Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Tezeo 40 mg tabletta 28x V 2065 Ft 1019 Ft HM KGY ÜB - -
Tezeo 40 mg tabletta 30x V - - - -
Tezeo 40 mg tabletta 90x V - - - -
Tezeo 80 mg tabletta 28x V 2352 Ft 1058 Ft HM KGY ÜB - -
Tezeo 80 mg tabletta 30x V - - - -
Tezeo 80 mg tabletta 90x V - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Tezeo 40 mg tabletta
telmizartán

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mely az Ön számára fontos információkat tartalmaz.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos kizárólag Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha a betegsége tünetei az Önéihez hasonlóak.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa erről kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.

A betegtájékoztató tartalma:
1.              Milyen típusú gyógyszer a Tezeo és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.              Tudnivalók a Tezeo szedése előtt
3.              Hogyan kell szedni a Tezeo-t?
4.              Lehetséges mellékhatások
5.              Hogyan kell a Tezeo-t tárolni?
6.              A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer a Tezeo és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A Tezeo az úgynevezett. angiotenzin‑II‑receptor antagonisták csoportjába tartozó gyógyszer. Az angiotenzin-II az Ön szervezetében termelődő olyan anyag, ami a vérerek összehúzódását idézi elő, és ezáltal növeli a vérnyomást. A Tezeo gátolja az angiotenzin-II hatását, így az erek ellazulnak, és a vérnyomás csökken.

A Tezeo esszenciális hipertenzió (magas vérnyomás) kezelésére használható. Az „esszenciális” kifejezés azt jelenti, hogy a magas vérnyomást nem valamilyen másik betegség okozza.

A magas vérnyomás, amennyiben nem kezelik, számos szervben károsíthatja az ereket, ami esetenként szívrohamhoz, szív- vagy veseelégtelenséghez, szélütéshez (sztrók) vagy vaksághoz vezethet. A magas vérnyomás a károsodások kialakulása előtt általában nem okoz panaszokat. Ezért fontos a rendszeres vérnyomásmérése, mellyel ellenőrizhető, hogy értéke a normális tartományon belül van-e.

A Tezeo a szív- és érrendszeri események (pl. szívroham vagy szélütés) előfordulásának csökkentésére is alkalmazható olyan betegek esetében, akik veszélyeztetettek, mivel csökkent vagy gátolt a szív vagy az alsó végtagok vérellátása, vagy korábban szélütésük volt, vagy magas kockázatú cukorbetegek. Az orvosa meg tudja mondani Önnek, hogy magas-e a kockázata ezekre a betegségekre.


2. Tudnivalók a Tezeo alkalmazása előtt

Ne szedje a Tezeo-t
  • ha allergiás a telmizartánra vagy a gyógyszer (6. pontban felsorolt) egyéb összetevőjére.
  • ha több mint 3 hónapos terhes (a terhesség korai szakaszában is ajánlott elkerülni a Tezeo szedését; lásd a terhességre vonatkozó részt).
  • ha súlyos májproblémái vannak, például epepangás vagy epeúti elzáródás (epeelfolyási zavar a májból és az epehólyagból) vagy egyéb súlyos májbetegségben szenved.

Amennyiben a fent felsoroltak bármelyike érvényes Önre, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészhez a Tezeo szedése előtt.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
A Tezeo alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával. Kérjük, tájékoztassa kezelőorvosát, ha a következő állapotok állnak fenn Önnél, vagy az alábbi betegségek bármelyikében szenved, vagy szenvedett korábban:
  • Vesebetegség vagy veseátültetés.
  • Veseverőér‑szűkület (egyik vagy mindkét vesét érintő szűkület).
  • Májbetegség.
  • Szívbetegség.
  • Emelkedett aldoszteronszint (víz- és sóvisszatartás a szervezetben, különböző ásványi anyagok egyensúlyzavarával).
  • Alacsony vérnyomás (hipotenzió), amely kiszáradás (a test víztartalmának túlzott mértékű csökkenése) vagy vízhajtó‑kezelés miatti sóhiány, alacsony sótartalmú diéta, hasmenés vagy hányás következtében fordulhat elő.
  • A vér emelkedett káliumszintje.
  • Cukorbetegség.

