Visszatérés a főoldalraHírekIsmertetőKereső
 

A vény nélkül kapható gyógyszerek árai a Magyar Gyógyszerész Kamara 2008. szeptember 1-én közölt listája alapján.

1. A GYÓGYSZERKÉSZÍTMÉNY MEGNEVEZÉSE

Név Kiszerelés Kiadhatóság Bruttó fogyasztói ár Térítési díj Jogcímek Eü Kiemelt Eü Emelt
Zytobakt 2 g/0,25g por oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 10x I - - - -
Zytobakt 4 g/0,5 gpor oldatos injekcióhoz vagy infúzióhoz 10x I 27042 Ft 27042 Ft HM - -

1.1 HELYETTESÍTŐ GYÓGYSZEREK

H1
H2
H3
R

BETEGTÁJÉKOZTATÓ

BETEGTÁJÉKOZTATÓ: INFORMÁCIÓK A FELHASZNÁLÓ SZÁMÁRA

Zytobakt 2 g/0,25 g por oldatos infúzióhoz
Zytobakt 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz

piperacillin/tazobaktám

Mielőtt elkezdené alkalmazni ezt a gyógyszert, olvassa el figyelmesen az alábbi betegtájékoztatót.

  • Tartsa meg a betegtájékoztatót, mert a benne szereplő információkra a későbbiekben is szüksége lehet.
  • További kérdéseivel forduljon orvosához vagy gyógyszerészéhez.
  • Ezt a gyógyszert az orvos Önnek írta fel. Ne adja át a készítményt másnak, mert számára ártalmas lehet még abban az esetben is, ha tünetei az Önéhez hasonlóak.
  • Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy gyógyszerészét.


A betegtájékoztató tartalma:
1. Milyen típusú gyógyszer a Zytobakt és milyen betegségek esetén alkalmazható?
2. Tudnivalók a Zytobakt alkalmazása előtt
3. Hogyan kell alkalmazni a Zytobakt port?
4. Lehetséges mellékhatások
5. Hogyan kell a Zytobakt port tárolni?
6. További információk


1. MILYEN TÍPUSÚ GYÓGYSZER A Zytobakt ÉS MILYEN BETEGSÉGEK ESETÉN ALKALMAZHATÓ?

A piperacillin a „széles spektrumú penicillin antibiotikumok” néven ismert gyógyszerek csoportjába tartozik. Nagyon sokféle baktériumot képes elpusztítani. A tazobaktám képes megakadályozni, hogy néhány ellenálló baktérium a piperacillin hatását túlélje. Ez azt jelenti, hogy ha a piperacillint és a tazobaktámot együttesen alkalmazzák, akkor többfajta baktériumot képesek elpusztítani.

A Zytobaktot felnőttek és serdülők olyan, baktériumok okozta fertőzéseinek kezelésére alkalmazzák, amelyek az alsó légutakat (tüdő), a húgyutakat (a veséket és a húgyhólyagot), a hasüreget, a bőrt vagy a vért érintik. A Zytobakt alkalmazható az alacsony fehérvérsejtszámmal (a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállással) járó bakteriális fertőzések kezelésére.

A Zytobaktot a 2‑12 éves kor közötti gyermekek hasüregi fertőzéseinek kezelésére alkalmazzák, például vakbélgyulladás, hashártya-gyulladás (a hasüregben lévő szerveket borító hashártya és folyadék gyulladása) és az epehólyag (epeutak) fertőzései esetén. A Zytobakt alacsony fehérvérsejt-számmal (a fertőzésekkel szembeni csökkent ellenállással) járó, baktériumok által okozott fertőzésektől szenvedő betegek kezelésére is alkalmazható.

Bizonyos súlyos fertőzésekben kezelőorvosa mérlegelheti a Zytobakt és más antibiotikumok kombinációban történő alkalmazását.


