Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Clocinol 37,5 mg/325 mg filmtabletta 60x V - - - -
Clocinol 37,5 mg/325 mg filmtabletta 30x V - - - -
Clocinol 37,5 mg/325 mg filmtabletta 20x V - - - -
Clocinol 37,5 mg/325 mg filmtabletta 10x V - - - -
Clocinol 37,5 mg/325 mg filmtabletta 90x V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Clocinol 37,5 mg/325 mg filmtabletta

tramadol‑hidroklorid / paracetamol


Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.


A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Clocinol és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Clocinol szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a Clocinol‑t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Clocinol‑t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Clocinol és milyen betegségek esetén alkalmazható ?

A Clocinol két fájdalomcsillapító, a tramadol és a paracetamol kombinációja, amelyek együtt hatva csillapítják az Ön fájdalmát.

A Clocinol mérsékelt és súlyos fájdalom kezelésére javallt olyan esetekben, amikor az Ön kezelőorvosa azt javasolja, hogy a tramadol és a paracetamol együttes alkalmazása szükséges.

A Clocinol‑t csak felnőttek és 12 év feletti serdülőkorúak szedhetik.


2. Tudnivalók a Clocinol alkalmazása előtt

Ne szedje a Clocinol‑t:
  • ha Önnél bármikor allergiás reakció (pl. bőrkiütés, arcduzzanat, ziháló légzés vagy nehézlégzés) lépett fel tramadol, paracetamol vagy a Clocinol bármelyik másik összetevőjének alkalmazása után;
  • ha jelenleg MAO‑gátlókat is szed (ezek a depresszió vagy a Parkinson‑kór kezelésére használt bizonyos gyógyszerek) vagy a Clocinol‑kezelés megkezdése előtti 14 nap alatt ilyen gyógyszert szedett;
  • ha súlyos májbetegségben szenved;
  • ha a jelenlegi gyógyszeres kezeléssel nem megfelelően beállítható epilepsziában szenved.

Ne szedje a Clocinol‑t alkohol, altatók, fájdalomcsillapítók vagy pszichotrop (a hangulatot és érzelmeket befolyásoló készítmények) gyógyszerek által okozott heveny mérgezésben.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Clocinol szedése előtt beszéljen kezelőorvosával:
  • ha más paracetamol‑ vagy tramadoltartalmú gyógyszereket is szed.
  • ha májproblémái vagy májbetegsége van, vagy ha azt észleli, hogy a szeme fehérje és a bőre besárgul. Ez sárgaságra vagy epeúti problémákra utalhat.
  • ha veseproblémái vannak.
  • ha súlyos nehézlégzése van, pl. asztmás, vagy súlyos tüdőproblémái vannak.
  • ha epilepsziás vagy már volt görcsrohama.
  • ha a közelmúltban fejsérülés, sokk vagy hányással járó súlyos fejfájás fordult elő Önnél.
  • ha gyógyszerfüggő, beleértve a fájdalomcsillapítóktól, pl. morfintól való függőséget is.
  • ha a fájdalom kezelésére más gyógyszereket is szed, amelyek buprenorfint, nalbufint vagy pentazocint tartalmaznak.
  • ha érzéstelenítés/altatás előtt áll. Közölje kezelőorvosával vagy fogorvosával, hogy Clocinol‑t szed.

Ha a fenti állítások közül bármelyik vonatkozott Önre a múltban, vagy vonatkozik jelenleg, a Clocinol szedése alatt,, akkor feltétlenül tájékoztassa erről kezelőorvosát. Az orvos csak így tudja eldönteni, hogy Ön folytathatja‑e a kezelést ezzel a gyógyszerrel vagy sem.

Egyéb gyógyszerek és a Clocinol
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Fontos: Ez a gyógyszer paracetamolt és tramadolt tartalmaz. Közölje kezelőorvosával, ha bármilyen más paracetamol‑ vagy tramadol tartalmú gyógyszert szed (beleértve azokat a készítményeket is, amelyeket Ön vett saját magának), nehogy túllépje a maximális napi adagokat.

A Clocinol filmtablettát tilos monoamono‑oxidáz‑gátlókkal (MAOI‑k) együtt vagy a MAOI alkalmazásának befejezését követő 14 napon belül szednie (lásd a „Ne szedje a Clocinol‑t” c. pont).

A Clocinol‑t nem ajánlott az alábbi gyógyszerekkel együtt szedni:
  • karbamazepin (ezt a gyógyszert gyakran használják az epilepszia vagy bizonyos fajta fájdalmak, mint pl. az arc területén rohamokban jelentkező súlyos fájdalom, az ún. trigeminusz‑neuralgia kezelésére).
  • buprenorfin, nalbufin vagy pentazocin (opioid típusú fájdalomcsillapítók). A fájdalomcsillapító hatás csökkenhet.

