Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
PerindEP 4 mg tabletta 30x V 707 Ft 354 Ft HM ÜB - -
PerindEP 8 mg tabletta 30x V 1607 Ft 877 Ft HM ÜB - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

PerindEP 4 mg tabletta
perindopril- terc-butilamin


Mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy a gyógyszerészhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy a gyógyszerészt.


A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a PerindEP 4 mg tabletta és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a PerindEP 4 mg tabletta szedése előtt
3. Hogyan kell szedni a PerindEP 4 mg tablettát?
4. Lehetséges mellékhatások
5.              Hogyan kell tárolni a PerindEP 4 mg tablettát?
6. További információk


1.             MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A PERINDEP 4 MG TABLETTA ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A PerindEP 4 mg tabletta az angiotenzin-konvertáló enzim (ACE) gátlók csoportjába tartozik. Ezek a szerek a vérerek tágításával fejtik ki hatásukat; ennek köszönhetően a szív kisebb ellenállással szemben továbbíthatja a vért az érrendszerben.
A PerindEP 4 mg tabletta alkalmazásának javallatai:
  • magasvérnyomás-betegség (hipertónia) kezelése,
  • olyan állapotok kezelése, amikor a szív nem képes elég vért pumpálni, hogy kielégítse a szervezet szükségleteit (tünetekkel járó szívelégtelenség),
  • olyan szívvel kapcsolatos események (pl. szívroham) megelőzése stabil koszorúér-betegségben (vagyis a szívizomzat vérellátásának csökkenése/megszűnése esetén) - ha korábban már lezajlott szívroham és/vagy műtéti beavatkozással állították helyre a szív izomzatát ellátó koszorúerek átjárhatóságát.


2.             MIELŐTT ELKEZDENÉ SZEDNI A PERINDEP 4 MG TABLETTÁT

Ne szedjen PerindEP 4 mg tablettát:
  • ha allergiás (túlérzékeny) a perindoprilra, más ACE-gátlóra, vagy a PerindEP 4 mg tabletta bármely más összetevőjére,
  • ha Ön több mint 3 hónapja terhes (azonban a terhesség korai szakaszában sem ajánlott szedni a PerindEP tablettát. Lásd a “Terhesség” című részt.).
  • ha Önnél korábbi ACE-gátló kezelés során vagy bármilyen más körülmények között már jelentkeztek ún. angioödémás tünetek, nevezetesen nehézlégzés, arc- vagy nyelvduzzanat, heves viszketés vagy súlyos bőrkiütés.
A PerindEP tablettát nem javallt gyermekek és serdülőkorúak kezelésére alkalmazni.

A PerindEP 4 mg tabletta fokozott elővigyázatossággal alkalmazható:
Ha a következők bármelyike érvényes Önre, kérje orvosa tanácsát, mielőtt elkezdené a PerindEP 4 mg tabletta szedését, ha Ön:
  • aortaszűkületben (szívből induló fő artéria szűkülete), ún. szívizom megnagyobbodás (a szívizom egyfajta betegségében), vagy veseartéria szűkület esetén (a veséket vérrel ellátó erek szűkülete),
  • egyéb szívbetegségben szenved;
  • májbeteg;
  • vesebeteg vagy művese-kezelésre szorul;
  • ún. kollagén-érbetegségben (kötőszöveti rendellenesség pl. szisztémás lupusz eritematózus, vagy skleroderma) szenved;
  • cukorbeteg,
  • sószegény étrendet tart vagy kálium tartalmú sópótlókat használ;
  • általános érzéstelenítés és/vagy nagy műtét előtt áll;
  • LDL-aferezis (a vér koleszterin szintjének különleges berendezéssel végzett csökkentése) előtt áll;
  • méh- vagy darázscsípés okozta allergiás tünetek miatt ún. deszenzibilizáló kezelés előtt áll;
  • a közelmúltban hasmenés-hányás gyötörte;
  • arról értesült, hogy a szervezete nem tolerál bizonyos cukorféleségeket.
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. A PerindEP tabletta szedése a korai terhesség időszakában nem ajánlott. Nem szabad szedni a gyógyszert, ha több, mint 3 hónapja terhes, minthogy súlyos károkat okozhat a magzatnak, ha a terhességnek ebben a szakaszában szedi (lásd a „Terhesség” című részt).