2. TUDNIVALÓK A Zytobakt ALKALMAZÁSA ELŐTT

Ne alkalmazza a Zytobaktot
  • ha allergiás (túlérzékeny) a piperacillinre vagy a tazobaktámra.
  • ha allergiás (túlérzékeny) a penicillinekre, cefalosporinokra vagy más, béta-laktamáz enzim gátló néven ismert antibiotikumokra, mert akkor allergiás lehet a Zytobaktra is.

A Zytobakt fokozott elővigyázatossággal alkalmazható
  • ha allergiás. Ha különböző dolgokra allergiás, azt feltétlenül mondja el kezelőorvosának vagy más egészségügyi szakembernek, mielőtt beadnák Önnek ezt a gyógyszert.
  • ha már hasmenése van, vagy ha a kezelés alatt vagy után hasmenése alakul ki. Ebben az esetben azonnal szóljon kezelőorvosának vagy más egészségügyi szakembernek. Ne vegyen be semmilyen hasmenés elleni szert anélkül, hogy azt előbb megbeszélné kezelőorvosával.
  • ha alacsony a vére káliumszintje. Lehet, hogy kezelőorvosa a gyógyszer beadása előtt ellenőrizni akarja a veséi működését, és lehet, hogy a kezelés ideje alatt rendszeresen vérvizsgálatokat fog végeztetni.
  • ha vese- vagy májbetegsége van, vagy művesekezelés alatt áll. Lehet, hogy kezelőorvosa a gyógyszer beadása előtt ellenőrizni akarja a veséi működését, és lehet, hogy a kezelés ideje alatt rendszeresen vérvizsgálatokat fog végeztetni.
  • ha a fokozott véralvadás elkerülése érdekében bizonyos gyógyszereket szed (úgynevezett véralvadásgátlókat) (lásd még A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek részt, ebben a betegtájékoztatóban), vagy ha a kezelés ideje alatt bármilyen váratlan vérzés jelentkezik. Ebben az esetben azonnal tájékoztatnia kell kezelőorvosát vagy más egészségügyi szakembert.
  • ha a kezelés ideje alatt görcsrohamai alakulnak ki. Ebben az esetben tájékoztatnia kell kezelőorvosát vagy más egészségügyi szakembert.
  • ha úgy gondolja, hogy új fertőzése alakult ki, vagy a meglévő súlyosbodott. Ebben az esetben tájékoztatnia kell kezelőorvosát vagy más egészségügyi szakembert.
  • ha Ön nátriumszegény étrenden él.

2 évnél fiatalabb gyermekek
A biztonságosságra és a hatásosságra vonatkozó adatok elégtelensége miatt a piperacillin/tazobaktám alkalmazása 2 évnél fiatalabb gyermekeknél nem javasolt.

A kezelés ideje alatt alkalmazott egyéb gyógyszerek
Feltétlenül tájékoztassa kezelőorvosát vagy más egészségügyi szakembert a jelenleg vagy nemrégiben szedett egyéb gyógyszereiről, beleértve a vény nélkül kapható készítményeket is. Bizonyos gyógyszerek kölcsönhatásba léphetnek a piperacillinnel és a tazobaktámmal.
Közéjük tartoznak:
  • a köszvényre szedett gyógyszer (probenecid). Ez meghosszabbíthatja azt az időt, ami alatt a piperacillin és a tazobaktám kiürül a szervezetéből.
  • a véralvadásgátló vagy a kialakult vérrög kezelésére szolgáló gyógyszerek (pl. heparin, warfarin vagy aszpirin).
  • az izmok műtét alatti ellazítására szolgáló gyógyszerek. Mondja el kezelőorvosának, ha altatásos érzéstelenítés előtt áll.
  • metotrexát (rákos megbetegedés, ízületi gyulladás vagy pikkelysömör kezelésére alkalmazott gyógyszer). A piperacillin és a tazobaktám meghosszabbíthatja azt az időt, ami alatt a metotrexát kiürül a szervezetéből.
  • az olyan gyógyszerek, amelyek csökkentik a vér káliumszintjét (pl. a vízhajtó tabletták vagy a rákos megbetegedések kezelésére szolgáló, egyes gyógyszerek).
  • más antibiotikumokat (tobramicint vagy gentamicint) tartalmazó gyógyszerek. Tájékoztassa orvosát, ha veseproblémái vannak.