Növekszik a mellékhatások kockázata, ha Ön az alábbi gyógyszerek valamelyikét is szedi:
  • bizonyos antidepresszánsok. A Clocinol kölcsönhatásba léphet ezekkel a gyógyszerekkel, aminek következtében olyan tüneteket tapasztalhat, mint az akaratlan, ritmikus izomrángások, beleértve a szemmozgató izmok rángását is, izgatottság, fokozott izzadás, remegés, túlzott reflexek, fokozott izomfeszülés és 38°C feletti testhőmérséklet.
  • nyugtatók (trankvillánsok), altatók, egyéb fájdalomcsillapítók, mint pl. morfin és kodein (köhögéscsillapítóként is), baklofén (izomlazító), vérnyomáscsökkentők, antidepresszánsok, vagy allergia elleni gyógyszerek. Álmosságot érezhet, vagy úgy érezheti, hogy el fog ájulni. Ilyen esetben erről tájékoztassa kezelőorvosát.
  • görcsrohamot okozó gyógyszerek, mint például bizonyos antidepresszánsok, vagy antipszichotimumok. Növekedhet a görcsroham előfordulásának kockázata, ha Ön ezekkel a gyógyszerekkel egyidőben Clocinol tablettát is szed. Ilyen esetekben kezelőorvosa közölni fogja, hogy a Clocinol megfelelő gyógyszer‑e az Ön számára.
  • warfarin vagy fenprokumon (a véralvadást gátló szerek). Ezen gyógyszerek hatásossága megváltozhat, és vérzés léphet fel. Minden elhúzódó vagy váratlan vérzésről azonnal tájékoztassa kezelőorvosát.

A Clocinol hatásossága megváltozhat, ha Ön az alábbi gyógyszerek valamelyikét is szedi:
  • metoklopramid, domperidon vagy ondanszetron (hányinger és hányás kezelésére használt gyógyszerek),
  • kolesztiramin (a vér koleszterinszintjét csökkentő gyógyszer),
  • ketokonazol vagy eritromicin (fertőzések elleni gyógyszerek).

Kezelőorvosa közölni fogja Önnel, hogy milyen gyógyszereket szedhet együtt biztonságosan a Clocinol‑lal.

A Clocinol egyidejű alkalmazása étellel, itallal és alkohollal
A Clocinol hatására elálmosodhat. Az alkohol még álmosabbá teheti Önt, ezért ne fogyasszon alkoholt, illetve ne szedjen alkoholtartalmú gyógyszereket, amíg a Clocinol‑t szedi.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.
Mivel a Clocinol tramadolt tartalmaz, ezért ezt a gyógyszert tilos terhesség alatt szednie. Ha a Clocinol-kezelés során Ön teherbe esik, beszéljen kezelőorvosával, mielőtt akár egyetlen további tablettát is bevenne.

A tramadol kis mennyiségekben kiválasztódhat az anyatejbe.
Ezért szoptatás alatt nem szabad szednie ezt a gyógyszert.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Clocinol álmosságot, szédülést vagy homályos látást idézhet elő. Ne vezessen, kezeljen gépeket vagy folytasson éberséget igénylő tevékenységeket, amíg ki nem tapasztalja, hogy miként hat Önre a Clocinol.


3. Hogyan kell szedni a Clocinol‑t?

A Clocinol‑t mindig a kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

Az adagolást a fájdalom intenzitása és az egyéni fájdalomérzékenység szerint kell beállítani. Általában a legkisebb fájdalomcsillapító adagot kell adni.
A Clocinol filmtablettát csak a lehető legrövidebb ideig szedje.

Alkalmazása 12 év alatti gyermekeknek nem ajánlott.

Ha kezelőorvosa másként nem rendeli, felnőtteknek és 12 év feletti serdülőkorúaknak az ajánlott kezdő adag 2 tabletta. Szükség esetén további adagok is bevehetők a kezelőorvos ajánlása szerint. Két egymást követő adag között legalább 6 órának el kell telnie.

Ne vegyen be naponta 8‑nál több Clocinol filmtablettát.

Ne szedje a Clocinol filmtablettát gyakrabban, mint ahogyan arra kezelőorvosa utasította.

Időskorú betegek
Idős betegeknél (75 év felett) a tramadol lassabban ürülhet ki a szervezetből. Ha ez vonatkozik Önre, kezelőorvosa az adagolási időközök növelését rendelheti el.

