Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Dorzolamid/Timolol-Teva 20 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp 60x0,2ml (ldpe) J - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Dorzolamid/Timolol-Teva 20 mg/ml + 5 mg/ml oldatos szemcsepp
dorzolamid/timolol


Mielőtt elkezdi alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont.

A betegtájékoztató tartalma:
1.             Milyen típusú gyógyszer a Dorzolamid/Timolol-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.             Tudnivalók a Dorzolamid/Timolol-Teva alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Dorzolamid/Timolol-Teva-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Dorzolamid/Timolol-Teva-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Dorzolamid/Timolol-Teva és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Dorzolamid/Timolol-Teva szemcsepp két hatóanyagot tartalmaz: a dorzolamidot és a timololt.
A dorzolamid a „karboanhidráz-gátlók” gyógyszercsoportjába tartozik. A timolol a „béta-blokkolók” gyógyszercsoportjának tagja. Ezek a gyógyszerek a szem belnyomását csökkentik különböző módon.

Ezt a gyógyszert az orvos a zöldhályog (glaukóma) kezelése során a szem belnyomásának csökkentése céljából rendeli, akkor, ha a béta-blokkoló szemcseppek önmagukban nem bizonyultak megfelelőnek.

A kezeletlenül hagyott emelkedett szembelnyomás károsíthatja a látóideget, amely látásromláshoz és esetlegesen vaksághoz vezethet. Ha orvosa az Ön szemében emelkedett belnyomást diagnosztizált, rendszeres szemvizsgálat és szembelnyomás-mérés szükséges.


2. Tudnivalók a Dorzolamid/Timolol-Teva alkalmazása előtt

Ne alkalmazza a Dorzolamid/Timolol-Teva oldatos szemcseppet
  • ha allergiás a dorzolamid-hidrokloridra vagy a timolol-maleátra, a béta-blokkolókra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére;
  • ha súlyos vesekárosodása vagy veseproblémája van, illetve a vér pH- (sav-bázis egyensúly) zavara esetén;
  • ha jelenleg fennáll, vagy a múltban előfordult Önnél légzőszervi probléma, úgymint asztma, súlyos, sípoló légzéssel, nehézlégzéssel és/vagy hosszan tartó köhögéssel járó tüdőbetegség (krónikus obstruktív bronhitisz);
  • ha lassú a szívverése, szívelégtelenségben szenved, vagy szívritmuszavarai vannak (szabálytalan a szívverése.

Figyelmeztetések és óvintézkedések

A Dorzolamid/Timolol-Teva szemcsepp alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A gyógyszer használata előtt tájékoztassa kezelőorvosát, ha bármilyen orvosi vagy szemprobléma jelenleg fennáll vagy a múltban előfordult Önnél, különösen az alábbiak közül:
  • Koszorúér-betegség (jellemző tünetei a mellkasi fájdalom, mellkasi szorító érzés, légszomj vagy fulladás), szívelégtelenség, alacsony vérnyomás
  • Szívfrekvencia zavarai, pl. alacsony pulzusszám
  • Légzési problémák, asztma vagy krónikus obstruktív tüdőbetegség (olyan tüdőbetegség, amely sípoló légzést, légzési nehézséget és/vagy tartós köhögést okoz)
  • Vérkeringési zavarok (pl. Raynaud-betegség vagy Raynaud-szindróma)
  • Cukorbetegség, mivel a timolol elfedheti az alacsony vércukorszint (hipoglikémia) jeleit és tüneteit
  • Pajzsmirigy túlműködés, mivel a timolol elfedheti annak jeleit és tüneteit.

Közölje orvosával azt is, ha bármilyen allergia vagy allergiás reakciók előfordultak Önnél, beleértve a csalánkiütést, az arc, ajkak, nyelv és/vagy a garat duzzanatát, amely légzési vagy nyelési nehézséget okozhat.

Ha kórtörténetében szívbetegség szerepel, orvosa figyelemmel kísérheti pulzusszámát és betegsége egyéb jeleit mindaddig, amíg ezt a gyógyszert alkalmazza.