A laboratóriumi vizsgálatokra gyakorolt hatások
Ha vér- vagy vizeletmintát kell adnia, szóljon kezelőorvosának vagy a laboratóriumi személyzetnek, hogy Zytobaktot kap.

Terhesség és szoptatás
Ha terhes, ha úgy gondolja, hogy terhes lehet, vagy ha teherbe próbál esni, akkor szóljon kezelőorosának vagy más egészségügyi szakembernek, mielőtt beadnák Önnek ezt a gyógyszert. Kezelőorvosa eldönti majd, hogy a Zytobakt alkalmas-e az Ön kezelésére.

A piperacillin és a tazobaktám a méhen vagy az anyatejen keresztül bejuthat a gyermek szervezetébe. Ha szoptat, kezelőorvosa eldönti majd, hogy a Zytobakt alkalmas-e az Ön kezelésére.

A készítmény hatásai a gépjárművezetéshez és gépek kezeléséhez szükséges képességekre
A Zytobakt alkalmazása várhatóan nem befolyásolja a gépjárművezetéshez vagy a gépek kezeléséhez szükséges képességeket.

Fontos információk a készítmény egyes összetevőiről
A Zytobakt 2 g/0,25 g por oldatos infúzióhoz 4,7 mmol (108 mg) nátriumot tartalmaz.

A Zytobakt 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz 9,4 mmol (216 mg) nátriumot tartalmaz.

Ezt kontrollált nátrium diéta esetén figyelembe kell venni.


3. HOGYAN KELL ALKALMAZNI A Zytobakt port?

Kezelőorvosa vagy más egészségügyi szakember fogja Önnek egy infúzióban (30 percig tartó cseppinfúzió) az egyik vénájába beadni ezt a gyógyszert. Az Önnek adott gyógyszer adagja attól függ, hogy milyen betegséggel kezelik, hány éves, és van-e vesebetegsége, vagy nincs.

Felnőttek és 12 éves vagy idősebb serdülők
A szokásos adag 4 g/0,5 g piperacillin/tazobaktám, 6‑8 óránként, az egyik vénába adva (közvetlenül a vérkeringésbe).

2‑12 éves korú gyermekek
Hasüregi fertőzésben szenvedő gyermekeknél a szokásos adag 100 mg/12,5 mg/testtömeg-kilogramm piperacillin/tazobaktám, 8 óránként, az egyik vénába adva (közvetlenül a vérkeringésbe). Alacsony fehérvérsejtszámú gyermekeknél a szokásos adag 80 mg/10 mg/testtömeg-kilogramm piperacillin/tazobaktám 6 óránként, az egyik vénába adva (közvetlenül a vérkeringésbe).

Kezelőorvosa a gyermeke testtömege alapján fogja kiszámítani az adagot, de az nem haladja meg majd a napi 4 g/0,5 g Zytobaktot.

Addig fogja majd a Zytobaktot kapni, amíg a fertőzés tünetei teljesen el nem múlnak (5‑14 nap).

Vesebetegségben szenvedők
Lehet, hogy kezelőorvosának csökkentenie kell a Zytobakt adagját vagy a beadás gyakoriságát. Előfordulhat, hogy kezelőorvosa vérvizsgálatot is akar végezni, hogy meggyőződjön arról, hogy a kezelés a helyes adaggal történik, különösen akkor, ha ezt a gyógyszert hosszú ideig kell kapnia.

Ha az előírtnál több Zytobaktot kapott
Mivel a Zytobaktot egy orvostól vagy más egészségügyi szakembertől fogja megkapni, ezért nem valószínű, hogy rossz adagot kapna. Mindazonáltal ha mellékhatásokat, például görcsrohamokat észlel, vagy úgy gondolja, hogy túl sokat kapott, azonnal szóljon kezelőorvosának.

