, vagy a kezelés alatt, illetve utána alakul ki hasmenése. Ezekben az esetekben azonnal értesítse kezelőorvosát, vagy a nővért. Ne vegyen be semmilyen gyógyszert hasmenése csillapítására, míg orvosa nem vizsgálta meg Önt.
  • ha az Ön vérében alacsony a káliumszint. Kezelőorvosa a gyógyszer alkalmazása előtt ellenőrizheti veséjének állapotát, és rendszeres vérvizsgálatokat kérhet a kezelés alatt.
  • ha Önnek vese- vagy májbetegsége van, vagy művesekezelésben részesül. Lehet, hogy kezelőorvosa a gyógyszer alkalmazása előtt ellenőrizni kívánja a veséit, vagy a kezelés alatt rendszeres vérvizsgálatokat végeztethet.
  • ha Ön vérrögök képződését gátló gyógyszereket szed (véralvadásgátlókat) (lásd „A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek” részt is), vagy váratlan vérzés jelenik meg a kezelés ideje alatt. Ebben az esetben azonnal tájékoztassa kezelőorvosát, vagy a nővért.
  • ha görcsrohamokat észlel a kezelés ideje alatt. Ebben az esetben tájékoztassa kezelőorvosát, vagy a nővért.
  • ha úgy érzi újabb fertőzése lett, vagy már meglévő fertőzése súlyosbodott. Ebben az esetben tájékoztassa kezelőorvosát, vagy a nővért.

Két éves kor alatti gyermekek
Mivel a készítmény biztonságosságára és hatásosságára vonatkozóan nincs elég adat, a piperacillin/tazobaktám alkalmazása 2 éves kor alatti gyermekek számára nem javasolt.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a nővért jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.
Egyes gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a piperacillinnel és a tazobaktámmal. Ide tartoznak a következők:

  • Probenecid (köszvény-ellenes szer). Ez a gyógyszer megnyújthatja azt az időtartamot, amely alatt a piperacillin és a tazobaktám kiürül a szervezetéből.
  • Vérhígító, illetve vérrögök képződését gátló gyógyszerek (pl. heparin, warfarin vagy aszpirin).
  • Műtét alatt az izomlazításra használt gyógyszerek. Tájékoztassa orvosát, ha a közeljövőben általános érzéstelenítésre kerül sor Önnél.
  • Metotrexát (rosszindulatú daganat, ízületi gyulladás vagy pikkelysömör kezelésére használt gyógyszer). A piperacillin és a tazobaktám megnyújthatja azt az időtartamot, amely alatt a metotrexát kiürül a szervezetéből.
  • A vér a káliumszintjét csökkentő gyógyszerek (pl. vízhajtó tabletták, vagy egyes rákellenes gyógyszerek).
  • Más antibiotikumokat, tobramicint vagy gentamicint tartalmazó gyógyszerek. Tájékoztassa orvosát arról, ha Önnek veseproblémái vannak.

Laboratóriumi vizsgálatokra gyakorolt hatások
Vizelet vagy vérvizsgálat esetén tájékoztassa kezelőorvosát, vagy a laboratóriumi személyzetet, hogy Ön Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményt kap.

Terhesség és szoptatás

Ha Ön gyermeket vár, ha úgy gondolja, hogy terhes lehet, vagy ha teherbe kíván esni, szóljon orvosának, vagy a nővérnek még azelőtt, hogy a gyógyszert beadnák Önnek. Orvosa el fogja dönteni, hogy az Ön számára a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz megfelelő-e.

A piperacillin és a tazobaktám átjuthat a magzatba, vagy az anyatejbe. Ha Ön szoptat, orvosa el fogja dönteni, hogy az Ön számára a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz megfelelő-e.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz egyes összetevőiről
Piperacillin/Tazobactam Sandoz 2 g/0,25 gpor oldatos infúzióhoz
4,72 mmol (109 mg) nátriumot tartalmaz injekciós üvegenként.

Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz
9,44 mmol (217 mg) nátriumot tartalmaz injekciós üvegenként.

Ezt kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por OLDATOS infúzióhoz KÉSZÍTMÉNYt?