Tájékoztassa orvosát arról, ha izomgyengeséget érez vagy a miaszténia grávisz nevű betegséget diagnosztizálták Önnél.

Kötőhártya-gyulladás (konjunktivitisz, a szem kivörösödése és irritációja), a szem vagy a szemhéjak duzzanata, bőrkiütés, súlyos bőrreakció vagy a szem, illetve a szem körüli terület viszketése esetén azonnal értesítse orvosát. Ilyen tünetek kialakulhatnak allergiás reakció következtében, vagy létrejöhetnek a gyógyszer mellékhatásaként (lásd a „Lehetséges mellékhatások” pontot).

Tájékoztassa orvosát arról, ha szemfertőzés lép fel, szemsérülés történt, szemműtéten megy át, egyéb reakciók alakulnak ki vagy a tünetek romlanak.

A Dorzolamid/Timolol-Teva készítményt nem vizsgálták kontaktlencsét viselő betegeken. Amennyiben lágy kontaktlencsét visel, kérje orvosa tanácsát a Dorzolamid/Timolol-Teva alkalmazása előtt.

Tájékoztassa orvosát sebészeti vagy akár érzéstelenítéssel járó fogorvosi beavatkozás előtt, ha Ön Dorzolamid/Timolol-Teva-t használ, mivel a timolol megváltoztathatja az általános érzéstelenítés során alkalmazott gyógyszerek hatását.

Gyermekek és serdülők
Korlátozott tapasztalatok állnak rendelkezésre e gyógyszer csecsemő- és gyermekkorban történő alkalmazásáról.

Időskori alkalmazás
Az ezzel a készítménnyel (tartósítószert tartalmazó összetétel) végzett vizsgálatokban a hatások hasonlóak voltak az idősek és a fiatalabbak körében.

Májkárosodott betegeknél történő alkalmazás
Tájékoztassa orvosát bármilyen Ön által ismert jelenlegi vagy múltbeli májproblémájáról.

Egyéb gyógyszerek és a Dorzolamid/Timolol-Teva
A Dorzolamid/Timolol-Teva hatással lehet az Ön által alkalmazott más gyógyszerekre, illetve a Dorzolamid/Timolol-Teva hatását befolyásolhatják más egyéb, Ön által szedett gyógyszerek, beleértve a glaukóma kezelésére használt egyéb szemcseppeket is. Közölje orvosával, ha vérnyomáscsökkentőt, szívgyógyszert vagy cukorbetegség kezelésére szolgáló gyógyszer(eke)t alkalmaz vagy fog alkalmazni. Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, valamint szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Ez különösen fontos, ha az alábbiak bármelyike vonatkozik Önre:
  • ha vérnyomáscsökkentő gyógyszereket szed, amelyeket a magas vérnyomás csökkentésére használnak, vagy szívbetegség kezelésére való gyógyszereket, pl. kalciumcsatorna-gátlókat és béta-blokkolókat, vagy digoxint szed
  • ha szívritmuszavarok kezelésére való gyógyszereket, pl. kinidint (amelyet a malária egyes típusainak a kezelésére is alkalmazzák) vagy digoxint szed
  • ha másik olyan szemcseppet is használ, amelyben béta-blokkoló hatóanyag van
  • ha másik karboanhidráz-gátlót, pl. acetazolamidot használ. E gyógyszerféle alkalmazása történhet szájon át, szemcseppként vagy másféle módon
  • ha monoaminoxidáz-gátlókat (MAO-gátlókat) szed depresszió vagy egyéb betegség kezelésére
  • ha paraszimpatomimetikum típusú gyógyszert szed, amelyet a vizeletürítés megkönnyítésére írhattak fel Önnek. A paraszimpatomimetikumok közé tartoznak olyan gyógyszerek is, amelyeket esetenként a normális bélmozgás helyreállítása céljából használnak
  • ha kábító fájdalomcsillapítókat, pl. morfint használ, amelyeket súlyos fájdalmak esetén alkalmaznak, vagy, ha nagy adagban szed acetilszalicilsavat. Bár nincs bizonyíték arra, hogy a dorzolamid kölcsönhatásba lépne az acetilszalicilsavval, bizonyos más gyógyszerek, amelyek hasonlóak a dorzolamidhoz és amelyeket szájon át szednek, ismert módon kölcsönhatásban állnak az acetilszalicilsavval.
  • ha a cukorbetegség vagy a magas vércukorszint csökkentésére szolgáló gyógyszereket szed
  • ha a depresszió kezelésére szolgáló gyógyszereket, pl. fluoxetint vagy paroxetint szed
  • ha adrenalint (epinefrint) alkalmaz.