A kezelés ideje alatt szedett egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy a gyógyszerészt a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is
A PerindEP 4 mg tabletta hatásait befolyásolhatják az egyidejűleg szedett gyógyszerek, többek között a következők:
  • más vérnyomáscsökkentők, (pl. vízhajtók amelyek olyan gyógyszerek, melyek megnövelik a vese által előállított vizelet mennyiségét);
  • kálium-megtakarító vízhajtók (pl. spironolakton, triamteren), káliumpótló készítmények vagy kálium-tartalmú sópótlók;
  • lítium (mánia vagy depresszió kezelésére használatos gyógyszer);
  • nem-szteroid gyulladáscsökkentők (pl. ibuprofen; fájdalomcsillapításra használatos szerek) vagy nagy adag acetilszalicilsav;
  • a cukorbetegség gyógyszerei (pl. inzulin);
  • pszichiátriai betegségek (pl. depresszió, szorongás, skizofrénia, stb.) gyógyszerei, pl. triciklusos antidepresszívumok, antipszichotikumok;
  • immunoszuppresszív szerek (gyógyszerek, melyek csökkentik a szervezet védekező mechanizmusait) autoimmun kórképek kezelésére, vagy transzplantációs beavatkozás előtt használatos gyógyszerek (pl. ciklosporin);
  • allopurinol (köszvény elleni szer);
  • prokainamid (szívritmuszavar kezelésére használatos szer);
  • értágítók, mint pl. a nitrátok, (olyan gyógyszerek, melyek az ereket tágítják)
  • heparin (véralvadásgátló szer)
  • alacsony vérnyomás, keringés-összeomlás vagy hörgőasztma kezelésére használatos szerek (pl. efedrin, noradrenalin, adrenalin).

A PerindEP 4 mg tabletta bevétele bizonyos ételekkel vagy italokkal
A PerindEP 4 mg tablettát célszerű éhgyomorra bevenni.

Terhesség és szoptatás
Terhesség
Feltétlenül közölje orvosával, ha úgy gondolja, hogy terhes, vagy teherbe eshet. Az orvos azt fogja tanácsolni Önnek, hogy hagyja abba a gyógyszer szedését, mielőtt teherbe esik, vagy ahogy megtudja, hogy terhes és hogy a PerindEP tabletta helyett egy másik gyógyszert kezdjen el szedni. A PerindEP tabletta szedése nem ajánlott a korai terhesség időszakában. Nem szabad szedni a PerindEP tablettát a 3. terhességi hónap után, mert súlyos károkat okozhat a magzatnak.

Szoptatás
Közölje orvosával, amennyiben szoptat, vagy el szeretné kezdeni a szoptatást. A PerindEP tabletta alkalmazása nem javasolt szoptató anyáknak. Amennyiben szoptatni szeretne, kezelőorvosa másik készítményt választhat az Ön számára, különösen abban az esetben, ha gyermeke újszülött vagy koraszülött.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Akészítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Bár a PerindEP 4 mg tabletta nem csökkenti az éberséget, az alacsony vérnyomás egyes betegeken szédülést vagy gyengeség-érzést idézhet elő. Ha ez Önnel is előfordul, akkor csökkenhet a gépjárművezetői, ill. gépkezelői alkalmassága.

Fontos információk a PerindEP tabletta egyes összetevőiről
A PerindEP tabletta 60,585 mg vízmentes laktózt (tejcukrot) tartalmaz. Amennyiben kezelőorvosa korábban arról tájékoztatta Önt, hogy bizonyos cukrokra érzékeny, keresse fel orvosát mielőtt elkezdené szedni ezt a gyógyszert.


3.             HOGYAN KELL SZEDNI A PERINDEP 4 MG TABLETTÁT?

A PerindEP 4 mg tablettát mindig az orvos által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy a gyógyszerészt.
A tablettát egészben, egy pohár vízzel kell lenyelni - nap, mint nap lehetőleg mindig ugyanabban az időben, vagyis reggelente, a reggeli étkezés előtt. Az Ön számára megfelelő adagot kezelőorvosa határozza meg.

A szokásos adagolás a következő:
Magasvérnyomás-betegség: A szokásos kezdő és fenntartó adag 4 mg naponta egyszer. Egy havi kezelés után ez - szükség esetén - 8 mg-ra növelhető. Magasvérnyomás-betegség kezelésekor 8 mg a javasolt maximális napi adag.
Ha Ön 65 éves vagy idősebb, akkor a szokásos kezdő adag 2 mg naponta egyszer. Egy havi kezelés után ez a napi adag 1×4 mg-ra, ill. ha szükséges, a későbbiekben 1×8 mg-ra növelhető.

Szívelégtelenség: A szokásos kezdő adag 2 mg naponta egyszer. Ez szükség esetén maximum napi egyszeri 4 mg-ra emelhető. Ezen betegség kezelése szoros orvosi felügyelet alatt történik, mindig kövesse orvosa utasításait.

