Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Anagol por belsőleges oldathoz 20x VN - - - -
Anagol por belsőleges oldathoz 30x VN - - - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

Betegtájékoztató: Információk a felhasználó számára

Anagol por belsőleges oldathoz

makrogol, kálium-klorid, nátrium-hidrogénkarbonát, nátrium-klorid

Mielőtt elkezdi szedni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót, mert az Ön számára fontos információkat tartalmaz.
Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékotatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően szedje. Ez a gyógyszer orvosi rendelvény nélkül kapható. Mindemellett az optimális hatás érdekében elengedhetetlen a készítmény körültekintő alkalmazása.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További információkért vagy tanácsért forduljon gyógyszerészéhez.
  • Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármely lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. Lásd 4. pont
  • Feltétlenül beszéljen orvosával, ha nem érzi jobban, vagy rosszabul érzi magát 14 nap krónikus székrekedés, illetve 3 nap széklet beékelődés esetén.

A betegtájékoztató tartalma:
1.             Milyen típusú gyógyszer az Anagol és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2.             Tudnivalók az Anagol alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni az Anagol-t?
4. Lehetséges mellékhatások
5 Hogyan kell az Anagol-t tárolni?
6. A csomagolás tartalma és egyéb információk


1. Milyen típusú gyógyszer az Anagol és milyen betegségek esetén alkalmazható?

A gyógyszer neve Anagol por belsőleges oldathoz.
  • Hashajtóként javallott felnőttek, gyermekek (12 éves kortól) és idősek krónikus székrekedésének kezelésére.
  • Elősegíti a megfelelő székletürítést akkor is, ha a székrekedés hosszú ideje áll fenn. Hatásos a széklet beékelődésnek nevezett nagyon súlyos székrekedés (teljes, súlyos székrekedés) esetében is.


2. Tudnivalók az Anagol alkalmazása előtt

Ne alkalmazza az Anagol-t
  • ha allergiás a makrogol 3350-re, a nátrium-kloridra, a nátrium-hidrogénkarbonátra, a kálium‑kloridra vagy a 6. pontban felsorolt bármely egyéb összetevőre.
  • Ha bélátfúródása van.
  • Ha bélelzáródása (ileusza) van, például bélbénulás miatt.
  • Ha súlyos gyulladásos vastagbélbetegsége van, pl. fekélyes vastagbélgyulladás (kolitisz ulceróza), Crohn-betegség vagy toxikus megakolon.
Ha ezek bármelyike vonatkozik Önre, kérjük, további tanácsokért forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Figyelmeztetések és óvintézkedések
Ha olyan mellékhatásai alakulnak ki, mint pl. duzzanat, légszomj, fáradtságérzet, folyadékhiányos állapot (dehidráció, amelynek tünetei magukban foglalják a szomjúságot, a szájszárazságot és a gyengeséget) vagy szívpanaszok, abba kell hagynia az Anagol szedését és azonnal értesítenie kell orvosát.

Ne alkalmazza az Anagol-t hosszabb időtartamokon át, kivéve, ha orvosa erre utasította; például, ha olyan gyógyszert szed, amely székrekedést okoz vagy székrekedést előidéző betegsége (pl. Parkinson betegség vagy szklerózis multiplex) van.

Egyéb gyógyszerek és az Anagol
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is.

Terhesség és szoptatás
Ha Ön terhes vagy szoptat, illetve ha fennáll Önnél a terhesség lehetősége vagy gyermeket szeretne, a gyógyszer alkalmazása előtt beszéljen kezelőorvosával vagy gyógyszerészével.

A makrogol terhes nőknél vagy szoptatás során történő alkalmazásáról nem áll rendelkezésre dokumentált tapasztalat. Azonban nem várható hatás a terhességre vagy a szoptatott újszülöttre/csecsemőre, mert a makrogol szervezetbe történő (szisztémás) felszívódása elhanyagolható. Ezért az Anagol szükség esetén alkalmazható terhesség alatt vagy szoptatás során.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességekre
Az Anagol nem befolyásolja a gépjárművezetéshez és a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.