Terhesség, szoptatás és termékenység

Alkalmazás terhességben
Ha Ön terhes, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával.
Ne alkalmazza a Dorzolamid/Timolol-Teva-t, ha terhes, kivéve akkor, ha orvosa szükségesnek ítéli azt.

Alkalmazása szoptatás során
Tájékoztassa orvosát, ha szoptat vagy szoptatni szándékozik. Ne alkalmazza a Dorzolamid/Timolol-Teva-t, ha szoptat. A timolol átjuthat az anyatejbe.

Mielőtt bármilyen gyógyszert elkezdene szedni, beszélje meg kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az esetleges mellékhatások, pl. a homályos látás befolyásolhatják egyes betegek gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeit. Ha bármilyen problémát észlel, ne vezessen, illetve ne kezeljen gépeket és forduljon orvosához további tanácsért.


3. Hogyan kell alkalmazni a Dorzolamid/Timolol-Teva-t?

A gyógyszert mindig a kezelőorvosa vagy a gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A megfelelő adagolást és a kezelés időtartamát a kezelőorvosa határozza meg.

A készítmény ajánlott adagja: naponta kétszer (pl. reggel és este) egy csepp az érintett szem(ek)be.

Ha Ön valamely másik szemcseppel együtt használja ezt a gyógyszert, a két szemcseppet legalább 10 perces időkülönbséggel szabad alkalmazni.

Ne változtassa meg gyógyszere adagját az orvosával történő előzetes megbeszélés nélkül. Ha fel kell függesztenie a kezelést, azonnal értesítse kezelőorvosát (lásd lentebb a „Ha idő előtt abbahagyja a Dorzolamid/Timolol-Teva alkalmazását” című részt).

Ne engedje, hogy az adagolótartály csúcsa érintkezzen a szemmel vagy a környező területekkel. Az adagolótartály csúcsa lehet olyan baktériumokkal szennyezett, amelyek szemfertőzéseket okozhatnak és súlyos szemkárosodáshoz, sőt, látásvesztéshez vezethetnek. A tartály esetleges beszennyeződésének elkerülése céljából tartsa távol a tartály csúcsát bármilyen felülettel való érintkezéstől.

Használati útmutató

Az egyadagos tartályból az oldatot a felnyitás után azonnal alkalmazni kell az érintett szem(ek)en. Mivel a sterilitást az egyadagos tartály felnyitását követően nem lehet fenntartani, minden egyes alkalmazáskor új tartályt kell felnyitni, és alkalmazás után azonnal kidobni.

Ajánlott, hogy mosson kezet a szemcsepp becseppentése előtt. A tükör használata esetleg megkönnyíti az alkalmazást.

1.             Nyissa ki a fóliatasakot, amely az egyadagos tartályokat tartalmazza.
2.             Először mosson kezet, majd törjön le egy egyadagos tartályt a szalagról úgy, ahogyan az ábra mutatja.



3.             Csavarja le az egyadagos tartály tetejét úgy, ahogyan az ábra mutatja.



4.             Hajtsa hátra a fejét, és kissé húzza le az alsó szemhéját, hogy a szemhéj és a szem között kis tasak képződjék úgy, ahogyan az ábra mutatja.



5.             Cseppentsen egy cseppet az érintett szem(ek)be kezelőorvosa útmutatása szerint. Mindegyik egyadagos tartály mind a két szemre elegendő oldatot tartalmaz.
6.             A cseppentés után dobja ki a használt egyadagos tartályt, még akkor is, ha maradt még benne oldat, hogy elkerülje a tartósítószermentes oldat befertőződését.
7.             A megmaradt egyadagos tartályokat tárolja a tasakban; a fel nem használt egyadagos tartályokat a tasak felbontását követő 15 napon belül fel kell használni. Ha marad(nak) tartály(ok) a tasak felnyitását követő 15 nap után, az(oka)t biztonságosan meg kell semmisíteni és új tasakot kell felnyitni. Fontos, hogy a szemcsepp alkalmazását úgy folytassa, ahogyan orvosa rendelte.