Stabil koszorúér-betegség: A szokásos kezdő adag 4 mg naponta egyszer. Két heti kezelés után ez napi 1×8 mg-ra növelhető, ez a javasolt maximális napi adag.
Ha Ön 65 éves vagy idősebb, akkor a szokásos kezdő adag 2 mg naponta egyszer. Egy havi kezelés után ez a napi adag 1×4 mg-ra, ill. ha szükséges, a későbbiekben 1×8 mg-ra növelhető.

Ha az előírtnál több PerindEP 4 mg tablettát vett be
Ha az előírtnál több tablettát vett be, forduljon a legközelebbi kórház sürgősségi osztályához, vagy azonnal értesítse kezelőorvosát. A túladagolás legvalószínűbb következménye az alacsony vérnyomás, ami szédülést, ájulást okozhat. Ha ez bekövetkezik, feküdjön le, és polcolja fel a lábait.

Ha elfelejtette bevenni az PerindEP 4 mg tablettát
Fontos, hogy kitartóan, nap, mint nap szedje a gyógyszerét, mert a rendszeres kezelés hatékonyabb. Mindazonáltal, ha megfeledkezik az PerindEP tabletta bevételéről, folytassa a kezelést a következő esedékes adag bevételével. Soha ne vegyen be kétszeres adagot a kimaradt tabletta pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja az PerindEP 4 mg tabletta szedését
Az PerindEP kezelést általában egész életen át szükséges folytatni, ezért kizárólag orvosa javaslatára hagyja abba a készítmény szedését.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy a gyógyszerészt.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így az PerindEP 4 mg tabletta is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Többek között a következők fordulhatnak elő:
  • Gyakori (10 emberből kevesebb, mint 1, de 100 emberből több mint 1 embernél fordul elő): fejfájás, szédülékenység, szédülés, bizsergés, látászavar, fülcsengés, bizonytalanság-érzés (alacsony vérnyomás esetén), köhögés, légszomj, tápcsatornai panaszok (émelygés, hányás, hasi fájdalom, ízérzés-zavar, emésztési zavar, hasmenés, székrekedés), allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés), izomgörcsök, kimerültség-érzés.
  • Nem gyakori (100 emberből kevesebb, mint 1, de 1000 emberből több mint 1 embernél fordul elő): kedélyhullámzás, alvászavar, hörgőgörcs (mellkasi szorítás, nehézlégzés, légszomj), szájszárazság, angioödéma, veseműködési zavarok, impotencia, verejtékezés.
  • Nagyon ritka (10000 emberből kevesebb, mint 1 embernél fordul elő): zavartság, szív-érrendszeri rendellenességek (szívritmuszavar, angina, szívroham és agyvérzés), eosinophil pneumonia (a tüdőgyulladás ritka válfaja), szénanátha (orrdugulás, -váladékozás), eritéma multiforme, vérképzőszervi rendellenességek, a hasnyálmirigy és a máj működészavarai.

A vérvizsgálatok eredményei néha a karbamid, a kreatinin, a májenzimek és a bilirubin emelkedett szintjét mutatták ki, különösen veseelégtelenségben és súlyos szívelégtelenségben szenvedő betegeknél. Ha szükséges, orvosa ellenőrizni fogja ezeket és a kezelését megfelelően módosítja.

A következő panaszok/tünetek bármelyikének észlelésekor azonnal hagyja abba a gyógyszer szedését és forduljon orvosához: az arc, ajak, nyelv, száj- vagy garatnyálkahártya duzzanata, légzészavar, heves szédülés- vagy ájulás-érzés, szokatlanul szapora vagy rendszertelen szívverés.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy a gyógyszerészt.


5. HOGYAN KELL TÁROLNI A PERINDEP 4 MG TABLETTÁT?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!
Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

A csomagoláson feltüntetett lejárati idő után ne szedje az PerindEP 4 mg tablettát. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz az PerindEP 4 mg tabletta
  • A készítmény hatóanyaga a perindopril-terc-butilamin. Egy tabletta 4 mg perindopril-terc-butilamint tartalmaz.
  • Egyéb összetevők: vízmentes laktóz, kukoricakeményítő, mikrokristályos cellulóz, talkum, magnézium-sztearát.

Milyen a készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
Fehér vagy krémszínű, hosszúkás, mindkét oldalán domború, mindkét oldalán törővonallal ellátott tabletta. A tabletta egyenlő adagokra osztható.

30 db tabletta Al/Al buborékcsomagolásban és dobozban.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja:
ExtractumPharma zrt.
1044 Budapest, Megyeri út 64.
Tel.: 233-0661
Fax: 233-1426
E-mail: budapest@expharma.hu
Logo

Gyártó:
ExtractumPharma zrt.
Központ: 1044 Budapest, Megyeri út 64, Magyarország
Telephely: 6413 Kunfehértó, IV. körzet 6., Magyarország

OGYI-T-21486/01

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma:
2010. október 18.