Kezelőorvosa vagy a nővér a gyógyszert 30 percig tartó infúzióként adja be Önnek az egyik vénájába. Az Önnek adott gyógyszer adagja attól függ, hogy milyen betegsége van, milyen idős, és hogy van-e vagy nincs vesebetegsége.

Felnőttek és 12 éves kor feletti serdülők
A szokásos adag 6-8 óránként 4 g / 0,5 g piperacillin/tazobaktám, amit az egyik vénájába adnak be, közvetlenül a véráramba.

2-12 éves kor közötti gyermekek
A szokásos adag hasüregi fertőzések esetén 100 mg / 12,5 mg / testtömegkilogramm piperacillin/ tazobaktám 8 óránként az egyik vénájába beadva (közvetlenül a véráramba).
Alacsony fehérvérsejtszám esetén a gyermekek szokásos adagja 80 mg / 10 mg / testtömegkilogramm 6 óránként az egyik vénájába beadva (közvetlenül a véráramba).

Gyermekeknél az orvos a gyermek testtömegétől függő adagot fogja kiszámolni, de az egyszeri adag nem haladhatja meg a 4 g / 0.5 g piperacillin/tazobactam értéket.

A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményt a fertőzés tüneteinek az elmúlásáig (5-14 nap) fogja kapni.

Ha vesebetegségben szenved
Lehet, hogy kezelőorvosának csökkentenie kell a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz adagját, vagy az adagolás gyakoriságát. Lehet, hogy a kezelőorvosa vérvizsgálatokat is kérhet, hogy biztos legyen benne, a kezelést a megfelelő adaggal végzik-e - különösen akkor, ha Önnek a gyógyszert hosszú időn át kell kapnia.

Ha az előírtnál több Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményt kapott
Mivel az orvos vagy a nővér adja be Önnek a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményt, valószínűtlen, hogy rossz adagot kapjon. Mindazonáltal ha mellékhatásokat észlel, úgymint görcsrohamok, vagy úgy gondolja, hogy túl nagy adagot adtak be Önnek, azonnal szóljon orvosának.

Ha elfelejtették beadni Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményt
Amennyiben úgy gondolja, hogy nem kapta meg a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz szükséges adagját, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy a nővérnek.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát, vagy egy nővért.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát vagy az ápolószemélyzetet.

A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítmény súlyos mellékhatásai az alábbiak:
  • az arc, az ajak a nyelv vagy más testrészek duzzanata;
  • légszomj, sípoló légzés vagy légzési nehézség;
  • súlyos bőrkiütések, viszketés vagy csalánkiütés a bőrön;
  • a bőr vagy a szem fehér részének sárgás elszíneződése;
  • vérsejtek károsodása (jelei: váratlan helyzetben fellépő légszomj, véres vagy barnás vizelet, orrvérzés és véraláfutás).
Ha a fentiek közül bármelyiket észleli, forduljon azonnal orvoshoz! Ezeknek az eseményeknek a gyakoriságával kapcsolatban az alábbi információ tájékoztatja Önt.

A lehetséges mellékhatások a következő kategóriák szerint vannak felsorolva:
  • gyakori: 100 beteg közül 1-10 beteget érint
  • nem gyakori: 1000 beteg közül 1-10 beteget érint
  • ritka: 10 000 beteg közül 1-10 beteget érint
  • nagyon ritka: 10 000 beteg 1-nél kevesebb beteget érint

Gyakori mellékhatások:
  • hasmenés, hányinger és hányás,
  • bőrkiütések.

Nem gyakori mellékhatások:
  • szájpenész,
  • a fehérvérsejtek számának (kóros) csökkenése (leukopénia, neutropénia) és a vérlemezkék
számának csökkenése (trombocitopénia),
  • allergiás reakciók,
  • fejfájás, álmatlanság,
  • alacsony vérnyomás, visszerek gyulladása (az érintett terület érzékeny, vagy vörös),
  • sárgaság (a bőr, vagy a szemfehérje sárgasága), szájnyálkahártya gyulladása, székrekedés,
emésztési zavar, émelygés,
  • bizonyos enzimek szintjének megemelkedése a vérben (két májenzim, a GOT és GPT
emelkedése),
  • viszketés, csalánkiütés,
  • az izom anyagcsere termékeinek felszaporodása a vérben (szérum kreatininszint emelkedése),
  • láz, az injekció beadásának helye körül duzzanat, vagy vörösség,
  • gombás fertőzés (Candida felülfertőződés).