A Dorzolamid/Timolol-Teva alkalmazását követően szorítsa egyik ujját a belső szemzughoz (szeme orr felőli sarkába) 2 percig (a lenti képen látható módon). Ez segít megakadályozni, hogy a timolol bekerüljön a szervezetbe.



Ha az előírtnál több Dorzolamid/Timolol-Teva-t alkalmazott
Fontos, hogy azt az adagot alkalmazza, amit orvosa rendelt. Ha túl sok cseppet adagol a szemébe vagy a tartály tartalmából bármilyen részt lenyel, előfordulhat, hogy rosszul lesz, pl. szédül, légzési nehézség lép fel vagy megfájdul a feje, úgy érzi, hogy szívműködése lelassul, hányingert vagy fáradtságot érez. Ha a fenti hatások bármelyike kialakul Önnél, azonnal orvosi segítséget kell kérnie.

Ha elfelejtette alkalmazni a Dorzolamid/Timolol-Teva-t
Fontos, hogy gyógyszerét orvosa utasításai szerint alkalmazza. Ha kifelejt egy adagot, pótolja azt, amilyen hamar csak lehetséges. Azonban, ha már csaknem elérkezett a következő adag alkalmazásának időpontja, hagyja ki a kifelejtett adagot és térjen vissza szokásos adagolási rendjéhez. Ne alkalmazzon kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha idő előtt abbahagyja a Dorzolamid/Timolol-Teva alkalmazását
Ha abba kívánja hagyni e gyógyszer alkalmazását, először beszéljen orvosával. Sohase hagyja abba hirtelen e gyógyszer alkalmazását, mert ez ronthat bizonyos tünetein, különösen, ha koszorúér-betegségben vagy pajzsmirigy-túlműködésben szenved.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

A mellékhatás jelentkezésekor általában tovább folytathatja a szemcsepp alkalmazását, kivéve, ha a mellékhatás súlyos. Ha aggódik egy jelentkező mellékhatás miatt, forduljon orvoshoz vagy gyógyszerészhez. A Dorzolamid/Timolol-Teva használatát ne hagyja abba anélkül, hogy erről beszélt volna orvosával.

Ritkán (10 000 beteg közül 1-10 esetében) allergiás reakciók (pl. az ajkak, a szemek és a száj duzzanata, sípoló légzés vagy hólyagosodással, illetve hámlással járó súlyos bőrreakciók) alakulhatnak ki. Ha ilyen hatások jelennek meg, Önnek azonnal orvosi segítséget kell kérnie.

Tájékoztassa orvosát arról, ha szemfertőzés, egyéb szemen jelentkező reakció alakul ki vagy a tünetek romlása jelentkezik.

Az alábbi mellékhatásokat észlelték a Dorzolamid/Timolol-Teva szemcseppel. Mint más helyileg alkalmazott szemészeti készítmény, a timolol is felszívódik a szervezetbe. Ez hasonló mellékhatásokat okozhat, mint a vénába adott és/vagy a szájon át bevett béta-blokkoló szerek alkalmazásakor tapasztalható. Helyi szemészeti alkalmazást követően a mellékhatások ritkábban fordulnak elő, mint amikor a gyógyszert szájon át veszik be vagy vénába adják. A felsorolt mellékhatások között a szemészeti béta-blokkolók csoportjára jellemző mellékhatások is szerepelnek.