Ha kimaradt Önnél egy adag Zytobakt
Ha úgy gondolja, hogy nem kapott meg egy adag Zytobaktot, azonnal szóljon kezelőorvosának vagy más egészségügyi szakembernek.

Ha bármilyen további kérdése van a készítmény alkalmazásával kapcsolatban, kérdezze meg orvosát vagy más egészségügyi szakembert.


4. LEHETSÉGES MELLÉKHATÁSOK

Mint minden gyógyszer, így a Zytobakt is okozhat mellékhatásokat, amelyek azonban nem mindenkinél jelentkeznek.

Ha bármely mellékhatás súlyossá válik, vagy ha a betegtájékoztatóban felsorolt mellékhatásokon kívül egyéb tünetet észlel, kérjük, értesítse orvosát vagy más egészségügyi szakembert.

A Zytobakt súlyos mellékhatásai:
  • az arc, az ajkak, a nyelv vagy más testrészek duzzanata
  • légszomj, zihálás vagy légzési nehézségek
  • súlyos bőrkiütés, viszketés, csalánkiütés
  • a szem és a bőr besárgulása
  • vérsejtek károsodása (a tünetek lehetnek: légszomj amikor nem számít rá, vörös vagy barna vizelet, orrvérzés és véraláfutás)

Ha a fentiek közül bármelyiket észleli, azonnal forduljon orvoshoz. Ezeknek a reakcióknak a gyakoriságára az alább felsorolt információk vonatkoznak.

A lehetséges mellékhatások a következő kategóriák szerint vannak felsorolva:
  • gyakori: 100 beteg közül 1‑10 beteget érint
  • nem gyakori: 1000 beteg közül 1‑10 beteget érint
  • ritka: 10 000 beteg közül 1‑10 beteget érint
  • nagyon ritka: 10 000 beteg közül 1-nél kevesebb beteget érint

Gyakori mellékhatások:
  • hasmenés, hányás, hányinger
  • bőrkiütések

Nem gyakori mellékhatások:
  • szájpenész
  • a fehérvérsejtek számának (kóros) csökkenése (leukopénia, neutropénia) és a vérlemezkék számának (kóros) csökkenése (trombocitopénia)
  • allergiás reakció
  • fejfájás, álmatlanság
  • alacsony vérnyomás, a vénák gyulladása (az érintett terület érzékeny vagy vörös)
  • sárgaság (a bőr vagy a szemek fehérjéjének sárgás elszíneződése), a szájnyálkahártya gyulladása, székrekedés, emésztési zavar, gyomorpanaszok
  • bizonyos enzimek szintjének emelkedése a vérben (alanin-aminotranszferáz emelkedés, aszpartát-aminotranszferáz emelkedés)
  • bőrviszketés, csalánkiütés
  • az izomban zajló anyagcseretermék szintjének emelkedése a vérben (emelkedett kreatininszint a vérben)
  • láz, reakció az injekció beadása helyén
  • élesztő gombás fertőzés (kandida felülfertőzés)

Ritka mellékhatások:
  • a vörösvértestek számának vagy a vérfesték/hemoglobin szintjének (kóros) csökkenése, a vörösvértestek számának idő előtti szétesésük miatti (kóros) csökkenése (hemolitikus anémia), kicsi, pontszerű bevérzések (purpura), orrvérzés (episztaxis) és megnyúlt vérzési idő, az egyik fehérvérsejt-típus számának (kóros) megemelkedése (eozinofília)
  • súlyos allergiás reakció (anafilaxiás/anafilaktoid reakció, beleértve a sokkot is)
  • meleg, kipirult bőr
  • a vastagbél egy bizonyos típusú fertőzése (álhártyás vastagbélgyulladás), hasi fájdalom
  • májgyulladás (hepatitisz), a vérfesték lebomlási termékének (bilirubin) emelkedett szintje bizonyos enzimek szintjének emelkedése a vérben (emelkedett alkalikus-foszfatáz-szint a vérben, emelkedett gamma-glutamiltranszferáz-szint a vérben)
  • vörös bőrszínnel és kisebesedéssel járó bőrreakciók (exantéma, eritéma multiforme), hólyagos bőrreakciók (bullózus dermatitisz)
  • ízületi- és izomfájdalom
  • beszűkült veseműködés és veseproblémák
  • hidegrázás