Ritka mellékhatások:
  • a vörösvérsejtek számának (kóros) csökkenése, vagy a vörösvérsejtekben a vér
festékanyagának, a hemoglobinnak a (kóros) csökkenése a túl korai lebomlás (degradáció) következtében (hemolitikus anémia), kis pontszerű bevérzések (purpura), orrvérzés (epitaxis), megnyúlt vérzési idő, bizonyos típusú fehérvérsejtek számának (kóros) emelkedése (eozinofilia),
  • súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás és anafilaktoid reakció, beleértve a sokkot is),
  • bőrvörösség,
  • bizonyos vastagbélfertőzés (álhártyás vastagbélgyulladás), hasi fájdalom,
  • májgyulladás (hepatitisz), a vér pigmentjeinek fokozott lebontása (bilirubin), bizonyos
enzimek szintjének emelkedése a vérben (alkalikus-foszfatáz emelkedés, gamma-GT
emelkedés),
  • vörösséggel és egyéb bőrelváltozásokkal (exanthema, eritéma multiforme) járó bőrreakciók,
hólyagos bőrgyulladás,
  • ízületi- és izomfájdalom,
  • veseelégtelenség és egyéb vesebántalmak,
  • hidegrázás/merevség.

Nagyon ritka mellékhatások:
  • a szemcséket (granulákat) tartalmazó fehérvérsejtek számának súlyos csökkenése,
(agranulocitózis), a vörösvérsejtszám, fehérvérsejtszám és vérlemezkék számának súlyos
csökkenése (páncitopénia),
  • megnyúlt véralvadási idő (megnyúlt parciális tromboplasztin idő, megnyúlt protrombin idő,
kóros laboratóriumi vizsgálati eredmények (pozitív direkt Coombs-teszt), a vérlemezkék
számának növekedése (trombocitémia),
  • alacsony vér káliumszint (hipokalémia), alacsony vércukorszint, a vérben a teljes
fehérjetartalom és az albuminszint csökkenése,
  • a bőr legfelső rétegének leválása az egész testfelületen (toxikus epidermális nekrolízis), súlyos
testszerte jelentkező allergiás reakció a bőrfelszíni és nyálkahártya elváltozásokkal és különböző bőrkiütésekkel (Steven-Johnson-szindróma),
  • magas karbamid nitrogénszint.

A piperacillin kezelés mellett a cisztikus fibrózisban szenvedő betegeknél gyakrabban jelentkezik láz és bőrkiütés.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse kezelőorvosát, vagy a nővért.


5. HOGYAN KELL A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por OLDATOS infúzióhoz készítményt TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a címkén feltüntetett lejárati idő („Felhasználható:”) után ne alkalmazza a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítményt. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Por:
Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A feloldott és hígított gyógyszer tárolási körülményeit lásd a betegtájékoztató végén az „Az alábbi információk kizárólag orvosoknak vagy más egészségügyi szakembereknek szólnak” részben.

Kizárólag egyszeri alkalmazásra. Bármely fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz?

Hatóanyagok:
A készítmény hatóanyagai a piperacillin és a tazobaktám.

Piperacillin/Tazobactam Sandoz 2 g/0,25 g por oldatosinfúzióhoz
2 gramm piperacillint (piperacillin-nátrium formájában) és 0,25 g tazobaktámot (tazobaktám‑nátrium formájában) tartalmaz injekciós üvegenként.

Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4 g/0,5 g por oldatosinfúzióhoz
4 gramm piperacillint (piperacillin-nátrium formájában) és 0,5 g tazobaktámot (tazobaktám‑nátrium formájában) tartalmaz injekciós üvegenként.

Egyéb összetevők:
A gyógyszer a hatóanyagokon kívül egyéb összetevőket nem tartalmaz.

Milyen a Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítmény külleme, és mit tartalmaz a csomagolás?