3. Hogyan kell alkalmazni az Anagol-t?

Ezt a gyógyszert mindig pontosan a betegtájékoztatóban leírtaknak, vagy az Ön kezelőorvosa vagy gyógyszerésze által elmondottaknak megfelelően alkalmazza. Amennyiben nem biztos az adagolást illetően, kérdezze meg orvosát vagy gyógyszerészét.

Ez a gyógyszer bármely időpontban, étkezéstől függetlenül alkalmazható.

Krónikus székrekedés(hosszú ideje fennálló székrekedés):
Adagolás - Felnőttek, serdülőkorúak és idősebbek részére
A javasolt adagolás 1 tasak naponta 1 - 3 alkalommal. A legöbb beteg esetében a normál adag naponta 1 - 2 tasak. Az egyéni választól függően naponta 3 tasak is szükséges lehet. Az adag székrekedése súlyosságától függ. Az adagot néhány nap után a legalacsonyabb hatásos adagra lehet csökkenteni. A kezelés időtartama rendszerint 2 hét. Ha a tünetek 2 hét múlva is fennállnak, forduljon orvosához.

Alkalmazása gyermekeknél:
Ennek a gyógyszernek az alkalmazása nem ajánlott 12 éves kor alatti gyermekek számára.

Vesekárosodásban szenvedő betegek:
A krónikus székrekedés kezelésére nem szükséges adagmódosítás.

Szívbetegségben szenvedők:
Ne vegyen be óránként 2 tasaknál többet.

Széklet beékelődés (teljes, súlyos székrekedés)
Mielőtt ezt a gyógyszert széklet beékelődés rendezésére kezdené alkalmazni, igazolni kell, hogy ez az állapot valóban fennáll-e Önnél.

Adagolás - Felnőttek, serdülőkorúak és idősebbek részére:
A széklet beékelődés (teljes, súlyos székrekedés) kezelésére alkalmazott javasolt adag naponta 8 tasak. A 8 tasakot naponta egy 6 órás időszakon belül kell bevenni, szükség esetén legfeljebb 3 napon át.

Adagolása gyermekek részére:
Ennek a gyógyszernek az alkalmazása nem ajánlott 12 éves kor alatti gyermekek számára.

Vesekárosodásban szenvedő betegek:
A súlyos székrekedés kezelésére nem szükséges adagmódosítás.

Szívbetegségben szenvedők:
Ne vegyen be óránként 2 tasaknál többet.

Az alkalmazás módja:
Oldja fel egy tasak tartalmát egy pohár vízben (125 ml), keverje el jól, majd igya meg. Széklet beékelődés kezelése esetén egyszerűbb lehet mind a 8 tasak tartalmát 1 liter vízben feloldani.

Ha az előírtnál több Anagol-t alkalmazott
Hasmenés alakulhat ki. Hagyja abba az Anagol alkalmazását amig ez nem múlik, majd kezdje újból alacsonyabb adaggal. Ha aggódik, forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.

Ha elfelejtette alkalmazni az Anagol-t
Vegye be az adagot addig, amint eszébe jut, majd folytassa az alkalmazást úgy, mint korábban. Ne vegyen be kétszeres adagot a kihagyott adag pótlására.

Ha bármilyen további kérdése van a gyógyszer alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét.

4. Lehetséges mellékhatások

Mint minden gyógyszer, így ez a gyógyszer is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Amennyiben az alábbi mellékhatások bármelyikét tapasztalja, hagyja abba az Anagol alkalmazását és azonnal forduljon orvosához:
  • Súlyos allergiás reakció, amely légzési nehézséget vagy szédülést, illetve az arc, az ajkak, a nyelv vagy a torok duzzanatát idézi elő.
  • Allergia jelei, például bőrkiütés, viszketés vagy légszomj.