Nagyon ritka mellékhatások:
  • a szemcséket tartalmazó fehérvérsejtek (granulociták) számának jelentős csökkenése (agranulocitózis), a vörösvértestek, a fehérvérsejtek és a vérlemezkék számának jelentős csökkenése (páncitopénia)
  • a véralvadási idő megnyúlása (megnyúlt parciális tromboplasztin idő, megnyúlt protrombin idő), kóros laboratóriumi vizsgálati eredmények (pozitív direkt Coombs-teszt), a vérlemezkék számának emelkedése (trombocitémia)
  • a vér káliumszintjének csökkenése (hipokalémia), a vércukorszint (glükóz) csökkenése, a vérben lévő, albumin nevű plazmafehérje szintjének csökkenése, a vér összfehérjeszintjének csökkenése
  • a bőr felső rétegének testszerte jelentkező leválása (toxikus epidermális nekrolízis), súlyos, testszerte jelentkező, allergiás reakció, ami érinti a bőrt és a nyálkahártyákat, ahol bőrkiütések és különféle sebek keletkeznek (Stevens-Johnson szindróma)
  • a vér karbamidnitrogén-szintjének emelkedése

A piperacillin-kezelés a cisztikus fibrózisban szenvedő betegeknél gyakrabban okozott lázat és bőrkiütést.


5. HOGYAN KELL A Zytobakt port TÁROLNI?

A gyógyszer gyermekektől elzárva tartandó!

A dobozon és az injekciós üvegen feltüntetett lejárati idő (Felhasználható, illetve Felh.:) után ne alkalmazza a Zytobaktot. A lejárati idő a megadott hónap utolsó napjára vonatkozik.

Bontatlan injekciós üveg
Ez a gyógyszer nem igényelkülönleges tárolást.

Elkészített oldat
Az elkészített oldat kémiai és fizikai stabilitása 25°C alatt 8 órán keresztül, vagy hűtőszekrényben tárolva (2-8°C-on) 48 órán keresztül bizonyított.

Mikrobiológiai szempontból a készítményt azonnal fel kell használni. Ha nem kerül azonnal beadásra, akkor a felhasználásra kész állapotban a felhasználás előtt történő tárolás idejéért és annak körülményeiért a felhasználó a felelős. Ez normális esetben hűtőszekrényben (2‑8°C-on) való tárolás esetén nem lehet több 24 óránál, kivéve, ha a feloldás/hígítás ellenőrzötten és validáltan aszeptikus körülmények között történt.

Kizárólag egyszeri alkalmazásra. Bármilyen fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

A gyógyszereket nem szabad a szennyvízzel vagy a háztartási hulladékkal együtt megsemmisíteni. Kérdezze meg gyógyszerészét, hogy szükségtelenné vált gyógyszereit miként semmisítse meg. Ezek az intézkedések elősegítik a környezet védelmét.


6. TOVÁBBI INFORMÁCIÓK

Mit tartalmaz a Zytobakt
  • A készítmény hatóanyagai a piperacillin és a tazobaktám.
  • 2 g piperacillin (nátriumsó formájában) és 0,25 g tazobaktám (nátriumsó formájában) injekciós üvegenként.
  • 4 g piperacillin (nátriumsó formájában) és 0,5 g tazobaktám (nátriumsó formájában) injekciós üvegenként.

Milyen a Zytobakt külleme és mit tartalmaz a csomagolás

A Zytobakt 2 g/0,25 g fehér vagy csaknem fehér színű por, injekciós üvegben.
Kiszerelés: 1 darab vagy 10 darab injekciós üveg.