Feltétlenül beszéljen kezelőorvosával, ha úgy véli terhes (vagy terhes lehet ). A Tezeo nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mert ebben az időszakban súlyosan károsíthatja a magzatot (lásd a terhességre vonatkozó részt).

Műtét vagy érzéstelenítés esetén tájékoztassa kezelőorvosát arról, hogy Ön Tezeo-t szed.

Gyermekek és serdülők
Gyermekek és serdülőkorúak esetében (18 éves kor alatt) a Tezeo alkalmazása nem ajánlott.

A többi angiotenzin-II-antagonistához hasonlóan a Tezeo vérnyomáscsökkentő hatása fekete bőrű egyéneknél gyengébb lehet.

Egyéb gyógyszerek és a Tezeo
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett, vagy szedni tervezett egyéb gyógyszereiről. Előfordulhat, hogy az Ön kezelőorvosának meg kell változtatnia ezeknek a gyógyszereknek az adagját vagy egyéb óvintézkedéseket kell tennie. Bizonyos esetekben előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszer szedését abba kell hagynia. Ez különösen az alább felsorolt gyógyszerekre vonatkozik, amennyiben azokat a Tezeo tablettával egyidejűleg szedik:

  • Lítium tartalmú gyógyszerek, amelyeket a depresszió bizonyos típusainak kezelésére használnak.
  • Olyan gyógyszerek, amelyek emelhetik a vér káliumszintjét, mint például a káliumot tartalmazó sópótlók, kálium-megtartó vízhajtók, ACE‑gátlók, angiotenzin‑II‑receptor antagonisták, NSAID-ok (nem‑szteroid gyulladáscsökkentő szerek, pl. aszpirin, ibuprofen), heparin, immunszuppresszív szerek (pl. ciklosporin, takrolimusz) valamint a trimetoprim nevű antibiotikum.
  • A vízhajtók, különösen a Tezeo-val együtt nagy dózisban alkalmazva, a test víztartalmának túlzott mértékű vízveszteségét, ezáltal alacsony vérnyomást (hipotenziót) okozhatnak.

A többi vérnyomáscsökkentő gyógyszerhez hasonlóan, a Tezeo hatása csökkenhet, ha Ön NSAID‑t (nem‑szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszert, pl. aszpirint vagy ibuprofent) vagy kortikoszteroidot is szed.

A Tezeo fokozhatja az egyéb, magas vérnyomás kezelésére használt gyógyszer vérnyomáscsökkentő hatását.


Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége, vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer szedése előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

Terhesség:
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát, ha úgy véli, hogy terhes (vagy teherbe eshet). Kezelőorvosa feltehetően azt tanácsolja majd, hogy hagyja abba a Tezeo szedését a tervezett terhesség előtt, illetve terhesség esetén a lehető legrövidebb időn belül, és más gyógyszer szedését fogja ajánlani a Tezeo helyett. A Tezeo nem ajánlott a terhesség korai szakaszában, és nem szabad szednie, ha több mint 3 hónapos terhes, mivel súlyosan károsíthatja a magzatát, amennyiben azt a terhessége 3. hónapja után szedi.

Szoptatás
Tájékoztatnia kell kezelőorvosát, ha szoptat, vagy nemsokára szoptatni kezd. A Tezeo nem ajánlott szoptató kismamáknak, és kezelőorvosa más kezelést választhat, ha Ön szoptatni szeretne, különösen, ha újszülöttről vagy koraszülöttről van szó.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Nem áll rendelkezésre a Tezeo gépjárművezetéshez vagy gépek kezeléséhez szükséges képességeket befolyásoló hatásaira vonatkozó információ. A magas vérnyomás kezelése alatt egyeseknél előfordulhat szédülés vagy fáradtság. Ha szédül vagy fáradtnak érzi magát, ne vezessen, és ne kezeljen gépeket.

A Tezeo szorbitot tartalmaz.
Ha Ön bizonyos cukrokra érzékeny, a gyógyszer szedése előtt forduljon kezelőorvosához.


3. Hogyan kell szedni a Tezeo-t?

A gyógyszert mindig kezelőorvosa által elmondottaknak megfelelően szedje. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

A Tezeo ajánlott adagja naponta egy tabletta. Próbálja meg a tablettát minden nap ugyanabban az időpontban bevenni.