Piperacillin/Tazobactam Sandoz 2 g/0,25 g por oldatosinfúzióhoz
Fehér vagy törtfehér színű port tartalmazó injekciós üvegben, dobozban. Egy doboz 1, 5, 10, 12, vagy 50 db port tartalmazó injekciós üveget tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4 g/0,5 g por oldatosinfúzióhoz
Fehér vagy törtfehér színű port tartalmazó injekciós üvegben, dobozban. Egy doboz 1, 5, 10, 12, vagy 50 db port tartalmazó injekciós üveget tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Sandoz Hungária Kft.
1114 Budapest, Bartók Béla út 43-47.

Gyártó:
Sandoz GmbH
Biochemiestrasse 10
6250 Kundl
Ausztria

Piperacillin/Tazobactam Sandoz 2 g/0,25 g por oldatos infúzióhoz:

OGYI-T-21315/01 1 x
OGYI-T-21315/02 5 x
OGYI-T-21315/03 10 x
OGYI-T-21315/04 12 x
Piperacillin/Tazobactam Sandoz 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz:

OGYI-T-21315/05 1 x    
OGYI-T-21315/06 5 x 
OGYI-T-21315/07 10 x    
OGYI-T-21315/08 12 x   

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. május

Az alábbi információk kizárólag orvosoknak vagy más egészségügyi szakembereknek szólnak:

Alkalmazásra vonatkozó utasítás

A Piperacillin/Tazobactam Sandoz por oldatos infúzióhoz készítmény 30 perces cseppinfúzió formájában kerül beadásra.

Intravénás alkalmazás

Mindegyik injekciót az alábbi táblázatban meghatározott mennyiségű oldószerrel kell feloldani, a feloldáshoz valamelyik kompatibilis oldószert használva.
Feloldódásig körkörösen rázogatni kell. Ha folyamatosan rázogatja, a feloldás általában 3 percen belül megtörténik (részletesen lásd lejjebb).

Az injekciós üveg tartalmaAz injekcióba adandó oldószer* mennyisége
2 g/0,25 g (2 gr piperacillin és 0,25 g tazobaktám)10 ml
4 g/0,5 g (4 g piperacillin és 0,5 g tazobaktám)20 ml
* A feloldáshoz alkalmazható oldószerek:
  • injekcióhoz való víz
  • injekcióhoz való vízben oldott 9 mg/ml-es (0,9%-os) nátrium-klorid oldat;
  • injekcióhoz való vízben oldott 50 mg/ml-es (5%-os) glükóz oldat;
  • 9 mg/ml-es (0,9%-os) nátrium-klorid oldatban oldott 50 mg/ml-es (5%-os) glükóz oldat.

Az elkészített oldatot az injekciós üvegből fecskendő segítségével kell felszívni. Amennyiben az előírásnak megfelelően oldották fel, az ampulla tartalmának felszívásakor a fecskendő a jelzett piperacillin/tazobaktám mennyiséget tartalmazza.

Az elkészített oldat az alábbi kompatibilis oldószerek egyikével a kívánt térfogatra (50, 100, vagy 150 ml-re) tovább hígítható:
  • injekcióhoz való vízben oldott 9 mg/ml-es (0,9%-os) nátrium-klorid oldat;
  • injekcióhoz való vízben oldott 50 mg/ml-es (5%-os) glükóz oldat;
  • 9 mg/ml-es (0,9%-os) nátrium-klorid oldatban oldott 60 mg/ml-es (6%-os) dextrán oldat
(40-es fokozatú).

Inkompatibilitás

Ez a készítmény nem keverhető össze, vagy adható együtt aminoglikoziddal A béta-laktám antibiotikumok aminoglikoziddal való összekeverése in vitro az aminoglikozid nagymértékű inaktiválódását eredményezheti.

A piperacillin/tazobaktám készítmény nem keverhető más gyógyszerekkel ugyanazon fecskendőben vagy infúziós üvegben, mivel a kompatibilitást nem igazolták.

A piperacillin/tazobaktám készítményt bármely más gyógyszertől elkülönített infúziós szerelékben kell beadni, kivéve ha a kompatibilitás bizonyított.

A kémiai instabilitás miatt a piperacillin/tazobactam készítményt nem szabad kizárólag nátrium-bikarbonátot tartalmazó oldatokban alkalmazni.

A Ringer-laktát (Hartmann) oldat nem kompatibilis a piperacillin/tazobactam készítménnyel.

A piperacillin/tazobactam készítményt nem szabad vérkészítményekhez vagy albumin hidrolizátumokhoz adni.