Nagyon gyakori (10 betegből 1-nél többet érintő) mellékhatások
  • Égő és szúró érzés a szem(ek)ben és a szem(ek) körül
  • Ízérzés zavara: egyes betegek a szemcsepp becseppentését követően keserű íz érzését jelentették

Gyakori (100 betegből 1-10-et érintő) mellékhatások
  • Fejfájás
  • Szemirritáció jelei és tünetei (égő, szúró, viszkető érzés, könnyezés, kipirosodás), szemhéjgyulladás, szaruhártya-gyulladás, a szemgolyó elülső rétegének károsodása (szaruhártya-erózió), csökkent szaruhártya-érzékenység (nem érzi a szembe került idegen testeket és a fájdalmat), szemszárazság, szemfájdalom, homályos látás
  • Melléküreg-gyulladás (szinuszitisz)
  • Hányinger
  • Izomgyengeség/fáradtság

Nem gyakori (1000 betegből 1-10-et érintő) mellékhatások
  • Szédülés, depresszió
  • Szivárványhártya-gyulladás, látásbeli elváltozások
  • A szívverés lassulása, ájulás
  • Légszomj
  • Emésztési zavarok
  • Vesekövek

Ritka (10 000 betegből 1-10-et érintő) mellékhatások
  • Szisztémás lupusz eritematózusz (vörös foltos bőrkiütések, főként az arcon, amelyet kimerültségérzet, láz, ízületi fájdalom és izomfájdalom kísérhet)
  • Érzéketlenség/bizsergő érzés, érzészavar (tűszúráshoz hasonló érzés), agyi érbetegséggel kapcsolatos esemény (sztrók), agy csökkent vérellátása, álmatlanság, rémálmok, emlékezetvesztés, nemi vágy csökkenése, egy bizonyos, az izmot érintő betegség jeleinek és tüneteinek súlyosbodása (miaszténia grávisz)
  • A szem(ek), illetve a szem(ek) körüli területek duzzanata és/vagy irritációja, a felső szemhéj csüngése (így a szem félig zárt marad), kérges megvastagodás a szemhéjon, sebészeti filtrációt követően az ideghártya (retina) alatti, vérereket tartalmazó réteg leválása, ami látási zavarokat okozhat, vagy alacsony szembelnyomás, amit látásbeli elváltozások/látászavarok kísérnek, kettőslátás
  • Fülcsengés
  • Alacsony vérnyomás, mellkasi fájdalom, szívdobogás-érzet, szívverés ritmusában vagy gyorsaságában bekövetkezett változás, szívroham, vizenyő (ödéma), szívbetegség, ami légzési nehézséggel, a lábak és lábfejek felgyülemlő folyadék miatti megduzzadásával jár (pangásos szívelégtelenség), egy bizonyos fajta szívritmuszavar, hideg kezek és lábak, Raynaud-jelenség (rossz vérkeringés, amely a kéz- és lábujjak zsibbadását és elszíneződését okozza), járás során jelentkező lábgörcsök és/vagy lábfájdalom (időszakos sántítás)
  • Légszomj, köhögés, nehézlégzés, légutak szűkülete (elsősorban azoknál a betegeknél, akik korábban már szenvedtek ebben a betegségben), orrfolyás, orrvérzés
  • Torok-irritáció, szájszárazság, hasmenés
  • Bőrkiütés vagy bőrgyulladás, fehéres-ezüstös színű bőrkiütések (pikkelysömör jellegű kiütések) vagy a pikkelysömör fellángolása, hajhullás
  • Peyronie-betegség (amely a hímvessző görbülését okozhatja)
  • Szokatlan izomgyengeség vagy fájdalom, melyet nem testmozgás vagy fáradtság okoz
  • Szisztémás allergiás reakció, beleértve a bőr alatti duzzanatot (előfordulhat az arcon, ill. a végtagokon, elzárhatja a légutakat, ezzel nyelési vagy légzési nehézséget okozva), csalánkiütés (kiütések, amelyek viszketnek), helyi vagy testszerte előforduló kiütés, viszketés, súlyos, hirtelen fellépő, életet veszélyeztető allergiás reakció.

Mellékhatások, amelyeknek a gyakorisága nem ismert (nem becsülhető meg a rendelkezésre álló adatokból)
  • Alacsony vércukorszint
  • Szívelégtelenség
  • Hasi fájdalom, hányás
  • Nem testmozgás okozta izomfájdalom
  • Szexuális zavar

Mellékhatások bejelentése
Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.