A Tezeo tabletta étkezés közben vagy attól függetlenül is bevehető.

A tablettát kevés vízzel, vagy alkoholmentes folyadékkal kell lenyelni. Fontos, hogy minden nap bevegye a tablettát, amíg orvosa nem ad más utasítást. Ha Ön úgy érzi, hogy a Tezeo hatása túl erős vagy túl gyenge, forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez.

Magas vérnyomás esetén a Tezeo szokásos adagja a legtöbb beteg esetében naponta egyszer 1 db 40 mg-os tabletta a vérnyomás 24 órán át való szinten tartása érdekében. Néha azonban orvosa kisebb (20 mg) vagy nagyobb (80 mg) adagot javasolhat.
20 mg-os dózist úgy tud alkalmazni, hogy a 40 mg-os tablettát a törővonal mentén kettétöri. Másik lehetőségként a Tezeo kombinálható vízhajtókkal (diuretikum), mint például a hidroklorotiaziddal, amelyről kimutatták, hogy növeli a Tezeo vérnyomáscsökkentő hatását.

Szív- és érrendszeri események kialakulásának csökkentésére a Tezeo szokásos adagja naponta egyszer 1 db 80 mg-os tabletta. A Tezeo 80 mg-os tablettával történő megelőző kezelés kezdetekor a vérnyomás rendszeres ellenőrzése, és a vérnyomásértékek gondos nyomon követése ajánlott.

Ha az Ön májműködése nem megfelelő, a szokásos adag nem haladhatja meg a napi 40 mg-ot.

Ha az előírtnál több Tezeo tablettát vett be
Ha véletlenül több tablettát vett be, azonnal forduljon kezelőorvosához vagy gyógyszerészéhez, vagy keresse fel a legközelebbi kórház sürgősségi osztályát.

Ha elfelejtette bevenni a Tezeo tablettát
Ha elfelejtette bevenni a gyógyszert, ne nyugtalankodjék! Vegye be még aznap, amint eszébe jut, és a szokásos módon folytassa az adagolást. Ha egyik nap nem vette be a tablettát, a következő napon a szokásos adagot vegye be. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására!

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.


4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Néhány mellékhatás súlyos lehet és azonnali orvosi megfigyelést igényelhet:
Azonnal forduljon kezelőorvosához, ha az alábbi tünetek valamelyikét észleli:

Szepszis* (gyakran „vérmérgezésnek” nevezett súlyos fertőzés, ami a szervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakcióval jár), a bőr vagy nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata (angioödéma). Ezek a mellékhatások ritkán fordulnak elő, azonban nagyon súlyosak, ezért a betegeknek abba kell hagyniuk a gyógyszer szedését, és azonnal fel kell keresniük kezelőorvosukat. Ha ezeket a mellékhatásokat nem kezelik, végzetes kimenetelűek is lehetnek.

A Tezeo lehetséges mellékhatásai:

Gyakori mellékhatások lehetnek (10 közül 1 embert érinthetnek):
Alacsony vérnyomás (hipotenzió) azoknál a betegeknél, akiket szív- és érrendszeri betegségek megelőzése miatt kezelnek.

Nem gyakori mellékhatások lehetnek (100 közül 1 embert érinthetnek):
Húgyúti fertőzés, felső légúti fertőzés (pl. torokfájás, arcüreggyulladás, megfázás), csökkent vörösvértestszám (vérszegénység), magas káliumszint, elalvási nehézség, lehangoltság (depresszió), ájulás (szinkope), forgó jellegű szédülés (vertigo), lassú szívverés (bradikardia), alacsony vérnyomás (hipotenzió), magas vérnyomás kezelésekor szédülés hirtelen felálláskor (ortosztatikus hipotenzió), légszomj, hasi fájdalom, hasmenés, hasi diszkomfortérzés, puffadás, hányás, viszketés, fokozott verejtékezés, gyógyszer okozta bőrkiütés, hátfájás, izomgörcsök, izomfájdalom (mialgia),a veseműködés károsodása, beleértve a heveny veseelégtelenséget is, mellkasi fájdalom, gyengeségérzés, és emelkedett kreatininszint a vérben.