Súlyos máj‑ vagy vesebetegség (elégtelenség) van/művese kezelésre szoruló betegek
A súlyos máj‑ és/vagy veseelégtelenségben szenvedő betegek nem szedhetik a Clocinolt. Amennyiben az Ön esetében az elégtelenség enyhe vagy közepesen súlyos, lehetséges, hogy kezelőorvosa az adagolási időközök növelését fogja elrendelni.

Az alkalmazás módja:
A tablettákat szájon át kell bevenni.
A tablettát egészben nyelje le, elegendő folyadékkal. Eltörni vagy szétrágni nem szabad.
Ha Ön úgy érzi, hogy a Clocinol hatása túl erős (azaz Ön nagyon álmos, vagy légzési nehézsége van), vagy a hatás túl gyenge (vagyis nem csillapítja eléggé a fájdalmat), akkor forduljon kezelőorvosához.

Ha az előírtnál több Clocinol‑t vett be
Nagyon nagy adag tramadol bevétele után a pupilla gombostűfejnyire szűkül össze, hányás, vérnyomáscsökkenés, szapora szívverás, ájulás, akár kómáig (mély eszméletlenségig) fokozódó zavart tudatállapot, epilepsziás roham, nehézlégzés vagy akár légzésleállás is bekövetkezhet. A paracetamol túladagolása veszélyes és súlyos máj‑ valamint vesekárosodáshoz vezethet.
Ha ezzel a gyógyszerrel történik túladagolás, azonnal kérjen orvosi segítséget, még akkor is, ha jól érzi magát. Fennáll ugyanis a súlyos, esetleg csak később jelentkező májkárosodás kockázata.

Ha elfelejtette bevenni a Clocinol‑t
Ha elfelejti bevenni a tablettát, akkor a fájdalom valószínűleg kiújul. Ne vegyen be kétszeres adagot kihagyott adag pótlására, hanem az addigi rendnek megfelelően folytassa tovább a filmtabletta szedését.

Ha idő előtt abbahagyja a Clocinol szedését
A Clocinol‑kezelés leállításakor általában nem jelentkeznek utóhatások. Ritka esetekben azonban a tramadolt hosszabb ideig szedő betegek rosszul érezhetik magukat, ha hirtelen hagyják abba a kezelést (lásd a 4. pont „Lehetséges mellékhatások”). Ha Ön már egy ideje szedi a Clocinol‑t és abba akarja hagyni, akkor erről mindenképpen beszéljen orvosával, mert lehetséges, hogy a szervezete már hozzászokott a gyógyszerhez.
Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatások osztályozásához az alábbi gyakorisági kategóriákat alkalmazzák:

Nagyon gyakori: 10-ből több mint 1 beteget érint
Gyakori: 100‑ból 1‑10 beteget érint
Nem gyakori: 1000‑ből 1‑10 beteget érint
Ritka: 10 000‑ből 1‑10 beteget érint
Nagyon ritka: 10 000‑ből 1‑nél kevesebb beteget érint
Nem ismert gyakoriságú: a gyakoriság a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg

Nagyon gyakori
  • hányinger,
  • szédülés, álmosság.

Gyakori
  • hányás, emésztési zavarok (székrekedés, puffadás, hasmenés), gyomorfájdalom, szájszárazság,
  • viszketés, verejtékezés,
  • fejfájás, remegés,
  • zavartság, alvászavarok, hangulatváltozások (szorongás, idegesség, emelkedett hangulat).

Nem gyakori
  • a pulzus vagy a vérnyomás emelkedése, szívritmuszavarok,
  • nehéz vagy fájdalmas vizeletürítés, fehérje a vizeletben
  • bőrreakciók (pl. bőrkiütés, csalánkiütés),
  • bizsergés érzéketlenség vagy zsibbadás a végtagokban, fülcsengés, akaratlan izomrángások,
  • depresszió, rémálmok, hallucinációk (a valóságban nem létező dolgok hallása, látása vagy érzékelése), emlékezet‑kihagyások,
  • nyelési nehézség, véres széklet,
  • hidegrázás, hőhullámok, mellkasi fájdalom,
  • nehézlégzés
  • eltérések a májműködést ellenőrző vérvizsgálatok eredményeiben.

Ritka
  • görcsrohamok, az összehangolt mozgások végrehajtásának nehézsége, ájulás
  • hozzászokás / függőség,
  • homályos látás.

Nem ismert gyakoriságú
  • a vércukorszint csökkenése.