A Zytobakt 4 g/0,5 g fehér vagy csaknem fehér színű por, injekciós üvegben.
Kiszerelés: 1 darab vagy 10 darab injekciós üveg.

Nem feltétlenül mindegyik kiszerelés kerül kereskedelmi forgalomba.

A forgalombahozatali engedély jogosultja és gyártó

A forgalombahozatali engedély jogosultja:
Teva Gyógyszergyár Zrt.
4042 Debrecen
Pallagi út 13.

Gyártó:
Laboratorio Reig Jofre S.A.
Calle Jarama, s/n Polígono Industrial, 45007, Toledo
Spanyolország

Ezt a gyógyszert az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban az alábbi neveken engedélyezték:

AusztriaPiperacillin/Tazobactam Teva 2 g/0,25 g Pulver zur Herstellung einer Infusionslösung
Piperacillin/Tazobactam Teva 4 g/0,5 g Pulver zur Herstellung einer Infusionslösung
BelgiumPiperacilline / Tazobactam Teva 2 g / 250 mg poeder voor oplossing voor infusie
Piperacilline / Tazobactam Teva 4 g / 500 mg poeder voor oplossing voor infusie
Cseh KöztársaságPiperacillin / Tazobactam - Teva 2 g/ 250 mg, prášek pro přípravu infúzního roztoku
Piperacillin / Tazobactam - Teva 4 g/ 500 mg, prášek pro přípravu infúzního roztoku
DániaPiperacillin / Tazobactam Teva
Piperacillin / Tazobactam Teva
ÉsztországPiperacillin/Tazobactam Teva 2000 mg/250 mg
Piperacillin/Tazobactam Teva 4000 mg/500 mg
FinnországPiperacillin / Tazobactam Teva 2g/ 0,25g infuusiokuiva-aine, liuosta varten
Piperacillin / Tazobactam Teva 4g / 0,5g infuusiokuiva-aine, liuosta varten
FranciaországPIPERACILLINE /TAZOBACTAM TEVA 2 g /250 mg, poudre pour solution pour perfusion
PIPERACILLINE /TAZOBACTAM TEVA 4 g /500 mg, poudre pour solution pour perfusion
NémetországPiperacillin/Tazobactam-Teva 2g/0.25g Pulver zur Herstellung einer Infusionslösung
Piperacillin/Tazobactam- Teva 4g/ 0.5g Pulver zur Herstellung einer Infusionslösung
MagyarországZytobakt 2 g/0,25 g por oldatos infúzióhoz
Zytobakt 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz
ÍrországPiperacillin/Tazobactam Teva 2 g/ 250 mg Powder for Solution for infusion
Piperacillin/Tazobactam Teva 4 g/ 500 mg Powder for Solution for infusion
LettországPiperacillin/Tazobactam Teva 2000 mg/250 mg pulveris infūziju šķīduma pagatavošanai
Piperacillin/Tazobactam Teva 4000 mg/500 mg pulveris infūziju šķīduma pagatavošanai
LitvániaPiperacillin/Tazobactam Teva 2000 mg/250 mg milteliai infuziniam tirpalui
Piperacillin/Tazobactam Teva 4000 mg/500 mg milteliai infuziniam tirpalui
LuxemburgPiperacilline / Tazobactam Teva 2 g / 250 mg poudre pour solution pour perfusion
Piperacilline / Tazobactam Teva 4 g / 500 mg poudre pour solution pour perfusion
HollandiaPiperacilline/Tazobactam 2 g/250 mg PCH, poeder voor oplossing voor infusie
Piperacilline/Tazobactam 4 g/500 mg PCH, poeder voor oplossing voor infusie
NorvégiaPiperacillin / Tazobactam Teva 2g/ 0,25g pulver til infusjonsvæske, oppløsning
Piperacillin / Tazobactam Teva 4g/ 0,5g pulver til infusjonsvæske, oppløsning
LengyelországPiperacillin / Tazobactam Teva
Piperacillin / Tazobactam Teva
Szlovák KöztársaságPiperacillin/Tazobactam Teva 2000 mg/250 mg
Piperacillin/Tazobactam Teva 4000 mg/500 mg
SzlovéniaPiperacilin/tazobaktam Teva 2 g/0,25 g prašek za raztopino za infundiranje
Piperacilin/tazobaktam Teva 4 g/0,5 g prašek za raztopino za infundiranje
SvédországPiperacillin / Tazobactam Teva 2g/ 0,25g pulver till infusionsvätska, lösning
Piperacillin / Tazobactam Teva 4g/ 0,5g pulver till infusionsvätska, lösning