Az alábbi mellékhatásokat szintén jelentették:
  • Gyakori (amelyek 10 beteg közül legfeljebb 1 esetben jelentkezhetnek):
gyomorkorgás, a gyomor duzzanata, illetve fájdalma, bélgázképződés, hányás, hányinger, gyomorrontás, illetve végbél- (fenéktáji) fájdalom. Ha enyhe hasmenést tapasztal az Anagol szedésének kezdetén, ez az állapot rendszerint javul, ha csökkenti az Anagol adagját.
  • Nagyon ritka (amelyek 10 000 beteg közül legfeljebb 1 esetben jelentkezhetnek):
csalánkiütés, bőrvörösödés, a kézfejek, a lábfejek, illetve a bokák duzzanata.
  • Nem ismert (a rendelkezésre álló adatokból nem állapítható meg):
fejfájás, magas, illetve alacsony kálium vérszint.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.

Mellékhatások bejelentése

Ha Önnél bármilyen mellékhatás jelentkezik, tájékoztassa kezelőorvosát vagy gyógyszerészét. Ez a betegtájékoztatóban fel nem sorolt bármilyen lehetséges mellékhatásra is vonatkozik. A mellékhatásokat közvetlenül a hatóság részére is bejelentheti az V. függelékben található elérhetőségeken keresztül.
A mellékhatások bejelentésével Ön is hozzájárulhat ahhoz, hogy minél több információ álljon rendelkezésre a gyógyszer biztonságos alkalmazásával kapcsolatban.

5. Hogyan kell az Anagol-t tárolni?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és a tasakon feltüntetett lejárati idő után ne alkalmazza ezt a gyógyszert. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Bontatlan tasak: nincsenek különleges tárolási körülmények.

Amennyiben már feloldotta az Anagol-t vízben, ha nem tudja azonnal meginni, fedje le és tárolja hűtőszekrényben (2°C - 8°C). Öntsön ki minden oldatot, amelyet nem használ fel 24 órán belül.

Semmilyen gyógyszert ne dobjon a szennyvízbe vagy a háztartási hulladékba. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy mit tegyen a már nem használt gyógyszereivel. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. A csomagolás tartalma és egyéb információl

Mit tartalmaz az Anagol
A készítmény hatóanyagai: makrogol 3350 (13,125 g), nátrium-klorid (350,7 mg), nátrium‑hidrogénkarbonát (178,5 mg) és kálium-klorid (46,6 mg).

Egyéb összetevők: citrom aroma és aceszulfám-kálium (E950) édesítőszer. A citrom aroma az alábbi összetevőket tartalmazza: akáciamézga (E414) és ízaroma.

Milyen az Anagol külleme és mit tartalmaz a csomagolás
Az Anagol tasakokba csomagolt fehér por.
Dobozonként 8, 10, 20, 30, 50, ill. 100 tasakot tartalmazó kiszerelésekben érhető el.
Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalomba hozatali engedély jogosultja és a gyártó

A forgalomba hozatali engedély jogosultja
Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen
Pallagi út 13.

Gyártó:
Chanelle Medical,
Loughrea,
Co. Galway
Írország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

BelgiumCurapeg poeder voor drank
Egyesült KirályságMacrogol 3350, Potassium Chloride, Sodium Hydrogen Carbonate & Sodium Chloride 13.7 g Powder for Oral Solution
HollandiaMacrogol en electrolyten 13,7 g Teva, poeder voor drank
ÍrországTevicon
LuxemburgCurapeg poudre pour solution buvable
MagyarországAnagol por belsőleges oldathoz
NémetországMacrogol Teva, Pulver zur Herstellung einer Lösung zum Einnehmen
OlaszországMacrogol 3350 Teva
SpanyolországMacrogol 3350 Teva 13,8 g polvo para solución oral EFG

OGYI-T-21639/01-02

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma : 2014. január