Az alábbiak olyan ismert mellékhatások, amelyekről azok a személyek számoltak be, akik csak tramadolt vagy csak paracetamolt tartalmazó gyógyszereket szedtek. Ha azonban Ön ezek bármelyikét tapasztalja a Clocinol szedése során, közölje ezt kezelőorvosával:
  • Ájulásérzet fekvő vagy ülő helyzetből való felálláskor; lassú szívverés, ájulás, az étvágy megváltozása, izomgyengeség, lassúbb vagy gyengült légzés, hangulatváltozások, az aktivitás megváltozása, az érzékelés megváltozása, a fennálló asztma súlyosbodása.
  • Egyes ritka esetekben kialakulhat allergiás reakcióra utaló bőrkiütés, az arc és a nyak hirtelen bedagadásával, nehézlégzéssel vagy vérnyomáseséssel és ájulással. Ha Önnél ez bekövetkezik, azonnal hagyja abba a kezelést, és menjen orvoshoz. Ezt a gyógyszert soha többé nem szedheti.

Ritka esetekben egy tramadol típusú készítmény alkalmazása során Ön függővé válhat a gyógyszertől, ami miatt nehézséget okoz a gyógyszer elhagyása.

Alkalmanként a tramadolt bizonyos ideje szedő személyek rosszul érezhetik magukat, ha hirtelen hagyják abba a kezelést. Izgatottak lehetnek, szoronghatnak vagy idegesség, remegés lép fel náluk. Hiperaktívvá válhatnak, valamint alvási nehézségeik és gyomor- vagy bélpanaszaik lehetnek. Nagyon ritkán pánikrohamok, hallucinációk, szokatlan érzések, mint pl. viszketés, bizsergés és zsibbadás, és fülcsengés (tinnitusz) jelentkezhet. Ha Önnél a fenti panaszok bármelyike előfordul a Clocinol szedésének abbahagyása után, forduljon kezelőorvosához.

Kivételes esetekben vérvizsgálatokkal igazolható mellékhatások jelentkezhetnek, mint, pl. alacsony vérlemezke-szám, ami orrvérzéshez vagy ínyvérzéshez vezethet, vagy bizonyos fehérvérsejtek számának csökkenése (agranulocitózis), aminek következménye fertőzés, torokfájás vagy láz megjelenése lehet.
A Clocinol együttes alkalmazása a véralvadásgátlókkal (pl. fenprokumon, warfarin) fokozhatja a vérzés kockázatát. Bármilyen elhúzódó vagy váratlan vérzésről azonnal be kell számolni a kezelőorvosnak.

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül. A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Clocinol‑t tárolni ?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

Ez a gyógyszer nem igényel különleges tárolást.

A dobozon és buborékcsomagoláson feltüntetett lejárati idő (Felhasználható) után ne szedje ezt a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel . Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Clocinol 37,5 mg/325 mg filmtabletta
  • A hatóanyagok a tramadol‑hidroklorid és a paracetamol.
37,5 mg tramadol‑hidrokloridot és 325 mg paracetamol filmtablettánként.
  • Egyéb összetevők:
tablettamag: hidegen duzzadó kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, A típusú nátrium‑keményítő‑glikolát, vízmentes kolloid szilícium‑dioxid, magnézium‑sztearát.
bevonat: hipromellóz, polietilén‑glikol, titán‑dioxid (E 171), sárga vas‑oxid (E 172),

Milyen a Clocinol 37,5 mg/325 mg filmtabletta külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Clocinol filmtabletta világossárga, hosszúkás, mindkét oldalán domború felületű filmtabletta.

Egy csomag 10, 20, 30, 60 vagy 90 db tablettát tartalmaz.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

Pharmaceutical Works POLPHARMA SA
19 Pelplińska Street, 83-200 Starogard Gdański, Lengyelország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Bulgária, Szlovákia Paratramol
Lengyelország Poltram Combo
Csehország Partramec
Észtország, Litvánia, Lettország Clocinol
Románia Linerol
Ausztria Poltradol

OGYI-T-21380/01 10 x
OGYI-T-21380/02 20 x
OGYI-T-21380/03 30 x
OGYI-T-21380/04 60 x
OGYI-T-21380/05 90 x

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013. december

  • -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az alábbi információk kizárólag egészségügyi szakembereknek szólnak:

A Clocinol hatóanyagok állandó kombinációja. Túladagolás esetén a tünetek között szerepelhetnek a tramadol vagy a paracetamol, illetve a két hatóanyag által együttesen okozott toxicitás jelei és tünetei.