5. Hogyan kell a Dorzolamid/Timolol-Teva-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A tartályon és a dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:/Felh.:) után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A tasak első felbontását követő 15 nap után minden fel nem használt egyadagos tartályt meg kell semmisíteni.
A felbontott, bármennyi megmaradó oldatot tartalmazó egyadagos tartályt az első alkalmazás után azonnal meg kell semmisíteni.

Legfeljebb 25°C-on tárolandó.

Hűtőszekrényben nem tárolható! Nem fagyasztható!
A fénytől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Dorzolamid/Timolol-Teva
  • A készítmény hatóanyagai a dorzolamid és a timolol. 20 mg dorzolamidot (22,26 mg dorzolamid-hidroklorid formájában) és 5 mg timololt (6,83 mg timolol-maleát formájában) tartalmaz milliliterenként.
  • Egyéb összetevők: hidroxietilcellulóz, mannit, nátrium-citrát-dihidrát, nátrium-hidroxid (a pH beállítására) és injekcióhoz való víz.

Milyen a Dorzolamid/Timolol-Teva készítmény külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Tiszta, színtelen, enyhén viszkózus oldat. 5 db vagy 15 db alacsony sűrűségű polietilén, egyadagos, 0,2 ml oldatot tartalmazó tartály fóliatasakonként.
5, 20, 30, 60 és 120 db egyadagos tartály dobozonként.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelési egység kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen, Pallagi út 13.

Gyártók
Teva Runcorn
Aston Lane North, Whitehouse Vale Industrial Estate, Preston Brook, Runcorn
Cheshire, WA7 3FA
Egyesült Királyság

Pharmachemie B.V.
Swensweg 5
2031 GA Haarlem
Hollandia

TEVA Santé
Rue Bellocier
89107 Sens
Franciaország

Teva Gyógyszergyár Zrt.
Táncsics Mihály út 82.
2100 Gödöllő
Magyarország

TEVA Czech Industries s.r.o.
Ostravská 29, č.p. 305
747 70 Opava‑Komárov
Cseh Köztársaság

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:
Ausztria: Dorzolamid/Timolol Teva 2%/0,5% Augentropfen im Einzeldosisbehältnis
Bulgária: Dorzolol SD 20 mg/ml + 5 mg/ml Eye drops, solution
Ciprus: Dorzolamide HCl/Timolol Maleate Teva 2/0,5%
Dánia: Dorzolamid/Timolol Teva
Egyesült Királyság: Dorzolamide/Timolol 20 mg/ml + 5 mg/ml Preservative-Free, Single Dose Eye Drops, Solution
Észtország: Dotimopt
Görögország: Dorzolamide HCl/Timolol Maleate Teva 2/0,5% οφθαλμικές σταγόνες, διάλυμα - Εφάπαξ δόσης
Finnország: Dorzolamide/timolol Teva
Franciaország: DORZOLAMIDE/TIMOLOL TEVA 20 mg / 5 mg/ml, collyre en solution en récipient unidose
Hollandia: Dorzolamide/Timolol 20 mg/5 mg conserveermiddelvrij PCH, oogdruppels, oplossing voor eenmalig gebruik ml
Lettország: Dotimopt 20 mg/5 mg/ml acu pilieni, šķīdums
Litvánia: Dotimopt 20 mg/5 mg/ml akių lašai, tirpalas
Lengyelország: Dotiteva MINIMS
Olaszország: Dorzolamide/Timololo Teva Italia 2%/0.5% collirio
Portugália: Dorzolamida + Timolol Teva
Románia: Optikum 20 mg/ 5 mg/ml, picaturi oftalmice, solutie
Spanyolország: Dorzolamida/Timolol Colirteva 20 mg/ml + 5 mg/ml colirio en solución en envase unidosis
Svédország: Dorzolamide/timolol Teva
Szlovákia: Dorzotim
Szlovénia: Dorzolamid/timolol Teva brez konzervansa 20 mg/5 mg v 1 ml kapljice za oko, raztopina

OGYI-T-21575/01 60 x 0,2 ml (LDPE tartályban)

A betegtájékoztató legutóbbi felülvizsgálatának dátuma: 2013.december