Zytobakt 2 g/0,25 g por oldatos infúzióhoz
OGYI-T-21770/01 10x injekciós üvegben

Zytobakt 4 g/0,5 g por oldatos infúzióhoz
OGYI-T-21770/02 10x injekciós üvegben

A betegtájékoztató engedélyezésének dátuma: 2013. december

  • -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Az alábbi információk kizárólag orvosoknak vagy más egészségügyi szakembereknek szólnak:

Inkompatibilitások
A Ringer-laktát oldat nem kompatibilis a Zytobakttal.
Valahányszor a Zytobaktot egyidejűleg alkalmazzák más antibiotikummal (pl. aminoglikozidokkal), a vegyületeket egymástól külön kell beadni. A béta-laktám antibiotikumok egy aminoglikoziddal történő keverése in vitro az aminoglikozid jelentős inaktiválódását eredményezheti.

A Zytobakt nem keverhető más gyógyszerekkel egy fecskendőben vagy infúziós üvegben, mivel a kompatibilitást nem állapították meg.

Kémiai instabilitás miatt a Zytobaktot a kizárólag nátrium-bikarbonátot tartalmazó oldatokban nem szabad alkalmazni.

A Zytobakt vérkészítményekhez és albumin hidrolizátumokhoz nem adható.

A feloldásra vonatkozó útmutatások
Az oldat elkészítése
Kompatibilis oldószerek a feloldáshoz:
  • steril injekcióhoz való víz
  • 9 mg/ml (0,9%-os) injekcióhoz való nátrium-klorid oldat.

Egy darab Zytobakt 2 g/0,25 g injekciós üveg tartalmát a fent felsorolt oldószerek egyikének 10 ml-ével kell feloldani.
Egy darab Zytobakt 4 g/0,5 g injekciós üveg tartalmát a fent felsorolt oldószerek egyikének 20 ml-ével kell feloldani.

Intravénás infúzió elkészítése
Az elkészített oldatot a kívánt térfogat (pl. 50 - 150 ml) eléréséig tovább kell hígítani az alábbi, intravénás alkalmazásra való kompatibilis oldószerekkel:
  • steril injekcióhoz való víz (az adagonként maximálisan javasolt térfogat 50 ml);
  • 9 mg/ml (0,9%-os) injekcióhoz való nátrium-klorid oldatos infúzió;
  • 50 mg/ml (5%) glükóz injekcióhoz való vízben;
  • 50 mg/ml (5%) glükóz 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid oldatban;
  • 60 mg/ml (6%) dextrán 9 mg/ml (0,9%-os) nátrium-klorid oldatban.

Kizárólag egyszeri alkalmazásra. Bármilyen fel nem használt oldatot meg kell semmisíteni.

A feloldást/hígítást aszeptikus körülmények között kell végezni.

A tartalom maradéktalan feloldása érdekében az oldószer hozzáadását követően az injekciós üveget meg kell fordítani és addig kell rázni, amíg a por teljesen fel nem oldódik.

Az oldatot beadás előtt vizuálisan meg kell vizsgálni, hogy vannak-e benne szilárd részecskék, illetve hogy nem színeződött-e el. Az oldat csak akkor használható fel, ha tiszta és szilárd részecskéktől mentes.