A tramadol túladagolás tünetei
Elvben a tramadol mérgezést követően az egyéb centrálisan ható fájdalomcsillapítók (opioidok) túladagolási tüneteihez hasonló tünetek várhatók. Ezek főként a következők: pupillaszűkület, hányás, a cardiovascularis rendszer összeomlása, akár kómáig súlyosbodó tudatzavar, görcsrohamok, és légzésleállásig terjedő légzésdepresszió.

A paracetamol túladagolás tünetei:
A túladagolás különösen kisgyermekeknél ad okot aggodalomra. A paracetamol túladagolás tünetei az első 24 órában többek között a sápadtság, hányinger, hányás, étvágytalanság és hasi fájdalom. A májkárosodás csak a lenyelés után 12‑48 órával válhat nyilvánvalóvá. A glükózmetabolizmus kóros változásai és metabolikus acidózis léphetnek fel. Súlyos mérgezésnél a májelégtelenség encephalopathiáig, kómáig súlyosbodhat és halált okozhat. Akut tubularis necrosissal járó akut veseelégtelenség alakulhat ki, még súlyos májkárosodás hiányában is. Beszámoltak szívritmuszavarokról és pancreatitisről is.
Májkárosodás következhet be olyan felnőtteknél, akik 7,5‑10 g vagy ennél több paracetamolt vettek be. Úgy vélik, hogy egy toxikus metabolit (amelyet a glutation általában megfelelő mértékben detoxikál, amikor a paracetamol normál adagjait veszik be) túl nagy mennyiségekben, irreverzíbilisen kötődik a májszövethez.

Sürgősségi terápia:
  • Azonnali beszállítás egy erre szakosodott osztályra.
  • A légzési és keringési funkciók fenntartása.
  • A kezelés megkezdése előtt, a túladagolás után a lehető legrövidebb időn belül vérmintát kell venni a paracetamol és a tramadol plazmakoncentrációinak mérésére és a májtesztek elvégzésére.
  • A májteszteket a túladagolás után azonnal el kell végezni, és 24 óránként meg kell ismételni. Általában megfigyelhető a májenzimek (ASAT, ALAT) szintjének emelkedése, amely egy-két hét múlva normalizálódik.
  • A gyomrot hánytatással (ha a beteg eszméletén van) vagy gyomormosással kell kiüríteni.
  • Támogató kezelést kell végezni, mint pl. átjárható légutak biztosítása és a cardiovascularis funkció fenntartása; a légzésdepresszió visszafordítására naloxont kell adni; a görcsrohamok diazepámmal kontrollálhatók.
  • A tramadol csak minimális mértékben távolítható el a szérumból hemodialízissel vagy hemofiltrációval. Ezért akut Clocinol mérgezés kezelésekor az önmagában végzett hemodialízis vagy a hemofiltráció nem alkalmas a detoxikálásra.

A paracetamol túladagolás ellátásában elengedhetetlenül fontos az azonnali kezelés. A jelentős korai tünetek hiánya ellenére a betegeket sürgősen kórházba kell utalni azonnali orvosi ellátásra és gyomormosást kell végezni minden olyan felnőttnél vagy serdülőnél, aki a megelőző 4 órában
kb. 7,5 g vagy ennél több paracetamolt vett be, illetve minden olyan gyermeknél, aki a megelőző 4 órában ≥150 mg/ttkg paracetamolt vett be. A paracetamol koncentrációit a vérben a túladagolás után több mint 4 órával kell megmérni ahhoz, hogy megállapítható legyen a májkárosodás kialakulásának kockázata (a paracetamol túladagolási nomogram segítségével). Szükség lehet orális metionin vagy intravénás N‑acetilcisztein (NAC) alkalmazására, amelyek a túladagolás után legalább 48 óráig előnyös hatásúak lehetnek. Az intravénás NAC alkalmazása akkor biztosítja a legtöbb előnyt, ha a túladagolás után 8 órán belül adják be. Az N‑acetilciszteint azonban még akkor is be kell adni, ha a túladagolás óta több mint 8 óra telt el, és a teljes NAC‑terápiát el kell végezni. Az N‑acetilcisztein‑kezelést azonnal el kell kezdeni, ha nagymértékű túladagolás gyanítható. Az általános támogató kezelés feltételeinek rendelkezésre kell állniuk.

Függetlenül attól, hogy a beszámoló szerint mennyi paracetamolt vett be a beteg, a paracetamol ellenanyagát, az N‑acetilciszteint (NAC) orálisan vagy intravénásan a lehető legrövidebb időn belül, lehetőleg a túladagolást követő 8 órán belül be kell adni.