Ritka mellékhatások lehetnek (1000 közül 1 embert érinthetnek):
Szepszis* (gyakran „vérmérgezésnek” nevezett súlyos fertőzés által a szervezet egészére kiterjedő gyulladásos válaszreakció, amely akár halálhoz is vezethet), bizonyos fehérvérsejtek számának emelkedése (eozinofília), alacsony vérlemezkeszám (trombocitopénia), súlyos allergiás reakciók (anafilaxiás reakció), allergiás reakciók (pl. bőrkiütés, viszketés, nehézlégzés, sípoló légzés, az arc ödémás duzzanata vagy alacsony vérnyomás), alacsony vércukorszint (cukorbetegeknél), nyugtalanság, látásromlás, szapora szívverés (tahikardia), szájszárazság, émelygés, kóros májműködés**, a bőr vagy nyálkahártyák hirtelen fellépő duzzanata, ami akár halálos kimenetelű is lehet, (angiödema, akár halálos kimenetellel is), ekcéma (bőrgyulladás egy formája), a bőr kivörösödése, csalánkiütés (urtikária), gyógyszer-okozta súlyos bőrkiütés, ízületi fájdalom (artralgia), végtagfájdalom, ínfájdalom, influenzaszerű betegség, csökkent hemoglobinszint (egy vérben lévő fehérje), emelkedett húgysavszint, emelkedett májenzim- vagy kreatinin-foszfokináz (CPK) -szint a vérben.

*Egy hosszú távú klinikai vizsgálat során, melyben több mint 20 000 páciens vett részt, a telmizartánnal kezeltek körében gyakoribb volt a szepszis előfordulása, mint azon résztvevők esetében, akiknél nem alkalmaztak telmizartán kezelést. Ez lehet egy véletlen jelenség, vagy egy ezidáig ismeretlen mechanizmus következménye.

** A kóros májműködés és májbetegség, a telmizartánnal a forgalomba kerülés után szerzett tapasztalatok során, legtöbbször japán betegeknél fordult elő. Valószínűsíthető, hogy ezek a mellékhatások a japán betegeknél gyakrabban jelentkeznek.

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik.


5. Hogyan kell a Tezeo-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon feltüntetett lejárati idő (Felhasználható:) után ne szedje a gyógyszert. A lejárati idő az adott hónap utolsó napjára vonatkozik.

A nedvességtől való védelem érdekében az eredeti csomagolásban, legfeljebb 30°C-on tárolandó.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy a már nem használt gyógyszereit miként dobja el. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információk

Mit tartalmaz a Tezeo
A készítmény hatóanyaga a telmizartán. Egy tabletta 40 mg telmizartánt tartalmaz.
Egyéb összetevők: meglumin, szorbit (E 20), nátrium‑hidroxid, povidon 25, magnézium‑sztearát.

Milyen a Tezeo külleme és mit tartalmaz a csomagolás?
A Tezeo 40 mg-os tabletta törtfehér-sárgás színű, hosszúkás, mindkét oldalán domború, törővonallal ellátott tabletta. A tabletta a törővonal mentén két egyenlő részre osztható.

Kiszerelések: 28, 30 vagy 90 db tabletta OPA/Alumínium/PVC/Alumínium buborékcsomagolásban és dobozban.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Zentiva, k.s.,
U kabelovny 130, Dolní Měcholupy, 102 37, Prága,
Cseh Köztársaság

Gyártó
Zentiva, k.s., U kabelovny 130, Dolní Měcholupy, 102 37, Prága, Cseh Köztársaság

Zentiva, a.s., Nitrianská 100, 920 27 Hlohovec, Szlovák Köztársaság

S.C. ZENTIVA S.A., 50 Theodor Pallady Blvd., the 3rd district Bucharest, code 032266 Románia


OGYI-T-21605/01 buborékcsomagolásban 28×
OGYI-T-21605/02 buborékcsomagolásban 30×
OGYI-T-21605/03 buborékcsomagolásban 90×

A terméket az EurópaiGazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

Bulgária:Теуин 40 mg таблетки
Cseh Köztársaság:Tezeo 40 mg tablety
Magyarország:Tezeo 40 mg tabletta
Lettország:Tezeo 40 mg tabletes
Litvánia:Tezeo 40 mg tabletės
Lengyelország:Tezeo
Románia:TEZEO 40 mg, comprimate
Szlovák Köztársaság:Tezeo 40 mg tablety

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2012. augusztus